Star Wars játékjárművek története - 20.rész

Star Wars játékjárművek története - 20.rész

Alpha-3 Nimbus-class V-Wing Starfighter
A Star Wars játékjárművek története sorozatom következő epizódjában egy kisebb és talán kevésbé ismert köztársasági géptípussal a V-Wing-el fogok foglalkozni. A legutóbbi pár epizódban már sokat foglalkoztam az előzmény trilógia illetve a Clone Wars járműveivel és gyakorlatilag már majdnem mindegyik alap köztársasági űrhajóról született cikk. Sorra került már az ARC-170 , a V-19 Torrent és a Z-95 Headhunter , de a szárazföldi járgányok közül is jónéhányról esett már szó…például az AT-AP-ről , a Turbo Tank- ról vagy a TX-130 Fighter Tank -ról. A sormintából szinte már csak a V-Wing hiányzik, úgyhogy a mai epizódban megnézem, mit is érdemes tudni a típustól, illetve áttekintem milyen játékok készültek belőle az évek során.  
 
Az Alpha-3 Nimbus class Starfighter avagy köznapi nevén a V-Wing, egy kisméretű együléses vadászgép volt, amit a köztársasági haderő használt a klón háború vége felé. Elsődleges szerepköre a kísérés, biztosítás volt és az Episode III-ban is ilyen feladatkörben láthattuk. A könnyű, gyenge fegyverzetű, mindössze két lézerágyúval ellátott gépet a Kuat Systems gyártotta a köztársaság részére csakúgy, mint a jól ismert Jedi Starfighter-eket. A gyors, jól manőverezhető gép nem rendelkezett hiperhajtóművel, ezért csak lokális, korlátozott hatósugarú küldetéseket lehetett rájuk bízni, amiket általában egy hordozóról indulva hajtottak végre. A gép létfenntartó rendszerrel sem rendelkezett, ezért a pilótáknak ilyen rendszerrel ellátott pilótaruhát kellett viselniük. A szárnyak, hasonlóan az ETA-2 Jedi elfogókhoz itt is behajthatóak voltak, ám ebben az esetben előrefelé, az orr irányába záródtak a leszálláskor. A típus gyakorlatilag a Tie Fighter egyenes elődjének tekinthető, a feladatkörét és a fejlettségét tekintve is. Egy olcsó, spórolós, ámbár nagyon gyors gép, ami bizonyos feladatkörök ellátásához bőségesen elegendő volt. Ezáltal jól kiegészítette a köztársasági haderő többi típusát. A háború után egy ideig még a Birodalom kötelékében is alkalmazták, ám fokozatosan leváltották a Tie Fighter-ekre.
 
A V-Wing-el -hasonlóan az ARC-170-hez vagy a Z-95-höz – az lehetett az alkotók szándéka, hogy egy előzmény típust teremtsenek a legendás Tie Fighter-eknek. A gép karakterisztikája hátulról erősen megidézi ugyanis a Tie Fighter-eket, noha azokat már a Sienar és nem a Kuat gyártotta. Ezért mutatták a Revenge of the Sith-ben több jelenetben is szándékosan hátulról ezeket gépeket, hogy a Tie-okra asszociáljunk róla. Egyszerre volt a formája így újszerű, de ugyanakkor mégis ismerős és nem lógott ki a korábban már megismert járművek közül. Nekem egy kicsit mindig olyan volt, mintha a Tie Fighter-ek és az A-Wing-ek szerelemgyereke lenne, de valahogy, pont ez tetszett benne mindig. 
 
