Top 5 Kedvenc G.I.Joe állatkaA G.I.Joe volt az egyik legsikeresebb vonal az akciófigura történelemben. A sikereit nem kis mértékben azért érhette el, mert egyszerre volt könnyen játszható, ugyanakkor mégis komplex. A komplexitása nem merült ki a versenytársaknál több ponton történő mozgathatóságban és a remekül megformázott figurákban. A figurák mellé jól sikerült járműveket és milliónyi kiegészítőt is kiadtak, amelyek elmélyítették a játékélményt. Az elmúlt hetekben a Top 10 rovatot a G.I.Joe kiegészítők témakörének szenteltem, de eddig még kimaradt ezeknek az egyik érdekes, egyedi szegmense, amivel eddig még csak videóban foglalkoztam. A G.I.Joe figurák mellé ugyanis – a játékvonalak többségével ellentétben- számos esetben adtak állatfigurákat kiegészítő gyanánt. Ezek nem szimplán használati tárgyak voltak és nem is csak statikus módon jelentek meg a figurák mellett, hiszen mind a képregényben, mind a rajzfilmsorozatban is fontos szerepet játszottak. Ők az ún. animal sidekickek, akik a karakterek társaiként jelentek meg.

A G.I.Joe ARAH érában már egészen hamar, 1984-ben  megjelentek a figurák mellé adott állatok és majdnem az éra végéig adtak is ki ilyen karaktereket. Ezek a legtöbb esetben remekül megformázott, részletes állatok voltak, amelyek általában igen jól mutattak a figura mellett és a játékban is jól lehetett őket alkalmazni. Ennek ellenére azért a Hasbro nem esett túlzásokba. Mindössze 22 esetben adtak a figurák mellé állatokat (a fegyvernek használható, állat formájú robotokat nem számolva) és ezek többször is ismételték magukat (egy karakter különféle változatai mellé adták ugyanazt az állatot) tehát mindössze csak 16 különféle állatkáról beszélünk (a csak Brazíliában kiadott egyedi állatkákat nem számítottam bele). Következésképp a mai lista merítése meglehetősen csekélyke lesz, hiszen 16 darabból kellene 10-et kiválasztani. Szó se róla, ki tudnék, de inkább azt az utat választottam, hogy ma a szerintem öt legjobbat listázom, jövő héten pedig azt az ötöt, amit lehet, hogy inkább el kellett volna hagyni. Írjátok meg ti is, melyik állatka volt meg és melyik volt szerintetek jól használható a párnákon illetve pokróckon történő G.I.Joe-zások során.
 

Gnawgahyde vadmalaca
Gnawgahyde karaktere egyik olvasómnak se lehet ismeretlen, hiszen gyakorlatilag minden G.I.Joe top 10-es listámon szerepelt már. De mit csináljak, ha egyszer ennyire jól sikerült… Ő egy orvvadász karakter, akit egészen jól kiegészít a háziállatkája, ami egy méretes, barna színű vadkan. Érdekes párosítás, de valahogy egyáltalán nem karakteridegen, noha a rajzfilmben Fanyűvőnek igunájája volt, nem pedig vaddisznója. Maga a malacka egy remekül kidolgozott darab. Világosbarna színű és fehér a sörénye, aminek a sörtéi elég szépen meg is vannak formázva. Masszív, strapabíró darab, ami egybeöntött gumiszerű műanyagból van, és nem rendelkezik mozgatási pontokkal. Nekem ugye ez gyerekkoromban megvolt és rettenetesen vagánynak tartottam. Mai napig kedves emlékem az amikor megkaptam ezt a figurát és ez volt az a darab, ami pont a vadmalac miatt még apámnak is tetszett. Remekül el is lehetett vele játszani. Egyetlen negatívumának talán csak azt tudom felhozni, hogy arányaiban egy kicsit kicsinek tűnik a figurához képest.

