A Star Wars játékjárművek története -12.rész


Clone Turbo Tank
Következzék az újabb járműtörténeti összefoglaló, ezúttal egy nagyobb monstrummal, a Clone Turbo Tank-al. Kicsit mostanában sokat foglalkoztam a prequel trilógia járműveivel, de muszáj is, mert ezekre rendszerint egy kicsit kevesebb rivaldafény szokott jutni, noha némelyik gép legalább annyira remek, mint az eredeti trilógia járgányai. A mai jármű több helyről is ismerős lehet, hiszen az Episode III mellett, a Clone Wars sorozatban is többször látható volt.

A HAWw A6 Juggernaut azaz köznepi nevén a Clone Turbo Tank először az Episode III-ban volt látható, mégpedig múltkor már említett Kashyyyk-i csatában szerepelt. Itt a múltkor már kivesézett AT-AP lépegetők mögött ezek a gépek adták a klónhadsereg technikájának döntő részét. Több jelenetben is tisztán látszik a gép, amint a droidsereget támadva tízkerekű katyusaként ontja magából a rakétákat. Érdekes, hogy Joe Johnston eredetileg a Birodalom Visszavághoz rajzolta meg a gépet, de akkor ott nem használták fel, majd 25 évvel később visszanyúltak hozzá. ( A gépet a hoth-i csatába gondolta el Johnston, de végülis az AT-AT lépegetők mellett döntöttek, úgyhogy ezek a tankok nem kerültek be a filmbe) A gépet később is használták, hiszen látható volt a Clone Wars animációs sorozat mintegy négy epizódjában illetve a Rogue One filmben a wobani táborban látszik az A9-es rabszállító változata. Ebből szabadították ki a fogoly Jyn Ersót K2-ék. Természetesen ezeken kívül is számos alkalommal utaltak a gépre könyvekben illetve szerepeltek a Dark Times, Rebellion és a Republic képregényekben is. Összességében kimondhatjuk, hogy a köztársasági klónhadsereg egyik alap hadieszközéről van szó.

Az A6 Juggernaut a klónhadsereg tízkerekű, erősen páncélozott és felfegyverzett tankja volt, amit a Kuat Drive Yards gyártott nekik. A gép inkább pszh, mint tank, noha rakétákkal és erős ágyúkkal rendelkezik, de azért elsődlegesen csapatszállításra való (a B5 változat tisztán csak arra való). Az általa szállított csapatoknak támogatást is tud nyújtani, illetve speedereket is szállít. Ez volt elvileg a legnehezebb szárazföldi jármű, amit a köztársaságiak használtak a harcokban. A háború után a Birodalom nem igazán fejlesztette tovább, a karcsúbb és sokoldalúbb lépegetőkre helyezték inkább a hangsúlyt. Ennek ellenére még sokáig használták őket a külső gyűrű rendszereiben és még a lázadók is zsákmányoltak belőlük pár példányt.

A jármű nem kicsi. Éppen ezért a játékgyártók közül elsősorban a die cast gyártók és a Lego használták fel ráadásul nem is egy alkalommal. Azt nem mondanám, hogy Dunát lehetne rekeszteni a Turbo Tank-ról készült játékokkal, de azért ha valaki be szeretne egyet szerezni a polcra, van miből válogatni.

A Hasbro az első és tudomásom szerint egyetlen, 3,75”-es figurákhoz való Turbo Tank-ját 2009-ben a Clone Wars széria keretein belül adta ki. Ez egy rendkívül impozáns jármű, gyakorlatilag minden ízében tökéletes, úgyhogy nem is értem, hogy miért nem repackolták később. Teljesen ugyanúgy néz ki, mint ahogyan a filmben láthattuk, a festése szép, a felépítése pedig robosztus. Az igazi ereje viszont a funkcionalitásában van. Mind a tíz kerék szépen gurul, az ágyúk forgathatóak, a tetején pedig egy kihúzható megfigyelőállás foglal helyet, amibe egy figurát lehet helyezni. Számos lenyíló, kinyíló ajtó is van rajta. A raktér szépen kidolgozott és egy periszkópszerű irányítópanel van benne, amivel a felső ágyú forgatható. Rakétakilövőkkel is rendelkezik, amelyeket a filmben látható módon a gép oldalából lehet előpattintani. Az egyes rakétákat 1-1 gombbal lehet kilőni. A pilótafülke levehető és önállóan is használható egyfajta megfigyelőbunkernek. A gép elektronikus funkciókkal is bír, amit a hátán lévő négy gombbal lehet vezérelni. Hangokat és fényeket bocsájt ki. A hátsó konténerben egy BARC speedert hordoz, ami a 2005-ös RoTS Barc Speeder átdolgozott, átfestett változata. Pilóta is járt a tankhoz, mégpedig egy exkluzív Clone Tank Gunner, ami az AT-TE Assault Squad egyik figurájának az átfestése volt. Összességében ez egy elképesztően erős járgány, mind funkcionalitásban, mind külső megjelenésében. Nem csoda, hogy egy bontatlan példányért többszáz dollárt kell kifizetni.  

