A Star Wars játékjárművek története -9.rész

Jabba's Sail Barge

Kis szünet után folytatom a Star Wars játékjárművek története sorozatot egy klasszikus, ámbár játék szempontból kicsit elhanyagoltabb járgánnyal…. Jabba bárkája a Jedi Visszatér egyik gigantikus ugyanakkor klasszikus járműve volt, ami kb. minden Star Wars kedvelő emlékezetébe örökre bevéste magát.
 
A sorozat előző részeit itt olvashatod:

rész AT-ST Walker
rész B-Wing
rész Tie Interceptor
rész Sandcrawler
rész Tie Bomber
rész Desert Skiff
rész Imperial Shuttle
rész Naboo Starfighter

A bárka, noha egy „alapjárgány” mégsem szerepelt túl sokat a vásznon. A Jedi Visszatérben hangsúlyos szerepe volt a Carcoon-i veremnél zajló jelenetekben és olyannyira fontos eleme volt a filmnek, hogy az ILM gyakorlatilag 1:1-ben megépítette díszletként. A Jedi Visszatéren kívül viszont nem nagyon tűnt fel sehol. Tervezték, hogy a Special Edition-be beteszik valahová abba a jelenetbe, ahol Jabba Hannal találkozik, de végül ezt nem lépték meg. A Clone Wars egész estés rajzfilmben viszont látható volt egy pillanatra, bár ott nem tudjuk, hogy konkrétan a Khetanna látszik-e vagy csak egy azonos típus. Ezeken kívül csak képregényekben, regényekben és számítógépes játékokban lehetett vele találkozni.
 
A gép sok Star Wars siklóhoz hasonlóan szintén az Ubrikkian Industries terméke. A típusneve LO-KD57 és voltaképpen ez egy repulzor hajtóművekkel ellátott luxusjacht, ami sík terepen kb. 100 km/h sebességre képes.. Jabba példányát Khetannának hívták és a gyári állapothoz képest számos olyan módosítást végrehajtottak rajta, amire szüksége lehetett egy gengszterfőnöknek, például ellátták némi önvédelmi fegyverzettel illetve páncélzattal. A járgány külsőre egyáltalán nem kelti egy luxusjárgány benyomását, nyilvánvalóan Jabba brigádja lelakta egy kicsit illetve a sivatagi használat se biztos, hogy jót tett neki. A Hutt főnökök egyébként előszeretettel használták ezt a típust utazgatásra az olyan festői bolygókon, mint a Tatooine.
 
Annak ellenére, hogy kultikus járműről van szó, a játékgyártók nem túl sok alkalommal készítettek belőle játékot. Nyilvánvalóan ebben közrejátszott a nagy mérete is. Mivel nem kis darabról van szó ezért elsődlegesen a die cast gyártók és a Lego nyúlt hozzá többször, ám az arányokat ezeknél is igyekeztek lecsökkenteni. Lássuk akkor milyen példányok születtek….
 
Sajnos a vintage érában nem adták ki a 3,75”-es figurákhoz tartozó Sail Barge-ot noha a megvalósítása egy ideig komolyan a kalapban volt. A szükséges levédetést elvégezték és a jármű neve is szerepelt a korabeli tervekben, ám valószínűsíthetően a magas előállítási költségek miatt még leegyszerűsített formában sem készült belőle prototípus. Pedig a Star Destroyer Playsetet-hez hasonló fapados módon meg lehetett volna csinálni, de inkább Jabba kínzókamráját adták ki playsetként.
 


Ugyanakkor egy a Sail Barge-hoz nagyon hasonló játékot mégiscsak kiadott a Kenner a vintage éra vége felé. A Mini Rigs-ek családjába tartozó „One Man Sail Skiff” minijármű ugyanis egyértelműen a Sail Barge külső megjelenéséből merített részleteket. Ez egy egyszemélyes kis járgány, némi vitorlatetővel és terelőszárnyakkal. Ugyan a neve skiff ám sokkal inkább hasonlít a Sail Barge-ra, mint a nyitott tetejű Desert Skiff-re. A mini rigs-ekről hamarosan majd egy önálló cikkel is jelentkezni fogok


