Top 10 - Sikeres filmek, bukott játékfigurái


A múlt héten nagyon kedveltétek a bukott filmekhez kapcsolódó sikertelen játékvonalakat bemutató toplistámat ( ITT OLVASHATOD ), úgyhogy most következzék a párja, amiben a sikeres filmekhez kapcsolódó, de megbukott figurákból csipegettem össze egy tízes listát. Sajnos önmagában az, hogy egy játékgyártó bezsebel egy sikeres filmhez kapcsolódó licenszet még nem garancia a sikerre. Rengeteg esetben fordult elő ugyanis az, hogy a remekül sikerült filmek figurái szó szerint senkinek sem kellettek. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a játékok rosszak voltak . Persze ez is előfordult, de sok esetben a nem megfelelő időzítés, a rossz árazás, vagy a túl erős mezőny miatt is elbukhatott egy-egy projekt. Persze a listán azért leginkább a nem túl jól sikerült játékok vannak többségben.


E.T.- LJN, 1982

Nem sok olyan sikeres filmes licensz van, amiből egyáltalán nem kellett volna akció figurákat készíteni, de az E.T. mindenképpen ilyen. Steven Spielberg klasszikusa egy történelmi jelentőségű alkotás, ami akkoriban is rendkívüli sikereket ért el és mind a számok, mind a kritikai fogadtatás tekintetében egy sikeres blockbusternek tekinthető. Ugyanakkor akciófigura szempontból nem volt egy kényelmes terep, hiszen az egy főszereplő lényen kívül nincs túl sok olyan motívuma, amit izgalmasan meg lehetne csinálni. Talán éppen ezért, a nagy játékgyártók nem is haraptak rá az E.T. licenszére, ami így az LJN-nél landolt és az LJN akkor még bőven csak egy harmadvonalas gyártónak számított (évekkel vagyunk még a Thundercats sikere előtt). Ők viszont nem fukarkodtak és mintegy 21 féle E.T. figurát adtak ki. Gyakorlatilag csak E.T.-t, hiszen a kedves űrlény mind a 21 terméken megjelent valamilyen formában, ugyanakkor emberi karakter csak egy esetben. Ezért ez nem volt egy túlságosan jól játszható vonal. Az alap széria 2”-es méretű, mozgatási pontok nélküli, tömör műanyag figurákból állt, ami igazából maximum csak dísznek volt jó. Ezeken kívül kiadtak még 3 beszélő E.T. figurát is, -aminek viszont az előállítási költségei voltak magasak- illetve két felhúzható ET-t is. A gyerekek viszont nem kedvelték ezeket, úgyhogy a többségük teljesen eladhatatlan volt ráadásul erőteljesen túlgyártották őket. Pont ezért manapság is nagyon olcsón hozzájuk lehet jutni.  
 

Star Trek The Motion Picture – Mego, 1979

Már múlt héten is megpróbáltam a Star Trek-et felcsempészni a listára, de akkor sajnos a film nyilvánvaló sikeressége miatt nem tehettem fel. 1979-ben jelent meg a népszerű Star Trek TV sorozat mozifilm változata, ami ugyan nem váltotta be maradéktalanul a rajongók elvérásait, de azért szépen termelt a kasszáknál és a 35 milliós elkészítési költségekkel szemben mintegy 139 millió dollárt termelt vissza. A Star Trek játékok licensze ekkoriban már régóta a Mego birtokában volt, akik a 6”-es, babaszerű figura sorozatukban korábban már sikerrel jelentettek meg Star Trek karaktereket. 1979-ben viszont már egy merőben más világ volt, hiszen a Star Wars figurák sikere általánossá tette a 3,75”-es méret használatát és a Mego, hogy igazodjon a trendekhez, elkezdett ugyanilyen méretben is figurákat készíteni. Ez volt a Pocket Heroes sorozat és a készülő Star Trek filmhez is ilyen méretű figurákat adtak ki. Érdekes, hogy a Mego vitába is került a Paramount-al, mert a filmstúdió a TV sorozattól különálló licenszként szerette volna kezelni a filmet.  A Mego viszont a végsőkig elment az igazáért és végül elérték, hogy külön verseny nélkül ők készíthessenek a filmhez figurákat. Ugyanakkor ezek igazán csapnivaló darabok lettek. A szerkezetük hasonló volt a Star Wars figurákéhoz, ám a kidolgozottságuk és főleg a festésük a fasorba se volt a Kenner-hez képest. Az emberi karakterek teljesen semmilyenek, alig különböztethetőek meg egymástól, az idegen lények pedig nem ütnek eléggé. Ráadásul eléggé elcseszték a kiadási rendet, mert az első szériában csak az emberi karaktereket adták ki, de mivel az hamar megbukott, így a második, csak az idegeneket tartalmazó hullám Amerikában meg sem jelent a boltokban….csak a JC Penney-től lehetett őket megrendelni. Egyedül Kanadában és Olaszországban kerültek ki rendesen a boltokba, úgyhogy túl sok pénzt nem tudtak ezekből keresni. A pocket sorozat sikertelensége általánosan is megviselte a Mego-t, ezen kívül a hagyományos, nagyobb méretű figuráik sem teljesítettek jól. Ezek következtében a 70-es években sikeres cég, 1982-ben csődbe került.
 

