G.I.Joe érdekességek - 42


Folytatom a jelentősebb G.I.Joe karakterek érdekességeit összegyűjtő sorozatomat és a mai epizódban egy igazi alapkarakter kerül sorra. Zartan a mai alany és őt szerintem mindenki ismerheti, aki csak egy kicsit is konyít a G.I.Joe-hoz.

Zartan a Dreadnocks nevű „motoros” banda vezetője. Ez a csapat erőteljes rocker- punk megjelenéssel rendelkezik, és mindenféle gonoszságba besegítenek a Cobráknak, noha sokszor önállóan is tevékenykednek. Zartan az álcázás nagymestere. Gyakran visel maszkokat és különböző beszivárgó, diverzáns illetve szabotázs akciókat hajt végre. Eléggé rejtélyes fickó, akinek még a neve sem ismert. A karakter szinte a G.I.Joe ARAH éra kezdeteitől jelen volt a történetben és a mai napig fel szokott bukkanni mind a képregényekben, mind a kiadott figurák között.Az ARAH érában Zartan két kiadást élt meg. Elsőként, a „klasszikus” megjelenésű Zartan figurát adták ki, 1984-ben. De nem single card-os figuraként, hanem egy jármű sofőrjeként lehetett hozzájutni. A Swamp skier egy kisméretű, zöld színű mocsári siklójárgány volt, amelyet Zartan a rajzfilmben is használt. Ezen kívül a figura kapott egy táskát, amiben egy arcmaszk foglalt helyet. Ezt a maszkot fel is lehetett helyezni a figura arcára. Természetesen kapott pisztolyt is, illetve páncéldarabokat, amelyeket fel lehetett helyezni a felsőtestre illetve a combra. Egy hőre reagáló matricaív is járt hozzá, amit pedig a páncéldarabokra kellett felragasztani. Igazi klasszikus Cobra figura, ami általános megbecsülésnek örvend a gyűjtők körében.
1993-ban Zartanból kiadtak egy második, jelentősen átalakított változatot is. Ez a figura a Ninja Force sub team keretein belül került kiadásra, ezét csak szúró vágó fegyvereket és erős neon színeket kapott. Ezért sajnos ez a verzió köszönőviszonyban sincs az első változattal és szinte alig lehet felismerni, hogy egy Zartan figuráról van szó. 
Zartan a G.I.Joe világán belül elég széles családfával rendelkezik. Zarana és Zandar voltak a testvérei és az ARAH érában őket is kiadták figuraként. Ők mindhárman a „Dreadnocks” (magyarul rettentők) nevű banda tagjai, aminek Zartan volt a vezére. Később a G.I.Joe képregényben kiderült, hogy Zartannak van egy lánya is, akit Zanyának hívnak és szintén a csapat tagja lett. Zanyát 2011-ben adták ki figuraként.
 A karakter neve a Tarzan szó anagrammája. Ténylegesen a Tarzan szóból találták ki, azt viszont nem lehet tudni, hogy pontosan ki volt az értelmi szerző. Larry Hama elmondása szerint, ő már készen kapta ezt a nevet.

Zartan karaktere leginkább a Sunbow féle G.I.Joe rajzfilmből lehet ismerős és sokat szerepelt a G.I.Joe the Movie egészestés rajzfilmben is. Ezen kívül természetesen állandó szereplője volt a képregényeknek is. A Dreadnok csapattal együtt a mai napig sokszor feltűnnek a G.I.Joe világában. A G.I.Joe mozifilmben is szerepelt és Arnold Vosloo alakította.

Zartan bőre a rajzfilmsorozatban nem bírta a fényt. Ilyenkor az bekékült és a szemét is el kellett takarnia. A figuráját is hőre érzékeny műanyagból készítették el, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy hő hatására a figura bőre besötétül….bekékül. Zartanon kívül Zarana és Zandar is megkapta ezt a funkciót (Zandar esetében én ezt sose vettem észre…pedig végigjátszottam vele a gyerekkoromat), úgyhogy összesen három ilyen figura került kiadásra , de a három közül egyértelműen Zartané a leglátványosabb. Ez a kis „bőrprobléma” egyébként a képregényekben sosem került ábrázolásra.  
Zartan alapvetően kopasz, de szinte mindig egy barna csuklyát visel, ami a fejéről leomlik a vállára. A csuklya viszont emiatt elég sok helyen – főleg a rajzfilmben – erősen egy metálos stílusú hosszú hajnak tűnik. Ráadásul a csuklya a figuránál is rögzítve volt a fejére, úgyhogy emiatt nagyon sokan hajnak gondolták. (Többek között én is egész gyerekkoromban hajnak gondoltam, sőt még manapság is gyakran „Zartan hajának” hívom azt a csuklyát)


