G.I.Joe érdekességek - 44


A Slaughters Renegades csapat érdekességei

A mai menetrend szerinti G.I.Joe érdekességes cikkben kivételesen nem egy karakterről lesz szó, hanem egy egész csapatról… a G.I.Joe The Movie-ban látható Slaughters Renegades sub team-ről kapartam össze az elérhető információkat.  

A Slaughters Renegades csapat egy amolyan alkalmi brigád volt a G.I.Joe történelemben. A G.I.Joe The Movie-ban tűntek fel először és utoljára (az ARAH érában), de ennek ellenére mégis emlékezetesek lehettek mindenkinek, aki megnézte az egészestés G.I.Joe rajzfilmet. A csapatot Sgt. Slaughter vezette és első látásra egy kicsit ki is lógtak a hagyományos G.I.Joe eszményképből, hiszen ezek a fiúk elég marcona alakok voltak. Mercer, Taurus és Red Dog küllemileg akár Dreadnok-ok is lehettek volna a keményebb külsejükkel és az egyedi fegyvereikkel. A történet szempontjából fontos szerepet játszottak, hiszen a főszereplőt, Falcon-t ehhez a csapathoz küldték el átnevelésre, aztán a későbbiekben egy kommandós akciót is végrehajtottak, majd természetesen a végső csatában is jelen voltak. Nekem mindig szimpatikusak voltak ezek a kevésbé megnyerő modorú Joe-k és nagy kár, hogy a későbbiek során csak kevéssé használták őket.

A Slaughters Renegades csapat figuráit ( Slaughteren kívül) az amerikai piacon egyben, egy kartonra csomagolva adták ki 1987-ben, akárcsak a filmben szereplő „rivális” csapat, a Cobra La figuráit . Amerikában emiatt sima, single card-osként ezek nem is jelentek meg, de Európában és a világ többi részén (pl Indiában) ugyanakkor igen. Európában mind a három karakter így volt megszerezhető, Indiában viszont csak kettő, Red Dog illetve Mercer. Ezeken a piacokon természetesen a hármas pakk nem volt jelen.


Mindegyik figura teljesen új alkatrészekből épült fel és egy kézifegyvert illetve egy hátizsákot csomagoltak melléjük. A figurák teljesen jól hozták a rajzfilmben látható külső jegyeket.

A csapattal egyszer már részletesen foglalkoztam az egyik videómban. 

A csapat vezetője Sgt Slaughter volt, aki korábban már szerepelt a Sunbow rajzfilmben is tehát ő nem volt új szereplő. Abszolút jó volt vezetőnek a keménykötésű Renegátok élére és a Movie cselekményében is fontos szerepet játszott. A hangját természetesen ebben is maga a valódi Sgt. Slaughter adta.  

Sgt. Slaughter karakterével egyébként már foglalkoztam korábban egy egészen terjedelmes cikkben. Az előtörténetet és a figurái részletesebb bemutatását ITT TUDJÁTOK ELOLVASNI .

Azt a Sgt. Slaughter figura változatot, ami a filmben is szerepelt Amerikában és Európában csak a Triple T tank sofőrjeként lehetett megszerezni. Argentínában viszont kiadták single card-os figuraként is.

Sgt. Slaughter figuráját az indiai piacon átnevezték Sgt. Smasherre. Valószínűleg erre a jogi problémák kiküszöbölése miatt lehetett szükség, hiszen Sgt. Slaughter egy Hasbro-n kívüli, önálló entitás volt, akinek a névhasználatára nyilván külön szerződést kellett volna kötni. Az indiai piacra gyártó Funskool valószínűleg nem kötött ilyen szerződést. Igaz a Sgt. Smasher a karakter Slaughters Marauders-es megjelenését mutatta. 

Sgt. Slaughter a Sunbow rajzfilm, majd a Movie után szerepelt az Operation Dragonfire miniszériában és a DIC rajzfilmben is. A Dic sorozatokban gyakorlatilag Duke helyét vette át a csapatban és második emberként tevékenykedett a G.I.Joe szervezetében General Hawk mögött.

A DIC rajzfilmből az is kiderült, hogy Sgt. Slaughternek van egy húga.

A Renegades csapat egyik oszlopos tagja Mercer volt, aki a Dolph Lungdren-re hasonlító hajszerkezetével és a bájos modorával hagyhatott nyomot a nézőkben. Nagyjából annyit látszódott a vásznon, mint a többi csapattag, viszont talán egy picivel több szövege volt.