Planet of the Apes – Hasbro, 2001

Bár a Tim Burton féle Majmok bolygója nem volt akkora világraszóló siker, mint a hetvenes évekbeli eredeti, de azért anyagilag bőven sikeresnek nevezhető, noha szokás Burton legrosszabb filmjének is nevezni. Nekem nincs különösebb bajom vele. A licenszet a Hasbro szerezte meg és 10 féle 6 inches illetve 2 féle12 inches figurát készített a film karaktereiből. Ezek ugyanakkor nem durrantak elég nagyot, a film nem jelentett elég vonzerőt és ezek így ott penészedtek meg a boltok polcain, a végletekig leárazva. A figurák elég rosszul mozogtak, kitekert testhelyzetekben voltak és a kiegészítőik sem voltak izgalmasak. A diszkótáncos testtartású Leo Davidson figura külön poén és egyáltalán nem is hasonlít Mark Wahlberg-re. Manapság is elég olcsón hozzájuk lehet jutni.  

Men In Black – Galoob, 1997

Szerintem a Men in Black filmeket mindenki ismeri, úgyhogy nagyon nem is kell bemutatnom a sztorit. Az első rész 1997-ben debütált és egy kifejezetten sikeres, jól termelő franchise kerekedett ki a Will Smith és Tommy Lee Jones nevével fémjelzett, vicces idegenekre építő filmekből. Az első rész 90 millió dollárból készült, viszont a pénztáraknál mintegy 590 millió dollárt szedett össze. Még a soundtrack és a rajzfilm is sikeres volt, így teljesen logikusan akciófigurák is készültek a történethez. A jogot a Galoob szerezte meg, ami a figuráival mindig sokkal kisebb sikereket ért el, mint a híres Micro Machines cuccokkal. Nos, a Men in Black figurák sem lettek sikeresek. A legnagyobb bajuk az volt, hogy szinte egyáltalán nem hasonlítottak a filmben látható szereplőre ugyanakkor a rajzfilmet sem idézték meg. Ráadásul az idegen figurák egy része úgynevezett bendable – vagyis tömör gumiból készült, mozgatási pontok nélküli, hajlítható figura volt, ami nem éppen a minőséget sugallta. Akár a J akár a K vagy az Edgar figurákat nézem, mindegyik borzalmas volt és talán éppen ezért akkoriban is cefet rosszul teljesítettek. Hatalmas mennyiségű beragadt, eladhatatlan készlet maradt belőlük az üzletekben. Összesen 5 basic figura, 8 bendable, 3 deluxe figura, 1 jármű és egy ultra alien jelent meg, aminek a többsége ma is nagyon olcsón beszerezhető.  Érdekes, hogy a bukta után nem sokkal a Galoob-ot relatíve olcsón be is kebelezte a Hasbro.
 

