Elemek keresése BrickLinken - 2. rész


Az előző részben már lefektettük az alapokat, most következzen a többi elemcsoport. Az általános szótárat ide is bemásolom, hasznos lesz.
 


Axle, axle hole
Technic összekötő rúd, összekötő rúd alakú lyuk az elemen


Curved
Görbe hajlított elem


Stud
Magát a pöttyöt jelenti


Groove
Valamilyen bemélyedés


Slope, Inverted Slope
Lejtős elem, vagy invertált lejtős elem


Wedge, Inverted Wedge
Ék alakú elem, külön csoportot is jelent


Facet
Valamilyen sarok (csiszolt) elem


Pin, Pin hole
Technic összekötő pöcök vagy lyuk


Modified
Valamilyen alap elem módosított változata


Handle
Valamilyen, kar, fogóka


Pattern, Sticker
Valamilyen minta, ha tudjuk, hogy a minta egy matrica akkor a Sticker szót is használhatjuk


Clip
Kapocs, csipesz, fogóka, tipikusan a rúd elemek tartásához


Grille
Rács, rács mintázat, rácsos elem


 
FENCE
Kerítés elemek, úgy láttam mindegyik 1 x 4-es méretű, érdekes! Kiegészítő szavak: PALED (deszka), ORNAMENTAL (díszes, díszített)Példa: a nagyon szép kínai újévhez kapcsolódó szettekből keresem a díszes kerítés elemet: fence asian ornamental
FRIENDS
Érdekes, hogy külön kategóriát kapott, minden Friends készletben megtalálható apró használati tárgy ide tartozik, rúzsok, szemüvegek, masnik, táskák. Ezek a tárgyak használhatóak sima minifigurákkal is nem csak Friends babákkal, de a normál használati tárgyak a Minifgure, Utensil csoportban kaptak helyet.


Itt következzen egy kis probléma! Sajnos nem mindig jó ha túl pontosan adjuk meg a keresett elem kulcsszavait!
Példa: egy rózsaszín szív alakú napszemüveget keresek: friends pink heart shaped glasses
Ha rákeresünk erre a kifejezésre sajnos semmit nem fogunk találni, mert az elem elnevézésében nem szerepel a szín. Ha a szín nélkül próbálkozunk megtaláljuk az elemet. Viszont ha ezt a szöveget bemásoljuk a keresőbe, a gyorskereső meg fogja találni az elemet és ki fogja listázni első helyen. Sokszor a gyorskereső okosabb mint a teljes kereső!
HINGE
Zsanér elemek, minden összekapcsolható és hajlítható elem ide tartozik. Általában ezek az elemek két részből állnak. Az elemeknél megadják hány darab kapcsolódási pont van rajtuk ezt a FINGER szóval pontosíthatjuk. Ezeknek az elemeknek két fajtája létezik a sima és a LOCKING fajta. A sima fajta szabad mozog, míg a LOCKING típus a mozgás közben akad, tehát csak bizonyos pozíciókba állíthatjuk az elemet. Léteznek olyan elemek, amelyek több darabból állnak ( SWIVEL ), ezeknek az elemeknek részeit külön-külön is megtaláljuk (SWIVEL BASE és SWIVEL TOP)Példa: egy 2x2-es elemet keresünk 1 darab kapcsolódási ponttal, a Locking fajtából: hinge 2 x 2 locking 1 finger
egy kör alakú elemet keresünk amelynek van 2 kapcsolódási pontja és az egyik végéhez egy Technic rúd kapcsolható: hinge cylinder 2 fingers axle hole
LEVER
Fogantyúk, kapcsolók, tipikusan űrhajók, helikopterek kormányzásához használt elem. Ezeket az elemeket a színük szerint csoportosítják. Az elem két részből áll, az alapból (BASE) és magából a fogantyú (LEVER) részből.

Példa: egy sárga alapú fekete fogantyús kapcsolót keresünk: yellow base black lever
PANEL
Ide tartozik minden ugynevezett elhatároló elem, amelyet falként vagy egyéb dolgok oldalaként használhatunk. Sok elem ablaknak néz ki de ugyanúgy fal elemként használjuk lényegében.