Freedom
A G.I.Joe madarak ligájában elég erős a mezőny , de egyértelműen Freedom a legszebb, aki Spiritnek, az indián G.I.Joe-nak a társa. Ő egy fehérfejű rétisas és elég sok szerepe volt a Sunbow féle G.I.Joe rajzfilmben illetve feltűnt a Tűzokádó hadművelet című miniszériában is. A figurák tekintetében is komoly karriert futott be, hiszen három Spirit figura mellé is adták, bár gyakorlatilag ugyanazt a madarat. Maga a játék jól kidolgozott, szépek a szárnyai és jól működik a lába, amelyet a figura csuklójára lehet pattintani. A festése is rendben van, jól mutat a barna alapszínén a fehér szín, amivel a farktollai végét és a szárnyakat színezték meg. Bár Voltar keselyűje is nagy kedvencem, de azért Spirit mégiscsak impozánsabb darab. Remekül mutat a figura kezére pattintva a vitrinben.


Croc Master krokija
Nos, vagy a figura elnevezése a hibás vagy az állatka, amit mellé adtak ugyanis Croc Master mellé nem krokodil, hanem aligátor járt. Persze általános dolog, hogy ezt a kettőt össze szokták keverni, de mégis a hitelesség kedvéért megemlítettem. (a filecardon mondjuk az általános Reptile Trainer kifejezés szerepel) Ennek ellenére ez egy nagyszerű figura nagyszerű állatkája, ami minden szempontból nagyon menő. Már önmagában a tény frankó, hogy a kobráknál van külön egy krokodil idomár, aki csak ezekkel az állatokkal foglalkozik, de maga az állat is egészen szépre sikerült. Jó a színe, szép a kidolgozottsága és nagyon szépen aránylik a figurához (már ha elfogadjuk, hogy ez egy aligátor nem pedig kroki). Mozgatási ponttal ugyan nem rendelkezik, de vannak kiegészítői, amelyek nagyon szépen összhangba hozzák a figurával. A nyakörv kellőképpen részletes és a póráz részét a figura kezébe adva nagyon szép kompozíciókat lehet beállítani vele.
Hydro Viper rájája
A Hydro Viper figura frankóságát már szintén elég sok alkalommal megénekeltem, úgyhogy most igyekszem az állatkájára koncentrálni. Ez egy szép fekete ördögrája, ami egyrészt meglepően részletesen ki van dolgozva (már amennyire egy rája kilehet) másrészt egy strapabíró, elnyűhetetlen darab. A harcbeli alkalmazhatósága mondjuk kissé kétséges, ahogyan játékban se tudom, hogy miként lehetett alkalmazni, de egy jó kádas vízicsatában biztosan jó szolgálatot tett. Az ördögsisakos Cobra búvár mellé viszont mindenképpen illett, bár a vitrinben kissé nehéz mutatósan a figura mellé helyezni.  

Sandstorm
Sandstorm egy prérifarkas (coyote) mégpedig a Dusty nevű Joe hű társa. A Joe-k sivatagi kommandósa viszonylag későn kapott sidekick-et, hiszen csak a harmadik figura változata mellé járt ez az állatka. Sokat gondolkodtam, hogy a négylábú Joe állatok mezőnyéből melyiket válasszam, de végülis Sandstorm mellett tettem le a voksom, mert abszolút illik a figura mellé….sivatagi harcoshoz, sivatagi állat dukál. A külső megjelenésében is teljesen jól sikerült és a színe illetve az arányai is nagyjából stimmelnek. Minden négylábú állat jól használható volt a játszások során, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy ezzel is jót lehetett csatázni. Sajnos ez nekem annó nem volt meg, de szerettem volna megkapni. A DIC féle G.I.Joe rajzfilmben is szerepelt, természetesen Dusty-val együtt. Biztosan sokan fel fognak hördülni, hogy miért nem Timbert tettem a listára, de nekem Sandstorm egyszerűen jobban tetszik.

Köszönöm a figyelmet. Jövőhéten az 5 legkevésbé sikerült Joe állatka listájával jelentkezem.
TB