Vintage Star Wars érdekességek - 50 - Tarkin edition


A sosemvolt vintage Grand Moff Tarkin figura
A vintage Star Wars figurák világának egyik legérdekesebb pontját jelentik azok a figurák, illetve egyéb játékok, amelyeket végül nem készítettek el. Ezek közül is kimagaslik egy karakter, aminél egyetlen másik figura sem hiányzik jobban az 1977-85 között megjelent 99 single card-os Star Wars figura közül. Ráadásul a hiányzás oka egyértelműen és hivatalosan azóta sem lett megmagyarázva. A mai, 50. vintage Star Wars érdekességes cikkemben azt járom körbe, hogy miért nem készült Grand Moff Tarkin figura a vintage érában.

Azok, akik jelen voltak az előző Cantina találkozón már hallhatták a sztorit, hiszen az ott prezentált előadásom szerves részét képezte a Tarkin kérdéskör, de gondoltam írásos formában is megörökítem, hogy azok is elmélázhassanak rajta, akik ott esetleg nem voltak jelen. Ugyanakkor előre le is lövöm a poént…hogy sajnos 100%-os, hivatalos forrásból megerősített magyarázat nem létezik a kérdésre.

Tarkin az első Star Wars film „polgári” főgonosza volt, aki meglehetősen sok időt töltött a képernyőn. Ráadásul ebben az epizódban még nem láttuk az uralkodót, úgyhogy mondhatjuk, hogy Vader mellett Tarkin volt a film tényleges főgenyája. Ráadásul a misztikus és titokzatos nagyúr mellett, fontos ellensúlyt képzett a maga „ismerős” velejéig romlott oppurtunista karakterével. Voltaképpen ő testesítette meg a birodalmi gépezetet az első részben, úgyhogy a jelentősége vitán felül áll. Külsőleg ugyanakkor nem volt különösebben izgalmas karakter, hiszen pontosan ugyanolyan ruhát viselt, mint bármelyik másik birodalmi főtiszt. Viszont egy neves színész alakította, hiszen Sir Alec Guiness mellett kétségtelenül Peter Cushing volt a New Hope legnagyobb nevű színésze. Nos, annak ellenére…. hogy fontos karakter volt és sokat szerepelt a filmben… a Kenner mégsem öntötte figura formába, egészen 1997-ig.

Vegyük sorra a tényeket, amiket tudunk….merthogy ez a dolog nem lehetett véletlen. Amikor a Kenner megkapta a Star Wars figurák készítésének jogát, egy meglehetősen lanyha, lassúcska, a kor viszonyainak ugyanakkor megfelelő játékkiadási tervezettel rukkolt elő. A film évében ennek megfelelően nem igazán tervezték akciófigurák kiadását. Ezt viszont nagyon sürgősen meg kellett változtatni, mert a film a bemutatáskor akkora siker lett, hogy a hozzá kapcsolódó termékek gyakorlatilag azonnal kellettek. Ennek megfelelően rohamtempóban nekiláttak a figurák megtervezésének is. Első körben összeírták, hogy mely karakterek kiadásával lehetett számolni összességében. Ez annyit tesz, hogy gyakorlatilag az összes olyan karaktert összeírták, akiből bármi értelme volt játékot készíteni. Ez ennél fogva egy nagyon bő lista volt, amiből később sok nevet lehúztak akár marketing szempontok, akár a koncepció megváltozása miatt. Természetesen ezen a kezdeti listán Tarkin neve is előkelő helyen szerepelt.

A következő hely, ahol találkozhattunk a karakter nevével, az egy valamivel későbbi, belső használatra szánt terméklista volt. Ezen több más, később kiadatlan figura mellett ott van Tarkin kormányzó is. Ez azért fontos, mert ebből az látszik, hogy nem vetették el azonnal a figura elkészítését.