Példa: találtunk egy fekete sarok fal elemet amin egy Blacktron logó van, és kiszámoltuk milyen méretei vannak az elemnek:  3 x 3 x 6 corner wall blacktron
PLANT, TREE
A növények csoportja, létezik egy külön alcsoportja amelyben csak a fák és a fa elemek vannak. A virágok szárait a STEM szóval, a leveleket a LEAVES, a virágokat pedig a FLOWER szóval találhatjuk meg.


Példa: egy virág alapot találtunk amelynek 6 virágszála van: plane flower 6 stem
PLATE
A lap elemek, második legfontosabb csoport a BRICK együtt. Minden elem ebben a csoportban egy X * Y mérettel írható le. Kettő alcsoportja létezik, a MODIFIED az enyhén módosított elemeknek, és a ROUND a kör alakú elemeknek. A MODIFIED csoport a legfontosabb, és annyira sokféle elem tartozik ide, hogy nem is nagyon lehet bemutatni, itt erősen javasolt a méret megadás és a fenti szótár használata! Fontos szó a csoportban a JUMPER, ez jelenti azokat az elemeket amelyeknek a pötty a közepén van!

Példa: autók kerekéhez használt elemet keressük: plate 2 x 2 wheels
8 x 8-as rácsos elemet keresünk amelynek lyuk van a közepén: plate 8 x 8 grille hole
egy nagyon régi elemet keresünk, valószínüleg egy vonat elem, egy mágnes is csatlakozik hozzá: plate 2 x 4 train magnet
egy 2 x 2 elemet keresünk aminek a közepén van a pötty: plate 2 x 2 stud in center vagy a 'stud in center' kifejezést lecserélhetjük a JUMPER szóra: plate 2 x 2 jumper
RIDING CYCLE
Nem tudom mennyire fontos csoport, én eléggé annak találtam, rengeteg City készlet tartalmaz valamilyen egyben kiöntött motor elemet. Ezek a motor vázak kerültek egy külön csoportba. Fontosabb szavak a CHASSIS (alváz), FAIRING (a motoroknál használt áramvonalas burkolat). Az elemeket összeszerelve, a kerekekkel és minden alkatrésszel egyben is megtalálhatjuk.


Példa: egy olyan motor vázat keresünk amelynek három kereke van: motor chassis tricycle
ROCK
Kövek, sziklák, sziklafal és mivel a kis gyémánt, ékkő és kristály elemek is kőnek számítanak, ezért azok is itt szerepelnek. Itt kaptak helyet a sokak által utált nagy szikla elemek a BURP, MURP és a LURP. Ezek a rövidítések terjedtek a LEGO közösségekben.
BURP: Big ugly rock piece (csúnya nagy szikla elem), MURP: Medium ugly rock piece, LURP: Little ugly rock piece
Kapcsolódó szavak a BOULDER (szikla darab, kőgolyó), a JEWEL (drágakő) és a CRYSTALPélda: a nagy csúnya szikla elemet keressük: rock 4 x 10 x 6 vagy egyszerűen BURP
Az általában katapultokhoz vagy bányában használt kőgolyó elemet keressük: rock boulder
ROOF
Tető elemek, nem összetévesztendő a SLOPE kategóriaval, amelyet ugyancsak sokat használnak tető építésre. Ezek az elemek az egyben kiöntött tető elemek csoportja, sokat találkozhatunk velük várak, kastélyok, Harry Potter Disney, és Belville készletekben.

Példa: a Harry Potter készletekben használt halvány zöld (sand green) tető elemet keresem: sand green roof vagy szín nélkül Tower Roof 6 x 8 x 9
SLOPE
Lejtős elemek, kettő alcsoportja létezik a CURVED (hajlított vagy görbe elemek) és az INVERTED (nem lejtő hanem a fordítottja, 'fordított lejtő', leginkább tartó elemek, kiszögellések). Ezeket az elemeket leginkább a méretük alapján lehet meghatározni. Fontosabb szavak a CONVEX, CONCAVE (sarok lejtős elemek), DOUBLE, TRIPLE, QUAD (kettő, három vagy négy oldalról is lejtős), CUTOUT (valamilyen bemélyedés vagy kivágás található az elemen, legtöbbször az INVERTED elemeknél láthatjuk). Az elemeknek a lejtési szögét is meg szokták adni fokban (18, 30, 33, 45, 55, 65, 75).