Congo – Kenner, 1995

A múlt heti listára nem tudtam feltenni a Congo-t, mert ugyan a film nem volt éppen egy velőtrázó blockbuster, de az elkészítési költségeinek a háromszorosát azért visszatermelte. Ma már szerintem sokan nem is emlékeznek erre a filmre, de azért annyira nem volt rossz. A játékokat a Kenner készíthette el, de a végeredmény sajnos bántóan semmilyen lett. A Kenner szokás szerint a korábbi tapasztalataiból indult ki, így az egész vonalat egyfajta alternatív Jurassic Park vonalnak fogta fel. A figurák ennél fogva kidolgozottságukban és fegyverzetükben erősen hajaznak a korábbi Jurassic Park játékokra. A gorillák viszont valamiért a Kenner Aliens játékait juttatják az eszembe. A gorillák jelentik a gonosz oldalt, de a felturbózott, képregényes jellegű kinézetük ellenére egyáltalán nem tűnnek izgalmasnak. A kiegészítők bumfordiak és még G.I.Joe fegyver újrahasznosítást is találni közöttük. A csomagolás meg egészen visszafogottra sikerült és én el is hiszem, hogy a Congo semmivel sem tudott kitűnni a korabeli játékok közül. Ezek a figurák sajnos a kutyának sem kellettek és így a Kenner cég egyik legnagyobb bukásaként vonultak be a történelembe. Manapság is fillérekért beszerezhetőek.
 

Hook – Mattel, 1991

Kisebb koromban én nagyon kedveltem a Hook című filmet, amit még akkor az anyukámmal meg is néztünk a ma már nem létező szép emlékű Kőbánya moziban. Kifejezetten aranyos film volt, amit mondjuk, ma már nem tudok annyira élvezni, de ez semmit sem von le az akkori érdemeiből. Mások is szerették ezt a filmet, úgyhogy Steven Spielberg Pán Péter ihletésű sztárparádéja világsiker lett, aminek következtében a 70 milliós befektetés mintegy 300 millió dollárt fialt. Az év egyik legsikeresebb filmje volt, ráadásul gyerekek szólt, úgyhogy minden körülmény adott volt a remek akciófigurák készítéséhez. A Mattel szerezte meg a licenszet és hamar a boltokba is küldtek 14 figurát illetve 2 járművet. A Hook viszont játékként egyáltalán nem ért el sikereket és manapság is rendszeresen szerepelni szokott az amerikai játékokkal foglalkozó oldalak „elfelejtett játékok” illetve a „filmekre legkevésbé hasonlító figurák” toplistáin. Az alap probléma szerintem az volt, hogy a karaktereket nem hagyták meg olyannak, mint ahogyan a filmben láthatóak voltak. Bizonyos karaktereket görcsösen fel akartak turbózni, aminek egyszerűen nevetséges lett a végeredménye (Skull Armor Captain Hook). Ezen kívül gyakorlatilag a karakterek minimálisan sem hasonlítanak a filmben látható énjükre. A csomagolás se sikerült túl vevőcsalogatóra és a figurák kiegészítői is semmilyenek, ráadásul ezeket öntőkerettel együtt csomagolták a kartonra. A krokodil „járműként” való kiadása viszont jó ötlet volt.
 

Robin Hood the Prince of Thieves – Kenner, 1991

Gyerekkorom egyik korai blockbustere volt a Robin Hood a Tolvajok fejedelme című film, és amikor anyukámmal megnéztük a bemutatót követően nem sokkal a Kőbánya moziban én is kifejezetten szerettem. Egyáltalán nem is rossz film, sőt manapság is meg bírom nézni, ami sok akkori filmnél már egyáltalán nincs így. A filmből készült játékoknál viszont valami nagyon csúnyán mellément. A Kenner a 80-as évek végén, 90-es évek elején nem tündökölt éppen a régi fényében. A Star Wars figurák korának régen vége volt már és a Tonka csoport részeként sem hasítottak túl jól. Ennek ellenére folyamatosan zsebelték be az újabb és újabb filmes licenszeket, hogy akciófigurákat készíthessenek hozzájuk. Szerintem ahhoz, hogy a Robin Hood-ból jó figurákat csináljanak minden adott volt, de a Kenner szinte a minimális energiát sem adta bele a projektbe. A figurák egyszerűek, sematikusak….megmaradtak a Star Wars figurák öt pontos mozgathatóságánál és a puritán kidolgozottságánál. Csakhogy ami elég volt 83-ban, az már nem volt elég 91-ben…a termék egyáltalán nem tudta felvenni a versenyt a modernebb, harsányabb kortárs játékvonalakkal (pl a G.I.Joe-val). A csomagolás is egészen régies hatású volt, ami szintén nem segítette elő az eladásokat. A kiegészítők nem túl bonyolultak, de relatíve normálisan néznek ki, ugyanakkor a figurák ruházata – ami szintén erőteljes hasonlóságokat mutat a korábbi Star Wars figurákkal – már abszolút nem az igazi. Nem öltözteti fel ugyanis szépen az adott figurákat. A Robin Hood játékok nagyon hamar kikoptak az üzletekből és az egyetlen lényeges érdekesség, amit fel lehet hozni velük kapcsolatban, hogy a nagy újrahasznosító bajnok Kenner, több korábbi Star Wars-os dolgot is újra felhasznált a Robin Hood vonalban. Az Ewok Battle Wagonból, Robin Hood Battle Wagon lett, az Ewok village-ből Sherwood Forest, a Gamorrean Guard figurából pedig Friar Tuck. Összesen 8 figura, 1 jármű, 1 playset és 2 kisebb kiegészítő pakk került végül a boltokba. Manapság is csak azok a darabok drágák, amelyek a vintage Star Wars játékokhoz köthetőek, a többi relatíve olcsón beszerezhető.
 

