Vintage Star Wars "Mini Rigs-ek" és egyéb kiegészítők - 2.rész


Két héttel ezelőtt írtam egy összeállítást a vintage Star Wars érában kiadott ún. Mini Rigs-ekről, amelyek a filmben nem látható, kiegészítő termékként piacra dobott mini járművek voltak. Abban a cikkben meg is ígértem, hogy a gyakran szintén mini rigs-ként emlegetett két további kiegészítő termékvonalat, a statikus kiegészítőket illetve a Body Rigs-eket külön cikkbe fogom szedni. Úgyhogy ma akkor ezekről lesz szó.

A mini rigs-ek kialakulásának történetét már kiveséztem az előző részben, így azt mindenképpen fussátok át, ha még nem tettétek ( ITT OLVASHATOD ), hogy tiszta legyen mi is az a Mini Rigs. A Star Wars-os jellegű „fantázia” járműveken kívül viszont a Kennernek szüksége volt olyan kiegészítő csomagokra is, amelyeket a vásárlók láthattak a filmekben is.

A Mini Rigs-ek 1981-es relatív sikere után a következő évadba már megterveztek három, statikus kiegészítő cuccot is, amelyekkel tovább lehetett színesíteni a játékélményt illetve a kínálatot. Ezek ugyanannyiba kerültek, mint a sima Mini Rigs-ek (5 dollár), ám mivel a filmben is láthatóak voltak, ezért sokkal kelendőbbek lettek. A három kiadott kiegészítőből kettő természetesen fegyver jellegű volt, ráadásul kifejezetten jól néztek ki, úgyhogy ez a termékkör mondhatjuk, hogy egy telitalálat volt.

Mind a három kiegészítő először Empire Strikes Back-es dobozban jelent meg 1982-ben. A doboz teljesen hasonlóan nézett ki, mint a többi Mini rigs esetében, de ezeket nem adták ki füles dobozban. A nagy sikerre való tekintettel aztán 1984-ben újra a boltokba küldték őket Return of the Jedi dobozban is, amelyet majdhogynem a vintage éra legvégéig sikerrel forgalmaztak. Többféle európai csomagolású is létezik belőlük, de tudtommal Tri-Logós sajnos nem.

Nézzük akkor meg ezt a három kiegészítőt, egy picit részletesebben.
Radar Laser Cannon
A Radar Laser Cannon mindenkinek ismerős lehetett a filmből, hiszen a hoth-i csata egyik markáns küllemű lázadó fegyvere volt. Az Echo bázis körüli lövészárok meghatározó eleme volt és a felrobbanását közelről mutatta is egy jelenet, így eléggé beleivódhatott a gyerekek fejébe. Érdekes, hogy a vintage érában kétszer is készítettek belőle játékot, hiszen először az 1980-as Hoth Ice Planet playset részeként jelent meg. Az a darab viszont nem azonos a későbbi, kiegészítő csomagként kiadott változattal. Az accessory pack-ként kiadott Radar Laser Cannon ugyanis legalább másfélszer akkora, sötétebb a színe és más a kidolgozottsága, mint a playset részeként kiadott Radar Cannon-nak. A 82-es Radar Cannon radartányérja leereszthető volt, illetve az egész ágyút el lehetett forgatni a saját talapzatán. Ezen kívül négy részre lehetett „robbantani” egy gomb segítségével. Bár nem egy kifejezetten szép kiegészítő, de mivel látható volt a filmben és ez egy épkézláb fegyver, ezért biztosan nagyon jól játszható darab volt. Rengeteget el is adtak belőle, így később Return of the Jedi csomagolásban is újra kiadták. Ma is viszonylag olcsón be lehet szerezni.

Tri-Pod Laser Cannon
A Tri-Pod Laser Cannon szintén ismerős lehet, a Birodalom Visszavág kedvelőinek. A hoth-i csata Echo bázison zajló jelenetében látható, amikor a Snowtrooperek betörtek a bázisra és egy ilyen gyalogsági „gépágyút” állítanak össze.  Ez a darab is 82-ben jelent meg és meglehetősen egyszerű a kialakítása, ugyanakkor így is több alkatrészből áll össze. A fegyver alsó részéhez egy cső kapcsolódik, ami az energiafejlesztő dobozba csatlakoztatható. A fegyver az alapján forgatható és a csövét felfelé is lehet irányozni. Remekül sikerült játék, ami gyakorlatilag egy az egyben úgy néz ki, ahogyan a filmben is látható volt, egyetlen lényeges különbséggel….Ez az ágyú egy kicsit túl nagyra sikerült, következésképpen nem aránylik teljesen jól a figurákhoz, de ez szerintem egy gyereket se zavart. Törékenynek tűnő kialakítása ellenére egészen masszív volt, bírta a strapát, emiatt pedig elég sok fennmaradt belőle az utókornak. Kifejezetten kedvelt és népszerű kiegészítő volt, amiből folyamatosan jó eladásokat produkált a Kenner. Természetesen megjelent Return of the Jedi logós dobozban is illetve sokkal később a 90-es években is kiadtak belőle egy felújított változatot, de az több eltérést is mutat a klasszikus vintage darabbal szemben.
 
