Nemzetközi vintage Star Wars változatok 1.rész

Nemzetközi vintage Star Wars változatok 1.rész

Brazília- Glasslite
Ma egy olyan cikksorozatnak szeretnék egy új fejezetet nyitni, amit még a blog indulása környékén kezdtem el, a nemketközi G.I.Joe változatokról készült cikkeimmel . Akkor azoknál majdnem minden ilyenről csináltam is 1-1 írást (csak India és Brazília maradt ki) és már utána is gondolkodtam rajta, hogy ugyanezt a receptet át kéne ültetnem a vintage Star Wars világára. Hiszen az 1977-1985 között futott Kenner féle Star Wars sorozat szintén nagyon sok országban megjelent és mivel általában minden országban egy-egy helyi cég intézte a disztribúciót (Franciaország- Meccano, Németország – Parker, Hollandia- Clipper stb stb.) vagy magát a gyártást is, ezért a különböző országok vintage Star Wars cuccai akár komoly eltéréseket is tartalmaznak az amerikai darabokhoz képest. Pont ezekben az eltérésekben van a dolog sava-borsa, ami csak még inkább színesíti, ezt a rendkívül mély és sokszor komoly tudást igénylő játékvonalat. Az első részbe éppen ezért egy olyan országot választottam, aminél bőven voltak ilyen eltérések, úgyhogy most ismerjétek meg a brazil Glasslite cég Star Wars termékeit.
 
Brazíliában meglehetősen érdekesen alakult a Star Wars termékek kiadása. Hivatalos forgalmazó és import hiányában a brazil gyerekeknek éveken keresztül majdnem teljesen nélkülözniük kellett a Kenner féle Star Wars cuccokat. A dolog csak a 80-as évek közepén változott meg egy kissé, amikor a Model Trem nevű, amúgy modellvasút alkatrészeket gyártó brazil cég meglátta a lehetőséget a Star Wars-ban és teljesen kalóz módon, a saját szakállukra lekoppintották a Kenner Star Wars figurákat. Ez természetesen illegális volt, de mivel csak belső piacra (és minimálisan argentínába) készítették őket, ezért egy ideig nem derült ki a dolog és a Kenner se lépett fel a jogsértés ellen. Egy kicsit hasonló volt a helyzet, mint itt nálunk Magyarországon, de annyiban mindenképpen egyenesebb volt a brazil cég, hogy ők felvállalták a nevüket is. Ugyanakkor a Model Trem Star Wars figurái (Aventura na Galaxia) minősíthetetlen színvonalon álltak. Ez az a kategória (no meg a lengyel, orosz, török stb. bootlegek), amihez képest a magyar trafikos jedi bábuk minőség díjat érdemelnek. A borzasztó minőségben lemásolt figurák nyomott alakúak voltak, a végtagjaik túlságosan elálltak és a festésük is jelentősen eltért az eredetitől. Ráadásul egy ronda piros kartondobozban árulták őket, ami szintén nem volt méltó a Star Wars márka nívójához. A Model Trem cuccai ennek ellenére jól mentek, de viszonylag kevés élte túl az évtizedeket, hiszen alapjáraton is képesek voltak széthullani. Mivel kevés maradt belőlük, de a kereslet nagy rájuk, ezért a nyomottságuk ellenére, manapság elég sokba kerülnek és nem éppen könnyű a beszerzésük.
 A bootlegek sikerét és a hiányzó hivatalos kínálat hiányát látva a valamivel jobb hírű Glasslite cég úgy döntött, megvásárolja a Lucasfils-től és a Kenner-től a Star Wars játékok gyártási jogait a brazil piacra. A Glasslite ekkor már nem volt ismeretlen az amerikai gyártók előtt és bár az Estrela sokkal nívósabb licenszekkel bírt (Barbie, Masters of the Universe, később G.I.Joe), azért a Glasslite is fel tudott mutatni legalább egy Thundercats-et, amit az LJN licensze alapján ők gyártottak a helyi piacra. A megegyezés végül csak 1987-ben köttetett meg és a Glasslite gyakorlatilag egyből meg is fenyegette a Model Trem-et, hogy hagyjanak fel a Star Wars termékek gyártásával, különben jogi útra terelik az ügyet. A Model Trem persze nem hagyta abba teljesen a gagyigyártást, mindössze csak megváltoztatták a figuráikat egy kicsit, hogy ne hasonlítsanak annyira az eredeti Kenner darabokhoz. A pereskedés elkerüléséhez ugyanakkor ennyi is elég volt.
 
