LEGO 356 - A svájci villa


Ebben a kisebb készleteket bemutató sorozatban azt szeretném megmutatni, hogy nem mindig a nagyobb készletekben voltak az érdekes dolgok.
Ez a közepes méretű szett 1973-ban jelent meg több hasonló készlettel együtt . A hetvenes évek elején, például volt svájci faház és spanyol villa is. Azokból az időkből való amikor sajnos még semmilyen minifigura nem létezett, ezért ezek a kis házak nem minifigura méret helyesek.

Érdekes látni mindig, hogy hogyan keverednek a modernebb és a régi elemek. Például itt még egy rágebbi fajta ajtót találunk amit nem lehet kinyit, viszont az ablak majdnem ugyanakkora méretű, és később is használták a már minifigurás készletekben.

A villa nagy boltívekre épült, használhatjuk autóbeállónak, a háztetőn pedig egy ugyancsak már-már legendásnak mondható antenna elem található. A két legérdekesebb rész a készletben, hogy régen az alaplapokat kis fehér jelzésekkel látták el, hogy lássuk hova kerülnek a legelső kockák:

A másik nagyon érdekes dolog az úgynevezett 'granulátum fa'. Ezt a fatípust nem fröccsöntötték, hanem a műanyag granulátumokat összeragasztva fa formában kapták meg a kész elemet:

A ház mérete egy minifigurához viszonyítva, maximum be tud kúszni az autóbejárón:

A készlet doboza ahogy az összes akkori doboz gyönyörű. Kihúzható tálca, nem túlméretezett, pontosan elférnek benne a darabok, a tálca belülről megerősítve, ahogy azt kell:
Az útmutató és az első lépések:

Még találtam egy nagyon érdekes dolgot, amiből az évek során elég sokat összegyűjtöttem már. Ezeket a kis arany LEGO logós matricákat egy a készletben vagy a boltokban található brossúrára kellett ragasztani, és a megadott mennyiség után ajándék járt érte. Úgy látom a 'fődíj' pontosan a 200-as szettnek felel meg, valószínüleg ezért ilyen gyakori az a készlet:


Remek készlet, amely a maga korában elég részletes is volt. Remek elemek, amelyek még most is használhatóak egy terepasztalon.
Volt valamilyen hasonló készletetek?