Ahogyan az a rajzfilmben is elhangzott Mercer egy kiugrott Cobra Vipera volt, és mint ilyen az egyetlen, aki megúszta ép bőrrel az átállást. Annak idején kaland és nyereségvágyból csatlakozott a Cobrákhoz, de később egyre kevésbé tudta elfogadni a módszereiket. Ezért a Cobra szigeten elkötött egy Moray Hydrofoilt, majd áthajózott a Joe-khoz.

Noha a karakter a rajzfilmben erős brit-ausztrál akcentussal beszélt, igazából Nyugat-Virginia volt a születési helye.

A figurája hátlapképén Mercer-nek szőke haja van, de a rajzfilmben barna volt neki és a figura is barna hajat kapott. A későbbi kiadásoknál már mindenhol stimmelt a barna hajszín. 

A figura első változata egy hangtompítós pisztolyt és egy hátizsákot kapott. A pisztoly használat közben is látszódott a rajzfilmben. A hátizsákot korábban felhasználták a Footloose figuránál is.

Mercer második figura változata 1991-ben került kiadásra. Ez több érdekességet is hordoz magában, mivel teljesen olyan, mintha a két figura csak véletlenül kapta volna ugyanazt a nevet. A második változat szakállas, erős testalkatú és fémes borítású karja van. A filecard szerint ennek a valódi neve Richard Cecil, ami nem azonos az első variáns valódi nevével, a Felix Stratton-nal. A születési hely is eltér. Míg a v1-es Mercer Spencer-ben Nyugat-Virginiában született, addig a v2-es Richmond-ban, Virginiában. Az eltérések ellenére a filecard szöveg többi része viszont arra utal, hogy a két karakter mégis azonos.

A V2-es Mercer filecardján ezen kívül van egy elég nagy hiba is. A szövegben az szerepel, hogy a Slaughters Marauders csapat tagja volt, de amint azt ez a cikk is kifejti Mercer a Renegades csapat tagja volt, nem a Marauders-é. Egyébként a v2-es Mercer már nem volt tagja egyik Sub team-nek sem.

A v1-es Mercer csak a G.I.Joe the Movie-ban szerepelt, de a v2-es megjelent a DIC rajzfilmben is. Itt érdekes módon pont árulással gyanúsították meg abból kiindulva, hogy régen Cobra Vipera volt. Persze a végén bebizonyosodott, hogy nem árulta el a G.I.Joe-kat.

Mercer figurájának egyszer már külön szenteltem egy fél videót.
 

Red Dog volt a csapat másik, igen kemény kinézetű tagja. A nagydarab, indiánszerű, amerikai foci-s pólóban nyomuló, a G.I.Joe-khoz képest kissé félelmetes külsővel bíró tag nem szerepelt túl sokat a vásznon, ám azért több szöveges jelenettel is bírt.

Red Dog volt Bazooka után a második olyan G.I.Joe karakter, akinek a ruházata az Amerikai futballra utalt. A rajzfilmben feltűnt még egy másik karakter is…Big Lob, aki pedig egy kosárlabda mezben volt, úgyhogy a Movie-ban, ha úgy tetszik több major sportos utalás is van. Red Dog egyébként a történet szerint egy Amerikai Foci játékos volt, akit kitiltottak a ligából durvaság miatt, majd később statisztaként dolgozott alacsonyabb költségvetésű filmekben. Ha valakit érdekelnek az ilyen nyalánkságok, a focis posztja egyébként placekicker volt, ami manapság tudtommal már nem nagyon létezik.

Red Dog a rajzfilmben egy botszerű ütőszerszámmal rendelkezik, amit az egyik jelenetben jól meg is rágcsál. A róla készült figura viszont sajnos nem kapta meg ezt a kiegészítőt… azt egy pisztollyal és egy hátizsákkal ellátva küldték a boltokba. ( Érdekes, hogy unokatesóméknak volt egy hiányos Salvo figurája és én sokáig meg voltam róla győződve, hogy Salvo rakétája, az voltaképpen Red Dog ütőfegyvere)

Red Dog valódi neve Dave Taputapu és a szamoai Pago Pago-ban született. A neve utal Cape Taputapu-ra, ami egy öböl, Amerikai Szamoa nyugati részén. Én nem tudok más szamoai származású Joe-ról, úgyhogy esélyes, hogy ő az egyetlen szamoai illetőségű csapattag.  

Red Dog-ból csak egyetlen figura készült az ARAH érában. Minden eleme új volt és az elemeit nem használták fel más figurákhoz. A pisztolya is teljesen új volt, de a hátizsákját más színekben korábban már sokszor felhasználták, például Dusty esetében.

Taurus volt a csapat harmadik alaptagja. Nem látszódott túl sokat a filmben és még annál is kevesebbet beszélt, de szerintem az egyedi fizimiskája mindenkiben megmaradt.

