Top 10 Kedvenc G.I.Joe fegyverem


A jó múltkor csináltam egy t op 10-es listát azokról a G.I.Joe alkatrészekről, amelyeket elhibázottnak tartottam , idegesítenek vagy csak gyerekkoromban megutáltam őket. Akkor említettem, hogy megcsinálom a cikk párját is, tehát azokat a felszereléseket, amelyek szerintem zseniálisan sikerültek…..így tisztességes, úgyhogy nekiálltam a megvalósításnak.

A lista tervezésénél viszont azonnal komoly dilemmába futottam bele, hiszen itt alapvetően kétféle irányról van szó. Vannak a menő fegyverek (egyetlen más játékvonalban sem voltak annyira jól sikerült fegyverek, mint az ARAH G.I.Joe-ban) és az ötletes egyéb kiegészítők, amelyek végülis nem fegyver jellegűek…táskák, maszkok, sisakok stb. Sokat gondolkodtam rajta, hogy ezeket van-e értelme egy listán szerepeltetni, de végül úgy döntöttem, hogy kettészedem őket. Úgyhogy, most elsőként jöjjön a tíz kedvenc G.I.Joe fegyverem és majd később lesz egy lista a kedvenc nem fegyver jellegű kiegészítőimmel is. Ebben a kettéválasztásban az is közrejátszott, hogy első nekifutásra több, mint 30 tételt írtam fel a listámra, szóval sokkal nagyobb kiinduló anyagból dolgozhatok, mint a negatív listánál.

