A Star Wars játékjárművek története -10.rész


AT-AP lépegető

Folytatódjék a Star Wars játékjárművek története sorozat, amiben ma egy igen érdekes lépegető kerül sorra. Az eddigi epizódokban csupa olyan járgánnyal foglalkoztam, amelyek a filmekben vagy a rajzfilmsorozatokban emlékezetesek voltak, majd a népszerűségükből kiindulva játékokat készítettek belőlük. Ma egy kicsit fordított lesz a helyzet, hiszen az AT-AP lépegető alig-alig szerepelt a vásznon…. ennek ellenére a furcsa háromlábú lépegető képe, szinte mindenkiben megmaradt, ami nem kis mértékben a járgány játékkiadásainak köszönhető.

Amint említettem az AT-AP lépegető alig szerepelt bárhol is a Star Wars világában. A gép a harmadik Star Wars epizódban, a Sithek bosszújában debütált, noha ott is főleg csak a háttérben látszódott. A Kashyyyk-i csatajelenetben több AT-AP is látszódott, de javarészt csak másodpercekre voltak a háttérben. Ugyanakkor több példány is látszott és azt lehet mondani, hogy a Kashyyyk-i csatában a klónok védelme nagymértékben erre a típusra támaszkodott. Az ember úgy gondolná, hogy a gép biztosan szerepelt a Clone Wars egészestés rajzfilmben vagy a Clone Wars animációs sorozatban, de nem…engem is meglepett, hogy a jármű nem volt látható ezekben a mozgóképes alkotásokban sőt, semmilyen más sorozatban, vagy filmben sem. Egyedül számítógépes játékokban lehetett vele találkozni a továbbiakban. A Star Wars Commander, a Lego Star Wars III vagy a Force Arena játékokban viszont szerepet kapott.

Az AT-AP lépegetőt a Star Wars világában (szokás szerint) a Kuat Drive Yards gyártotta a köztársasági klónhadseregnek. A neve az All Terrain Attack Pod rövidítése, ami annyit tesz, hogy ez egy minden terepen használható támadó jármű. Gyakorlatilag ez egy háromlábú mobil tüzérségi üteg, amelynek az elsődleges feladata a gyalogság tűztámogatása. (a való életben egy önjáró lövegnek felelne meg ez a járgány.) A köztársasági sereg főleg a külső gyűrűben zajló csatákban alkalmazta. A Seleucami ostrom alatt debütált, majd használták a Felucián és a Kashyyyk-on is. A gyártását folytatták a birodalom alatt is, sőt később még a lázadók is használtak átalakított AT-AP lövegeket. Számomra kezdetben ez egy kicsit furcsa járgány volt. El nem tudtam képzelni, hogy mi értelme van egy háromlábú lépegetőnek, de aztán megbékéltem vele, sőt manapság már nagyon kedvelem.

Játék szempontból a jármű, a jelentőségéhez képest meglehetősen sok kiadást megélt. Először a vásznon 2005-ben volt látható, tehát nyilvánvalóan innentől kezdve kezdték el kiadni játékként is. Ami az érdekes, hogy hiába szerepelt a Sithek bosszújában, az ahhoz kapcsolódó játékvonalban nem használták fel és csak három évvel a film után készült belőle először játék. Érdekes az is, hogy noha alig szerepelt a jármű bárhol is, kb. minden Star Wars rajongó emlékszik rá és erre egyedül az a magyarázat, hogy a játékgyártóknál a jelentőségéhez képest kicsit felülreprezentált volt. (talán az érdekes megjelenése miatt) Ugyanakkor fontos azt is látni, hogy az AT-AP kiadások egy pár éves szűk időszakra korlátozódtak, tehát bő három év alatt született meg a játékváltozatok többsége, majd újra valamelyest mellőzött típussá lett.

2008-ban a 30th Anniversary collection keretein belül jelent meg az első, Hasbro által gyártott, 3,75”-es akciófigurákhoz való AT-AP játékjármű, ami olyan jól sikerült, hogy még ebben az évben két átfestett változata is megjelent. Igazából tényleg nem lehet semmilyen problémát felróni ennek a darabnak, teljesen rendben van. A külső megjelenése teljesen olyan, mint amit a Kashyyyk-i csatában láthattunk. A gép tetején egy szép nagy forgatható ágyú kapott helyet, ami rugós kilövőként is funkcionál. Egy kisebb szürke lövedéket lehet vele kivetni. Az ágyú mögé pedig be is lehet ültetni egy figurát. Ezen kívül még egy nagyobb ágyú és egy kisebb forgatható ágyú is helyet kapott. A vezetőfülke oldalajtói felnyithatóak és oda is be lehet tenni két figurát. A Kashyyyk trooperek pont beleillenek, de a gép mellé egyébként nem járt sofőr figura. A két nagy lába pozícionálható, a kisebbik láb pedig felhajtható, így mindkét állásba be lehet állítani a gépet. A csomagolása is pazar. Egy egészen szép rajzolt kép látható a dobozon.