A géphez kapcsolódóan kiadtak egy figurapakkot is. A Turbo Tank Support Squad  pack két klón figurát és a hozzájuk tartozó ágyúkat tartalmazta. Ezek rögzíthetőek a tank lenyitott oldalpaneljeihez, így jól használhatóak.


A Micro Machines 2005-ben nyúlt először a Turbo Tank-hoz, amikoris egy igen egyedi kis szettet dobott a piacra. A Kashyyyk Assault Battle Set egy méretes Turbo Tank volt, ami önmagában járműként is lehetett használni, de szétnyitva egy Kashyyyk playsetté lehetett alakítani. Ebben a formájában látszik némi terep fákkal meg vízparttal, amin kisméretű járgányokkal illetve figurákkal lehetett játszani. Ez a formája szerintem nem egy nagy durranás, de egy időben nagyon divatosak voltak az ilyen playsetek. A jármű formája viszont teljesen rendben van, teljesen úgy néz ki, ahogyan kell. Mozgathatóak a fegyverei és egészen kidolgozott a belső tere.


Természetesen a Titanium series-ben is adtak ki Turbo Tankot. 2005-ben jelent meg elsőként és ez egy elvileg 3”-es méretű, de jó hosszú, robosztus modell volt. A színe elég ezüstösre sikerült, ami azért a filmben nem volt jellemző. A járgány a szokott Titanium jellemzőket mutatja. Forognak a kerekei és a lövegtornya is illetve természetesen ehhez is járt egy kis stand. Érdekes, hogy a járgánynak tíz kereke van, de abból csak négy mozgatható.


Valamivel később a szokásos módon kiadtak belőle egy átfestett változatot is. Ez jóval világosabb színekkel operál. A kerekei fehérek a felépítménye pedig világosszürke színt kapott. A két modell funkcionalitása természetesen megegyezik. Nekem ez a fehér kerekek miatt egy kicsit furcsa hatást kelt.Az ezüst változatot egy hármas Titanium pakkban is újra kiadták.

A Clone Turbo Tank járműből – hasonlóan a múlt heti járgányunkhoz- szintén készült Transformers Crossovers kiadás. Ezt a tankot Cody Parancsnok robot változatává lehetett átalakítani. Mind a robot, mind a jármű módja tűrhetően néz ki, csak önmagában a sorozat értelmén lehet csak elgondolkodni.Az első kiadás után még további két esetben is kiadták ugyanezt újracsomagolva vagy minimális festési módosításokkal.A Lego viszont meglepően sok esetben adott ki Clone Tank-hoz kapcsolódó készleteket.
Elsőként rögtön 2005-ben jelentették meg a 7261 Clone Turbo Tank-ot. A 801 alkatrészéből egy egészen nagy és tűrhetően arányos Turbo Tankot illetve egy Barc speedert lehetett felépíteni. A tank elképesztően jó felfüggesztésekkel rendelkezik, ennek köszönhetően teljesen leköveti a terep alakját, amelyen gurul. A tetején egy forgatható ágyú kapott helyet illetve az oldalsó lapjai lenyithatóak és akkor látszik a raktér. A raktérbe behelyezhető a „bónuszként” a készlethez járó, önálló lövegtorony. Természetesen a pilótafülke teteje is felnyitható. A készlethez összesen 7 minifigura járt és ezek közül Windu volt a fő attrakció. Ez a figura két verzióban is forgalomba került, világító illetve nem világító fénykarddal. A világítós változatnál a fénykard rögzítve van a kézbe és a figura fejének megnyomásával lehet üzembe helyezni. A nem világító változat egy sima minifigura bármilyen kunszt nélkül. Rajta kívül két Battle Droid, egy Aerial Trooper, egy sima Clone, egy Clone Commander és egy Kashyyyk Trooper volt a dobozban. Ezek közül egyedül a Windu volt „egyedi” tehát a többi figurát más készletekben is felhasználták.


