Vintage Star Wars érdekességek - 51


Palitoy Playpack-ok

A vintage Star Wars világában gyakran előfordult, hogy ugyanazon termékeket többször is, kissé más köntösben újra a piacra dobták. Ezek a játékok jelentősen túl voltak gyártva…talán jobban, mint bármelyik másik játék, ezért főleg az éra végén, 1984 után több érdekes újrafelhasználási forma… repack is forgalomba került. Ezek egyes országokban igen egyedi formában is megjelenhettek….beszéltünk már az ír újracsomagolt figurákról , a német 3-as pakkokról , az olasz UHU csomagról és a jóárasított kettes  pakkokról is. Mindegyiket a legyártott készletektől való szabadulás hívta életre. Ma is ilyen csomagokról lesz szó… mégpedig az európai exkluzív Palitoy playpack-okról.

A Vintage Star Wars játékok többféle termékkategóriába sorolhatóak. Vannak a single card-os figurák, amelyeknél egy figura egy kartonra csomagolt bliszterben foglalt helyet. Ez kb az alapegység. Bizonyos esetekben jelentek meg többes figura pakkok is, bliszterben vagy dobozban. Ezen kívül léteznek még creature pack-ok, járművek, playsetek és az úgynevezett mini rigs-ek, amelyekről hamarosan majd szó lesz (plusz vannak még 12”-es figurák, Die Cast-ok és micro cuccok is, de azok most nem tartoznak ide). Nagyjából minden országban, ahol forgalmazták a Star Wars figurákat ezek a termékkategóriák jelentek meg, de Angliában a Palitoy, az éra végén, kitalált egy egyedi termékkategóriát is.

Említettem, hogy a figurákat jelentősen túlgyártották, tehát olyan 1984 környékén ott álltak a forgalmazók a több tonnányi Star Wars játékkal, miközben az egész Star Wars láz lassan lecsengeni látszott. A legyártott cuccokat viszont ki kellett valahogy szórni, még ha jóval olcsóbban is, mint az eredeti ár. Ezért találták ki a playpack-okat is.

Alapvetően viszont ez a playpack dolog nem volt egy ördögtől való ötlet. Így egy csomagban hozzá lehetett jutni egy kisebb járgányhoz és több figurához (vagy két creature-höz és két figurához), ráadásul jóval olcsóbban, mintha külön-külön megvették volna. A gyártó megszabadult a készlettől a vásárlók meg jól jártak. Három ilyen playpack létezik és mind a hármat egyedi néven hozták a forgalomba 1985-ben. Az adott csomag elemei összefüggenek és konkrétan egy azonos filmbeli jelenetsorhoz kapcsolódnak. Egyetlen olyan elemük sincs, amit korábban már ne adtak volna ki és jellemzően olyan cuccokat válogattak be, amiből hatalmas mennyiségű legyártott készlet állt rendelkezésre. A csomagolás egészen jól sikerült. Egy szép, nagyobb kartondobozban hozták ezeket forgalomba, amelyen egy egyedileg fotózott, diorámás kép mutatta a beltartalmat. A logó viszont igen érdekes, ugyanis ezek egyszerre Tri-logósak és Power of the Force logósak. Ez, hogy a 3 logó POTF logóból álljon össze, tudomásom szerint figuráknál nem fordult elő, csak dobozos mini rigs-eknél és ennél a három csomagnál. A doboz beltartalma mindhárom csomagnál másként volt csomagolva. A cuccok általában bezacskózva kerültek a dobozba és mellékelték hozzájuk járgány vagy a creature használati útmutatóját illetve egy POTF kihajtogatható katalógust is. A három playpack-ot csak Európában árusították és jellemzően leginkább csak Angliában, de létezik belőlük francia nyelvű változat is, illetve tudtommal Németországba is jutott belőlük.
Az Endor Chase csomag az Endor holdon zajló földi ütközet jeleneteit akarta megidézni. Központi része egy Palitoy Speeder Bike volt, ami mellé összesen négy figurát csomagoltak. Egy Endor Leiát, egy Wicketet és két Biker Scout-ot. A doboz belsejében egy műanyag tálca volt, aminek a rekeszeiben foglalt helyet a szétszerelt járgány illetve a bezacskózott figurák. Messze ennek volt a legigényesebb belső kialakítása.
Az Ewok Combat csomag ugyanehhez a csatához kapcsolódik. A három csomag közül szerintem ez a legérdekesebb, ugyanis három féle beltartalommal is rendelkezhetett. Az alapfelállás szerint egy Ewok Catapultot és négy figurát raktak a dobozba, mégpedig két Stormtroopert, egy  Wicketet és egy Teebot…ez adott volt, viszont a csomagolási formájukban változatos képet mutattak. A másik két csomag esetében a figurákat csak zacskóba csomagolva helyezték a dobozba, de ennél a pakknál előfordult, hogy a már legyártott, de nem eladott, bontatlan Single Card-os figurákat paszírozták a csomagba. Ennek megfelelően létezik belőle olyan változat, aminél mind a 4 figura zacsiban van. Van olyan, aminél kettő van zacsiban, kettő single card-os és létezik olyan is, aminél mind a négy figura single card-os. A figurák hátlapjai is eltérhetnek… Tri logo-s és RoTJ hátlaposakat is használtak, gondolom éppen olyat tettek bele, amilyet találtak. Mivel a doboz nem volt nagy, ezért ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a single card-os figurákat kvázi begyűrték a dobozokba, ami nem túl elegáns megoldás. Nem használtak műanyag tálcát vagy karton merevítőt annál a változatnál sem, amiben csak bezacskózottakat tettek a dobozba. Egyszerűen csak belehajigálták a dolgokat és lezárták a pakkot.
 
A harmadik csomag a Hoth Rescue nevet viselte és ez a Birodalom Visszavághoz kapcsolódott. A Wampás jelenetsort próbálta nekünk megidézni, ezért egy Wampát, egy Taun Taun-t, egy Hoth Luke Skywalker és egy Hoth Han Solo figurát csomagoltak egybe. Szerintem ez a pakk érte meg a legjobban, mert itt nem egy járgány mellé adtak, négy figurát, közte két azonosat, hanem két nagy creature mellé, két eltérő figurát. Minden eleme zacskóban került a dobozba és itt használtak karton merevítőt is, de műanyag tálcát nem.Természetesen mindhárom darab elég keresett és elég ritka….következésképpen nem szoktak olcsón elkelni. Ugye ennek a csomagnak csak bontatlanul van értelme, hiszen bontva külön-külön össze lehetne rakni az alkotóelemeiből. Bontatlanul viszont igen borsos áron, kb. 500-1000 dollár között szoktak csak gazdát cserélni. Nagy ritkán még hozzá lehet jutni bontott dobozzal, de bontatlan zacskókkal vagy megtört, bontatlan card-os figurákkal is, de ez utóbbi konstrukcióban néha még drágábban lehet csak hozzájuk jutni.
TB