Dick Tracy – Playmates, 1990

A népszerű 30-as évekbeli képregény évtizedeken keresztül Amerika egyik legsikeresebb képregénye volt, így minden adott volt ahhoz, hogy egy remek filmet készítsenek belőle. A film, 1990-ben Warren Beatty rendezésében, a saját főszereplésével került a mozikba, de osztatlan sikert azért nem aratott. Kétségtelen, hogy blockbusternek szánták, ám közel sem ütött akkorát, mint amit vártak tőle. Pénzügyileg viszont bőven sikeres lett, ezért kerülhetett fel erre a listára. A filmhez a hongkongi Playmates készíthette a figurákat, ami az elképesztően sikeres Tini Nindzsa Teknőcök figurái után, mindenféle más vonalra is megpróbálta alkalmazni ugyanazt a receptet. A Dick Tracy figurák esetében viszont ez a rajzfilmfigurás vonalvezetés látványosan nem sikerült. A karakterek kellemetlen külsővel bírnak, nyomottak, aránytalanok és teljesen kicsavart pózokban állnak. A figurák és a kiegészítőik is teljesen karikatúraszerűek, így nem is csoda, hogy a boltokban is kritikán alul teljesítettek. 14 figura és 2 jármű került kiadásra, aminek a többsége érdekes módon negatív karakter volt. Ez a filmes játékoknál általában fordítva szokott lenni.  A Dick Tracy figurák manapság is könnyen és olcsón beszerezhetőek.

Mission Impossible – Tradewinds Toys, 1996

A Mission Impossible franchise 1996-ban indult hódító útjára és szinte hihetetlen, de a sorozat mára már hat epizódot számlál. Ezek elképesztő mennyiségű pénzt termeltek és akciójelenetekben is mindig bővelkedtek, úgyhogy ha valamiből, akkor ebből lehetett volna normális akciófigurákat készíteni. Lehet, hogy ha valamelyik értelmesebb gyár kapja meg a feladatot, akkor most az első Mission Impossible filmhez készült játékok nem szerepelnének a listán, de mivel a totálisan ismeretlen Tradewinds Toys csinálta ezeket, ráadásul bűnrosszul, ezért mindenképpen előkelő hely járt neki. A cégnek gyakorlatilag ez volt az egyetlen figurás játékvonala és ebben el is követtek minden hibát, amit csak el lehetett. Először is borzalmas a karakter szelekció, már ha lehet annak nevezni azt a tényt, hogy csak Ethan Hunt figurát készítettek. A másik gond az volt, hogy ezek semennyire sem hasonlítottak szegény Tom Cruise-ra. A figurák ezen kívül túl izmosak voltak és még a témaválasztásuk is el lett cseszve. Ugyan ki akart volna megvenni, egy tűzoltónak álcázható Ethan Hunt figurát, amihez még csak épkézláb fegyver sem járt? Mindössze 5 figura került a boltokba és azok is csak korlátozottan voltak kaphatóak, mert a kereskedők sem bíztak bennük, így nem rendeltek ezekből túl sokat. Manapság kicsit ritkábbak és nem olyan egyszerű a beszerzésük, úgyhogy jobban a zsebbe kell nyúlni, ha valaki akar egy ilyet magának (de miért akarna? :D)