A V-Wing első alkalommal az Episode III-ban azaz a Revenge of the Sith-ben volt látható. Több jelenetben is feltűntek és bár nem igazán voltak az előtérben, azért mindenképpen emlékezetesek voltak. Jól megfigyelhetőek abban a jelenetben, amikor a sebesült Anakin-t szállító sikló leszáll a Coruscant-on vagy az utolsó jelenetben, amikor Vader-ék nézik az épülő Halálcsillagot. Később természetesen látható volt a Clone Wars animációs sorozatban, az Age of Rebellion: Darth Vader képregényben és a Battlefront II, a Fallen Order (bár ebben én nem emlékszem rá) valamint az Empire at War számítógépes játékokban is. A Tarkin és a Thrawn könyvekben is említésre kerültek, de azért azt nem lehet mondani, hogy az évek agyonhasználták volna a típust. A laikusok számára talán kevésbé ismert és a rajongóknak se ez szokott a kedvenc gépe lenni, ám az előzmény-trilógia időszakába nagyon jól beleillik. 
 


A V-Wing játék szempontból is egy érdekes géptípus, mert ugyan nem kevés alkalommal hozzányúltak a játékgyártók, ám a kiadások jó része a 2007-2014 közötti időszakra sűrűsödött. Persze ez nem is csoda, hiszen ez volt a prequel trilógia vége és a Clone Wars időszaka, úgyhogy alapvetően ekkoriban voltak reflektorfényben az ezekben látható járművek is. A Hasbro és a Lego ezért számos alkalommal használta a V-Wing-et, de sajnos 2014 óta csak elenyésző számban készült belőle játék.
 
A Hasbro első alkalommal 2007-ben a 30th Anniversary sorozat keretein belül adott ki a V-Wing-ből 3,75”-es figurákhoz való járművet. Az igazán jól sikerült gép, külsőleg teljesen jól hozza a típus jellemzőit, a mérete is nagyjából arányos és a festése is remekül mutat. A hagyományos bordó-fehér festést ugyanis számos harci sérüléssel, kopással és egyéb használati jelekkel kombinálták, így a gép nem vadiúj, hanem harcedzett hatást kelt. A szárnyak természetesen nyithatóak-zárhatóak, a nyitás pedig gombnyomásra történik. A droid résznél található két védőlemez is mozgatható. Kapott futóművet is, illetve rugós kilövőket, amelyek négy rakétát tudnak kivetni magukból. A pilótafülke is szépen nyitható és ugyan figurát nem adtak hozzá, de a korábban kiadott Clone Pilot figurák gond nélkül beleférnek. Az egyetlen gyenge pontja talán a droid, ami sajnos nem kivehető, úgyhogy gyakorlatilag csak egy merev fej a gép hátsó részén.2008-ban végre Clone Wars-os csomagolásban is megjelent a V-Wing, ám ez sajnos ekkor nem egy új modellt jelentett, hanem a 30.évfordulós darab, egy az egyben való újrakiadását. Ez most ténylegesen csak egy repack volt, tehát a Clone Wars-os kiadás festésében se tér el az előző kiadástól.2008 nyarán egy másik, Toys R Us exkluzív V-Wing csomag is megjelent. Ez szintén a 30. évfordulós V-Wing -et tartalmazta, de immáron átfestett formában. Ez most egy steril, harci sérülések nélküli darab volt, de itt is megmaradtak a jól bevált bordó-világosszürke színvilágnál. A géphez itt most adtak egy pilótát is, Odd Ball-t, ami a sima single card-os Odd Ball átfestett változata volt. A csomagért anno 40 dollárt kértek el, ami az akkori viszonyokhoz képest elég magas árnak számított. Pláne egy újrafelhasznált járgány + újrafelhasznált figura kombinációért, így ez nem volt egy kifejezetten népszerű csomag.
2009 szeptemberében aztán újból hozzányúltak a 30.évfordulós V-Wing-hez, de a gép újfent csak más festést kapott. Ez egy birodalmi festésű, Toys R Us exkluzív kiadás volt, ami egyébként a Dark Times: Path to Nowhere című (Legendák) képregényhez kötődött. Ebben a képregényben voltak ugyanis láthatóak ilyen festéssel a klónháború utáni V-Wing-ek. A funkcionalitás természetesen most is megegyezett a 2007-es kiadással, ami azt jelenti, hogy itt immáron a negyedik alkalommal használta fel a Hasbro két éven belül ugyanazt a megtervezett járműalapot. Ennél a kiadásnál viszont már megint nem adtak hozzá pilótát.
A többi Clone Wars-os járgányhoz hasonlóan a Hasbro a V-Wing-et is kiadta a Transformers Crossovers sorozatban, ráadásul rögtön kétféle formában is. Mind a kettő ugyanabban az évben, 2009-ben jelent meg. Az egyik egy hagyományos, bordó festésű V-Wing volt, amit logikusan egy Shock Trooper-ré lehetett alakítani. Bár a robot módja nem lett túl meggyőző, az tény, hogy a járgány mód egészen normálisan nézett ki.
 