A Glasslite bizonyos szempontból szerencsés helyzetben volt, mert a világban 1987-re már lecsengett a nagy Star Wars láz, így relatíve olcsón juthatott hozzá a licenszhez. Mivel a Kenner eddigre már befejezte a saját gyártását ezért a Glasslite, egyrészt a teljes korábbi termékpalettáról válogathatott, másrészt megkapta a kész öntőformákat, így könnyen és gyorsan be tudták indítani a saját cuccaik gyártását. Ezen kívül minimálisra csökkent a kreatív kontroll, így se a Lucasfilms se a Kenner nem szólt bele, hogy melyik termékeket adják ki, illetve milyen formában. Azt se kontrollálta senki, hogy a Glasslite-nál mennyire tartják be az eredeti előírásokat, magyarán az olyan megkötéseket, hogy melyik alkatrésznek milyen színűnek kell lennie vagy hogy melyik figurához melyik kiegészítő való. Ennek következtében a Glasslite féle vintage Star Wars sor, ami 1988-ban került a brazil üzletekbe, meglehetősen vegyes képet mutatott.
 
Először is a brazilok rögtön két terméksorozattal indítottak. A hagyományos Star Wars sorban megjelent figurákat a vintage éra legvégére jellemző Power of the Force (O Poder Da Forca) márkanév alatt küldték a boltokba, de teljesen egyedi hátlappal. Ezen kívül ugyanakkor kiadták a világ többi részén eléggé leszerepelt Droids vonalat is , de szintén egyedi, széles hátlappal, ami meglehetősen érdekes külsőt kölcsönöz a brazil figuráknak.
 


A Power of the Force szériában összesen nyolc figurát, illetve három járművet adtak ki, amelyeket nagyjából 1988-1990 között forgalmaztak. A nyolc kiadott karakter természetesen főleg a főszereplőket takarta, így megjelent Darth Vader, a Farmboy Luke, Leia, C-3PO, Chewbacca, R2-D2, Han Solo és a Snowtrooper (azaz hivatalos megnevezés szerint az Imperial Stormtrooper in Hoth Battle Gear). A három jármű pedig a Tie Fighter, a Tie Interceptor és a Battle Damaged X-Wing volt.
 
A csomagolások meglehetősen érdekesre sikerültek. A hátlapok egységesek voltak, tehát az egyes karakterek változatai csak a feliratokban tértek el egymástól, de ezeket is plusz matricával oldották meg. A karton relatíve jó minőségű volt, de a nyomat már kevésbé, így főleg a hátsó oldala iszonyatosan fakó hatást kelt. A hátlapképek nem igazán szépek, úgy lettek összerakva, mintha egy TV újságból ollózták volna össze őket, amit még erősít is az „As seen on TV” embléma szerepeltetése (ami az amerikai kiadásban csak a Droids és Ewoks figurák kartonjain szerepelt). A bliszter rossz minőségű, gyűrődésre, törésre eléggé hajlamos, de persze koránt sem annyira, mint az egyes bootleg kiadásoké. A figurákhoz nem csomagoltak érmét, pedig az amerikai Power of the Force hátlapos kiadásoknál ez is a csomag része volt. A hátlap másik oldala szintén standard, ez a kiadott figurákat és járműveket mutatja plusz egy kakukk tojást. Obi Wan figurája ugyanis úgy szerepel a checklisten, hogy a Glasslite nem is adta ki, legalábbis az elmúlt évtizedek során semmi bizonyíték se került elő az ellenkezőjére.
 