A karaktert ez után hivatalosan be is jegyezték játék célból való felhasználásra. Ezt minden olyan járművel és karakterrel megtették, aminél komolyan terveztek a játék kiadással, hiszen ez jogi védelmet jelentett. Persze néhány esetben olyan dolgokat is bejegyeztek, amiből később nem lett semmi ( Pl. Sail Barge, Medical Frigate ), de minden kiadott figura és jármű karrierje egy ilyen levédetéssel kezdődött. Tehát azon karakterek nagy része nem rendelkezett ilyen okmánnyal, amelyek ilyen-olyan okok miatt nem mentek át a rostán.  

Emellett a tervezett játékokról concept artok születtek, majd prototípusok végül pedig szerencsés esetben megindult a sorozatgyártás is. Persze nagyon sok esetben ezen, lépcsők valamelyikén is el tudott bukni egy projekt, viszont szegény Tarkin kormányzóról nem született se concept art, se prototípus. Voltaképpen a bejegyzése után, egészen 1984-ig sehol sem lehetett Tarkin kormányzóval találkozni a Kenner háza táján. A kérdés az, hogy miért.

Az a tény is megér egy rövid kitérőt, hogy az első 12 figura utolsó tagja, a Death Squad Commander, az utolsó pillanatban csatlakozott csak az első hullámhoz. Az első képeken, amelyeken a többi figura már kész prototípusként látszik, a Death Squad Commander még kartonpapír figuraként volt jelen, holott az egyik legegyszerűbb karakterről van szó, aminek kb. egy nap alatt tudtak volna prototípust készíteni. Teljesen úgy tűnik, mintha az utolsó pillanatban, „valami helyett” ez a szereplő kapott volna zöld utat, noha a filmbeli jelentősége marginális volt. De ez csak az én észrevételem.

1984-ben viszont a kormányzó figuraterve újra felbukkant. Ekkor a Kenner éppen egy fontos időpillanatban állt. A Star Wars trilógának ugyanis vége volt, de a játékok ontották magukból a pénzt, így nyilvánvalóan a Kenner nem szerette volna elveszíteni az aranytojást tojó tyúkját. Mivel a Lucasfilms nem tervezett folytatásokat (csak Ewok filmeket és animációs sorozatokat), ezért megbízták Mark Bordreaux-t, hogy a vezetésével dolgozzanak ki egy folytatási tervet a Star Wars-hoz, aminek a fókuszpontjában természetesen a játékok álltak. Úgy gondolták, hogy ezt majd bemutatják a Lucasfilms-nek és akkor mehet majd tovább a játékok gyártása, mintha mi sem történt volna. Ez a folytatás az Epic continues címet kapta és egy olyan munkaanyag volt, amely egy sematikus folytatástörténetet illetve számos, a jövőben kiadható játékot tartalmazott. Erről az anyagról már írtam nektek korábban, ITT OLVASHATTOK RÓLA .

Nos, ez az anyag gyakorlatilag Tarkinnal kezdődik….az első oldalon rögtön olvasható a neve a tervezett figuráknál, a nyolcadik oldalon pedig a karakter képe köszön vissza, mégpedig a filmből vett kép, nem pedig egy játék concept art vagy prototípus. Mivel más esetekben a még fel nem használt concept art-okat ( bantha) vagy a prototípusokat ( A-Wing ) rakták bele az anyagba, ezért ez azt bizonyítja, hogy 1977-84 között a Kenner nem készített sem concept art-ot, sem pedig prototípust Tarkinból….hiszen akkor az szerepelne benne. Itt viszont meg akarták csinálni, sőt…gyakorlatilag ez a folytatási történet Tarkin személye köré épült volna, tehát a belőle készült figura központi fontosságú volt. Aztán mivel a tervet a Lucasfilms nem enedélyezte a dologból végül nem lett semmi és mivel sem a Power of the Force, sem a Droids/ Ewoks sorozatban nem adtak ki Tarkin figurát, ezért egészen 1997-ig kellett várni rá, hogy valaki játék formában is a kezébe vehesse. Érdekes még megjegyezni, hogy az anyagban szereplő dolgok egy részét, a Power of the  Force vagy a Droids/ Ewoks vonalakban kiadták. Tehát, ha lehetséges lett volna, akkor Tarkin-t is ki tudták volna adni a vintage éra legvégén.  