Még ugyanebben az évben megjelent egy másik, Clone Pilot-tá alakítható, sima szürke festésű V-Wing is, ami ugyanakkor egyetlen elemében se egyezett meg a másik kiadással. A robot mód is teljesen másként néz ki és szerintem ez a változat összességében egy kicsit impozánsabb lett. Ez már piros Clone Wars csomagolásban került a forgalomba.
 


Természetesen a V-Wing die cast modellként is megjelent a Hasbro Titanium sorozatában. Első alkalommal 2007-ben. A 3”-es modell kifejezetten szép, kopottas, használt hatású festést kapott, amitől egy veterán, harcedzett gép látszatát kelti. A szárnyak ennél is forgathatóak voltak és természetesen járt hozzá egy kis talp is.


Még ebben az évben kiadták ugyanezt a gépet szürke színű, birodalmi festésben is, viszont harci sérülések nélkül. Funkcionalitását tekintve teljesen megegyezett az előző változattal.


2009-ben aztán újra visszanyúltak a bordó-fehér festéshez és harmadszor is elsütötték ugyanazt a modellt. Itt a festés megintcsak nem tartalmazott kopásokat vagy egyéb harci sérüléseket.


A Titanium után természetesen a „hagyományos”, olcsóbbik Hasbro féle die cast vonalban a Micro Machines-ban is jelent meg V-Wing, bár nem önállóan. A sorozat keretein belül 2017-ben került kiadásra egy pár, a Revenge of the Sith gépeire koncentráló „deluxe” multipack, amiből az egyikben egy V-Wing-et is lehetett találni. Az ARC-170-el, a Malevolence-el, Obi Wan Jedi Interceptor-jával és egy Droid Fighter-el volt egybecsomagolva. A picike, mozgatható részekkel nem rendelkező kis modell a méretéhez képest egészen jól sikerült. Felismerhető az alakja és a festése is úgy, hogy rendben van.
 A Lego is nagyjából hasonló mértékben használta a V-Wing-et, mint a Hasbro, így az évek során összesen három készlet készült belőle. Érdekesség, hogy V-Wing Fighter néven 1997-ben is kiadtak egy kisebb szettet, de ennél természetesen csak névazonosság van a mi típusunkkal, hiszen egyrészt ez a cucc az Ufo témába tartozik, nem a Star Wars-ba, másrészt 1997-ben még nem létezett ez a típus. Mindenesetre érdekes, hogy a Lego már előre kitalálta ezt a nevet egy saját cuccához.
 
Az első V-Wing-ről mintázott készlet 2006-ban jelent meg és a 6205-ös számot viselte. A 115 alkatrészből felépíthető járgány alapvetően jól hozta a típus küldő jellemzőit és kisebb mérete miatt tökéletesen megfelelt egy kisebb, olcsóbb Star Wars készlet kritériumainak. A 6-12 év közöttieknek ajánlott, egyszerűbb szett behajtható szárnyakat és egy egészen jól sikerült minifigurát kapott. Ez a kékes színű, igen jól festő Clone Pilot ezen kívül csak a 7259-es ARC-170 Starfighter készletben volt megszerezhető. A készlet egyetlen furcsa pontja az asztrodroid volt, illetve lényegében annak hiánya, bár a fentebbi Hasbro modellek fényében, lehet, hogy ennél a gépnél megoldhatatlan nehézségeket okozott volna egy droid hely kialakítása.. Gyakorlatilag itt nem egy egész droid figurát raktak a csomagba csak egy fejet, amit a pilótafülke mögötti részre kellett tenni. Az elem nincs végig megfestve a droid fej mintával, így úgy tűnik mintha ülne a gépben egy valódi droid, de sajnos mégsem ez a helyzet.Még ugyanebben az évben a 6205-ös V-Wing bekerült egy több szettet is tartalmazó gyűjtőkészletbe a Droid Tri-Fighter és a Jedi Starfighter and Vulture Droid készlet mellé. Ez a csomag a K7283 Space Battle Collection nevet kapta és Target exkluzívként került a forgalomba.

