A Star Wars játékjárművek története -11.rész


General Grievous Starfightere

A mai járgány némiképp kilóg az eddigi epizódok sorából, hiszen most nem egy általános, széles körben alkalmazott gép kerül sorra, hanem egy egyedi, egy karakter által használt gép. Grievous tábornok vadászgépe mindenki számára emlékezetes lehetett, aki akár csak egyszer is látta a Sithek Bosszúja című, harmadik Star Wars epizódot. Érdekes vonalvezetése és egyedi, vagány alakja sok rajongó tetszését elnyerte.

A hajó nem szerepelt túl sokat a vásznon. Első alkalommal a Sithek Bosszúja filmben volt látható, mégpedig parkoló állapotban. Amikor Grievous elmenekül, Obi-Wan elől a Wheel Bike-al (amiről egy másik epizódban majd még lesz szó) egy hangárban fejeződik be az üldözés, ahol a háttérben látható Grievous saját használatú vadászgépe. A film során viszont még többször is látjuk, hiszen Obi-Wan ezzel menekült el az Utapauról a 66-os parancs után, így a későbbiek során még két jelenetsorban is láthattuk.. felszállás illetve haladás közben is. A Sithek bosszúján kívül feltűnt még a The Clone Wars animációs sorozatban is, ahol természetesen Grievous tábornok használta. Összesen öt epizódban volt látható. A mozgóképes megjelenéseken túl feltűnt még olyan számítógépes játékokban is, mint a Star Wars Galaxies, a Clone Wars Adventures vagy a Lego Star Wars III.  

Maga a gép egy gyönyörű vonalvezetésű, egészen egyedi darab. A története szerint ez egy Bellbulab-22-es típusú vadászgép, amelyet a Techno Unió által elfoglalt, Feethan Ottraw Scalable Assemblies gyártott. Az utapaui cég a bolygó Szeparatisták által történő megszállása után került a Techno Unio fennhatósága alá és mindenféle hadi eszközt gyártottak a Szeparatista haderő részére. Ez a gép egy egyedi darab, amit külön Grievous tábornok parancsai alapján customizáltak. Erősebb hajtóműveket, erősebb pajzsot és egy Holonet adó-vevőt telepítettek a gépre. Grievous példánya a Soulless One nevet viselte…úgylátszik Grievius rajongott az ilyen hajónevekért, hiszen ezt „A lélektelennek” a zászlóshajóját pedig Malevolence-nek (Rosszindulat) hívták. Nekem ez a hajó kezdettől fogva nagyon tetszett, leginkább az erős, agresszív alakja miatt. Valamiért én némi art deco beütést érzek a vonalvezetésében, ami ad neki egy kis 30-as évek beli hangulatot. A pilótafülke működéséről és alakjáról beugorhat a 89-es Batmobile a hajtómű elrendezése meg olyan, mint egy légifogatnak az Episode I-ben. A II. világháborús vadászrepülőgépekre is emlékeztet, szóval nem éppen egy szokványos Star Wars járgány az biztos.

A játékgyártók, mondhatjuk, hogy jelentőségének megfelelő számú alkalommal készítettek belőle játékot. Szinte minden Star Wars licenszet birtokló gyártó készített belőle valamit, de leginkább a Hasbro és a Lego voltak aktívak. Ők sem készítettek belőle túl sok verziót, viszont, amiket kiadtak igen nagy népszerűségnek örvendettek a gyűjtők köreiben.

A Hasbro összesen három kiadást szentelt a Soulless One-nak, ám a három gép igazából egy és ugyanaz, csak a csomagolásuk tér el. Ráadásul mindhármat a 2008-as év során adták ki. Érdekes, hogy a RoTS szériában nem adták ki, pedig leginkább oda illett volna. Valószínűleg akkor azért nem csinálták meg, mert a Wheel Bike mellé nem akartak még egy egyedi járgányt szentelni ugyanannak a karakternek egy sorozatban.

