Tíz licenszelt Lego téma, ami megbukottAz elmúlt két hétben a Top 10 rovatban csupa olyan akciófigurával foglalkoztam, amelyek valamilyen filmhez kapcsolódtak és bizonyos szempontok szerint megbuktak ( ITT ÉS ITT OLVASHATOD ŐKET ). Most ideje, hogy egy kicsit a Lego-val is foglalkozzak, ugyanis az évek során a Lego is számos témát futtatott, ami filmekhez vagy egyéb mozgóképes alkotásokhoz kötődött. Ezek között voltak jobban és rosszabbul sikerültek is, de most azokkal fogok foglalkozni, amelyek végül nem váltották be a gyártó vagy a stúdió hozzájuk fűződő reményeit, azaz egyszerűen fogalmazva, megbuktak. Valamiért nagyon szeretek a játékok két végletével azaz, a legsikeresebb és a legsikertelenebb cuccokkal foglalkozni és valljátok be…ti is szeretitek a bukás történeteket.

Az egyébként természetes dolog minden gyártó életében, hogy bizonyos termékek jól futnak a boltokban, mások pedig megbuknak….az hogy vannak ilyen termékei is a Lego-nak is, nem von le semmit a gyártó presztízséből, hiszen amíg a sikeres témák vannak többségben, addig néha belefér egy-egy baki is. A gond jellemzően akkor van, amikor a bukott dolgok kerülnek többségbe, de ez manapság egyáltalán nincs így a Lego-nál.

Bukott Lego témákkal kapcsolatosan egyébként már volt egy cikkem ( ITT OLVASHATOD ), de az egy általános lista volt. Most csak a sikertelen –licenszelt- témákra koncentrálok, de a két lista között nyilvánvalóan lesznek átfedések, mégpedig három esetben. A listán szereplő helyezettek többségéről ugyanakkor még sosem írtam.

Mielőtt belevágnék, járjuk egy kicsit körül, hogy mi az amit „bukásként” lehet értelmezni a játékiparban vagy voltaképpen bármelyik iparágban. Először is leszögezném megint, hangsúlyozottan, mert az elmúlt hetekben több olyan kommentet is kaptam, ami erre vonatkozott…. hogy attól, hogy valami megbukott még lehet szép, jó, formabontó…bármi . Tetszhet is…ezek nincsenek összefüggésben a sikerességgel, hiszen egy termék bukásának számos oka lehet és ez nem mindig az, hogy a termék rossz. Egyértelmű bukás az, amikor valami az értékesítés során nem termeli vissza a bele fektetett pénzt és egyéb energiát . Ez szerintem tiszta sor… Ugyanakkor azt is bukásként lehet aposztrofálni, ha valami nem váltja be a készítők előzetes elvárásait . Ezt már bonyolultabb behatárolni, hiszen nem mindig lehet megállapítani, hogy mik voltak ezek az elvárások…általában pénzügyi jellegűek, de olyan is előfordul, hogy veszteség ugyan nincsen, de a termék nem termelte ki az előzetesen elvárt profitot. Ezt nyilván csak belső információk alapján lehet megítélni, viszont sok esetben egyértelműen látszik, hogy ha valamit mondjuk „zászlóshajó” terméknek terveznek és erősen meg is támogatják mondjuk marketinggel, de utána fél év múlva befejezik a forgalmazását, akkor az például abszolút bukás . A bukott termékek jele továbbá a hatalmas mennyiségű beragadt készlet és az extrém leértékelések árán történő kiárusítás, amiben a kereskedők sok esetben a beszerzési ár alatt kénytelenek megszabadulni a portékától.  A listán szereplő licenszelt termékvonalak ezen, paraméterek mentén lettek megítélve bukásként. Továbbá még fontos megemlíteni, hogy a piaci információk és a termékvonalak kereskedelmével kapcsolatos megállapítások javarészt a Lego fő bevételi forrásait jelentő nyugat-európai és észak-amerikai piacra vonatkoznak. Magyarország meglehetősen kis piac és attól még, mert mondjuk valami nálunk jobban fogyott, még lehet, hogy a fő piacokon nem teljesített jól. Tehát amikor azt írom, hogy az x témakör cuccai nem kellettek senkinek, az leginkább a bevételt termelő fő piacokra érvényes….nálunk lehet, hogy jobban vagy éppen még annál is rosszabbul teljesített. Na de eleget dumáltam, nézzük meg melyik volt az a tíz licenszelt Lego téma, ami egyértelműen megbukott.
 

