G.I.Joe érdekességek - 41

Folytassuk a jól megszokott G.I.Joe érdekességes sorozatot egy újabb „alap”,  de ugyanakkor mégis egy kicsit elhanyagoltabb karakterrel.

Bazooka nem tartozik kifejezetten a főszereplő G.I.Joe karakterek közé, ám ennek ellenére minden platformon megjelent, ahol csak szerepet kaptak a Joe-k. Lássuk milyen érdekességek, lelhetőek fel a harcsabajszú behemót rakétásról.

Bazookát először 1985-ben adták ki figuraként, később 1988-ban átfestve kiadták a Tiger Force csapatban is, majd 1993-ban kapott egy teljesen új kiadást a Battle Corps égisze alatt.Az ARAH érában ez a három megjelenési formája volt a karakternek. Ez a három kiadás se nem sok, se nem kevés….vannak karakterek, amelyet sokkal többször használtak. Ugyanakkor egy másik formában mégiscsak nagyon sokszor felhasználták. Ő volt az a Joe karakter ugyanis, akit a második legtöbbször használtak a G.I.Joe járművek csomagolásán látható grafikákon (Számításaim szerint Gung Ho a rekorder 10 alkalommal). A különféle változatai egészen pontosan nyolc alkalommal jelentek meg ezeken a képeken. Ez igencsak szép szám tekintve, hogy egy normál single card-osként megjelent karaktert csak kb. 3-4-szer használtak fel átlagosan ilyen célra.
v1 Bazooka
1985 Silver Mirage

1985 Air Defense Battle Station

1985 Transportable Tactical Battle Platform

1986 L.C.V. Recon Sled

Tiger Force
1988 Tiger Rat

1988 Tiger Shark

1989 Tiger Sting

Battle Corps
1992 Mudbuster

Bazooka első két változata egy jellegzetes amerikai foci mezt viselt, 14-es számmal. Azt tudjuk, hogy a G.I.Joe figurák alkotói meglehetősen sportszerető emberek voltak (főleg az amerikai focit és a baseballt kedvelték) és a figurákon is számos esetben helyeztek el utalásokat az egyes major sportágakra. Bazooka focimezéről viszont írtam már korábban, úgyhogy ezt most nem írom le újra. Itt olvashatjátok el a sztorit.

Bazookát a filecardja egy éles eszű, gyorsan gondolkodó egyénnek írja le….igazi túlélő alkatnak. Ennek ellenére a Sunbow rajzfilmsorozatban egy kicsit lassú gondolkodású, jószívű behemótnak ábrázolták.

A filecardon azt olvashatjuk, hogy Bazooka a 3. páncélos hadosztály, azaz a „Third Horde” tanksofőrje volt, mielőtt a G.I.Joe-khoz került volna és Abrams tankot vezetett. A becenév megnevezése viszont helytelenül szerepel, ugyanis a 3. páncélos hadosztálynak „Third Herd” volt a beceneve, nem pedig Horde. A hibás megnevezés szerepelt a Tiger Force Bazooka filecardján is,. Az 1993-as Battle  Corps-os változat filecardján már "Third Hord" szerepel, ami azt jelenti, hogy valamit csiszoltak a dolgon, de még ekkor sem sikerült leírni tökéletesen. A 3. páncélos hadosztály másik megnevezése a "Spearhead", amely nevet viseli egy másik G.I.Joe karakter is. A Bazooka v1 figura minden eleme új volt, ám a lábakat és a csípőt később felhasználták a Rumbler figura előállításához.


A karakter a számítógépes játékokon kívül minden platformon feltűnt. Szerepelt a Sunbow rajzfilmben, a G.I.Joe the Movie-ban és a képregényekben is. A játékfigurákon kívül is több érdekes promóciós termékhez felhasználták. Készült belőle micro figura, karton figura, egybeöntött PVC figura, matrica, sőt még egy G.I.Joe-s habfürdőn is az ő képe szerepelt. Ezen kívül figura alakú habfürdőt is csináltak belőle, ami egészen jól sikerült.  


Az 1993-as Battle Corps pecséttel ellátott figurák 1-36-ig tartó számozást kaptak. Bazooka kapta az 1-es számot.

A Battle Corps-os Bazooka lábát és csípőjét korábban Bullhorn-nál is felhasználták. Ennél a figuránál egyébként elhagyták a korábbi amerikai foci mezes megjelenést és gyakorlatilag egy horgászruhába öltöztették szegényt. Ez nem nagyon illik egy rakéta specialistához, de akkoriban egy csomó alapkarakter külső megjelenését gyökeresen megváltoztatták és általában ez nem vált a javukra.