Az évtizedek során nem adtak ki egyetlen 3,75”-es figurákhoz való Sail Barge-ot sem pedig, erre azért több játékvonalban is lett volna lehetőség. Ez egészen 2018-ig volt így, amikoris a Haslab, a Hasbro egy új kezdeményezése megtervezte a Khetannát a Vintage Collection keretein belül. A terveket és a prototípus képeket közzétették, majd egy crowdfunding akció keretein belül támogatókat toboroztak a projekthez. A szükséges 5000 támogató összejött, így várhatóan 2019.02.28.-án végre hivatalosan is kiadásra kerül a Vintage Collection Jabba’s Sail Barge (Khetanna). A gép egyszerűen lenyűgöző. Ugyan nem ez lesz minden idők legnagyobb játékjárműve (az a G.I.Joe USS Flagg), de mindenképpen szép nagydarab lesz, noha természetesen ez sem fog 100%-ban jól aránylani a 3,75”-es figurákhoz. 126 centi hosszú, 43 centi magas és 37 centi széles lesz vitorlákkal együtt, amihez szinte egy kisebb szoba fog kelleni. Elképesztő részletességgel rendelkezik, a lenyitható oldallapok mögött szépen kidolgozott helységek láthatóak, trófeákkal, falra akasztott fegyverekkel és lépcsővel. Természetesen Jabba trónusa is meg lett formázva, mégpedig nem is akárhogyan. A tetőn, csakúgy, mint a filmben, egy forgatható ágyú foglal helyet, a korláton pedig ott van az az ágyú, amivel Vizam lőtte a Desert Skiffet. A pilótafülke is hasonlóan jól meg van csinálva, felnyitható és két figurát is bele lehet ültetni. A gép mellé két exkluzív figura is jár, természetesen egy Jabba, hogy legyen mit a trónra ültetni, illetve egy TVC Yak Face, ami rendhagyó módon egy egyedi Power of the Force hátlapon fog helyet foglalni. Annak idején ilyen hátlappal adták ki (a Tri-logós mellett) ezt a legendás karaktert úgyhogy, ezt idézi meg ez a TVC karton. Hozzátenném, hogy a TVC Yak Face sima, ROTJ hátlappal a boltokban is megvásárolható már, de POTF hátlappal csak a Khetanna mellé adják. Ezeken felül még megemlíteném a járgány rendkívül ízléses, gigantikus dobozát, ami azt hiszem ténylegesen méltó a Vintage Collection elnevezésre. A Vintage Collection Jabba’s Sail Barge-ot a legendás Mark Bordreaux tervezte, aki olyan járgányokat tervezett korábban, mint az összes Millenium Falcon a vintage érától kezdve vagy a Mini Rigs-ek. Sajnos nagyon nehéz lesz ehhez a géphez mezei gyűjtőként hozzájutni. A 8800 crowfunding támogató természetesen megkapja (500 dollárt kellett előzetesen kifizetni érte), de a többi legyártott példány (ha lesz egyáltalán) nem fog a boltokba kerülni. Az előrendelt példányok még nem érkeztek meg az új tulajdonosaikhoz, ám némelyikük már most 2000 dollárért árulja a neten.

Noha a Kenner és a Hasbro alig használta fel a típust, de a Die Cast gyártók azért nem tétlenkedtek. Azt hozzá kell tenni, hogy a méretek miatt ez a játéktípus egy kicsit azért optimálisabb megjelenési forma ehhez a géphez.
Sima Micro Machines formában 1993-ban adták ki, mégpedig az úgynevezett Space sorozatban, egy 3-as pakkban. A Khetannán kívül egy AT-ST Walker-t és egy B-Wing-et lehetett így egybecsomagolva megszerezni. Meglehetősen kicsi és elnagyolt játék volt, de hát a Micro Machines már csak ilyen.Később többször újra kiadták, 97-ben például egy újabb 3-as pakkban majd egy szétnyitható R2 playsetben is szerepelt sőt egy ezüst színű gyűjtői változatban is megcsinálták.Az Action Fleet változat 1995-ben jelent meg. Ez egy viszonylag sokrétű darab, ami eltávolítható vitorlákkal, forgatható ágyúval és kihúzható hátsó résszel rendelkezik. Adtak hozzá három, méretben nagyon eltúlzott figurát…Jabbát, Yak Face-t (Saelt Marae) és a felszolgáló asztalkával ellátott R2-t. Nem néz ki rosszul, főleg, hogy ennél is adtak hozzá egy kis standet, amire fel lehetett a gépet állítani. A die cast cuccok között talán ez a legnagyobb példány.
 