Dora the Explorer - 2004

A Dóra a felfedező egy rendkívül sikeres gyereksorozat volt, ami 2000-ben debütált a Nickelodeon csatornán. Nekem a hajam égnek áll a figurájától, de a gyerekek azóta is kedvelik és éppen most csináltak belőle mozifilmet is. Teljesen jó ötletnek tűnt a Lego részéről az, hogy 2004-ben a sorozat karaktereiből négy készletet készítettek ám a fogadtatásuk mégsem volt pozitív. Jó kérdés, hogy miért nem. A készletek Duplo alapúak voltak, tehát a legkisebbeket célozták meg vele és az akkoriban futó Explore nevű tanító jellegű termékvonal részeként kerültek kiadásra. Ebben többféle licenszelt készletet is kiadtak, a Dóra mellett a Bob the Builder és a Little Robots sorozatokhoz is készültek játékok. A vonal azonban vegyes képet mutatott, mert míg a kisfiúknak szóló Bob sikeres volt, addig a Dora alig kellett valakinek. Éppen ezért még abban az évben befejezték a forgalmazásukat és a vonalat törölték. A licensz azóta a Mega Bloks-nál van.

Teenage Mutant Hero Turtles – Movie sets- 2013

A Tini Nindzsa Teknőcök brand volt a Lego és a Nickelodeon közötti együttműködés egyik sarokköve. 2013-ban a Lego szetteket kezdett kiadni a Nickelodeon-on sikerrel futó, Tini Nindzsa Teknőcök animációs sorozathoz és ezzel a részével még nem is volt komoly probléma. Bár a rajongók inkább klasszikus, 80-as évekbeli ihletésű szetteket láttak volna szívesen, azért a vonal nagyjából tisztességesen teljesített, noha a Nickelodeon előzetes elvárásait nem igazán teljesítette. A gond a TMNT mozifilmhez érkező készletekkel volt, amelyek egész egyszerűen ott pókhálósodtak meg a boltok polcain. A végén már 50%-os kiárusításban próbáltak megszabadulni tőlük, de ez még így sem volt egyszerű feladat. Mindössze három szettet adott ki a Lego, amelyek szerintem meglehetősen szürkére sikerültek. Az egyik a Turtle Van volt, ami messze nem nézett ki annyira jól, mint a klasszikus Party Wagon. A második készlet csak egy átlagos kamiont és egy terepjárót tartalmazott, a harmadik, a Sewer Lair pedig egy átlagosnak mondható dioráma szerű playset volt. Nem is csoda, hogy nem ugrottak rá a rajongók. A sikertelenség kenyértörésre is vitte az együttműködést, hiszen a Nickelodeon nem sokkal később átvitte az összes licenszét a Mega Bloks-hoz, így utána már ők adtak ki Tini Nindzsás Mega Construx készleteket. De a Lego se nagyon marasztalta Nickelodeon-t….

Ben 10 Alien Force - 2010

A Ben 10 Alien Force éppen felfért az előző ilyen bukásos listára is és talán nem is jogtalanul. A Lego a Cartoon Network-el kötött megállapodásuk alapján 2010-ben adott ki egy Bionicle/ Technic alapú, építhető figurás vonalat a Ben 10 című, sikeres rajzfilmsorozat, új, kevésbé sikeres folytatása alapján. A fogadtatása elképesztően negatív volt, mert a nagyon kicsi elemszám mellé, elég erős árazás társult. Egy 14-22 darabos „készletért” ugyanis senki se fizetett ki szívesen 15 dollárt. A figurák kombinálhatóak voltak, ami azt jelentette, hogy 3 kisebb figurából össze lehetett állítani egy nagyobbat, ami alapvetően nem volt egy ördögtől való ötlet, de maguk a figurák önmagukban túlságosan egyszerűek voltak. A vonalat fél évvel az indulása után törölték.