Arra, hogy ez miért történt így számos elmélet és magyarázat létezik. Nézzük át ezeket és döntsétek el ti, hogy melyikben hisztek.

Tarkin karaktere nem volt eléggé játékképes (toyatic), így voltaképpen marketing szempontokból hagyták el a kiadását, hasonlóan más, jól látható, de figuraként nem kiadott szereplőhöz (pl Owen bácsi)

Ez az a magyarázat, amit a leggyakrabban szoktak felemlegetni, sőt sokan ezt tekintik a hivatalos oknak is, mivel volt olyan volt Kenner alkalmazott, aki később szintén ezt mondta. Én ennek ellenére mégsem tudom elfogadni, mert a tények ismeretében több helyen is sántít. Először is egy főgonosz, akkoris eladható, ha nem néz ki annyira jól és akkor is fontos kiadni, ha egy egyszerűbb darab. Láthattuk, hogy az évek során Tarkin-nál sokkal gyengébb és kevésbé játékképes karakterek is figurát kaptak és belőlük is sokat eladtak. Szóval nem hiszem, hogy egy Bespin Guard-al, vagy egy Power Droid-dal szemben bármelyik marketinges azt mondta volna, hogy a főgonosz menjen, a filmben pedig alig látható, teljesen fegyvertelen mondjuk Power Droid maradjon a kínálatban.

A kép egy custom figurát ábrázol


Tarkin már nem készült volna el időben ahhoz, hogy beleférjen az első Star Wars hátlapos sorozatba. Empire Strikes Back hátlappal pedig már nem akarták kiadni, mert abban már csak az új film karaktereire koncentráltak. Később pedig nem pótolták a hiányt, mert nem nagyon adtak ki visszamenőlegesen karaktereket.

Nos, ez is gyakran elhangzik, de ez szinte biztosan nem igaz. A Star Wars hátlapos első eresztésnek két hulláma volt és az első 12 főszereplő figura után a második hullámban, már sokkal kisebb jelentőségű karakterek is helyet kaptak. Ha számoltak volna ekkor Tarkin-nal, akkor szinte biztosan a 2. hullám első figurája ő lett volna. Ezen kívül simán kiadták a korábbi, a Birodalom Visszavágban már nem szereplő karaktereket is, ESB hátlappal, úgyhogy ez nem akadályozta volna őket semmiben. A visszamenőlegesség pedig abban is sántít, hogy a POTF sorozatban kiadtak két olyan karaktert is, ami a New Hope-ban szerepelt (Stormtrooper Luke, Death Star Gunner – bár ez utóbbi szerepelt a Jedi Visszatérben is), úgyhogy, ha akartak volna, bármikor kiadhatták volna Tarkin kormányzót.


A Kenner a birodalmi karaktereknél arra törekedett, hogy általános figurákat készítsen. Egyedi, konkrét tisztek helyett például egy általános Imperial Officert adtak ki. Ezek az általános karakterek jobban eladhatóak voltak, mert adott esetben nem csak egyet vásároltak belőlük, mégpedig azért, hogy a gyerekek széles birodalmi sereget tudjanak felépíteni.

Nos, ebben azért van valami. Ilyen elhatározásból nem készült például Piett vagy Veers figura. Ugyanakkor az első rész idején ez a főszabály még nem nagyon létezett. A trilógia két legfontosabb gonoszát viszont nyilván kiadták (Vader, Emperor). Az egész trilógiát szemlélve Tarkin kb. a harmadik legfontosabb gonosz szereplő volt, úgyhogy szerintem ő nem ennek az üzleti megfontolásnak eshetett áldozatul. Ráadásul, ha ilyen okból nem adták volna ki, akkor szerintem 84-ben sem merült volna fel az elkészítése.


Ez is egy custom Tarkin
És akkor innentől jönnek az izgalmas elméletek….

