A Star Wars játékjárművek története -13.rész


Corellian Corvette

A Star Wars játékjárműveket bemutató sorozatom következő szereplőjének eredetileg egy másik gépet szántam, de a cikk felének megírása után úgy döntöttem, hogy most egy kicsit aktuálisabb leszek, hiszen ez a járgány éppen a napokban kapott egy új játék kiadást. A mai gép senki számára sem lehet ismeretlen, hiszen a Corellian Corvette, másik nevén a Rebel Blockade Runner gyakorlatilag egy idős a Star Wars-al és 1977 óta millió Star Wars-al kapcsolatos alkotásban lehetett találkozni vele. Bár a nagy mérete miatt nem teljesen optimális alapanyag a játékgyártóknak, de az évek során ennek ellenére elég sok játék készült belőle.

A CR90 Corellian Corvette-et a koréliai hajógyár gyártotta és egy meglehetősen általános feladatú szállítójármű volt, ami a klónháborúk kezdetétől egészen az Új köztársaság idejéig gyártásban maradt. Elsősorban személyszállításra használták, de a pajzsa illetve a turbólézerei minimálisan alkalmassá tették harci feladatok ellátására is. Nem volt ez egy harci gép, ám a lázadók sokszor mégis kénytelenek voltak csatákban is használni. Az alderaan-iak diplomáciai űrhajóként használták a típust.

A Corellian Corvette szinte minden Star Wars-os produktumban feltűnt már. A New Hope első jelenetének első kockáin már rögtön a Tantive IV-et látjuk menekülni és a filmek további részeiben is rendszeres szereplő volt a típus. A Jedi Visszatér eligazítási jeleneténél kettő is látszik a Home One mellett, majd az endori csatában is látható volt, de ezek közül egyik sem a Tantive IV volt. Az előzménytrilógia harmadik részében a Sith-ek bosszújában viszont a Tantive IV-et láthattuk, mint Bail Organa szenátor személyes hajóját. A Tantive IV és más Corellian Corvette-ek is látszódtak a Rogue One scariff-i csatajelenetében illetve az utolsó jelenetsorban szintén a Tantive IV kapott fontos szerepet. Ezen kívül a géptípus feltűnt többször is a Clone Wars-ban, rengetegszer a Rebels-ben, a Galaxy of Adventuresben, a Battlefrontban….és tényleg felsorolni is nehéz, hogy mi mindenben még, hiszen a gép 1977-óta az egyik legtipikusabb Star Wars űrhajóvá nőtte ki magát. Képregényekben, könyvekben és számítógépes játékok tucatjaiban is megjelent, úgyhogy ez a járgány tényleg senki számára sem lehet ismeretlen.

A Corellian Corvette nem kicsi. Bár nem hasonlítható mondjuk egy Csillagrombolóhoz, de a méretei miatt nem készülhetett belőle annyi játék, mint mondjuk a jóval kisebb lázadó vadászokból. ennek ellenére azért bőven van miből válogatni. Főként a Lego és a Die Cast gyártók voltak aktívak, de az évek során ezeken kívül is születtek igen érdekes játékmegoldások a típusból. Mivel a leghíresebb Corellian Corvette… a Tantive IV nevesítve is van a Star Wars világában ezért a játékok többsége szintén ezen a néven látott napvilágot, de néha előfordult, hogy az általános Corellian Corvette vagy a korábbi „régies” Rebel Blockade Runner nevet használták.

Sajnos 3,75”-es figurákhoz nem adott ki az évek során sem a Kenner sem a Hasbro Corellian Corvette járművet, ugyanakkor egy elhalt próbálkozás mégiscsak volt a vintage érában. 1983-ban megterveztek egy 3,75”-es figurákhoz való Rebel Blockade Runner járgányt, ami végül nem jutott túl a prototípus fázison. Ez egy elég nagy jármű volt, ami ugyanakkor mégsem megfelelően aránylott volna a figurákhoz. Ennek ellenére zseniális járgány lett volna. A pilótafülke nyitható volt, a lézerágyúk és a radar forogtak, ráadásul ez utóbbit fel lehetett nyitni és alá be lehetett tenni egy figurát. Elektronikus funkciókat is kapott volna, természetesen fényt és hangot tudott volna kibocsájtani, ahogyan több, más korabeli jármű is. Ezen kívül az alján volt egy lekapcsolható escape pod is. Ha minden igaz eredetileg a Return of the Jedi vonalban adták volna ki, de valószínűleg a magas előállítási költségek miatt törölték a projektet. Ugyanakkor az 1986-ra tervezett The Epic Continues nevű munkaanyagban megint feltűnt a prototípus képe, tehát abban az esetben, ha a Star Wars játékok kiadását folytathatta volna a Kenner 85 után, ezt is kiadták volna. Nagy kár érte, mert szinte teljesen gyártásképes állapotban volt, ez látszik a szép műanyag (és nem karton vagy egyéb anyagokból összeeszkábált) prototípuson.