Scooby Doo -2015

A Scooby Doo Lego készletek egyáltalán nem voltak rosszak (sok helyen erősen hajazott az általam kedvelt Monster Fighters-re), ám utólag el lehet rajta gondolkodni, hogy megért-e a téma egy önálló termékvonalat. Én sose rajongtam különösebben a Scooby Doo-ért, de azért mindig néztem, noha a sorozat lineáris történetvezetése mindig idegesített. A sorozat manapság is népszerű, ezért egyáltalán nem volt hülyeség a sorozat karaktereiből Lego-t csinálni. Ugyanakkor egy kicsit túlbecsülték a lehetséges keresletet és öt normál készletet illetve egy polybag-et küldtek a boltokba 2015 nyarán. A probléma a készletek leosztásával volt….mindenki akarta a Mystery Machine-t, -hiszen ez a legtipikusabb Scooby Doo dolog, ami csak létezik-, de a többi szett nem igazán fogta meg a közönséget. Persze ezek is elég tipikusak voltak, de az embereknek a Scooby Doo-ról nem Mystery Machine mintás repülőgépek és motorcsónakok ugranak be elsőnek. Ennek következtében karácsony után, a Mystery Machine-on kívüli cuccokból viszonylag nagy beragadt készlet maradt a boltokban, amit nem nagyon lehetett eladni. Emiatt a tervezett következő hullámot inkább egyáltalán nem adták ki. Ennek ellenére később a Lego készített két Lego Scooby Doo animációs filmet.

Angry Birds The movie - 2016

Sosem elég egy jónak tűnő licenszet birtokolni….az abból készült termékeket mindig a megfelelő időben is kell piacra dobni ahhoz, hogy az kiteljesítse a bennük rejlő lehetőségeket. Az Angry Birds franchise nagyon jó példa erre. Az Angry Birds a Rovio mobilos játéka volt, 2010-ben jelent meg és nagyjából 2014-ig az egyik legjobban gyarapodó brand volt, ami az anyacégnek mérhetetlenül sok pénzt keresett. Letarolták vele a mobilos játékpiacot és rajzfilm sorozat is készült belőle, amit nagyjából sikeresen sugároztak 2013 és 2016 között. 2016-ban viszont már kifulladt a brand és ennek ellensúlyozására készítettek egy egészestés animációs filmet, ami viszont kapitális bukást hozott össze a mozi pénztáraknál. Sajnálatos módon a Lego is kiadott a filmhez hat készletet, amelyek azonban sokkal kevésbé fogytak, mint azt előzetesen várták. Jelentős mennyiségű eladatlan készlet ragadt be belőle, amitől a kereskedők, csak jelentős engedmények árán tudtak megszabadulni. Mindez egyértelműen a mozifilm sikertelenségére és az Angry Birds lufi kipukkadására vezethető vissza. A sikertelenség a további tervezett Lego készletek sorsát is megpecsételte.

The Lone Ranger - 2013

Mi a baj a Lone Ranger-el? Látszólag semmi. Egy abszolút klasszikus, amerikai western sorozathoz köthető, nagy költségvetésű mozifilmhez készült, a 90-es évekbeli western vonalat megidéző téma volt, és mint ilyen teljesen érthető, hogy a Lego a Disney-vel kötött megállapodás keretein belül, mintegy nyolc készletet adott ki hozzá. Ráadásul nem is rosszakat….a mai listán szereplő dolgok közül szerintem messze ez volt a legjobban sikerült téma, ám mégsem érhetett el sikereket. Először is azért, mert a film keményen besült. A Johhny Depp főszereplésével készült produkció éppen csak visszahozta az amúgy elég magas elkészítési költségeit és se a kritikusok se az egyszerű nézők nem voltak odáig érte. Ez mindenképpen kihatott a Lego téma megítélésére is, mert elég hamar tele volt az internet a film bukásával. A másik dolog a western-es jelleg volt….ami sikeres volt és működött 1996-ban, az annyira már nem volt vonzó a gyerekeknek 2013-ban, hiszen eleve az egész western zsáner egy kicsit kikopott mára a köztudatból. A gyűjtők sem rohantak az üzletekbe miattuk, úgyhogy a forgalmazást még abban az évben be is fejezték. További készleteket nem adtak ki a témában a boltokba kerülő cuccokat pedig nehézkesen sikerült csak eladni.
 

