Top 10 Kedvenc G.I.Joe kiegészítőm


Az előző G.I.Joe top 10-nél említettem , hogy a kiegészítők listáját két részre szedem. Az első részben a tíz kedvenc joe fegyveremet listáztam, most pedig a nem fegyver jellegű kiegészítők kerülnek sorra.

Hozzá kell tenni, hogy a G.I.Joe játékok sikeressége nagymértékben köszönhető volt a figurákat kiegészítő ötletes cuccoknak. Hátizsákok, rádiók, csónakok, csövek, szerszámok és mindenféle egyéb kiegészítők sorakoztak a játékok mellett, amelyek rendszerint nagyon jól illettek az adott karakterek mellé. Ezek a cuccok nagyon sokat javítottak a játékélményen és fejlesztették a gyerekek fantáziáját is. Nem mellesleg némelyik önmagában is pazarul néz ki. Lássuk melyik az én tíz kedvencem….de sorrendet most nem állítok fel, mert lehet, hogy egy  másik napon picit más lenne a tíz helyezett egymáshoz képesti sorrendje.  
Tunnel Rat táskája
Ez egy pofonegyszerű kiegészítő…egy egyszerű oldaltáska „TNT” felirattal….ezer meg egy darab van, amelyik szebb, vagy jobban illik az adott figurához. De egyrészt ez a zsák az egyik kedvenc Joe figurámat tette teljessé, másrészt ez egy olyan cucc, volt, amivel igencsak színesíteni lehetett a játék sztoriját. Nyilván ebben volt a létfontosságú robbanóanyag….az időzített bomba, vagy bármi olyan fontos dolog, amit mondjuk a Cobrák ellophattak. Sok figurához fel lehetett használni és nem csak Tunnel Rat-hez illett remekül.
 