Vehicle Maintenance Energizer
A Vehicle Maintenance Energizer a legkevésbé ismerős darab a három kiegészítő csomag közül, noha ez is szerepelt a filmekben. Leginkább a New Hope hangárjeleneténél lehet észrevenni, amikor a lázadók az X-Wing-eket töltik fel vele. A három közül talán ez sikerült a legsótlanabbra, hiszen lényegében ez csak egy szürke gép, aminek a felépítménye elforgatható és a két flexibilis csövét csatlakoztatni lehet a járművekhez. Ezt tapadókorongos módon képzeljétek el, nincs a járgányokon kifejezetten erre tervezett csatlakozó nyílás… Ezen kívül a készlet része még továbbá nyolc szerszám is, amiket a forgó felépítmény szélére lehet felakasztani. Jellemzően ezek vesztek el először a játékról. A viszonylagos szürkesége ellenére ez a csomag is szép eladásokat produkált, úgyhogy ebből is létezik egy későbbi Return of the Jedi dobozos kiadás.
 

A Mini Rigs-ek és a statikus kiegészítők sikere után, 1984-ben a Kenner tovább szerette volna vinni a kis kiegészítők sorát, ám ha lehet még spórolósabban. Az 1985-ben megjelent Power of the Force hátlapos sorozathoz ugyanis már sokkal kisebb és olcsóbb Mini rigs-eket terveztek, amelyek sokkal inkább idomulnak a figurák testéhez. Ezért hívják ezeket body rigs-eknek vagy Single Body Transport Vehicles-nek. A gépek kialakítása kisebb, ugyanakkor egyszerűbb is és jóval kevesebb alapanyag volt szükséges az előállításukhoz, mint a korábbiaknak. Kevesebb kunsztot tudnak, de a formaviláguk azért egészen összetett. Bár ezek is fantázia járművek, de a háromból kettő azért szerepelt a Droids rajzfilmben.

Amerikában, nem dobozban, hanem rendhagyó módon, kartonon, bliszterbe csomagolva jelentek meg. Az áruk hasonló volt, mint a korábbi Mini Rigs-eknek de maga a termék lényegesen kisebb volt úgyhogy ezeken többet kereshetett volna a Kenner. Európában egy érdekes, Tri-POTF logós csomagolásban értékesítették és Amerikától eltérően itt kartondobozban. Tervezték, hogy kiadják őket Droids hátlappal is, de mivel az a vonal elég hamar lecsengett ezért ez már nem tudott megvalósulni. Lényegesen kevesebbet gyártottak belőlük, mint a régebbi mini rigs-ekből illetve nagyon kevés ideig és csak korlátozott mennyiségben jelentek meg a boltokban, úgyhogy jóval ritkábbak és drágábbak manapság, mint a sima Mini rigs-ek. A gyűjtők által erősen keresettek, úgyhogy épkézláb áron meglehetősen nehéz a beszerzésük.

Nézzük akkor meg ezeket is sorban.
Imperial Sniper
Az Imperial Sniper egy egyszemélyes birodalmi felderítősikló, ami leginkább egy vitorlázó repülőhöz hasonlít. Az alsó részére lehet beültetni a figurát, felette pedig a nagy szárnyai foglalnak helyet. A járműtestről leereszthető egy fogókar, amivel a szóróanyagok szerint, droidokat lehet begyűjteni. Ezen kívül más kunsztot nem lehet vele csinálni. Kifejezetten keresett, népszerű, ám meglehetősen ritka mini rig és éppen ezért eléggé a zsebbe kell nyúlni, ha valaki, szeretne egyet. A Droids című rajzfilm egyik epizódjában ez a gép is látható volt, de más Star Wars-os tartalomban soha többé nem tűnt fel.
One Man Sand Skimmer
A One Man Sand Skimmer egy kisebb sivatagi siklójármű, ami abszolút jól illik a Tatooine témakörbe. A figurát a siklóalapon található peg-re lehet állítani és az meg tudja fogni a mozgatható kormányt. Ezen kívül még a hátsó terelőszárny is mozgatható, ami hasonlít a Sail Barge vitorláira. Az elején pedig egy kisebb méretű háromágú fegyver található. Szerepelt a Droids animációs sorozat két epizódjában illetve könyvekben is, de semmi olyanban, ami a Disney éra óta keletkezett, úgyhogy a gép nincs kanonizálva. Annak ellenére, hogy ez egy fantáziajárgány nekem kifejezetten tetszik, mert nagyon hasonló jellegű, mint a Sail skiff vagy a Desert Skiff.
Security Scout
A Security Scout egy egyszemélyes lázadó siklójármű, ami leginkább egy testpáncélra hasonlít. Teljesen lehetetlen a vonalvezetése és sok mindenre nem is lehet használni. A figurát a járműtestre lehet szíjazni és a mozgatható irányítókart a kezébe lehet adni. Ezen kívül a két ágyú és a hátsó terelőszárny is mozgatható, de más, komolyabb kunsztot nem lehet vele csinálni. A festése viszont teljesen jó és jól illeszkedik az Endor témakörbe. A járgány nem tűnt fel semmilyen Star Wars-os produktumban és természetesen azóta se lett kanonizálva. Lehet, hogy nem is véletlenül. Bár valamennyire gyakoribb, mint a Sniper, de ettől függetlenül ez is csak meglehetősen drágán beszerezhető.
ATL Interceptor
Ugyan nem szokták mindig a Mini rigs-ek közé sorolni, de a Droids sorozat is rendelkezett egy kisebb járművel. Ez volt az ATL Interceptor, ami elvében meglehetősen hasonlít a korábbi AST-5 Mini rig-re. A gép egy elfogóvadász, ami egészen sokat szerepelt a Droids rajzfilmben, de szélesebb körben azért nem annyira ismert. Az oldalsó szárnyak gombnyomásra lenyithatóak, a pilótafülke természetesen felnyitható, az ágyúk pedig mozognak. Nem túl hosszú ideig volt hozzáférhető, ezért ez is drágább járműnek számít. Létezik belőle egy argentín Glasslite verzió is, ami hasonlóan drága és keresett.  
Köszönöm szépen a figyelmet!
TB