DC Superhero Girls - 2017

A képregényes alapú Lego készletek többnyire sikeresen szoktak szerepelni, kivéve, ha valami olyan formátumot próbálnak ráhúzni a képregényes jellegre, ami nem annyira illik hozzá. Ennek ékes példája volt a DC Superhero Girls sorozat, ami egy kislányoknak szóló, női szuperhősökkel operáló Friends szerű téma volt. Az ugyanilyen nevű animációs sorozat 2015-ben indult és eléggé sikeres volt, de a többi sorozathoz kapcsolódó termék egyáltalán nem robbant be a köztudatba. Az akciófigurák iránt is alacsony volt a kereslet és a 2017-ben kiadott Lego készletek sem robbantottak bankot.  Összesen tíz készlet került kiadásra, két hullámban, de a borzalmas számok miatt a második hullám értékesítését a Lego mindössze négy hónap után befejezte, majd a tervezett harmadik hullámot se szó, se beszéd törölte, pedig a szettek már készen álltak a gyártásra. Igazából két komoly gond volt velük…egyrészt mindössze két készlet tartalmazott fiú figurát…és azokat is csak marginális szerepkörben. Se Batman, se Superman, se bármelyik DC húzónév, se ellenfelek nem voltak bennük, ami nélkül a lányoknak is nehezebb volt eladni őket, hiszen ezek azért kellettek volna a tartalmas játékhoz. A másik probléma a túlságosan gyerekes küllem volt. Oké ezt így is tervezték, hiszen a célcsoport a 7-12 év közötti lányok voltak, de ezzel gyakorlatilag megfosztották magukat attól, hogy a felnőttebb (akár női) DC rajongók is megvegyék a készleteket.

Prince of Persia - 2010

A Prince of Persia egy rendkívül sikeres számítógépes játék sorozat volt, amelyből 2010-ben Jake Gyllenhaal főszereplésével készítettek mozifilmet. A film nem ismételte meg a videójáték sikerét, noha nem volt veszteséges, azért az általa termelt bevétel jócskán elmaradt a várakozásoktól és egy bőven felejthető alkotás volt. A Lego és a Disney 2009-ben kötött egy átfogó megállapodást és mivel a Prince of Persia is Disney produkció volt, így azt Lego készletekkel is meg kellett támogatni. A Lego nem erőltette meg magát, mindössze hat készlet készült a témában és abból az egyik is csak Brickmaster exkluzív volt. Ráadásul – nagyon előrelátóan – a készletek legyártott darabszáma is kevesebb volt, mint más témák esetében. Ennek ellenére a téma még így sem hozta az elvárt szintet, mert a mozifilm fogadtatása nem generált keresletet a játékok iránt. Még ugyanabban az évben be is fejezték a forgalmazását és nem is terveztek további szetteket, úgyhogy egy kicsit nekem úgy tűnik, mintha a Lego ezt csak muszájból vállalta volna be, majd amilyen gyorsan csak lehetett kifarolt belőle. Maguk a készletek egyébként nem voltak rosszak.