Példa: egy nagy négy oldalról is lejtős elemet keresek amelyen a lejtők kiemelkednek (tehát egy bemélyedés van rajta) slope inverted quad cutouts
Egy duplán lejtős fordított sarok elemet keresek: inverted slope double convex
STICKER OVER ASSEMBLY
Érdekes csoport, azok az elemek kerültek ide, amelyek matricázottak, de a matrica nem egy elemen van hanem kettő vagy több elemet fog át. Sajnos nem minden ilyen elem létezik az adatbázisban.


Példa: egy valószínüleg benzinkút elem Shell felirattal és 1-es számmal, matricával: assembly stickered shell number 1
SUPPORT
Mindenféle tartó oszlopok, gerendák, lámpaoszlopok. Fontosabb szavak GIRDER, POST, STAND, STANCHION.Példa: a régi Space készletekből keresem a Monorail tartó oszlopait: support 2 x 4 x 5
TILE
Megintcsak egy nagyon fontos csoport, a csempék (végre egy dolognak biztosan tudom a magyar nevét), annyiban különbözik a PLATE csoporttól , hogy itt az elemeken nincs pötty (ez nem teljesen igaz, hiszen a MODIFIED TILE alcsoport alatt találunk olyan elemeket amelyeknek a szélén található pötty, viszont a nagyobb részük lapos ezért ide kerültek). Kettő csoportja létezik a MODIFIED (enyhén módosított elem) és a ROUND (kör alakú elemek). Rengetekg matricás és nyomtatott elemet találunk ebben a szekcióban. Fontosabb szavak, GROOVE (van-e kis bavágás az elem alján), és nagyjából az összes a szótárban felsorolt szó. Érdekes, hogy a 2x2-es kör alakú elem egy pöttyel a közepán nem a ROUND PLATE szekcióba került hanem ide. Ide tartozik a 2432 -es elem is!!!
Példa: egy kör alakú sarok elemet keresek 2x2-es méretű: tile round plate 2 x 2 corner
egy 2x3-mas elemet keresek amelyen található kettő kapocs: tile 2 x 3 2 clips
TIRE, TREAD, WHEEL
Igazából ez két külön csoport TIRE, TREAD és a WHEEL. Az első magát a kerékabroncsokat, futószalagokat jelenti, a második pedig magát a felnit. Az egyik legnezebb kategória azonosítás szempontjából, legtöbbször semmilyen jellemzője nincs megadva az elemnek, és nem pöttyben van megadva a kerék mérete hanem milliméterben. Ezért nem is nagyon tudom ebben, hogy lehet tanácsot adni, leginkább mérjük le vonalzóval az adott elemet.KIEGÉSZÍTÉS: megkérdeztem a BrickPlaza -s Andrist, van-e valami tippje, ő hogyan azonosítja be a kerekeket:
Szia!

Az abroncsok belsejében van általában a számuk, ha kifordítjuk őket akkor látható. Mondjuk ez csak a nagyobbakra igaz, a kisebbekre egyáltalán nincs semmi rányomva. Ott a bordázat segíthet még, van ahol van körbe egy gyűrű végigfuttatva (center band-nek hívja a bricklink), van ahol ez sincs. Az egyik legnehezebb kategória, sajnos a mai napig van, hogy én is benézem!
A cikk remek lett, köszönjük!

Andris


KIEGÉSZÍTÉS 2: A Brick Bolt-os Balázstól:


Szia Balázs!
 
Jót kérdezel:-)
Igen a vonalzó jó ötlet, de ugye vannak ugyanolyan méretű kerekek is, ami nehezíti a dolgot.
 
Nagyobb felniknél sokat segíthet a bricklinken a leírás, hogy hány lyuk van a tengely csatalakozási pont körül, vagy konkrétan milyen a maga a csatlakozási pont.
A citys kerekeknél jellemző különbség, hogy a csatlakozási pont környéke milyen. Pl.: alapváltozat (pl. 30027b), k öríves/hole round (pl. 30027a), vagy  megerősített/reinforced (pl. 74967)

A Matchbox-szerű kerekeknél, a küllők/spoke száma.
Pl. ránézésre tök egyforma a 2695 és a 60206, de a méret kicsit más és az egyik Modell Team a másik Technic.
A legbiztosabb módszer szerintem a nagyító és az elemszám kikeresése a felnin, bár nem mindegyiken szerepel.
 
