Vintage Star Wars érdekességek - 54


A Mini Rigs-ek koncepciós modelljei
A mai érdekesség a múltkori Star Wars Mini Rigs-ekről szóló cikkemhez kapcsolódik. Akkor említettem is, hogy amikor Mark Bordreaux-ék nekiláttak az első Mini Rigs-ek megvalósításának, egy sor érdekes koncepciós modellt készítettek, mégpedig olyan anyagokból, amiket éppen a műhelyben találtak.

A Kenner cég a központjában rendelkezett egy modellező részleggel és majdnem mindig ők állították elő a különféle koncepciós modelleket, prototípusokat. Természetesen ezek a minijárgányok is ott készültek. A képeken látható, hogy mindenféle, mai szemmel elborultnak ható járgányt csináltak és eléggé szabadjára engedték a fantáziájukat....Mondhatjuk azt is, hogy némelyik egyáltalán nem sikerült "Star Wars-osra". A járgányok többsége, nem is ment át a rostán és közülük is csak egy olyan van, ami ténylegesen emlékeztet a végleges változatára. A modelleket különféle más, köztük már létező Star Wars játékok alkatrészeiből, sztirolból és mindenféle műanyag darabokból ragasztották össze. Festéssel nem rendelkeznek és csak egy példány készült belőlük.

Sajnos a modellek nem maradtak fenn az utókor számára. Mindössze pár polaroid képen lehet megvizsgálni őket és sajnos ezek sem túl jó minőségűek, de azért nagyjából látszik a lényeg. A jobb felső sarokban Leiát láthatjuk, aki egy négy lábon álló, önjáró trónszéken foglal helyet. Ez egy igazán érdekes ötlet volt és később (nem biztos, hogy ennek a hatására) a Star Wars Episode I filmben meg is jelent egy hasonló, amin Nute Gunray foglalt helyet. Középen, egy furcsa oldalkocsis sikló látható, amin egy Luke figura ül…nehéz elképzelni, de később jelentős átalakítások után ebből született meg az MLC-3 tank. Ezt a prototípust elvileg Sandcrawler alkatrészekből rakták össze. A jobb alsó sarokban egy furcsa sikló van, amin Chewie üldögél. Ez a modell teljes egészében sztirolból készült és az X-Wing matricáival díszítették fel. Ezt a darabot később teljesen elvetették. A lapos sikló, amin Han ül szintén egyedi volt és teljesen sztirolból készült, de az alkotók a Y-Wing pilótafülkéjének alakjából indultak ki. Ezt sem tartották további munkára érdemesnek. 

A másik két modellről létezik önálló kép is, valószínüleg azért, mert ezeket tartották a legéletképesebb ötleteknek. A PDT-8-as szinte teljesen megegyezik a később gyártásra kerülő modellel, de ezt még főleg a die cast Y-Wing alkatrészeiből legózták össze. A hajtómű is arról származik, amit aztán a végleges változatnál egy más alakú darabra cserélték.

A motorszerű járgány pedig a későbbi MTV-7 prototípusa volt. Itt már úgy csinálták meg, hogy a két tengely lehúzható volt, tehát a pilótafülke rész itt is megemelkedik, csakúgy, mint a gyártásra kerülő változatnál. A szék, amibe a Luke figurát ültették a Millenium Falconból származott, a kerekek pedig egy R/C autóból lettek kiemelve. Érdekes, hogy a gép elején egy kicsi villanykörte is látszik. A tervező ugyanis világító funkciót is szeretett volna adni a gépnek, amelyet egy AA elem táplált volna, de végül nem tudták megoldani az üzembiztos működést, úgyhogy az ötletet elvetették.

Az első hat járgányból végül hármat találtak érdemesnek a további munkára. Ebből kettőt alaposan átterveztek és nem sokkal később a modellező csapat már a módosított tervek alapján készíthette el az újabb, immáron a végleges változatokra nagyon hasonlító prototípusokat.
TB