A Droids szériát szintén hasonlóképpen adták ki, de ebben csak hét figurát, illetve két járművet küldtek a boltokba. A Kenner sorozatához képest itt mindenképpen eltérés, hogy míg abban megjelent Boba Fett, Jann Tosh, Uncle Grundy, Tig Fromm és az A Wing Pilot is a Glasslite szériájából ezek mind kimaradtak. Ugyanakkor Brazíliában megjelent Vlix, akit a Kenner a Droids széria törlése miatt már nem adott ki. Nagyon érdekes, hogy ennek ellenére a Glasslite gyárthatta, hiszen ez azért nem volt mindennapos dolog egy „törölt” figura esetében. Ennek következtében a brazil Vlix a legdrágább és legkeresettebb brazil Star Wars figura. Rajta kívül megjelent, C-3PO, R2-D2, Jord Dusat, Kea Moll, Kez Iban és Thall Joben is. A járgányok közül az ATL Interceptor illetve a Side Gunner jelent meg, tehát az A-Wing sajnálatos módon kimaradt. A Droids figurák, illetve járművek csomagolása hasonló, mint a sima Power of the Force kiadásoké, de természetesen átvették a Droids vonal színeit és logóit. A hátlapok itt is egységesek voltak és szintén szélesebb alakúak. A Droids figurákhoz se járt érme és a hátoldaluk is hasonlóan épült fel, mint a Power of the Force-os kiadásoké.
 
A Glasslite féle Star Wars játékok minősége nem volt bántóan rossz. Hála a relatíve nívós gyártónak és az eredeti öntőformáknak a figurák alakjukban és anyagukban nem térnek el jelentősen az amerikai kiadásoktól. Az öntésnyomok vége az, aminek az eldolgozása sok esetben csúnyább, mint az amerikai daraboknál. A festés, illetve a kiegészítők ugyanakkor sokszor eltértek, mert a Glasslite kevésbé tartotta be az erre vonatkozó előírásokat. Úgyhogy ennek köszönhetően a brazil Star Wars figurák hamar felismerhetőek, noha azért ehhez szükség van némi rutinra.

Lássuk akkor az egyes darabokat.
O Poder Da Forca (Power of the Force sorozat)
C-3PO (Com pernas e bracos desmontáveis)
Talán az összes Glasslite féle figura közül a C-3PO-t lehet a legkönnyebben kiszúrni, hiszen ez alig hasonlít az amerikai társára. Először is ez nem egy „sima” C-3PO, hanem a Removeable limbs -es verzió, tehát ki lehet venni a végtagjait. A fekete zsák kiegészítőt ugyanakkor nem adták hozzá. A datestamp is nagyon érdekes, mert felülcsapták az eredeti 1982 feliratot, egy 1985-el. A legszembetűnőbb mégis a festése, hiszen a megszokott „krómos” jellegű, fényes festés helyett itt egy mattabb, „bronzos” beütésű, kopottas színt kapott. Ettől az egésznek egy kicsit bootleg hatása lett, de pont ez adja meg a különlegességét.
 

Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a Kenner


R2-D2 (Companheiro de C-3PO)
A Glasslite féle R2, a Kenner éra végén megjelent Pop-Up Lightsaber R2 módosított változata. A kék részek árnyalatai mások, a festés pontatlanabb és olyan részek is meg vannak festve kékkel, amelyek az eredetin nem voltak. A matrica közel azonos minőségű nyomattal rendelkezik, de a mintájában minimálisan eltér. Ezen kívül a legfeltűnőbb változtatás, hogy R2 „szeme” piros, nem pedig kék, mint az amerikai darabnál, hanem inkább a Droids-féle R2-ra hasonlít. A dome csillogós, krómhatású festését itt lespórolták, így a Glasslite változat jóval fakóbb, mattabb fej festéssel rendelkezik.
 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a KennerLuke Skywalker (O Cavalheiro Jedi)
A brazil Luke-nak gyakorlatilag minden festési színe eltér az eredetitől. Fakóbb, világosabb színeket használtak, ami ugyanakkor első látásra nem biztos, hogy bárkinek is feltűnik. A haj, a bőr és a nadrág színe ugyanakkor más. A figura oldalán öntésnyomok is szoktak lenni, ami az eredetinél kb. elképzelhetetlen volt. Ezen kívül az öv festése is eltér, ami leginkább a kistáskánál és a láb felső részének fekete festésénél látszik a leginkább. Itt általában van egy fehér csík, aminek nem kéne ott lennie. A fénykard színe pedig sötétebb sárga és a középső szál is jóval vastagabb, mint az eredetinél.
 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a KennerHan Solo (Mercenario Estelar)
A figura bőrszíne világosabb, fakóbb, mint a Kenner változaté. A fehér részek árnyalata is kissé más, de a szem rész rossz minőségű festése a leginkább szembetűnő. Elkenődött, táskás hatású, ami viszont nem minden előkerült darabra jellemző. Ebből én azt szűröm le, hogy a rosszabb festés miatti utólagos megfolyásról lehet szó, valószínűleg hő hatására. A figura lábának állása se teljesen azonos az amerikaival, illetve a kiegészítője is más, hiszen a saját smuggler blaster-e helyett a brazilok egy Jawa puskát adtak hozzá.  
 Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a Glasslite
Chewbacca (Co-piloto De Solo)
Chewie teste relatíve jól sikerült, szinte 100%-ban megegyezik az eredetivel. A festésben ugyanakkor itt is vannak eltérések, például az, hogy a brazil változat táskája nincsen megfestve. Az arc festése is gyengébb, a fog részek csak alig-alig kaptak némi fehér festéket. A kiegészítőnél most is hibáztak, hiszen a szokásos bowcaster helyett Zuckuss puskáját pakolták a csomagokba.
 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a KennerPrincess Leia (Lider Da Rebelião)
Leia arca sajnos jóval csúnyább lett a Glasslite-nál, mint amilyen eredetileg volt. Az arc festésének barna részei pontatlanok, elnagyoltak, emiatt a fej egy kissé bootleg hatású. Ezen kívül megváltoztatták az övét és a bőrszín tónus is fakóbb. A saját blastere helyett, itt megint csak egy jawa blastert adtak a figurához (úgy, hogy jawa figurát amúgy nem is adtak ki…jó kérdés, hogy akkor miért volt meg nekik a jawa  blaster formája).
 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a KennerSnowtrooper (Soldado de Elite do Império)
Ezen a figurán is kb. minden más, mint az eredetinél, de mégis annyira aprók az eltérések, hogy első pillantásra nehéz felismerni. A szem rész festése általában megfolyt egy kicsit, de ez más változatoknál is előfordult. Ezen kívül gyakorlatilag minden apró részlet más egy kicsit, a hátizsák elemei, a kis festett panelek, gyűrődések stb. mind-mind eltérnek méretben, alakban vagy festésben az eredetitől. A fegyvere színe általában világosabb kék, mint az amerikainak, de gyakran vannak rajta öntésnyomok is.
 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a KennerDarth Vader
A Glasslite Vader meglehetősen hasonlít az amerikai kiadásra, de azért egy-két apró jelből mégis beazonosítható. A mellkaspanelt kissé leegyszerűsítették, az öv részt pedig megváltoztatták. A festésük is kicsit más lett. Ezen kívül a brazil Vader lábtartása szélesebb és ő is olyan fénykardot kapott, aminek a középső szála jóval vastagabb, mint az amerikai kiadásoké.
 Bal oldalt a Kenner, jobb oldalon a GlassliteA Glasslite cég a Star Wars járgányoknál még nagyobb eltéréseket tudott produkálni, mint a figurák esetében. Gyakorlatilag egyáltalán nem tartották magukat az eredeti termékek színbéli megkötéseihez, így minden kiadott jármű színe eltér az amerikai verzióktól. Ezen kívül úgy, ahogy volt kukázták az eredeti matricaíveket és sajátokat állítottak elő, amitől a kiadott járművel meglehetősen egyedi, ámbár kissé gagyibb hatást keltettek. Ezek a matricák nagyjából standard-ek, tehát több járgánynál is elsütötték ugyanazt.
Tie Fighter (Nave Interceptadora)
A Tie Fighter alkatrészei nagyjából megegyeznek az amerikai darabbal, ám a színekben markáns eltérések látszanak. A Kenner féle Tie Fighter világosszürke volt, a szárnyai pedig feketés színű, csíkozott matricákkal voltak ellátva. Ezt a képet mutatja a Glasslite-os kiadás dobozképe is.  Belül viszont egy olyan gépet találunk, aminél a középső része ezüstös színű, nem pedig világosszürke. A szárnyak ezzel szemben matt, sötétszürkék és abszolút nélkülözik mind a csíkozást, mind pedig a matricákat. Egy kicsit olyan az egész, mintha egy vállalkozó kedvű customos, végignyomta volna az egész gépet kályhaezüsttel.  A matricák élénk, narancssárgás színűek és olyan helyekre is fel kellett őket ragasztani, amire az eredeti gépen nem is kellett matrica.
 Tie Interceptor (Nave Imperial)
A Tie Interceptor nagyon hasonló metódus alapján készülhetett, mint a Tie Fighter. Itt is pont ugyanazokat a színeket kombinálták. A Szárnyak itt is mattak, sötétek és nincs rajtuk minta, a pilótafülke pedig szintén ezüstöt. Még a matricák is teljesen azonosak.
 