A G.I.Joe játékok egyik abszolút mértékadó pontja a fegyverzet volt. Ez (is) választotta el a többi korabeli játéktól…a kreatív, sokszor élethű, sokszor pedig a valóságtól elrugaszkodott, de mégis fantáziadús fegyverek. Ezek nemcsak, hogy adott esetben eladták a figurát ( „Apa apa nézd mekkora puskája van azt kérem…” ), hanem elképesztően meg is tudták növelni a játékélményt. Lássuk nekem melyik is a tíz kedvenc fegyverem és miért. Persze most is kíváncsi vagyok, hogy nektek melyek a kedvenc Joe fegyvereitek. Írjátok meg kommentben.
Zandar íjpuskája
Nehéz megfogalmazni, hogy mit szeretek ebben a fegyverben. Ez volt az egyik első figurám (úgy kb ötödik-hatodik) ilyenformán mind a figura, mind a fegyver eléggé belém ivódott. A puska maga egy érdekes darab, mert külső megjelenésében leginkább egy távcsöves, vagány formájú vadászpuskát mintáz, ám egy nyílvessző ágaskodik ki az elejéből. Tehát ez lényegében egy nyílpuska, de én ezzel nem sokat foglalkoztam… nálam ez gyerekként olyan sörétes volt, mint a szél. Jó volt vele játszani és jól mutatott szinte bármelyik kommandós jellegű figura kezében. Ha az ember „predátorost” játszott a Joe figurákkal Billy fegyverének is megfelelő volt.Snow Serpent AK-47-ese
Az első figurám elsőszámú fegyvere….még jó hogy kedvenc volt. Ugyanakkor ez volt az első olyan fegyverem, amit elhagytam, tehát nem sokáig élvezhettem a játékot vele. Külsőre egy hagyományos AK-47-es volt, mégpedig az „SZ” vagyis a behajtható válltámaszos változat. Egy csomó más figurának is adtak az évek során kalasnyikovot, de valahogy nekem az összes közül mindig ez tetszett a legjobban. Szép a kidolgozása, szép a színe és nagyon illett a Snow Serpent figura télies megjelenéséhez.
Vipers puska
Nincs is mit ezen taglalni. Egy gyönyörű gépkarabély, aminek ugyan nem valósak a gyökerei, de mégis nagyon valóságosnak hat. Engem a G.I.Joe the Movie-ban fogott meg a leginkább, amikor a renegades tagjai ilyenekkel pakolják fel magukat a Terrordrome megtámadása során. Azt se felejtsük el, hogy nagyon jól illik a Vipers figura kezébe. Világos színben járt a  Vipers figura mellé, sötét színben pedig egy  accessory packban lehetett hozzájutni. Mindkét színben teljesen jól néz ki. Még a hátlapgrafikán is jól mutat.
Fast Draw rakétakilövője
Fast Draw egy igen furcsa madár, mert maga a figura szürke, átlagos és kissé lélektelen, de teljesen felöltöztetve igencsak pazar látványt nyújt. Ez elsődlegesen a fegyverrendszere miatt van, ami talán az egyik legkomplexebb cucc volt az ARAH Joe-k időszakában. Az egész alapja egy hátizsák, aminek a közepén egy tengely fut. A tengely végein rakétaindító sínek találhatóak, ezekre fel lehet helyezni két gyönyörű fehér rakétát. A tengely mozgatható, aminek következtében a rakétaindító sínek állása változik. Az indítók 1-1 oldaláról csövek jönnek le, amelyek 1-1 fehér elsütőkarban végződnek. Ezzel tudta (volna) a figura kilőni a rakétákat. Szerintem zseniális. Gyerekkoromban megvolt ez a figura, viszont akkor annyira nem kedveltem, de a mai szememnek annál inkább tetszik. Azért a rakétás hátizsákkal már akkor is nagyon szerettem játszani és külön jó volt, hogy ez még a rugós kilövők korszaka előtt volt, tehát nem kellett figyelni, hogy esetleg véletlenül elsütöm-e a kilövőt.
Backblast rakétakilövője
Gyerekkoromban fogalmam sem volt róla, hogy ez a böszmenagy háromcsövű rakétakilövő egy valós fegyverről, a brit javelin rakétakilövőről lett mintázva. Akkor még csak simán nagynak és veszélyesnek tűnt, noha a kezelése már akkor sem volt könnyű. Három vastag csöve van, amelybe piros rakétákat lehet helyezni. Egy periszkópszerű irányító részre lehet az egészet feltenni, aminek oldalirányba 1-1 nyele van. Ez kicsit körülményessé teszi, hogy a figura kezébe helyezzük, de ha sikerül, akkor igazán impozáns látványt nyújt. A stabilitást erősen rontja, de a látvány mindezért kárpótol. Gyerekkoromban sokszor az irányító rész nélkül játszottam vele és engem egyértelműen a Kommandó című film rakétakilövőjére emlékeztetett, még akkor is, ha már tudtam, hogy Salvo kilövője arra sokkal jobban hasonlít. Nekem ez jutott, viszont minden hibája ellenére imádtam vele játszani.
Crimson Guard puska
Crimson Guard puskája az egyik legszebb puska a G.I.Joe történelemben. Egy hagyományos felépítésű, egyenes táras, voltaképpen egyszerű puska, ami igazából semmi extra, de mégis megragadja az ember elméjét. Tök jó, hogy van rajta szurony és az is nagyon jó, hogy fekete színben adták ki, mert később világos kék színben is hozzá lehetett jutni egy accessory pakkban, de úgy már közel sem működik ennyire a fegyver. Ezt is valós fegyverről mintázták, mégpedig a belga FN Cal puskáról, de az az igazság, hogy a valóságban közel sem fest ennyire vagányul.
Hardball kilövője
Ez egy forgótáras kézi rakétakilövő, aminek a tárja kivehető volt. Ez is valós fegyveren alapult, sőt bárki láthatta is a Terminator 2 filmben. Én is láttam gyerekként és különösen kedveltem, hogy majdnem ugyanolyan fegyverrel tudok játszani, mint ami a filmben volt. A figurát szegényt elhagytam egy tahitótfalui nyaraláskor, a fegyver viszont megmaradt és minden csatában fontos szerepe volt. A kivehető, forgatható tár különösen játszhatóvá tette.
Shockwave "uzija"
A 80-as 90-es években nem volt egyetlen valamirevaló akciófilm sem a legendás uzi (illetve Mac-10) géppisztoly nélkül. Ez nyilvánvalóan hatott rám kissrácként és hatott a játékkészítőkre is hiszen a G.I.Joe figurák igen sok esetben kaptak ilyen fegyvert. Shockwave-é viszont más, sokkal vagányabb mint a többi mert egy szép nagy hangtompító és egy válltámasz tarkítja. A mély kék színe is harmonizál a figurával, aminek a kezében csodálatosan mutat, de más figurákhoz is nagyon jól lehetett használni. Az egyik kedvenc figurám….kedvenc fegyvere.
Dial Tone puskája
A józan eszem és szemem látja, hogy ez egy átlagosabb küllemű fegyver. Valamiért mégis imádtam. Gyerekként a játszások többségében ez volt az egyik „hős” fegyver, amit rendszerint a harc végén talpon maradó karakter használt. Egy szép egyenestáras, válltámaszos szürke fegyver, amin különösen jól mutatnak a cső vájatai. A mai napig kedvelem és Dial Tone-hoz is különösen jól illik.
Firefly puskája
Firefly puskája egy különösen jól sikerült darab. Lényegében ez egy erősen módosított Tec-9 –es amire hangtompítót és válltámaszt varázsoltak. A tár hosszú, egyenes és ez egyben abszolút ilyen kommandós hatást kelt. Az unokatesóméknak gyerekként megvolt ez a figura és a fegyvere is, én pedig nagyon rá voltam kattanva, de sajna nem adták nekem. Később pedig már nem volt meg nekik. Nagyon illik a szabotőr Firefly kezébe. Több színben is kiadták a különféle accessory packokban, de zöldes színben néz ki a legfrankóbban.
 
Vigaszdíjasok
Gnawgahyde puskája
Nem fért fel a listára, de mindigis nagyon kedveltem Gnawgahyde óriási, távcsöves vadászpuskáját a bipod kitámasztójával. A figurának gyakorlatilag minden eleme és kiegészítője zseniális, de valahogy ez a puska teszi teljessé az orvvadász krokodil Dundee jellegű karaktert.

Pathfinder gépágyúi
Pathfinder az egyik kedvenc figurám és gyakorlatilag minden porcikáját szeretem. Igaz ez az érdekes kialakítású gépágyúira is, amelyeket rendhagyó módon nem a figura kezébe kell adni, hanem a derekán található pöckökbe kell bepattintani. Ez a megoldás nekem mindig tetszett, csakúgy, mint a fegyverek hosszú csövei. Más kérdés, hogy valószínűleg lerepülne a gatyája, ha ezt így elsütné a valóságban. Csak éppenhogy nem fért fel a listára.

Incinerator lángszóró
Incinerator kilövője szerepelt a negatív listán, a fő fegyvere, a lángszóró viszont majdnem erre a listára került fel. A kidolgozása ugyanis szerintem remek. A színe is rendben van és a csővel illetve a hátizsákkal együtt egészen szépen, egységesen felöltöztetik a kissé erős színekkel operáló Incinerators figurát.


TB