Bár sem a Kenner, sem a Hasbro nem adott ki „rendes” járművet a Corellian Corvette-ről, egy további próbálkozásról azért mindenképpen szót kell ejteni. 1996-ban a Power of the Force sorozat keretein belől életre hívtak egy meglehetősen rövid életű szériát, a Collector Fleet-et. Ez egy kifejezetten gyűjtőket megcélzó vonal volt, amiben a 3,75”-es figurákhoz nem arányló, nagyobb méretű, kvázi dísznek használható járműveket adtak ki. Ugyanúgy műanyagból voltak, mint a normál Kenner járművek, de a felépítésük és a részletességük inkább a maketteket idézte meg. Három ilyen gépet adtak ki, köztük a Rebel Blockade Runner-t is, aminek mind a festése, mind a részletessége egészen filmhűre sikeredett. A Collector Fleet sorozat mindhárom darabja kapott egy ízléses stand-et, ami megtartotta a járművet illetve ellátták őket elektronikus funkciókkal, ami gombnyomásra elinduló hang és fényeffektek kibocsájtását jelentette. Az öt irányító gomb a gép „nyakának” felső részén található és mindegyik megnyomására másik hangot bocsájt ki. A Collector Fleet széria nem ért el különösebb sikereket, csak kiegészítő termékként forgalmazták és sajnos folytatást sem kapott, pedig szerintem az effekteket leszámítva egészen pofás gyűjtői játékok voltak ezek.Bár nem jármű…de említés szintjén álljon itt az is, hogy 2007-ben a 30th Anniversary sorozatban megjelent egy Capture of Tantive IV elnevezésű Battle Pack, amiben öt, a Tantive IV elfogásához kapcsolódó figurát lehetett egyben megszerezni. A csomag egy ablakos dobozban került kiadásra, aminek karton háttere a Tantive IV belső terét mutatta.

A Die cast gyártók közül a Micro Machines magától értetődően rengetegszer adott ki az évek során mind Blockade Runner, mind Tantive IV néven Corellian Corvette-eket. A 90-es évektől kezdve a Micro Machines Star Wars, majd a Micro Machines Space sorozatban is kiadták, de még 2015-ben is beletették egy hármas pakkba. Meg lehetett szerezni magában, hármas pakkban és Master Collectors csomagban is. Mindegyik nagyjából azonos minőséget produkált. Kisméretű, tömör, közepesen részletes járgányok voltak ezek, mozgatható részek nélkül és sokszor ugyanazt a játékot adták el újracsomagolva.


1997-ben a Galoob, az Action Fleet sorozatban is kiadta a Rebel Blockade Runner-t. Ez egy egészen jól sikerült, nagyobbacska gép volt, amibe számos apró kunsztot beépítettek. Kihúzható volt a futómű, felnyithatóak voltak a motortér paneljei, nyitható volt a pilótafülke és a fegyverek is mozgathatóak voltak. Két apró, de szintén mozgatható figura járt mellé egy Rebel Trooper és egy Leia.Hasonlóan a Clone Turbo Tank-hoz, a Blockade Runner-ből is adott ki a Hasbro egy úgynevezett transforming playset-et. Ez a Mustafar Duel Battle Playset nevet viselte, és míg összecsukott állapotában egy teljesen jó Corellian Corvette-et formázott, szétnyitva a Mustafar bolygón lezajlott végső párbaj helyszínét mutatta. Két apró figurát és egy tégelyben ooze-szerű lávát adtak hozzá, valamint egy mini Emperor’s Shuttle járgányt. A Blockade Runner ágyúja és radarja mozgatható volt.A Titanium sorozatban először 2006-ban adták ki az általános, Rebel Blockade Runner-t. A 3”-es méretű die cast járgány igen részlet gazdagra sikerült, amit csak fokozott a forgatható radarernyő. Itt is járt a géphez egy ízléses stand, amelyen egészen jól mutat a hagyományos, világosszürke – piros festésű Corellian Corvette.


Még ugyanebben az évben kiadtak belőle egy átfestett változatot is, ami teljesen megegyezett az előző kiadással, de „Battle Damage” festést kapott a hajtóműveknél.


2007-ben aztán egy harmadik bőrt is lehúztak ugyanarról a modellről. Ez a gép viszont piros helyett kékszínű festést kapott. Ez azért történt így, mert ez a Revenge of the Sith-es megjelenését mutatja a járműnek és ott ugye még kékes festése volt. A cucc ezen kívül minden elemében azonos az előző két változattal.  