A Hot Wheels se maradt Sail Barge nélkül. A Starships sorozatban 2016-ban jelent meg egy egészen pofás darab, amelyet 2018-ban újracsomagolt formában is kiadtak. Itt is egy kis talpra lehetett helyezni a modellt.
 2007-ben látott napvilágot a Titanium Series sorozatban egy 3”-es méretű Die Cast Khetanna, amit szintén az ebben a szériában is megszokott kis talpazatra lehetett kiállítani. Egészen jól nézett ki, bár ebben a méretben láttunk azért már szebben sikerült darabokat is, ez egy kicsit sematikusnak tűnik így kép alapján. Engem csak az zavar egy kicsit ezekben, hogy a kiadott járgányok nem arányosak egymással, tehát 3”-es a Csillagromboló, a Tie Fighter és a Khetanna is. Bár végülis ezeket csak „dísznek” szánték a polcra vagy az íróasztalra, úgyhogy ez talán elnézhető.
 A Lego először 2006-ban adott ki Sail Barge-ot. A 6210 Jabba’s Sail Barge 781 alkatrészből épült fel és a bárkán kívül egy kisebb Desert Skiff és egy Sarlacc is járt hozzá. A mérete sem kicsi, mintegy 46 centi hosszú és a kor készleteihez képest egészen kidolgozott. Rengeteg apró részlet teszi teljessé. Voltaképpen a Sarlacc Pit jelenetet ez a játék teljesen megidézi nekünk. A bárka formája is teljesen rendben van, különösen a hátsó rész filmhű formája tetszik. Az oldalajtók természetesen lenyithatóak, így a belső tér is használható. A tetején egy forgatható ágyú kapott helyet, Sarlacc szája pedig nyitható-zárható. Ez volt az első szett egyébként, amiben Sarlacc feltűnt illetve ez volt az első szett, amiben áttetsző sárga pók elemet használtak. Nyolc minifigura is járt a készlethez. A Jabba a klasszikus zöld változat volt, amit korábban már használtak a 2003-as Jabba’s Palace készletnél is. A Luke, a Slave Leia, a felszolgáló R2, a Skiff Guard Lando, a Han Solo és a Gamorrean Guard is egyedi figura volt, ezt a változatukat csak ebben a készletben használták fel. Rajtuk kívül még egy Boba Fett is része volt a szettnek, amelyet a 6209 Slave I – nél is felhasználtak.
 


 A második próbálkozásra hét évet kellett várni. A 75020 Jabba Sail Barge 2013-ban került a forgalomba és 850 alkatrészével ez az eddigi legnagyobb Lego készlet, ami ebből a járműből született. 43 centi hosszú, 22 centi magas és 22 centi széles, tehát tetemes méretű vitrin kell hozzá. A gép megfelelően hozza a jól ismert megjelenést ugyanakkor a formája mégis kevésbé sikerült jól, mint az előző kiadásnak. Az orra egy kicsit túl hegyes és a vitorlák is mintha túl magasan lennének. A funkcionalistása ugyanakkor elég jó. Az oldalsó ajtók lenyithatóak és a hátsó része is kinyitható. Az orr rész felnyitása után egy tüzelésre képes ágyú bukkan elő. A fedélzetet le lehet venni a hajóról és akkor felülről is látszik a belső rész, a börtön, a konyha és Jabba kabinja. Ezen kívül a fedélzeten is található egy forgatható ágyú. Hat minifigura járt hozzá és ezek elég jól sikerültek. A Jabba figura nem azonos az előző Barge Jabbájával, sokkal kidolgozottabb darab és ezen kívül csak a Jabba’s  Palace készletben lehetett megszerezni. A többi figura…a Weequay őr, Max Rebo, a Slave Leia, Ree Yees és a pincér R2 viszont egyedi figura, ezen változatuk csak ebben a készletben került felhasználásra.
 


A 2015-ös 75097 Advent Calendar első napjának az ajándéka rögtön egy sematikus Sail Barge volt, ami annak ellenére, hogy mindössze 12 alkatrészből épült fel, valamelyest mégiscsak emlékeztetett a filmben látható járműre. Bár nem túl lenyűgöző látvány, de hát ettől a termékkategóriától nem is lehet túl sokat várni.Sajnos azóta a Lego nem nyúlt többször a Sail Barge-hoz, pedig egy UCS darabnak talán pont itt lenne az ideje....talán majd jövőre.
TB