Modern Star Wars figura érdekességek - 32.rész

Modern Star Wars figura érdekességek - 32.rész

Power of the Force – Death Star Gunner Station prototípus
A mai Modern Star Wars érdekességek rovatban egy olyan kisebb cuccról lesz szó, amihez hasonlóval egyszer már foglalkoztam korábban . A Power of the Force Gunner Station elnevezésű csomagjaiból összesen háromféle került kiadásra 1997-ben, ám ahogyan a korábbi cikkemben írtam, prototípus szinten létezett egy negyedik is. Nos, meglepő módon, nemrégiben előkerült némi bizonyíték egy ötödik létezésére is. Ez gyakorlatilag jobban nézett ki, mint az összes többi együtt véve, de sajnos ez sem kerülhetett a boltokba.


1997-re a Power of the Force sorozatban már jó néhány esetben kiadtak olyan extra alsorozatokat, amelyekben a basic figuráktól eltérően, különlegesebb funkciókkal vagy kinézettel ellátott cuccokat pakoltak a figurák mellé. Ilyen volt például az elektronikus funkciókkal bíró Power FX, az adott jelenetet megidéző, szétnyitható gömbdiorámás Complete Galaxy vagy a figurákat és kisebb járgányokat is tartalmazó Deluxe sorozat. A Gunner Stations sorozat is hasonló volt, ez 1997-ben jelent meg és összesen három tagot számlált. Darth Vader, Han Solo és Luke Skywalker került így kiadásra. A figurák mellé egy nagyobb, irányítófülkét megidéző műanyag terepdarabot adtak, amellyel a filmek egy-egy adott jelenetét akarták megidézni. Luke és Han mellé a Millenium Falcon lőállásait adták, amelyek egymással is összekapcsolhatóak voltak, Darth Vader mellé pedig az Advanced Tie gép stilizált pilótafülkéjét adták. Érdekes ötlet volt ez, nem is néztek ki rosszul, de nem hiszem, hogy az eladásokat döntően befolyásolta volna. A figurák minden esetben újrafelhasznált darabok voltak, tehát single card-os figuraként előtte már megjelentek. A három kiadott Gunner Station pack mellett terveztek egy negyediket is, amelyben Wedge Antilles-t egy X-Wing pilótafülkével adtak volna ki, ám ez nagyobb és összetettebb lett volna, mint a három boltokba kerülő változat, így ez végül nem jelenhetett meg.
 Az ötödik megtervezett darab szintén érdekes volt. Ez is jóval nagyobb és összetettebb volt, mint a három megjelent darab, ám nélkülözte azokat az extra dolgokat, amik az X-Wing pilótafülkés cuccon láthatóak voltak. A Death Star Gunner Station voltaképpen egy teljesen jól sikerült ágyú lett volna, amit a filmben is látható Halálcsillag ágyú alapján mintáztak. A mérete miatt bennem az is felmerült, hogy eredetileg lehet, hogy ezt nem is a Gunner Station sorozatba tervezték, de a források azt állították, hogy mégis. Nekem ez az ágyú inkább egy kisebb playsetnek tűnik, nem pedig egy sematikus kis dioráma darabnak, de mivel nem is valósult meg, ezért ez végülis lényegtelen.
 
A prototípus elkészülte előtt egy esetben már készített a Kenner egy Death Star Cannon-t, de azt viszont nem önállóan, hanem az 1978-ban megjelent Death Star Playset részeként jelentették meg. A Power of the Force-os prorotípus külső jegyeiből én arra következtetek, hogy az alkotók itt nem is nulláról indultak, hanem a vintage ágyút tervezték át jelentősen. Az alap és az ágyú alsó része alakilag azonosnak tűnik, de egy picit nagyobbnak. Ugyanakkor a kép csalóka, hiszen POTF prototípus képén a figura takarásban van, így nehéz ahhoz viszonyítani. Az eltérések ugyanakkor egyértelműen látszódnak. Az ágyúcső más formájú és átlátszó műanyagból készült, ami alapján lehetséges, hogy esetleg világító funkció beépítésén is gondolkodhattak. De az is lehet, hogy csak ilyen műanyagból volt praktikus kiönteni ezt a részt. A figura helye, a szék rész is áttervezésre került, hiszen a vintage változatnál a szék kifelé nézett míg itt, az ágyú felé nézve tudjuk beültetni a figurát. A fel-le mozgathatóság biztosan megmaradt legalábbis a pirosra festett tekerő részből én erre következtetek.
 Érdekes a figura is. Ugye azt fentebb már említettem, hogy a Gunner Station pakkoknál csupa újrahasznosított figurát adtak a cuccokhoz, ám ez a feltétel ennél a prototípusnál csak félig teljesült. Az igaz, hogy a Death Star Gunner figurát ekkor már kiadták single card-osként, így nem egy teljesen új figurát akartak az ágyúba ültetni, de a szék és az ülő pozíció miatt ezt a figurát bizony át kellett tervezni. A kiadott Death Star Gunner-hez képest, ez a figura térdízületeket is kapott, hogy szépen le lehessen ültetni, illetve új karokat is csináltak hozzá, aminek az állása olyan volt, mintha az ágyút markolná. Így voltaképpen mégiscsak egy új figura került volna kiadásra ebben a csomagban.
Az ágyú prototípusa az eddigi ismereteink szerint nem maradt fenn az utókor számára, eddig csak az áttervezett figurából került elő egy példány. Az ágyúról egyedül ez a nemrégiben előkerült fotó árulkodott, ami a múltkor már bemutatott prototípus fotók között volt. Jó kérdés, hogy ez a cucc miért nem élte meg a kiadást, hiszen egyrészt relatíve jól nézett ki, másrészt a figura és a szett jellege miatt egészen biztosan eladható lett volna. Lehetséges, hogy a Gunner Station sorozatba túlságosan nagynak találták, hiszen a széria többi elemét card-on, bliszterben hozák a forgalomba, ez viszont nem biztos, hogy elfért volna rajta. Ugyanakkor lehet, hogy a költség oldal nem jött volna ki, hiszen egy Gunner Station pakkot mindössze 10 dollárért árultak, ennek pedig lehet, hogy túl magas lett volna a gyártási költsége, már csak az „új” figura miatt is. Mindenesetre nekem ez a cucc tetszett volna és külön furcsa, hogy később se adtak ki hasonló Halálcsillagos ágyút, pedig Sail Barge Cannon-t illetve Episode I-es Flash Cannon-t kiadtak. Hasonló módon egy ilyen ágyút is lehetett volna csinálni. Érdekes, hogy voltak más ágyúk is, amelyek végül nem valósulhattak meg. 

TB