Még ugyanebben az évben a Clone Wars sorozatban újracsomagolva is kiadták, a TAC AT-AP lépegetőt. Semmilyen változtatást nem hajtottak végre sem a felépítésben, sem a festésben, úgyhogy a csomagoláson kívül minden paramétere megegyezik az előző pontban kitárgyalt járműével. A csomagoláson látható kép is azonos, de nyilván más egy kicsit a doboz alakja illetve színvilága.  A 2008-as év harmadik AT-AP lépegetője a Target exkluzív Battle of Christophsis Battle Packban jelent meg, amelyben a lépegető mellett helyet kapott egy szeparatista AAT tank és összesen hat figura is. Ezek közül kettő Battle Droid, egy Super Battle Droid, két Clone Trooper és van egy Anakin Skywalker is. Minden figura és jármű vagy repack vagy repaint volt és az egész egy dioráma jellegű, a Christophsis-t ábrázoló háttér elé volt becsomagolva. Nagyon igényes kis csomag annyi szent. A lépegető a 30th Anniversary AT-AP átfestett változata, de itt azért egyértelműen eltér az egész színvilág a korábban alkalmazottól. A teljesen szürke festés helyett itt elég sok bordót is használtak, ami jót tett a gép megjelenésének. A lábak sötétszürke színét is világosabbra vették, a fegyverek csöve pedig fekete lett. Szerintem vagányabbul is néz ki. Ebben a csomagban a két Clone Trooper gyakorlatilag a gép sofőrje. A funkcionalitás pedig természetesen megegyezik, a 30th Anniversary sorozat AT-AP lépegető funkcionalitásával. Az egész csomag elég jó és ütős, de nem szabad elmenni a tény mellett, hogy a Christophsis-i csatában, amelyet a Klónok Háborúja egész estés rajzfilmben láthattunk, egyáltalán nem látszódtak AT-AP lépegetők, csak AT-TE-k és tüzérségi ütegek. De hát ennyi baj legyen, a csomag többi része végülis teljesen beleillik a képbe, bár egy Ahsoka figura elfért volna még.


2010-ben az akkori Clone Wars sorozatban megintcsak visszanyúltak a 30th anniversary sorozat AT-AP lépegetőjéhez, de itt szintén egy átfestést adtak ki. A funkcionalitás megintcsak változatlan, de a világosabb szürkére festett torony most kapott egy sötétzöld álcamintát, amitől az egész elég vagányul fest. A lábak kicsit ezüstös színben pompáznak, de az álcafestés ott is folytatódik. A forgatható ágyú világosszürke lett, de a többi fegyver, az előző kiadáshoz hasonlóan fekete színt kapott. Adná magát a dolog, hogy ez egy igazi, kamuflázsos „Kashyyyk” AT-AP, ám a csomagoláson látható képen egy nagyváros van a háttérben, illetve a Sithek Bosszújában sem volt ilyen álcaminta ezeken a lépegetőkön, úgyhogy ez csak egy random festésű darab, nem kötődik egy konkrét ütközethez. Sofőr sajnos ehhez a darabhoz sem járt.

2012-ben aztán a Vintage Collection sorozatban is kiadott a Hasbro egy AT-AP lépegetőt. Ez – nem meglepő módon- megint a 30th anniversary collection kiadás átfestett változata volt, mégpedig szinte ugyanolyan festéssel, mint a 2010-es Clone Wars-os. Ez is zöldes álcafestést kapott, és a többi szín leosztása is ugyanaz, ám árnyalataiban egy minimálisan eltér. A torony szürkéje és az álcaminta zöldje is más árnyalat egy kicsit. A funkcionalitás viszont itt is megegyezik. Sofőr itt sem járt hozzá, viszont az egészet egy kétségtelenül nagyon jól mutató, vintage jellegű dobozban lehetett megvásárolni, amelyen a Kashyyyk-i csatát mutató rajzolt kép látható. Nagyon jó kis cucc, de sajnos az előzőekhez képest nem hozott semmi gyökeresen újat.Érdekes módon a die cast gyártók egyáltalán nem szenteltek a típusnak akkora figyelmet, mint mondjuk a Hasbro. Az évek során egyetlen Micro Machines, Action Fleet vagy Hot Wheels darab sem készült belőle, így egyetlen die castként (a DeAgostini maketteket ne keverjük ide) a Titanium sorozatban adták ki, 2006-ban. Ez egy egészen jól sikerült darab, mert nem a szokásos „állványon látható valamilyen gép” módon lett megcsinálva, hanem olyan, mint egy nagyon pici dioráma. Harc közben látszik a gép, ami egy zöld színű, terepdarabon áll. A gép lábai és tornya forgatható, a kidolgozottsága pedig egy 3”-es darabhoz képest egészen jó. A tornyában egy Clone trooper foglal helyet, ami nem levehető. Természetesen a gép nincs a talphoz rögzítve.