Természetesen a Hot Wheels is adott ki Tantive IV-et a szokásos Starships sorozatában. Ezt először 2016-ban, majd egy kissé más csomagolásban 2017-ben is meg lehetett vásárolni. A gép szokás szerint egy kis áttetsző stand-en áll, ami a két változat esetében nem azonos. A korábbi változatnak villás az alja a 2017-es pedig kerek aljút kapott. A két űrhajó teste megegyezik, de a festésük nem. A második változat jóval erősebb festést kapott, amitől sokkal részletgazdagabb hatást kelt. Egyébként mindkettő a szokásos szürke alapon pirosas festést kapta, de a második verzió kapott némi árnyékolást is, amitől elevenebb lett. A gép nagyon részletes, már-már túlontúl is az. A hajtómű résznél szerintem ekkora méretarányban nem kellene ennyi részletnek látszódnia, mert zsúfolt, „rücskös” hatást kelt.  
 
Az összes játékgyártó közül a Lego szentelte a legtöbb figyelmet a típusnak. Majdnem a Lego Star Wars éra legelejétől, egészen a napjainkig jelentettek meg mindenféle méretben Corellian Corvette készleteket, amelyek közül jó néhány igen népszerű is volt. A Lego mintegy hét alkalommal öntötte műanyagba ezt a legendás lázadó szállítót.

A 10019 Rebel Blockade Runner volt a típus első Lego megjelenése 2001-ben. Ez rögtön egy UCS készlet volt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy méreteiből adódóan ebből a járgányból nem nagyon lehetne jó 300-800 alkatrész közötti készletet csinálni. Így a megjelenései általában vagy nagyon kicsik, vagy kb. UCS méretűek. Ez az első darab 1747 alkatrészből épült fel, amelyből egy egészen filmhű járművet lehetett felépíteni. 64 centi hosszú, 48 centi magas (állvánnyal együtt) illetve 11 centi széles, amivel még mindig a legnagyobb Lego Blockade Runner-nek számít. A súlya mintegy 4,5 kiló, úgyhogy van benne anyag rendesen. Annak ellenére, hogy Rebel Blockade Runner néven adták ki, ez természetesen a Tantive IV, ami külső megjelenésében a New Hope-ban látható corvette-et idézi meg. Arányait tekintve egy icipicit tömzsi illetve a test, a hajtóművel és az orr rész nem teljesen jól aránylanak egymáshoz, de azért ez egy remek készlet, ami manapság egy elég durva beruházás egy-egy gyűjtőnek.
2002-ben adták ki a 10030-as számú UCS Star Destroyer készletet, ami a maga 3096 alkatrészével elképesztően nagy volt a maga idejében. A rengeteg alkatrészből nem csak a csillagrombolót, hanem egy méretileg nagyjából arányos kis Tantive IV-et is meg lehetett építeni, amelyet pont úgy üldözhet a birodalmi gép, ahogyan a New Hope első jelenetében láthattuk. Sajnos nem találtam meg, hogy pontosan hány alkatrészből épül fel, de a fő hajóhoz képest minimális az elemszáma, ami nem is baj, mert a készlet nagyjából leköveti a New Hope-ban látható arányokat. Maga a Blockade Runner nem rossz, bár egy kicsit túl szögletesre sikerült. Pár plussz elem beiktatásával lehet, hogy még élethűbb eredményt tudtak volna elérni. A készlethez nem jártak minifigurák, de az arányosság miatt ez egyáltalán nem is baj.A 10198 Tantive IV 2009-ben jelent meg és a második nagyobb méretű készlet volt, amit Leia hercegnő diplomáciai űrhajójából készítettek. Ez a készlet hivatalosan nem UCS, de 1408 alkatrészével, illetve 58*38*9cm-es méreteivel megközelíti az UCS méretét. Külsőleg némiképp részletesebb képet mutat, mint az UCS elődje, ám véleményem szerint ez nem válik a javára. Túlságosan részletes, darabos a külső felülete, ami azt eredményezi, hogy aprólékosabbnak tűnik a játék kidolgozása, mint amit a filmben láttunk. Az arányai viszont jobbak, a hajtómű, a test és a pilótafülke rész itt sokkal jobban aránylik egymáshoz, mint az előző nagy készletnél. Kunsztok tekintetében szintúgy nagyon jól sikerült. Felnyitható a pilótafülke, amibe két minifigurát lehet behelyezni. Mozgathatóak a turbólézer ágyúk, amelyek szerintem egy kicsit túl hangsúlyosak lettek. Levehető a középső burkolat, ami alatt egy kidolgozott belső rész találunk. Ezen kívül két lecsatlakoztatható escape pod is helyet kapott. A készlethez öt minifigurát adtak, amelyek nem aránylanak túl jól az űrhajóhoz, de ez ugye más készleteknél is gyakran előfordul. Egy Rebel Fleet Trooper, R2, Leia, Antilles kapitány és egy C3PO figura járt a szetthez.  Ezek közül csak az Antilles volt az egyedi figura, a többit felhasználták más készletekben is. Ugyanakkor Leiából létezik egy úgynevezett „smooth hair” változat, amelyet a korai 10198 készletekben lehetett megtalálni. Az a figura jóval ritkább, mint a hagyományos társa. Összességében ez is egy remek készlet, bár nekem a 10019-es jobban tetszik.