Elsőként a The Clone Wars sorozatban adta ki a Hasbro 2008-ban. A járgányt sikerült az első csavartól az utolsóig tökéletesen műanyagba önteni, ami egy különösen szép járművet eredményezett. A színe és az alakja is teljesen ugyanolyan, mint a filmben látott gépnek. A festése igen jól sikerült, a bronzos színhasználat pedig nagyon sokat dob a gép megjelenésén, noha a filmben ez a szín nekem inkább aranynak tűnt. Ugyanakkor a bronz talán jobban is illik a jármű jellegéhez. A pilótafülke ugyanúgy előrefelé nyitható, de itt felnyílik, nem pedig sínen előrecsúszik, ahogyan a filmben láthattuk. Ez talán az egyetlen lényeges hibája a járgánynak. A hajtóművek jól kidolgozottak és kihúzható, rejtett rakétakilövőket rejtenek, ami a jól megszokott rugós megoldással ki tudja lőni a lövedékeket. A szárnyakon ágyúk is láthatóak, amelyek oldalirányba mozgathatóak, az alján pedig szintén van egy ágyú, ami egy vintage Star Wars X-Wing ágyú bronzszínű újrahasznosításának tűnik. Ezen kívül a gép tartalmazza a filmben is látható hátsó „uszony” elemet, ami ugyanúgy fel-le csukható. A futóműveket is fel lehet tolni a hajtóművekbe, szépen a helyükön maradnak, leeresztett állapotban, pedig szépen tartják a gépet. A pilótafülke jól kidolgozott, de azért nem túl részletes. A központi irányítókonzol elemét ki is lehet venni. Tökéletesen illik bele egy Grievous figura, de pilóta sajnos nem járt a gép mellé. A járgány két féle Clone Wars csomagolással is a boltokba került. Ezek csak a doboz felső taktusában és színvilágában különböznek. Mindkettőn kb. ugyanaz a Clone Wars-ból származó kép és feliratok láthatóak. A kék változatnál egy klónfej van a jobb felső sarokban és kicsit puritán az egész megjelenése. A gépet ábrázoló kép háttere egy bolygó.

A piros változatnál három klónfej van a jobb felső sarokban és a gépet ábrázoló kép háttere is más. Itt bolygó helyett egy sima háttér látható. Egy lényeges dologban eltér még ez a két változat és az a dioráma. A piros változatot ugyanis egy karton diorámaszerű háttérrel adták. Ez egy rajzolt bolygót és egy éppen tüzelő állapotban ábrázolt Obi Van’s Jedi Interceptort mutat. Nem túl extra cucc, de azért elmegy.
Harmadik darabként a 30th Anniversary sorozatban jelent meg a gép, ugyanúgy 2008-ban. Ez a verzió minden elemében megegyezik a TCW kiadás kék változatával. Azaz a karton dioráma nem járt hozzá. Sajnos pilóta sem. A csomagolás dizájnja, viszont teljesen más, természetesen ezt is a 30th Anniversary sorozat lecsapott sarkú dobozában hozták forgalomba. A háttérkép itt is ugyanaz, de változtattak egy kicsit a gép fényviszonyain és a háttérbe bekerült pár égitest. A jobb felső sarokban pedig egy morcosan letekintő Grievous látható. A bontatlan Grievous Starfighterek közül nekem ez tetszik a legjobban.
A Die Cast gyártók többsége viszont érdekes módon nem rendelkezik Grievous Starfighter modellel. Se a Micro Machines, se a Hot Wheels eddig még nem adta ki ezt a gépet. Egyedül a Hasbro Titanium sorozatában jelent meg belől egy példány 2006-ban (meg persze Deagostini de azt ebben a sorozatban nem érintem). Ez sokkal, sötétebb színekkel operál, mint a fentebbi játékok, gyakorlatilag majdnem fekete színbe hajlik, amelyet arany részek tarkítanak. A festése érdekes, mert kopásokat, harci sérüléseket vittek fel rá, de ez ebben az esetben inkább úgy tűnik mintha a játék erősen használt állapotban lenne. A futóműveket ennél is le lehet nyitni, viszont a pilótafülkéje nem nyitható. Persze ez a darab is kapott egy kis stand-et, amire fel lehet helyezni. Nem ez a legszebb Titanium modell, amit valaha láttam… ebben a színben egy Batplane-re inkább hasonlít, mint Grievious vadászára.  A Transformers Crossovers sorozatban is jelent meg Grievous Starfighter, mégpedig 2008-ban. Ez egy Transformers-ként átalakítható Starfighter járművet jelent, amiből egy Grievous figurát lehet elővarázsolni. A gép része egészen jól néz ki, de a robot alakja nem túl meggyőző.
2011-ben egy újabb verziót is kiadtak belőle, ez minden elemében új kialakítású darab volt, de talán ez kevésbé sikerült jól.Készült még egy érdekes játék ebből a járgányból. A Hasbro a Speed Stars sorozatában, 2017-ben kiadott egy playsetet, amiben szerepelt egy kisebb méretű, leegyszerűsített Grievous Starfighter. A Speed Stars egy kisméretű járgányokból és kilövőkből álló játékvonal volt, amellyel –szerintem – a Mattel Hot Wheels versenypályáival akart versengeni a Hasbro. Nem volt egy hosszú életű valami, de azért az Assault on General Grievious fantázianevű playset tetejéből ki lehetett lőni egy Grieviuos Starfightert.A következő évben önálló csomagban is kiadtak egy Grievous Starfightert, ám ez egy teljesen új darab volt, nem a playsetes űrhajót hasznosították újra. Itt egy kis kilövőt mellékeltek hozzá, amivel, nagy sebességgel ki lehetett lőni a kerekes járművet.