Zartan kétféle filecardal is piacra került. Az első verzió szövegében az szerepel, hogy Zartan skizofrén és több személyiséggel is rendelkezik. Ez azonban egy közkeletű tévedés és összekeveri a skizofréniát illetve a többszörös személyiségzavart, ami két külön betegség. A problémát jelezték is a Hasbronak ezért módosítottak a szövegen és mind a két diagnózist kiszedték belőle a második verzióban.


Zartan egyik kiegészítője egy hőre érzékeny matricaív volt, amely hő hatására változtatja a színét. Ebből is két verzió létezik, az első, korai verziónál még csak a matrica egyik oldala színeződött el. Később ezt kicserélték egy olyan darabra, aminél már mindkét oldal megváltozik.

A Zartan figura felkar elemeit több figurához is felhasználták. Nem meglepő módon pont a testvéreihez, Zaranához és Zandarhoz.A Sunbow féle G.I.Joe rajzfilm egyik epizódjában a Dreadnokok alapítottak egy hajmetál zenekart Cold Slither néven. Zartan volt az énekes. Érdemes meghallgatni a nótát, ha esetleg valaki nem ismerné.

Bár a világ nagy részén Zartant a Swamp Skier járművel lehetett csak megszerezni, két ország mégiscsak volt, ahol kiadták single card-osként. 1986-ban Japánban adták ki ilyen módon, jármű nélkül. 2001-ben pedig a Funskool jelentette meg Indiában. A japán változat az teljesen megegyezik az eredetivel, de az indiai mind minőségében, mind külső megjelenésében (eltérő kiegészítők, levehető csuklya, világosabb bőrszín, más arcfestés) erősen eltér az amerikai kiadástól.


Zartan figurájának és maszkjának a sculptját Bill Merklein készítette és a legenda szerint a maszkot Bill egy élő emberről…saját magáról mintázta. Ezt az információt viszont saját maga cáfolta, bár azt elismerte, hogy abban az időben tényleg hasonló szakállat viselt. Azt nem zárta ki, hogy egy utcán látott ember vagy valamelyik kolléga arca inspirálta volna, mert a hétköznapi arcokból gyakran merítettek ihletet… de ez az arc elméletileg csak a fantázia szüleménye.

Bill Merklein a vele készült interjúban megosztott egy vicces történetet. Egyszer Flushingben, ahol élt éppen a kínai negyedben sétált, amikor játszó gyerekekbe futott bele. A kissrácok lövöldözőset játszottak az ujjaikkal, és amikor meglátta az egyik kissrác Bill-t, odafordult és a következő szöveggel „lelőtte” őt „Bam Bamm Zartan”. Bill ugye hasonlított egy kicsit Zartan maszkjára… kedvesen eljátszotta a „halált”, majd tovább ment. Később gondolkodott el rajta, hogy a kissrácnak fogalma sem lehetett, hogy azt az embert „lőtte le” Zartanként, aki Zartan figuráját megformálta. Ez csak egy kis vicces egybeesés.  

Zartan a G.I.Joe franchise egyik emblematikus gonosz karaktere. Éppen ezért a figurákon kívül számtalan más termék népszerűsítéséhez is felhasználták. Szerepelt a képe egy ceruzakészleten, csináltak belőle szobrot, sőt még kifesthető figura is létezik belőle. Szerepelt kifestő könyv borítón és persze gyűjthető kártyaként is megszerezhető volt.Zartan szerepelt az 1985-ös G.I.Joe számítógépes játékban, amelyet Commodore 64-re és Apple II-re készítettek. Ő volt az egyik ellenfélként választható karakter.

Az az egy biztos, hogy Zartan az egyik legkarakteresebb gonosz szereplője a G.I.Joe világának….ráadásul a v1-es figurája is kiválló.
TB