Ahogyan az a filmben el is hangzik Taurus egy volt cirkuszi artista, aki Európában tevékenykedett az Interpol fedett ügynökeként. A műsorában különféle deszkákat tört szét a fején, ami olyan mély benyomást keltett a G.I.Joe vezetőkben, hogy azonnal felvették.

Taurus valódi neve Varujan Azvazyan volt és Isztambulban született, ezzel ő a G.I.Joe csapat egyetlen török tagja. A neve ugyanakkor erőteljesen örményes hangzású, ami önmagában nem baj, hiszen Törökországban nagyon sok örmény is él, ám én mégis inkább azt gondolom, hogy Hama-ék egy kicsit összekutyulhatták a népeket.

Taurus-ból csak egyetlen figura készült az ARAH érában. A figurának minden alkatrésze új volt és egy puskát illetve egy hátizsákot kapott. A hátizsákot korábban Recondo-nál már felhasználták. A puska azért érdekes, mert a rajzfilmben Taurus egy görbe, egészen szép karddal rendelkezik, de a figurához ennek ellenére mégsem ezt a fegyvert adták. A szintén meglehetősen egyedi küllemű puska viszont nem volt látható a rajzfilmben.

Lt. Falcon szintén a G.I.Joe the Movie rajzfilmben tűnt fel először. Gyakorlatilag ő a rajzfilm főszereplője és a karakterfejlődése adja a cselekmény központi részét. Pimasz és engedetlen, amit a testvére Duke nehezményez. Amikor a hanyagsága következtében több Joe is megsérül, illetve a Cobrák kiszabadítják Serpentor-t Falcon-t „nevelési célzattal” elküldik a kőkemény Renegades csapathoz, hogy gatyába rázzák. Így lesz ő is a csapat ideiglenes tagja.

Lt. Falcon-nak, ahogyan a nevében is benne van, hadnagyi rangja van, így technikailag a G.I.Joe-k többségénél, így a saját bátyjánál, Duke-nál is magasabb ranggal rendelkezik. Az, hogy mégsem parancsolhat nekik a szervezeti rend miatt van, amiben Duke vezénylő őrmesterként, kvázi az első vezető – azaz Hawk- jobb kezeként tevékenykedhetett.

Eredetileg Falcon nem Duke testvére lett volna, hanem Hawk-al állt volna rokoni kapcsolatban. Erre utal a Hawk-Falcon név összecsengés is. Először apa-fiú kapcsolatot terveztek aztán ezt megváltoztatták testvéri viszonyra. Végül, ki tudja miért megváltoztatták a dolgot és Falcon Duke öccse lett.

A G.I.Joe the Movie-ban Falcon-t szinkronizálta a projekt egyik legnagyobb nevű színésze, Don Johnson. A Miami Vice almazöld zakós Sony Crockett-jének hangja teljesen illett is a karakterhez.

A Renegades csapat többi tagjával ellentétben Falcon-t Single Card-os figuraként adták ki. Sőt, később több más változatot is kapott. 1988-ban egy Night Force csapatba sorolt átfestés készült, majd 1991-ben a Sonic Fighters sub team-ben egy teljesen új Falcon figura is megjelent.Falcon egy „zöldsapkás” tehát az ún. Green Beret alakulatból, a US Army Special Forces-ből érkezett a G.I.Joe-khoz. Bár több más karakter is hasonló zöld barettet visel, Falcon az egyetlen Green Beret a G.I.Joe-k között, noha a bátyja Duke is szolgált ott egy rövid ideig. Ezen kívül második generációs, hiszen az édesapja is Green Beret volt. 

A hagyományos küllemű Lt.Falcon karakter csak a G.I.Joe the Movie-ban szerepelt, ám a Sonic Fighter-es, szürke álcaruhás változata feltűnt a DIC féle G.I.Joe rajzfilmsorozat 2.évadában. Érdekes, hogy a karakternek itt drogproblémái voltak, tehát a jelleme, a Movie eseményei ellenére sem erősödött túl sokat.

A v1-es Falcon átfestett változata volt az 1992-es G.I.Joe convention exkluzív figurája. Ennek a darabnak más az álcaminta festése és a saját fegyverei helyett Bullhorn STG-77-es puskáját illetve Strecher jelzőpisztolyát adták mellé.

A Renegades csapat az egyik legkönnyebben összegyűjthető sub team, ugyanakkor annak ellenére, hogy a külső megjelenésük egységes, mégis impozánsak. Én mindig kedveltem mind a karaktereket, mind a belőlük készült figurákat….csak egyetlen renegátot hiányoltam mindig közülük….

Persze ez csak vicc volt…Köszönöm a figyelmet!
TB