Indiana Jones – Kenner/LJN 1983/1984


Ha van olyan gigantikus blockbuster, ami a moziban aratott, a popkultúra részévé vált, de a játékokban nem volt szerencséje akkor az az Indiana Jones. Azt hiszem az első három Indiana Jones filmet senkinek sem kell bemutatni és az első rész teljesen jogosan tartózkodik az IMDB top 100-as lista közepén. A filmet ugyanaz a csapat jegyezte, mint a Star Wars-t… George Lucas és Lawrance Kasdan írta, Harrison Ford volt a főszereplő és Steven Spielberg rendezte. Az egyik legjobban sikerült blockbuster volt valaha, ráadásul a gyerekek is imádták. Éppen ezért logikusnak tűnt, hogy a franchise játékként is menetelni fog, de ez nagyjából három okból sajnos nem így történt. Először is a Kenner rettenetesen későn dobta a játékokat a piacra. A film 81-es volt, de a vásárlók csak 82 végén találkozhattak velük a boltokban és bizony ebben az évben már a Return of the Jedi figurák uralták a polcokat. A késés George Lucas hibája volt, aki annak ellenére nem szerződött le a Kenner-el előre, hogy a Star Wars figuráknál nagyon jól együtt tudtak működni. A második ok a színvonaltalanság volt, hiszen a figurák többsége teljesen sematikusra sikerült. A Kenner-nek rohamtempóban kellett elkészíteni a figurákat és párhuzamosan a Star Wars játékokkal, úgyhogy ezekre láthatóan sokkal kevesebb energia jutott. Egyébként a figurák szerkezete majdnem ugyanaz volt, mint a Star Wars-nál, de itt kevesebb normális kiegészítőt adtak hozzájuk, vászon ruhákból ugyanakkor meg többet használtak. A harmadik ok a rossz karakter szelekció volt. Indy az még hagyján, de melyik gyerek akart Sallah, Marion vagy Belloq figurával játszani? Nem sok… A csomagolás se sikerült túl szépre és mivel az áruk nagyjából ugyanaz volt, mint a Star Wars figuráknak ezért nem igazán voltak versenyképesek a piacon. Így az Indy játékok a nagy sikerek helyett a Kenner történetének egyik legnagyobb bukását hozták össze. De a sztorinak itt még nincs vége… az ugyanis meglehetősen ritka, hogy egy licensszel egymásután két gyártó is komolyan megégesse magát és ez az oka, hogy teljesen egyértelműen ez a vonal kapta meg az első helyet a mai listán. A Kenner után ugyanis a második Indy film játékkészítési jogát az LJN kapta meg, ami pontosan ugyanakkorát bukott a projekttel, mint a Kenner. A figuráik második hullámát már nem is tudták a boltokba küldeni. Mindkét játékvonalról írtam már korábban, azt a cikket ITT OLVASHATOD .
 


Amik majdnem felfértek még a listára…
Star Wars Micro Collection / 12” Star Wars figurák – Kenner, 1979-82
Nem minden Star Wars játék volt átütő siker a vintage érában sem. Az igaz, hogy a 3,75”-es figurák akkorát futottak a piacon, hogy még a messzi messzi galaxisban is hallottak róluk, ám a más méretű Kenner termékek lényegében megbuktak. Mind a kisméretű playsetekkel operáló micro collection, mind a nagyméretű, klasszikus 12”-es figuravonal ugyanis igen rosszul teljesített. A 3,75-ösök sikerének árnyékában viszont elkaristoltak egy ideig, úgyhogy ezért nem fértek fel a listára. A későbbiekben még minkét vonallal foglalkozni fogok önálló cikkekben.


Demolition Man – Mattel, 1993
A Pusztító, Sylvester Stallone és Wesley Snipes főszereplésével készült és egy egészen szerethető, sikeres akciófilm volt a 90-es évek elején. Játékfigurákat nem feltétlenül kellett volna kiadni hozzá, de a Mattel mégis megpróbálta. A játékvonal nem ért el sikereket, viszont nem volt annyira „Pusztító” úgyhogy a mai listára éppen nem fért fel.

Butch and Sundance – Kenner, 1979
A Butch and Sundance nevű cowboy-os játékvonal valószínűleg nem mond túl sokat a hazai gyűjtőknek, de azt illik tudni róla, hogy a Kenner cég egyik legnagyobb bukásáról van szó. Ugyanakkor nem tehettem fel a listára, mert a neve ellenére ez nem a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című sikeres Robert Redford filmhez kötődött, hanem a sokkal kevésbé ismert Butch and Sundance The Early Years című filmhez. Ez viszont nem volt túl sikeres, úgyhogy ennek inkább a múlt heti listán lett volna a helye.

Köszönöm szépen a figyelmet! Mindenkinek boldog nyulat kívánok!
TB