X-Wing Fighter (Caca Estelar Asa-X)
A három jármű közül első látásra talán ez áll a legközelebb az amerikai kiadáshoz, de azért ez is számos apró részletben eltér. Bár a dobozkép azt mutatja nekünk, hogy ez egy Battle Damaged X-Wing, de külsőre inkább a „sima” electronic X-Wing-re hajaz. A diszkó hangulatú matricák itt is adottak, de itt legalább azért hasonulnak az eredeti mintázathoz. Mindenesetre az Asa-X felirat nem szerepelt az eredetin. Semmilyen harci sérülésre utaló matricát nem adtak hozzá, így a dobozkép teljesen csalóka. Lespórolták az orr részről, a sárga matricát is. Bár az elektronikus részt átvették és működik is, de az orr rész ledje nincs bekötve, úgyhogy az csak dísznek van ott. A fehér részek műanyagjának színárnyalata is eltér az amerikaitól, de ezt csak tényleg alapos ránézéssel lehet meglátni. Ezen kívül a pilótafülke kabintetője is teljesen tiszta, míg a Kenner daraboknál volt egy minimális színe az áttetsző műanyagnak (és nem csak az öregedés miatt).
 


Bár tudom, hogy a Droids szériát kevesebben gyűjtik és még kevesebben kedvelik…de azért nézzük meg a Glasslite féle Droids kiadások eltéréseit is a teljesség kedvéért.
Kea Moll
Kea Moll esetében is a színárnyalatok az árulkodóak. Gyakorlatilag egyik színe se azonos a Kenner féle figura színeivel. A bőr fakóbb és a zöldek is kevésbé élénkek. Ezen kívül a Glasslite verzióhoz nem egy bespin blastert adtak kiegészítőnek, hanem egy ezüstszínű Stormtrooper blastert.
Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a GlassliteJord Dusat
A pirosas színek és az arc is világosabb árnyalatokkal lett megfestve, a lila is fakóbb egy kicsit. Ezen kívül a hozzá adott Zuckuss fegyver is sorjás.  
 C-3PO
A legfontosabb eltérés, hogy a kékkel megfestett részek árnyalata a Glasslite verziónál sokkal sötétebb, mint a Kenner-nél, de barnás részek színe is más árnyalat. A legviccesebb rész viszont a figura szeme, ami a brazil változatnál elképesztő gagyin sikerült. Olyan, mintha egy kisgyerek festette volna meg temperával.  
 
Bal oldalon a Glasslite, jobb oldalon a KennerThall Joben
Thall Joben esetében is leginkább az arc az, ami árulkodik. A piros haj erősebb színnel lett megfestve, illetve más a szem és a szemöldök festése is…jóval elnagyoltabb. A figura többi részén látható narancssárga árnyalat se stimmel teljesen, de ezt nehezebb kiszúrni.
 R2-D2
Bár a Droids-os R2 kevésbé tér el a Kenner féle társától, mint a sima, de azért itt se sikerült 100%-ban lemásolni az eredetit. A dome színárnyalata megint csak más, kevésbé fényes. A matrica mintázata is kicsit eltér, illetve másmilyen árnyalatú a kék részek megfestése.
 
