G.I.Joe érdekességek - 43


Az 1993-as G.I.Joe / Transformers Crosover jármű

1993 végén a Hasbro egy igen érdekes projektbe kezdett. A G.I.Joe ARAH vonal már lassan a végénél járt, a Transformers-ek pedig már a második generációnál tartottak, ami éppen ebben az évben startolt el, mind a játékok, mind a képregények szintjén. Mivel a Joe valamilyen szinten kezdte kifutni magát, a Transformers G2 pedig még friss vonal volt, ezért a tervezők és a marketingesek új irányok felé is nyitottak voltak. Az egyik ilyen új ötlet a két vonal valamilyen fokú fizikai keresztezése lett volna, ami valljuk be adta is magát….

A képregények szintjén 1993-ban már valamelyest összehozták a két világot. Először 1986-ban jelent meg egy négy részes mini széria, a G.I.Joe and the Transformers, majd 1993-ban adták ki G.I.Joe starring Snake Eyes and the Transformers címmel az újabb öt részes sorozatot. A szintén 93-ban induló Transformers G2-es képregényekben is vendégszerepeltek a Joe-k, de a Cobra parancsnok egy cameo erejéig feltűnt a Transformers rajzfilmben is. Mivel a koncepció működőképesnek tűnt, ezért triviális volt az ötlet, hogy ezt a keresztezést a játékok szintjére is átvezessék.


Vinnie D’Alleva a Hasbro volt termékmenedzsere egy 2004-es Botcon-os interjúban elmondta, hogy ennek a feladatnak bizony többször is nekivesekedtek az évek során. Az alapvető cél az volt, hogy egy olyan arányos és jól működő járművet fejlesszenek ki, amelyet használni tudnak a G.I.Joe figurák, ugyanakkor Transformers módra át is alakítható. A járgány célja az lett volna, hogy megtámogassák vele a G2-es Transformers-ek eladását. Mivel csak ebben az évben indították ezt a vonalat ezért nem tudták még, hogy hogyan fog teljesíteni a piacon, ezért úgy gondolták nem árt, ha egy 82-óta sikeres, patinás brand-el is megerősítik kicsit. D’Alleva szerint a dologból azért nem lett végül semmi, mert sosem a megfelelő időben próbálkoztak. Amikor a Joe volt a toppon, akkor nem tartották ezt annyira fontosnak, aztán amikor meg a G2 már jobban ment, épp a Joe volt némi leszálló ágban…A többszöri nekifutás ellenére viszont csak egyetlen esetben maradt az elképzelésnek kézzelfogható nyoma is .

Ez pedig egy 1:18-as méretarányú, 6 kerekű páncélozott jármű volt, amiből egyetlen resin prototípust építettek. Ez három G.I.Joe figurát tudott hordozni, átalakítva pedig az Autobotok táborát erősítette volna. Robot módban 10”-es mérettel rendelkezett és a kor viszonyainak megfelelően, kapott egy rugós kilövőt is, ami habszivacs lövedéket tudott volna kilőni. (és én még pattogtam múltkor a NERF kilövős A-Wing-nél …) Kézzel festették ki és teljesen jól átalakítható volt. A prototípust a Takara állította elő, de végül a Hasbro használta. Sajnos nevet végül nem adtak neki, de az biztos, hogy teljesen új karakter lett volna. A tervek szerint járt volna mellé egy exkluzív G.I.Joe figura is sofőrként, de abból nem készült prototípus. A festett prototípus megmaradt az utókornak illetve előkerültek régi polaroid képek is a festetlen állapotról. 

Bár a crossover járgány végül nem került kiadásra (ha engem kérdez valaki… hála istennek), de a későbbiekben azért a koncepció tovább élt, sőt manapság is gyakran keresztezik a két vonalat főleg a képregények és a figurák terén, de tudtommal a 3,75"-es G.I.Joe figurákhoz jól arányló járgányt azóta se nagyon adtak ki.