Speed Racer - 2008

A Speed Racer eredetileg egy klasszikus, 60-as évekbeli anime sorozat volt, amiből a Wachowski testvérek 2008-ban készítettek egy felejthető mozifilmet. A Lego még a film bemutatása előtt, 2008 januárjában megállapodott a Warner Brothers-el a filmes játékok kapcsán és előzetesen úgy is tűnt, hogy jó lóra tesznek. Hiszen egyrészt a Warner-el már sikeresen működtek együtt más licenszelt témákkal kapcsolatosan (pl Harry Potter) másrészt a film jellege teljesen beilleszthető volt a Lego Racers témakörébe. Így már a film bemutatása előtt, 2008 áprilisában kiadtak 4, a Lego Racers témán belüli Speed Racers készletet, ami első látásra nem is tűnt annyira rossznak. A Lego kritikusok is nagyjából kedvelték és minden jel arra mutatott, hogy majd normálisan fog teljesíteni a boltokban. Aztán bemutatták a filmet….ami kis túlzással élve ordas nagy bukás volt és ez magával rántotta a Lego készletek iránti keresletet is. Azért szerintem az is közrejátszott, hogy maguk a készletek sem sikerültek kiemelkedően jól, így még a Racers téma kedvelői se nagyon mozdultak rájuk.
1.Avatar- The Last Airbender -2006
Az Avatar- The Last Airbender volt a Lego és a Nickelodeon együttműködésének a legcsúfosabb része. A népszerű Nickelodeon-os rajzfilmsorozathoz a Nick nagyon szeretett volna Lego készleteket kiadatni, de a Lego nem túlságosan lelkesedett az ötletért. Ugyanakkor valamit muszáj volt csinálni, mert a Spongyabob mellett meg kellett nézni más témák működőképességét is, hogy kiterjesszék a frissen megkötött együttműködést. Az eltérő elképzelések kompromisszumos megoldása egy rendkívül rövid téma lett, ami mindössze kettő kiadott készletből állt és ezzel ez volt minden idők legkisebb önálló Lego témája. Mivel a Lego nem nagyon bízott a dologban, ezért kísérleti jelleggel, csak Amerikában és Kanadában forgalmazták a játékokat, de ott sem kellettek senkinek. Az érdektelenségnek több oda is volt, először is… ez a két készlet borzalmas. A Fire Nation Ship konkrétan olyan, mintha egy hetvenes évekbeli Basic készlet lenne, de a másik se sokkal szebb. A másik ok az időzítés volt. 2006-ban az amúgy nagyon sikeres animációs sorozat is lecsengőben volt már, úgyhogy ez nem generált a Lego készletek felé plusz keresletet. A forgalmazást nagyon gyorsan befejezték és a további tervezett szetteket sem adták ki soha.
Természetesen most is voltak olyan szereplők, amelyek nem fértek fel valamiért a listára…azért ezekről is essen 1-2 mondat.
Galidor - 2002
Nincs olyan Lego bukásokról szóló lista, amin ne a Galidor végezne az első helyen….ez a valaha volt legsikertelenebb Lego téma és teljesen jogos is volt a bukása. Erről a listáról viszont diszkvalifikálnom kellett, hiszen igaz, hogy egy Fox Kids-en sugárzott ifjúsági sorozathoz készült, de a listán szereplő helyezettek mindegyike nagyobb és ismertebb licenszhez kötődött. Ráadásul mindegyik brand ismert volt már a Lego szettek kiadása előtt, míg a Galidornál a Lego a teljesen új sorozattal egy időben adta ki a készleteket. Ma is inkább a Lego téma az ismert és nem a licensz, amihez kötődött.


DC Universe Ultrabuild figurák -2012
A kombinálható, DC Comics karaktereken alapuló Lego építhető figurákat nagyon szerettem volna feltenni a listára, mert minden szempontból gyalázatosak voltak. Három építhető figurát adtak ki a Super Heroes témán belül, amelyeket kombinálva nagyobb figurákat is össze lehetett állítani belőlük. Az elgondolás nem volt sikeres….körülbelül, 9 hónapig tartották csak a kínálatban ezeket, ráadásul a 38-57 alkatrészből összeállítható, meglehetősen butácska figurákért nem is volt kevés a kb. 20 dolláros végfelhasználói ár. Végül csak azért nem raktam fel, mert nem önálló témaként működött, hanem az amúgy sikeres Super Heroes vonalon belül került kiadásra. Marvel oldalról is ugyanúgy három karaktert adtak ki, de állítólag azok valamivel jobban mentek.


Adventure Time -2016
Az Adventure Time azért nem fért fel, mert nehéz lenne önálló témaként tekinteni rá. A fő készlet egy Ideas szett volt, ami a hírek alapján cefet rosszul teljesített. Azon kívül viszont csak Dimensions csomagok jelentek meg a témában, amelyek jellegükben teljesen elütöttek az Ideas készlettől, így ezt nem kezelhettem egységes témaként.  
Köszönöm szépen a figyelmet! Mindenkinek jó hétvégét
TB