A Light up és a non light up figura megoldás alapvetően két változatra osztja ezt a készletet, mert a light up figurával ellátott változatnál a figurákat egy ablakos résszel látták el a dobozon, a szokásos Try Me felirattal. A Non liht up változatnál nem volt kis ablak a dobozon. Elsőként természetesen a light up változat jelent meg, de hamar megváltoztatták a gyártást és még ebben az évben kihozták a nem világító változatot. A csere oka elvileg az volt, hogy a világító funkció túl rövid ideig működött. A non light up változatba kárpótlásul tettek egy plusz Clone Trooper figurát. Természetesen a világítós a ritkábbik és drágábbik változat, legalábbis a figurából, kb. a másfélszeresét éri a világítós Windu a simához képest.
A 20006 Mini Clone Turbo Tank volt az első kisebb méretű megjelenési formája a járgánynak a Lego kiadásokat tekintve. Ez egy polybages kis készlet volt, ami 64 alkatrészből épült fel és 2008-ban jelent meg. A Brickmaster magazin ajándékaként adták, úgyhogy tudomásom szerint bolti forgalomba nem került belőle. Kis mérete ellenére teljesen normálisan néz ki, minden alapvető külső jellemzőt fel lehet fedezni rajta. Exkluzivitása miatt ez a cucc nem túl gyakori és az ára is jóval borsosabb, mint a hasonló méretű zacskós készleteknek.A következő állomás a 8098 Clone Turbo Tank volt 2010-ben. Ez egy Clone Wars-os változatú tank, nem pedig a filmhez kötődő legalábbis a figura szelekció egyértelműen a Clone Wars-ból származik, mégpedig a Holocron Heist című epizódot idézi meg (Amikor Cad Bane Jedi holocront lop). 1141 alkatrészéből egy minden eddiginél részletesebb, szépen arányos, gyönyörű tankot illetve egy kisebb lépegetőt lehetett megépíteni. Maga a tank 45 centi hosszú és 20 centi széles, ami azért nem éppen kicsi. Az oldalpanelek itt is lenyithatóak és a belső tér is egészen jól néz ki, például van benne egy kivehető irányítófülke rész. A pilótafülke is felnyitható, a fegyverek mozgathatóak és természetesen a kerekek is nagyon mozgékonyak. Külön mozognak, és ugyanúgy lekövetik a terepet a felfüggesztések, mint a 7261-nél. A kis lépegető összecsukható és be lehet helyezni a raktérbe.  Nekem egyedül maguk a kerekek tetszenek egy kicsit kevésbé, mint a 7261-nél.  Ami még az érdekes, hogy a készlet kompatibilis a 10195 Republic Dropship-el, ami a maga AT-OT lépegetője helyett elvileg ezt is fel tudja venni. A készlethez összesen 6 figurát adtak és érdeke, hogy több köztük a Jedi, mint a klón. Járt hozzá Cad Bane, aki a Clone Wars ezen időszakában elég sokat szerepelt, egy egyedi Clone Trooper, egyedi Clone Commander, Anakin, Ahsoka és egy Aayla Secura figura, amit csak ebben a készletben lehetett megszerezni. Érdekes, hogy amikor eredetileg a Toy Fair-en bemutatták a cuccot, akkor még a képeken egy taktikai droid is látszódott, de végül a gyártásba kerülő készlet ezt már nem tartalmazta.


A 75028 Clone Turbo Tank a Microfighters sorozat első szériájában jelent meg, 2014-ben és 96 alkatrészből épült fel. A microfighter széria többi tagjához hasonlóan ez is egy kissé átszabott, egyszerűsített és a minifigurákhoz képest aránytalan jármű, ami ennek ellenére egészen jól néz ki. Abszolút hozza a megfelelő külső jellemzőket, az egyetlen dolog, csak ami nem tetszik ezekben, az az, hogy a figurát a járművek „hátára” lehet ültetni, ami erősíti az aránytalan hatást. Egy minifigura járt hozzá, mégpedig egy egyedi Clone Trooper, amit csak ebben a készletben lehetett megszerezni.A Lego háza táján az eddigi utolsó Turbo Tank 2016-ban jelent meg és a 75151-es számot viseli. Ez valamivel kisebbre sikerült, mint a 2010-es kiadás, de így is 903 alkatrészből épül fel. Ez is hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint a két korábbi elődje. Forgathatóak a fegyverek, kilőhetők a rakéták a tetején pedig megfigyelőposzt található. A belső tér hasonlóan kidolgozott, mint az előző kiadásnál és a mellé járó lépegetőt is bele lehet tenni. Ehhez a készlethez 6 minifigura járt, két Battle Droid, egy 41st Elite Corps Trooper, Commander Gree, Quinlan Vos és Luminara Unduli. Ezek közül a két Jedit csak ebben a készletben használták fel.


A Clone Turbo Tank egy erős, robosztus jármű, ami egyszerűbb formái ellenére meglehetősen impozáns. A játékgyártók is egészen jó dolgokat hoztak ki belőle, így bármelyik játékgyűjtő polcán jól mutathat egy ilyen monstrum.
TB