Annihilator hátizsákja
A járgányként használható hátizsákokat mindig kedveltem. Nekem bejöttek az action packok is, de azt mégjobban szerettem, ha eleve a figurához járt valami járgányként használható, de ugyanakkor értelmes kiegészítő. Annihilator háti helikoptere roppant elegáns darab volt, noha egy ilyen járgány egyáltalán nem működne a valóságban. A hátizsák rész felső taktusára egy szürke tengely elemet lehet rögzíteni, amin pörög a propeller. A pakk egyik oldaláról egy irányítókar a másik oldaláról pedig egy kis géppisztoly áll ki. Nagyon jól játszható darab volt, és ahogyan a G.I.Joe Tűzokádó hadművelet rajzfilmepizódjaiban mindenki használta, úgy ez nálam is egy általánosan használt járgány volt a játszások során. Mindenki hátán megfordult… Az egyetlen dolog, ami miatt nem szerepel előrébb, az a legnagyobb hibája is egyben….rettenetesen sérülékeny volt. Több ponton is hajlamos a törésre, ami viszonylag hamar kettétörte a karrierjét a képzeletbeli csatamezőn.Hydro Viper sisakja
A Cobrák sisakjai mindig tetszettek. Kezdettől fogva jól megtervezett, mutatós sisakokban nyomták, de a többségüknek sajnos nem volt levehető ez a ruhadarabja. Aztán később már sok figurához csináltak levehető sisakot, de kevés olyan Cobra sisak van, ami levehető és érdemben javít a figura megjelenésén. Hydro Viper sisakja viszont ilyen. A különleges, ördögfejre emlékeztető sisakkal ugyanis sokkal jobban néz ki az egész, mint csupaszon. A hátlapon és élőben is veszedelmesen néz ki a karakter a sisaknak köszönhetően.  
Alley Viper pajzsa
Alley Viper egy közkedvelt darabja az ARAH Joe érának. Az extravagáns színezése, a vagány feje és az érdekes kiegészítői mind-mind nagyon jól sikerültek. A kiegészítők közül is kiemelkedik a pajzsa, aminek cikk- cakkos formája ma is nagyon jól mutat. Mondhatjuk, hogy a pajzsa nélkül Alley Viper sem lenne Alley Viper….valahogy  ez a pajzs adja meg az egész karakterét. Ez teszi fel a koronát az egészre, ez teszi teljessé. Egy Alley Viper pajzs nélkül valahogy teljesen csupasz hatást kelt. Gyerekként nekem két ilyen figurám volt és bár a puskáikat annyira nem kedveltem, a hátizsákjaik (a szépen kidolgozott ámde sajnos nem levehető csáklyakilövővel) és a pajzsaik mindig kiemelt szerepet kaptak a játszások során. Manapság is, amikor benézek a vitrinbe, szinte mindig megáll a tekintetem egy pillanatra ezen a kiegészítőn.
Targat hátizsák
Targat hátizsákja érzetileg egy kicsit hasonlít Annihilatoréhoz. Adott egy remek figura, ami mellé egy járműként használható, szépen kidolgozott hátizsák járt. Jelen esetben ez egy repülőszerű jet pack, aminek a szárnyait is állítani lehetett egy kicsit. Egyetlen lényeges különbség van, ami mégis előrébb helyezi ezen a listán, mégpedig az, hogy ez kb. elpusztíthatatlan. Strapabíró, jól használható darab volt, egyedül a hátipöcökre kellett vigyázni. Az se mellékes, hogy ez is nagyon szépen illik a figurájához. Gyerekként a személyes kedvencem az „Ammo” feliratú tartály volt rajta.
Lifeline táska
Lifeline nagyon ambivalens figura, hiszen a pisztolya a lista negatív párján szerepelt . A táskája viszont ezen, hiszen egy igazi multifunkciós kiegészítőről van szó. Ez voltaképpen egy orvosi táska, aminek a fedelét le lehet nyitni, és egy oxigéntartály meg mindenféle aprólékos részlet látszik benne. Na, ez az a funkció, amire soha nem használtam… A játszások közben volt ez bomba (általában), atomtáska, vegyifegyver vagy igazából bármi, amire éppen egy csatában szükség volt. A sokféle használhatósága miatt örökre belopta magát a szívembe. Ezen kívül rendkívül strapabíró volt, a bepattanós kapcsai még sok év játék után se mentek tönkre. Kétféle változata is létezik, A sima Lifeline mellé fehér színű járt, piros festéssel és szürke belsővel. Talán külsőre ez jobban néz ki. A Tiger force változatnál pedig mindent olivazöldre festettek, ami miatt sokkal jobban illett a TF Lifeline figurához, mint a fehér a sima Lifelinehoz. Nekem mindkettő megvolt gyerekként, de bombaként talán a TF változat volt a használhatóbb.

