Vintage Star Wars érdekességek - 52


Ewok hátlapkép problémák
Ahogyan minden játékvonalnál, úgy a Vintage Star Wars játékoknál is előfordulnak különféle elbaltázások, hibák…. A Zuckuss 4-Lom anomáliáról már beszéltünk korábban, ma pedig az Ewokokkal kapcsolatos csomagolási hibákkal fogok foglalkozni.

A miscard fogalma gyakorlatilag egyidős a kártyára csomagolt akció figurák történetével. Ez a fogalom annyit jelent, hogy az adott figurát véletlenül nem a neki megfelelő cardra teszik rá (vagy ha más irányból nézzük, nem a cardhoz megfelelő figurát raknak a bliszterbe). Olyan is előfordult, amikor véletlenül rossz irányba tették a gépekbe a cardot és ezáltal a buborék rossz helyre került… a hátoldalra, esetleg fejjel lefelé. Az ilyen miscard cuccok néha egészen viccesek tudnak lenni, ezen kívül pedig meglehetősen drágák is, hiszen ezek a hibák egyedi darabbá is teszik ezeket. A hagyományos bontatlan figuráknál, mindenesetre jóval magasabb szokott lenni az áruk.


A mai delikvensek viszont nem egy egyszerű miscardok…..hiszen akkor kb. csak egyszeri esetről lenne szó, itt viszont egész sorozatokat érintő, koncepcionális hibákkal...konzekvens képelrontásokkal állunk szemben.

Az Ewokok egyébként kezdettől fogva meglehetősen sok gondot okoztak a Kenner-nek, hiszen hasonlóan néztek ki és könnyen összekeverhetőek voltak. Ez meg is történt jópár esetben képeken és dokumentációkban is főleg a tényleg hasonlóan kinéző, a filmben keveset látszódó Last 17 ewokok esetében. A végén már a prototípusok talpára is felírták a karakterek neveit, hogy pl. a fotózáskor véletlenül se keverje őket össze a fotós.

Egyébként a film készítésekor az Ewokok nevei adottak voltak, tehát náluk nem egy olyan utólagos névadási procedúráról van szó, mint pl Squid Head esetében . A Kenner ugyanakkor a nagy odafigyelés ellenére sem tudta hibamentesen abszolválni a kiadást és az elkövetett hibák továbbterjedtek a partnerként figurákat kiadó cégek termékeire is. Ezeket fogom most áttekinteni. De csak a tisztánlátás kedvéért először nézzük meg a szereplőinket.
Ő Paploo….ez volt az az Ewok, aki elkötötte a Speeder Bike-ot.

Ő Romba … aki valamivel azért kevesebbet látszik a filmben, de viszonylag könnyű megjegyezni

Ő pedig Lumat, aki tényleg alig látszik.

Warok pedig a negyedik „Last 17” Ewok, de ő nem érintett az elbaltázásokban

Talán kezdjük a Paploo-val, mert szerintem innen indult ki az egész probléma. Ez itt az eredeti RoTJ hátlapos  Paploo (Paploo-t és Lumatot még éppen kiadták ilyenen). Látható, hogy a képre vagy véletlenül, vagy tudatlanságból, de nem Paploo képét tették, hanem Rombáét.

A hiba megmaradt a későbbiekben is, hiszen a POTF hátlapos Paploo-n is a rossz kép látható, tehát a Kenner-nél Paploo végig rossz képpel került kiadásra. Azt hogy ez a hiba mi okból történt sajnos nem tudni. Javíthatták volna szinte bármikor, de mégsem tették.

Ugyanakkor kicsivel később kiadták Rombát is… azt már (amerikában) csak POTF cardon. Ezen majdnem ugyanaz a kép látható, mint a Paploo-én, de mivel ez tényleg Rombát ábrázolja (noha egy kicsit mégiscsak másként fest), ezért ez itt rendben is van.

Tehát összefoglalva….az amerikai kiadásoknál a Paploo-n rossz képet használtak és ezt a hibát nem javították később sem.

Angliában a Palitoy csomagolta a Star Wars figurákat és a ROTJ kiadások után ott az ún. „Trilogós” hátlapok következtek…Európában nem is adtak ki POTF hátlaposakat. A Trilogós megjelenés mindenkinek ismerős lehet, hiszen ezek közül sok előfordult hazánkban is (nekem az egyik kedvenc hátlapfajtám).

Nos, a Trilogós hátlapokon az esetek nagy százalékában az eredeti, Kenner által szolgáltatott hátlapképet használták, maximum egy kicsit átméretezve vagy vágva. Ezt a Kenner általában egy jó minőségű levilágított dián adta át, ami alapján meg tudták csinálni az angolok a saját hátlapokat. Ugyanakkor az Ewokoknál szegény Palitoy is belekeveredett a nevekbe....A Trilogós Romba és Paploo itt nagyjából azonos időben került kiadásra. A Paploo-val olyan szempontból nem volt probléma, hogy a Trilogós Paploo pontosan ugyanúgy van elrontva, ahogyan a Kenner-es. Ugyanaz a kép szerepel rajta, tehát Rombáé.

Viszont érzékelhették, hogy valami nem stimmel ezekkel a képekkel… mert ők Romba esetében nem az amerikaiak által használt (jó) képet tették fel…hanem, a valódi Paploo képét. Ez azt eredményezte, hogy a Trilogós kiadásokon Paploo szerepel Romba képével, Romba pedig Paploo képével a hátlapokon.

Ezt az angolok annak ellenére csinálták így, hogy az amerikaiak által adott dián a korrekt képhez a korrekt megnevezés szerepel. Azaz Paploo diáján a Paploo név olvasható. Ennek ellenére, érthetetlen módon ezt tették Romba hátlapjára.

A trilogós Warokot és Lumatot ugyanakkor gond nélkül megcsinálták.


A dolog még ennyivel nem ért véget. Anglián kívül ugyanis, Spanyolországban is csomagoltak Star Wars figurákat (meg még sok más helyen is, de az most nem tartozik ide) és a kései időszakban már itt is Trilogós hátlapokon. Ezek a PBP/GMJ változatok első látásra teljesen hasonlítanak az angol Trilogós kiadásokra, de a hátoldalán spanyol szövegek, illetve gyártóként vagy a PBP vagy a GMJ felirat szerepel. Természetesen a spanyolok is adtak ki Ewokokat, de náluk sem sikerült hibamentesre a lebonyolítás.

Náluk az hibádzhatott, hogy valószínűleg késve, nem időben kapták meg az új, Last 17 ewokok hátlap fotóit. Ennek következtében egy igazi „jo lesz az úgy” jellegű megoldásként, egy már meglévő hátlapot – Wicketét- alakították át, hogy ne csússzon el a gyártás. A név helyére rányomták, hogy Lumat vagy Paploo….a jó figurákat is tették a  bliszterbe, de a képeken bizony Wicket látható. Biztos úgy gondolták, hogy ewok-ewok….ezek tök egyformák.


Ezek egyébként elég ritka változatok és a későbbiek során javították is a hibát. Onnantól kezdve a külső megjelenésük nagyjából azonos volt az angol Trilogós kiadásokéval.

Természetesen ezek a hibás hátlapos figurák is elég drágák. Nem is túl gyakran szokott belőlük felbukkanni eladó példány. Mindenesetre érdekes szereplői a szövevényes Vintage Star Wars kiadásoknak, noha az, hogy miért nem orvosolták ezeket a hibákat még gyártás közben, az számomra érthetetlen.
 TB