Vintage Star Wars érdekességek - 55


A legritkább Mailer Pack...

Pár alkalommal beszéltünk már a különféle vintage Star Wars csomagokról, amelyekben egyszerre több figurához is hozzá lehetett jutni. Rendszerint ilyenekben szabadultak meg a fölös, túlgyártott készlettől illetve így a kedvezményes ár miatt, még magasabb eladási számokat tudott a Kenner produkálni. Az úgynevezett mailer pakkok viszont kevés alkalommal kerültek eddig szóba.

A mailer pakkokat rendszerint egy katalógusból vagy közvetlenül a gyártótól lehetett megrendelni postai úton. Általában 2-9 figura volt így egyben megszerezhető és jellemzően eléggé kedvezményes áron. Az ilyen mail in offerek szinte egy idősek az akciófigurák történetével, de a vintage Star Wars érában tényleg elképesztő mennyiségű mailer pakkot és mail-in ként vagy ajándékként beszerezhető figurát ajánlottak ki a vásárlóknak. Ezekben az a közös, hogy más játékvonalakkal ellentétben itt mindig csak olyan figurák voltak megszerezhetőek, amelyek akkor vagy később hagyományos single card-os módon is megszerezhetőek voltak. A mailer pakkok csomagolása sokféle volt az évek során. Volt, amikor egyedi csomagolást kaptak, volt, amikor a rendes card-os figurákat csomagolták egybe egy plusz karton csík bevetésével, ugyanakkor a legáltalánosabb csomagolási mód egy sima fehér karton doboz volt, amelyben bezacskózva foglaltak helyet a figurák. Ezen olvasható volt a csomag neve és egy egyedi azonosító is.Ma a legritkább ilyen mailer pakkról lesz szó, mégpedig a Sears Canada Exkluzív Power of the Force mailer 2-es pack-ról.

 
Beszéltünk már róla, hogy a nagy amerikai áruházláncok katalógusaiból általában lehetett rendelni Star Wars figurákat, sőt a Kenner gyártott kifejezetten az ilyenek részére, egyedi többes pakkokat is, amelyeket csak az adott lánctól lehetett olyan formában megrendelni. Az ilyen csomagok rendszerint 1-1 szezonhoz kötődtek, de volt, amikor egy ajánlat több katalógusban is feltűnt, tehát több évadon keresztül is rendelhető volt. A Sears kimagaslott az ilyen áruházak mezőnyéből, mert a vintage érában a Kenner az ő részükre állította elő a legtöbb ilyen egyedi ajánlatot. A Sears Wishbook volt az egyik olyan katalógus, amiben karácsony előtt évről évre megjelentek az ilyen ajánlatok sőt, volt olyan is, amikor volt egyedi ajánlat külön Kanadában és külön az USA-ban is.

A Sears Canada Exkluzív Power of the Force 2-es mailer pack is ilyen volt. Ezt csak és kizárólag Kanadában árusították és csak az 1985-ös karácsonyi Wishbook-ban lehetett találkozni vele (ami önmagában is egy ritka katalógus). Ez már a vintage Star Wars éra legvége volt és Kanadában ez volt az utolsó ilyen egyedi ajánlat. Emiatt csak nagyon rövid ideig és viszonylag kis példányszámban lehetett megrendelni.

Ezt a csomagot is sima fehér karton dobozban postázták. Egy Luke Skywalker (Imperial Stormtrooper Outfit) és egy Han Solo (in Carbonite Chamber) figurát csomagoltak egybe, amelyek önmagukban is kisebb példányszámban kerültek legyártásra, mint a korábbi játékok. A Sears Canadától megrendelve a kettőért 9.99 kanadai dollárt kellett fizetni, ami nem volt rossz ajánlat.


Amerikában is be lehetett ezt a két figurát szerezni mailer csomagban a JC Penney-től, de ott egy 8-as pakk formájában adták ki, a többi POTF figurával együtt. Az is majdnem ennyire ritka.

Ez a csomag viszont annyira ritka, hogy bontatlan állapotában (ami a lezárt, pecsételt kartondoboz, belül lezárt mailer zacskóban a figurákkal) a legnagyobb gyűjtőknek sincsen meg.  Gyakorlatilag sem a dobozról, sem a bezacskózott figurákról sincs kép az interneten. Egyedül a katalóguskép árulkodik róla, hogy létezett ilyen. Emiatt az értékét sem egyszerű behatárolni, de nyilván elég sokat érne egy ilyen, ha piacra kerülne.
TB