Bal oldalon a Glasslite, jobb oldalon a KennerKez Iban
Kez Iban viszont egészen jól sikerült a maga nemében. Csak a lábtartása és a nadrágja színe tér el egy minimálisan, illetve más a táska színe is. Ezen kívül a Glasslite változat szeme enyhén meg van festve pirosas barnával is.
 
Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a GlassliteVlix
Vlix annyiból érdekes, hogy sehol máshol nem jelent meg, úgyhogy már eleve az is furcsa, hogy ez a figura megjelenhetett. Az amerikai verziónál így csak a prototípussal lehet összevetni, de a brazil kiadás ehhez képest is mutat eltéréseket. A figura minden színe más, fakóbb és a szemöldök rész festése jóval erőteljesebb, mint a Kenner prototípusainál. Mivel ez az egyik legritkább és legkeresettebb vintage Star Wars figura, ezért rengeteg belőle az utángyártott hamisítvány, amelyeket sokszor kamu Glasslite-os hátlappal próbálnak meg értékesíteni. Ezért fontos, hogy az esetleges vásárlás előtt, az ilyen apró részleteket alaposan megnézzük (ugyanis az utángyártottaknál rendszerint nem szokták jól eltalálni a dél-amerikai festéseket)
 
Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a GlassliteATL Interceptor
A Droids-os járgányoknál majdnem teljesen sikerült a Glasslite-nak jól belőni a dolgokat, így a matricákon kívül csak apró színbéli eltérések látszódnak. Az ATL Interceptor esetében még ez se igazán, bár a világos részek színe egy árnyalattal azért eltér az amerikaitól. A matricák viszont teljesen mások, itt is harsány, narancssárga csíkokat kellett a gépre ragasztani, amin az interceptador felirat volt olvasható.
 Side Gunner
A Side Gunner is majdnem azonos a Kenner változattal. Csak a barna részek színe egy kicsit sötétebb, illetve a matricák ugyanúgy sokkal harsányabbak.
 


A brazil piacon a Glasslite féle Star Wars cuccok megjelenéséig szinte csak a bootleg cuccok voltak elérhetőek. Pontosan ezért is vágott bele a cég, hiszen úgy gondolták, hogy egy meglévő keresletet tudnak majd ezekkel kielégíteni. Ugyanakkor a sorozatuk mégsem volt igazán sikeresnek tekinthető, aminek sajnos több oka is volt. Egyrészt nagyon későn, már a Star Wars láz csillapodásakor jelentek meg ezek a cuccok, úgyhogy a kereslet, pont, hogy csökkenőben volt rájuk még egy olyan hatalmas országban is, mint Brazília. Ezen kívül a licenszdíj és a Dél-Amerikában megszokottól magasabb minőség miatt, a termékeket a szokásosnál drágábban kellett adniuk, ami azért egy olyan szegényebb országban, mint Brazília nem feltétlenül volt kifizetődő. Ennek köszönhetően az első sorozatot nem követték újabb kiadások, bár a lehetőségük meg lett volna rá. Pár jel azért utal arra, hogy terveztek még figurákat kiadni, de végül ez nem történt meg. A Glasslite féle Star Wars cuccokat később viszont felkapták az amerikai gyűjtők. Igazi ritkaság és kuriózum lett belőle, ami főleg annak köszönhető, hogy annak ellenére kevés maradt fenn ezekből, hogy később forgalmazták őket, mint az amerikai társaikat. A nemzetközi gyűjtők által generált kereslet viszont alaposan felhajtotta az árakat, úgyhogy a garantáltan eredeti Glasslite féle Star Wars cuccok komoly értékkel bírnak manapság. Beszerezni se túl egyszerű őket, éppen ezért itt nálunk Európában elenyésző az előfordulásuk. Ugyanakkor, ha valaki mégis arra adná a fejét, hogy ilyen különlegességeket vásárol, mindig járjon el nagyon körültekintően, hiszen az ilyen extra dolgokat előszeretettel hamisítják….. még akkor is, ha az a cucc nem is létezett .
TB