Vintage Star Wars érdekességek - 53


Sonic Controlled Landspeeder

Sokszor beszéltünk már a különféle játék újrahasznosításokról. Minden gyártónak jól felfogott érdeke, hogy ha lehetséges, költséget spóroljon meg azzal, hogy támaszkodik a korábban már előállított alkatrészekre, mintákra. Az újrafelhasználásnak egy egészen speciális területe az, amikor a korábban már kiadott játékra azért támaszkodnak, hogy valami extra, különleges változatot állítsanak elő belőle. A mai érdekességünk egy ilyen vintage Star Wars jármű lesz, mégpedig a hanghullámmal irányítható, motorizált Landspeeder.

A Landspeeder járművet mindenki ismeri, aki látta a Csillagok Háborúját. Ez Luke terepsiklója, amivel a film első felében többször is közlekedik. Mivel alap járgányról van szó és nem is nagy a mérete, ezért természetesen a Kenner is készített belőle játékot 1977-ben, amit 78-tól lehetett megvásárolni a boltokban. Ez voltaképpen egy hagyományos játék járgány volt. Figurákat lehetett ültetni bele és tologatni lehetett a guruló kerekein. A motorháza felnyitható volt és összességében egészen sikerült megvalósítani a filmben látható gépet. Talán nem véletlen, hogy népszerű is volt a gyerekek körében.


A Kenner – ahogyan sok más játékgyár is a 70-es évektől kezdve – törekedett rá, hogy a nagy partnereinek tudjon adni valami exkluzív cuccot is, amit csak azoktól vásárolhat majd meg a nagyközönség. Ez ma is így van, de ma már egy kicsit át is estek a ló túloldalára a sok exkluzív játékkal. Akkoriban ez még nem volt annyira gyakori dolog, de azért maga a formula már régóta létezett. Így a Kenner is készített exkluzív játékokat, az akkori nagy áruházláncoknak (pl Sears) és az egyéb partnereinek is.

Ilyen partner volt a JC Penney is, ami egy általános, mindenféle termékeket árusító áruházlánc és már a 70-es években is rengeteg helyen, főleg bevásárlóközpontokban voltak üzleteik. Akkoriban (még az internet előtti korban) viszont még létezett egy bolton kívüli vásárlási mód is, az ún. katalógusból rendelés. Ez hazánkban is ismert, hiszen pl. a Quelle katalógusokból nálunk is sokan rendeltek a 90-es években. A JC Penney karácsonyi katalógusa élményszámba ment, nagyon szépen kimunkált volt (akarok is szerezni egyet) és tonnányi játék volt tőlük rendelhető karácsony előtt. Többek között olyan cuccok is, amelyeket máshol nem árusítottak. Egy ilyen katalógusban, az 1978-as JC Penney karácsonyi katalógusban jelent meg először, az exkluzív, hang irányítású Landspeeder jármű.

A Sonic Landspeeder külsőre szinte teljesen megegyezett az eredeti Landspeederrel, de méretileg kb 20%-al nagyobb volt. Mivel a külső részleteik nagyjából azonosak, ezért bizonyos, hogy az eredeti mintákat nagyították fel kissé, hogy elférjen benne az elektronika. Ugyanakkor ez nem egy hagyományos újrahasznosítás, mert a két járműnek nincsenek csereszabatos alkatrészei. Azért persze van némi eltérés ezen kívül is, például a felső hajtómű ennél bordázott illetve az alsó taktusba bekerült két elemtartó, amibe 4 ceruzaelemet kellett helyezni (érdekes, hogy mind a négy elemnek egy irányba kell néznie). Ez hajtotta meg az elülső részbe épített motort és emiatt ennek a járgánynak nem is nyitható fel a motorházteteje. A bekapcsológomb a „sebváltó” környékén volt…ezt át kellett kapcsolni és akkor a járgány állandó mozgásba lendül. Négy irányba lehetett mozgatni egy hang vezérlésű mechanizmus segítségével, amelyet az R2 alakú távirányítójával lehetett szabályozni. Az irányváltáskor ez egy jellegzetes klattyogó – klikkelő hangot adott ki. Az elülső kereket ekkor elmozdította a mechanizmus, de a mozgás szabályozása nem mindig volt tökéletes. Mondhatjuk azt is, hogy elég nehéz volt tervezett irányba mozgatni.A játék exkluzív volt, de nem túl sikeres. Meglehetősen megbízhatatlanul működött, úgyhogy igen magas volt a meghibásodási arányuk. Ennek következtében a Kennerben nem is merült fel komolyabban, hogy a normál üzletekbe is küldjön belőle. A 78-as és 79-es JC Penney katalógusokból lehetett csak megrendelni, de a hagyományos JC Penney üzletekbe nem került belőlük. A megrendeléseket állítólag még egészen 1980-ig teljesítették, de hamar beszüntették a gyártását. Az ára a duplája volt a hagyományos Landspeedernek, de még így is olcsóbb volt a többi, nagyobb járgánynál pár dollárral. Közel sem gyártottak belőle annyit, mint a hagyományos Landspeeder-ből , de azért jócskán adtak el belőle. Ugyanakkor manapság, működőképes állapotban elég ritka és ennek meg kell fizetni az árát.   


A játék alapötlete nem volt butaság, de ugyanakkor mégsem volt ez egy kiforrott, jól működő konstrukció. A dologhoz később is visszanyúltak, mert a későbbiekben adtak ki hasonlóan működő, de némiképp megbízhatóbb járműveket is.
TB