Croc master ostor + póráz
A Croc master az egyik kedvenc Cobra figurám. Maga a figura külsőre is nagyon jól néz ki, de teljessé a krokodilja és a kiegészítői teszik. Gyerekkoromban is nagyon tetszett, de sajnos nem volt meg, így ez azért elsősorban a felnőtt gyűjtői énem egyik kedvence. A krokodilidomár imázshoz passzol egy megfogható póráz, amit bekapcsolás után a kroki nyakába lehetett tenni. Ha ezt a figura kezébe adjuk, nagyon szép pózokba lehet beállítani. Ezen kívül járt még hozzá egy ostor, mégpedig egy nagyon jól kidolgozott, rugalmas és strapabíró darab. Ha jól emlékszem más figurához nem is adtak ostort az ARAH érában. Nem tudnám eldönteni, hogy melyik tetszik jobban a szememnek, mert a kiegészítők itt együtt alkotnak egy remek összképet, úgyhogy ez így együtt került fel.
Gnawgahyde kalapja
Gnawgahyde megintcsak egy páratlanul jól sikerült figura. Önmagában szemlélve is frankó, de igazán ütőképessé az egyedi felszerelései teszik. Ezekből nem is keveset pakoltak mellé, úgyhogy volt miből válogatni. A nem fegyver jellegű kiegészítői közül a jól sikerült kalapot emelném ki, ami tökéletesen jól illeszkedik az orvvadász karakter tar fejére. Ez rugalmas, gumiszerű anyagból van és nem is csúszik le róla ráadásul majdnem olyan volt, mint amit a rajzfilmben viselt, úgyhogy különösen élvezetes volt ezzel játszani, miközben a TV-ben ment VHS-ről a Tűzokádó Hadművelet, vagy a DIC sorozat. A hátizsák se rossz, ami egy nagyon szépen kidolgozott nyílvesszőtartó volt.  
Techno Viper szerszámkészlete
Néha (mindig) a Cobrák járgányai is lerohadtak…a bázisokon is biztos volt javítani való és hát minden haderőbe kellenek műszaki katonák. A Techno Viper pont ilyen volt…ő a szaki a Cobráknál és ennek következtében ehhez illeszkedő kiegészítőket kapott. Van egy érdekes, sínes felépítésű hátizsákja, amibe oldalirányból be lehet csúsztatni egy-egy szerszámot. Egy csőfogó, egy másik fogó és egy kalapács alkotja a szerszámkészletét, amelyeket játék közben is tökjól lehetett használni. Ezek a csövekkel és a fegyverével kiegészülve tökéletesen felöltöztették a figurát. Nekem csak az egyik fogó volt meg valahonnan, de adott esetben Dreadnok fegyvernek is tökéletes volt (Én Buzzerhez használtam).Worms sisak
A Worms sisakja egy elképesztően jól sikerült darab. Alapból is egy zseniális figuráról van szó, aminek szépen kidolgozott egyenruhás külsejéhez egy egészen jó csuklyás fej társul. Az alap fej is egészen jól néz ki, de ez a furcsa, a 30-as évek képregényeit (Rocketeer) megidéző sisak teszi igazán teljessé a karaktert. Nagyon aprólékosan ki van dolgozva és egy szép Cobra logó is tarkítja. Az egyik oldalán pedig egy rövid antenna foglal helyet. Worms-t csak sofőrként lehetett megszerezni…a Maggot jármű mellé adták, és amikor beleülteti az ember a gépbe, az úgy néz ki, mintha egy idegen invázió parancsnokát látnánk. Nagyon tuti.
Persze megint vannak olyan cuccok, amelyek a bőség zavarában nem fértek fel. Említés szintjén azért most is felsorolom, mik azok, amik éppen lecsúsztak.
Recoil táskája
Nagyjából ugyanannyira jó volt ezzel játszani, mint Tunnel Rat táskájával és hasonló dolgokra lehetett használni, mint Lifeline táskáját, de ez egy picit kevésbé volt kidolgozott. A Front feliratú részek miatt hívtam a karaktert gyerekként „Frontkatonának”.


Sky Patrol ejtőernyők
Abszolút pöpec kiegészítők voltak a Sky Patrol figurák mellé járó óriási ezüst ejtőernyők. Az egyetlen dolog, ami miatt végül nem tettem a legjobb tízbe, az a nagyon gyors amortizációjuk volt. Elszakadtak, elrongyolódtak, de amíg épek voltak nagyon szépen lehetett velük ejtőernyőztetni a figurákat.


Charbroil sisakja
Ez az a sisak, ami egy átlag alatti figurát önmagában feljebb tornáz a képzeletbeli ranglétrán. A sisak közepén látható jel miatt egy csomó ideig azt hittem, hogy ez egy Cobra karakter, de persze igazából ő a pozitív tábort erősíti. Jól illeszkedik a fejre és jobb is, ha inkább rajta van a figurán, mert a figura feje elég irritáló.

General Hawk repülő
Ez a repülő hasonló volt, mint Targat cucca, de vékonyabb volt és kevésbé bírta a strapát. Ugyanakkor a behajtható szárnyak tökjók voltak és ez is mindig visszaköszönt a DIC rajzfilmből, úgyhogy ezt is nagyon kedveltem.  


TB