Peter Cushing volt a New Hope egyik legnagyobb nevű színésze és egész egyszerűen nem járult hozzá, hogy akciófigura készüljön róla. Elvileg ezt megtehette és mivel ekkoriban a Lucasfilms még nem az a hatalmas, erős gépezet volt, mint ma, ezért ezt el is fogadták. Amikor ez ténnyé vált és nem tudták őt meggyőzni szóltak a Kennernek, hogy ne adjanak ki Tarkin figurát, akik törölték a projektet. Ezt egyébként a Lucasfilms megtehette, hiszen minden figurát engedélyeztetni kellett velük és csak olyan figurát adhattak ki, amire ők áldásukat adták.

Ez az az elmélet, amire azt mondom, hogy lehet benne valami. Azt mindenesetre megmagyarázná, hogy a listák és a bejegyzés után miért nem készült belőle már concept art sem. Az egyetlen dolog, ami picit ellentmond az a 84-es tervezet, hiszen ott sem szerepelne Cushing arca, ha nem járult volna hozzá, hogy belőle játék készüljön. Persze nyilván elképzelhető, hogy utólag az öreg meggondolta magát és mégis engedélyezte volna a dolgot, de ha ez így történt volna 84-ig, akkor szinte biztos, hogy a Power of the Force vonalban ki lett volna adva Tarkin, mondjuk egy sokkal kisebb jelentőségű Death Star Gunner helyett. Az mindenesetre elgondolkodtató és valamelyest ezt az elméletet támasztja alá az, hogy nemcsak figura, hanem más merch termék (ágynemű, elektromos fogkefe stb.) se nagyon készült Cushing arcával.

Ez voltaképpen az előző elmélet mutációja. Eszerint Cushing hozzájárult volna a dologhoz, de csak plusz pénzért. Egyesek szerint eleve olyan volt a szerződése, hogy az arcképe felhasználása esetén részesedés járt volna neki a termékek eladása után. Se a Kenner se a Lucasfilms nem tudhatta, hogy pl. a játékok mennyire lesznek népszerűek, ezért kockázatos lett volna belemenni egy ilyen alkuba, így inkább nem csináltak Tarkin figurát és nem osztoztak a pénzen senkivel.

Nos, ez az, amiben én hiszek. Mégpedig azért, mert minden fentebbi tényt megmagyaráz. Tervezik a figurát….de Cushing plusz pénzt akar…nem akarják megadni neki, így egyszercsak törlik a projektet. Nem készül sem concept art, sem prototípus, hiszen nem akarnak belőle figurát készíteni. Aztán 84-ben, amikor már minden mindegy, csak folytatódjon a Star Wars és pénz is van bőven… úgy gondolják, hogy maximum megadják a színésznek azt, amit kér / jár. De amikor törölték az Epic Continues-t , hagyták a fenébe az egészet. Szerintem ez logikusnak hangzik.

Az viszont tény, hogy 1997-ben mégis kiadtak egy Tarkin figurát. Peter Cushing ekkor már nem élt szóval akár a 4. akár az 5. pont igaz, ekkor már nyugodtan készíthettek belőle játékot. Ugyanakkor ez nem zárja ki a többi lehetséges magyarázatot sem, hiszen a POTF2 vonal már teljesen más koncepció mentén mozgott, mint a vintage figurák.

Akármelyik magyarázat is az igaz, Tarkin hiánya évtizedek óta foglalkoztatja a gyűjtőket. A custom készítők (ahogyan a fenti képeken is láthattátok) folyamatosan foglalkoztak a témával, úgyhogy számtalan „ilyen lett volna ha…” vintage Tarkin figura létezik a világban.

A téma népszerűségét a Hasbro is meglovagolja, hiszen a két héttel ezelőtti Toyfair-en bejelentettek egy Retro figura kollekciót, amelyben amolyan extra figuraként, az újra kiadott Star Wars Board Game mellé a sohasem volt vintage single card-os Tarkint adják. Erre eléggé felbolydultak a vintage kedvelők és nekem is egy fontos, beszerzendő darab lesz az elkövetkezendő időben. Nem kis mértékben emiatt a sztori miatt.

TB