A Lego az évek során több alkalommal is megcsinálta Grievous vadászát. Többféle méretben és részletességgel, összesen négy alkalommal nyúltak a géphez.

Először 2007-ben adták ki Grievous Starfighter-ét. A 7656-es készlet 232 alkatrészből épült fel és kissé leegyszerűsített módon mutatta meg a szóban forgó járművet. Ennek ellenére teljesen felismerhető, csak a hajtómű alakja és a gép arányai nem az igaziak. A gép elhúzható pilótafülkével, fénykard tartóval és becsukható futóművel rendelkezik. Egy figurát mellékeltek hozzá, természetesen egy Grievous tábornokot, azon belül is a korai, merevlábú, egyszínű darabot. Ezt ezen a szetten kívül felhasználták a 7255 Grievous Chase készletben is, de ahhoz járt egy köpeny is, ehhez pedig nem. Később ez a figura feltűnt még egy Comic Con Display set-ben is.

A 8033 General Grievous Starfighter egy polybag-es mini méretű készlet volt, amelyet 2009-ben adtak ki. Ez egy promóciós készlet volt, tehát korlátozott mértékben lehetett hozzájutni. Amerikában csak a Target boltokban árusították, Angliában pedig a Daily Mirror promóciójában vett részt. Mindössze 44 alkatrészből állt és egy vázlatos, hosszúkás Grievous Starfighter képét mutatta. Alakra leginkább az előző Lego kiadványra hasonlított. Minifigura nem járt hozzá. Promó cuccnak nem rossz, de önálló készletként nézve azért nem mondanám egy bajnok darabnak.


A 8095 General Grievous Starfighter az eddigi legnagyobb Lego készlet, ami ezen, jármű alapján készült. Ezt 2010-ben adták ki, 434 alkatrészből épült fel és ez egy jóval nagyobb darab volt, mint az előző kiadások. Alakra is sokkal jobban sikerült. A hajtóművek és a gép arányai sokkal jobban hasonlítanak a filmben látható járműre. Az oldalairól rejtett rakétakilövőket lehet kipattintani. A hátsó részén lehajtható a „cápauszony”, ami az egyik futómű is egyben. Pazar gép. Nem tökéletes, de azért elég jó. Járt még mellé egy parancsnoki szék is, amin egy fénykardtartó is helyet kapott. Három figura is járt a szetthez. Természetesen az egyik Grievous tábornok, mégpedig egy újabb verzió. Ez sokkal modernebbnek és filmhűbbnek hat. Ezen a készleten kívül még a Malevolence szettben is felhasználták. A másik két figura Nahtar Webb, egy Mon Calamari és ez EV-A4 droid. Mind a kettő egyedi figura, csak ebben a készletben használták fel.


A 2018-as Lego Star Wars Adventi naptár, 9.napi ajándéka, egy miniatűr méretű Grievous Starfighter volt. Ez, bár mindössze 19 elemből épül fel, egészen tisztességesen hozza azokat a formai követelményeket, amiket az ember elvár egy ilyen játéktól. Az alakja rendben van és a színe is nagyjából oké. Az adventi naptáras kis cuccok mezőnyében ez még egy egészen normális darab szerintem.  


Összességében a Grievous Starfighter egy remek Star Wars jármű. Az évek során jó pár játékot készítettek belőle, amelyek többségében szintén nagyon jól sikerültek. Azért elférne belőle egy újabb Lego szett vagy egy Vintage Collection kiadás.
TB