A guminál pedig az oldalán rajta szokott lenni, hogy hányszor hányas, vagy a futófelület mintázata szerepel a leírásban.

Band Around Center of Tread : középen végig húzódó csík

Slick : sima futófelület

Offset : barázdáltabb terep gumi

Ballon : nagy méretű traktor, munkagép gumi

ZR, VR : ezek hasonlítanak leginkább egy valóságos gumi mintázathoz. Középen hosszanti csíkok, a szélén keresztben álló bevágások.
Könnyen összetéveszthető a 6578 és a 58090. Ugyanúgy néz ki de az első üreges a második tömör. Az utóbbit a solid kifejezés különbözteti meg a másiktól.
Másik példa: 61254 és 61254b. Csak annyi a különbség, hogy a két oldalt a barázdák egy vonalban vannak (matching tread), vagy el vannak csúsztatva.
 
Üdv
Balázs


TURNTABLE
Mindenféle forgó alkatrész, ezekból is létezik szabadon mozgó és LOCKING változat. A 2x2-es kis forgó lap elemeit külön is megtalálhatjuk, mert ezek többféle színben készültek.Példa: egy fekete forgatható elemet keresek, amely egy talapzaton áll bemélyedésekkel: turntable 4 x 4 locking grooved
VEHICLE
Mindenféle járművekhez kapcsolódó dolog. Kettő alcsoportja van a BASE (alvázak) és a MUDGUARD (sárhányók). Ide tartoznak továbbá a kormányok, az autókra szerelhető konténerek, billencsek, rugós felfüggesztések, emelő karok, motorok, stb...
Példa: egy rugós felfüggesztést keresek: vehicle wheels holder spring
Egy dupla 4x4-es sárhányót keresek: vehicle mudguard double 4 x 4
Egy sárhányót keresek amelyen olyan mintha kis szárnyak lennének: vehicle mudguard 2 x 4 wings, itt érdemes megjegyezni, hogy a sárhányó 2 x 2 alapterületű, mégis 2 x 4-nek feltüntetve a szárnyak miatt
WEDGE
Ék alakú elemek, legtöbbször űrhajók szárnyait, hajók, autók oldalait építik ezekből. Egy fő alcsoportja van, a PLATE, ide a lapka elemek kerültek. Létezik még az INVERTED kategóriája is de ezek valamiért nem alkotnak külön csoportot. Gyakran használják a CUTOUT, DOUBLE, TRIPLE szavakat, és az irányokat LEFT, RIGHT.
Példa: egy 4 x 2-es jobboldali lapot keresek, wedge plate 4 x 2 right
Egy A betű alakú elemet keresek, plate A-shape
WINDOW, GLASS
Két külön kategória, WINDOW, maga az ablak keretek és az összeszerelt kész ablakok ablaküveggel, GLASS, csak az ablaküvegek. Gyakran jelölik meg őket a TRAIN (vonat) vagy a PLANE (repülő) szavakkal, hogy milyen készletekben használták őket a legtöbbet. A SHUTTER szót használhatjuk a redőny keresésre.Példa: egy olyan régi ablakot keresek 1 x 6 x 2 méretű és a két oldalán egy redőny található: window 1 x 6 x 2 2 shutter
WINDSCREEN
Szélvédő elemek, általában átlátszóak, használhatjuk a TRANS színeket, viszont egy nagyon furcsa kategória, hiszen rengeteg elem beleillik a WEDGE, PANEL, SLOPE kategóriákba. Leginkább a méretükkel finomíthatjuk a keresést.

Példa: egy 6x6-os sátortetőt keresek, technic lyukkal a tetején: windscreen 6 x 6 canopy axle hole
Ennyi lett volna a második rész, azt hiszem sikerült bemutatni a legfontosabb elemtípusokat. A következő részben a Technic elemekhez nyújtok egy kis segítséget!