Egy évvel később, 2007-ben ugyanebből a darabból kiadtak egy átfestett változatot is.


Majd 2008-ban szintén. Ezek csak az alap és a gép festésében térnek el valamennyire. A szürke alapszín maradt a gépnél, de ennél a változatnál a sárgás festés helyett bordót használtak. 

 
A Lego is többször adott ki készleteket az AT-AP lépegetőről és érdekes módon csupa épkézláb méretű cuccot. A korábbi gépekkel ellentétben, erről a járműről nem készültek micro, mini vagy adventi naptáras cuccok, csak 300-as elemszám feletti dolgok.

Elsőként a 7671 AT-AP Walker készlet jelent meg 2008-ban. 392 alkatrészéből a filmben látható lépegetőt lehetett megépíteni, ami egészen filmhűre is sikerült. A fegyverek itt is mozgathatóak, a torony forog és a középső láb természetesen felcsukható. A torony felső lapját fel lehet nyitni és akkor látszik a viszonylag kidolgozott pilótafülke is illetve az oldalsó lapon is található egy felnyitható ajtó. Két minifigurát is adtak a készlethez és mindkettő piros festéssel ellátott Shock trooper volt. Az egész szett teljesen rendben van és bőven hozza azt, amit az ember elvár egy ilyen készlettől.

2014-ben aztán kiadtak egy nagyobb, részletesebb, ráncfelvarrott AT-AP-t is. A 75043 AT-AP Walker a maga 717 elemével lényegesen nagyobb, mint az előző kiadás, ám külső megjelenésében egészen hasonló. Ez is a filmben, a Kashyyyk-i csatában látható járművet ábrázolja. 25 centi hosszú, 25 centi magas és 14 centi széles, ami azért egyáltalán nem egy rossz méret. A lába ennek is felhajtható, a tetőnyílás és az oldalajtók pedig nyithatóak. A fegyverzet is mozgatható és a tetején lévő ágyú forog is, illetve egy rugós lövedék kilövőt is tartalmaz. A figuraválaszték is egyértelműen a Sithek bosszújához köti, hiszen egy battle droid, egy battle droid commander és egy super battle droid mellett Gree parancsnok illetve Tarful járt a készlethez. Ezek közül a Tarful csak ebben a készletben volt megszerezhető és érdekes módon a forgalomba kerültek olyan „hibás” készletek, ahol véletlenül két Tarful puskát csomagoltak a figura mellé. Összességében ez egy remek cucc és már elég régóta fent van a „be kéne szerezni” listámon.
2019-ben viszont szinte lekopírozták az előző készletet. A 75234 AT-AP Walker ugyanis meglehetősen hasonlít a 75043-asra. Ez „csak” 689 elemből áll, tehát azért van eltérés, ugyanakkor egy icipicit nagyobb, mint az előző gép. Ez 24 centi hosszú, 29 centi magas és 15 centi széles. A pilótafülke is egy picit kidolgozottabb, de az egyéb dolgok nagyjából megegyeznek. Ehhez is 5 minifigura jár, Chewie, egy teljesen új figura a Kashyyyk Clone Trooper, két új festésű Kashyyyk Battle Droid és egy új festésű Gree parancsnok. A Gree és a Clone Trooper eddig csak ebben a készletben volt hozzáférhető. Ez egy egészen új szett és még most is megvásárolható a boltokban olyan 20000 Ft környékén. A szintén újrakiadott Droid Gunship-el együtt egészen jó kis Kashyyyk diorámát lehetne vele készíteni.

Amint olvashattátok relatíve elég sokszor jelent meg AT-AP lépegető játék az évek során, ám sok esetben ezek szinte teljesen ugyan olyanok voltak. Ugyan ezek főleg a filmben rövid ideig látható járművekre hasonlítottak, szerintem más festéssel…más színvilággal egy picit fel lehetett volna  dobni, főleg az újabb Lego kiadásokat.
TB