A következő felvonás 2011 januárjában érkezett. A 7915 Imperial V-Wing Starfighter egy igazán érdekes darab volt, hiszen ez is birodalmi festéssel mutatja, az alapvetően klónháborús járművet. A filmben tudomásom szerint így nem látszódott, csak a képregényekben, de a Revenge of the Sith végén van egy jelenet, amikor elsuhan egy pár V-Wing a halálcsillag építését figyelő Venatorok mellett. Ott nem látszik teljesen jól, de elképzelhető, hogy ott már nem bordó festésű járgányok látszódnak. Maga a Lego készlet csak 139 alkatrészből áll, úgyhogy számottevően nem nagyobb, mint az előző kiadás. A működése és felépítése teljesen olyan, mint a 6205-ösnek. Itt se csináltak a droidnak külön részt, de itt legalább a dome mellé adták a droid többi részét is, noha a gépre csak a dome-ot lehetett felhelyezni. A másik figura, ami járt hozzá, az egy Imperial Pilot volt, ami csak ebben a készletben volt megszerezhető. Ez egyszerre viselte magán a fekete Clone Pilot-ok és a későbbi Tie Fighter pilotok külső jellemzőit. A droidos probléma ellenére ez egy szemrevaló készlet, mert ezekben a színekben elég vagányul fest.  2014-ben jelent meg az eddigi utolsó és egyben legnagyobb elemszámú V-Wing készlet, a 75039 V-Wing Star Fighter. A 201 elemből felépülő űrhajó méretre ugyanakkor nem nagyobb, mint az előző birodalmi festéses változat, de a funkcionalitását tekintve, mindenképpen ez volt a legmodernebb. A szárnyak itt is nyithatóak illetve forgathatóak voltak, de most ezt egy fogaskerék segítségével lehetett működtetni. Ezen kívül állítható futóműveket, rugós kilövőt és szépen nyitható kabintetőt is kapott. Ugyanakkor az asztrodroidnak még itt sem alakítottak ki egy megfelelő helyet, ugyanúgy csak a fejét lehet rátenni egy forgó alkatrészre. Ehhez is két figura járt, egy egyedi, fehér színű V-Wing Pilot – ami hasonlít az előző Imperial Pilot-ra csak inverz színekkel – illetve egy asztro droidot, amit ezen a készleten kívül, az Anakin’s Jedi Starfighter-nél is felhasználtak.Ez lett volna a V-Wing játékok összefoglalója. Ez egy keveset szereplő, ám viszonylag emlékezetes géptípus volt, ami teljesen jól illett a többi köztársasági Clone Wars-os járgány közé. Abban a pár évben, amikor erősen a porondon volt, jó pár játék készült belőle, ám az utóbbi időben egy kicsit elfelejtették, annak ellenére, hogy egy kisebb, viszonylag olcsón játék formába önthető járgányról van szó. Talán újra itt lenne az ideje, hogy a Lego vagy a Hasbro egy kicsit leporolja a dolgot és kiadjanak valami újat belőle.
A következő részben még nem tudom, hogy melyik gép fog szerepelni, de ha gondoljátok, szavazzatok kommentben a megadott lehetőségekből: Advanced Tie, Droid Tri Fighter, Droid Gunship, AAT vagy a Geonosian Starfighter legyen a  következő? 
TB