A 75011 Tantive IV & Planet Alderaan készlet 2013-ban jelent meg a bolygós minisorozat negyedik szériájában. A 102 alkatrészéből szokás szerint egy kisméretű űrhajót, egy bolygót és egy egészen pici, ám egészen dekoratív display-t lehetett összerakni. A bolygó az Alderaan, ami külső megjelenésében egészen hasonlít a Földre. Maga a Tantive IV viszi el az elemek túlnyomó részét és ugyan kicsi méretű, de egészen hasonlít a filmben látható űrhajóra. Egyik része sem amorf, tűrhetően arányos és még a színei is nagyjából rendben vannak. Egy minifigurát adtak a készlethez egy Rebel Trooper-t, amit korábban egy adventi naptárban már felhasználtak. Összességében pofás kis asztaldísz, de én egészen elfogult vagyok ezzel a bolygós sorozattal.A 75146 Star Wars Advent Calendar 2016 karácsonyára jelent meg és a 15. napi ajándéka egy pöttöm méretű, 16 alkatrészből összeépíthető Tantive IV volt. A járgány alapvetően eléri a célját és megidézi a filmben látható járművet, de nyilván ekkora méretben, ennyi alkatrészből nem lehet csodákat kihozni. Ugyanakkor ez mégiscsak egy aranyos kis hajó. Bár nem hiszem, hogy túl sok mindent lehetne vele kezdeni, de az adventi naptáras sorozat ajándékai ilyenek szoktak lenni.


A 75244 Tantive IV a legújabb nagyméretű megjelenése a géptípusnak. A legutóbbi Star Wars Celebration-ön mutatták be és a Star Wars naptól kezdve lehet megvásárolni a boltokban. Ez hivatalosan megint csak nem egy UCS készlet ugyanakkor a maga 1768 alkatrészével több elemből épül fel, mint a korábbi UCS kiadás. A külső paraméterei ugyanakkor elmaradnak az UCS készlettől….hiszen ez csak 62*19* 14 centis, amivel ugyanakkor nagyobb, mint a 2009-es kiadás. Véleményem szerint külsőleg is egy picit szebb, bár ezen is túlzottan sok olyan részlet látszik, ami a filmbeli hajón nem volt ennyire hangsúlyos. Az arányai viszont nagyjából rendben vannak, bár a felnyitható részen egy kicsit szűkösebbnek tűnik a szoba. A funkcionalitását tekintve nagyon hasonlít a 10198-ashoz, felnyitható a pilótafülke, felnyitható a járműtest egy része, forognak az ágyúk és ebben is vannak escape pod-ok. Ezen kívül kapott rugós kilövőket is, amit nagyon sok gyűjtő nehezményezett és szerintem is felesleges volt ez a funkció. A figurák tekintetében is hasonló a leosztása, mint a 2009-es kiadásnál, hiszen C3PO, Leia, R2, Antilles és egy Rebel Fleet Trooper járt hozzá. Ugyanakkor htodik figurának járt hozzá egy Bail Organa is, ami szerintem egy kifejezetten jó választás volt. Szerintem ez egy remek készlet, ami bármelyik gyűjtő polcán remekül mutatna.


A mostani Május 4.-ei promóció keretében egy másik Lego Tantive IV is megszerezhető volt. Ez nem egy hivatalos készlet, hanem egy amolyan promóciós „csináld magad jellegű” járgány. Május 3-6 között, előzetes regisztráció után bizonyos Lego boltokban a megadott instrukció alapján a szettet az adott alkatrészekből meg lehetett építeni, majd azt a szerencsés építő ajándékba hazavihette. A gép 56 alkatrészből épül fel és egy kis állványon foglal helyet, ami szerintem egy nyerő ötlet. Arányosság dolgában persze nem éppen a legjobb cucc és megmondom őszintén nekem nem is biztos, hogy egy Corelian Corvette ugrana be róla elsőnek, de promóciós ajándéknak szerintem teljesen oké volt. Biztos vagyok benne, hogy az instrukció alapján sokan össze fogják pattintgatni otthon is, mert nem tartalmaz túl vészes alkatrészeket. Asztaldísznek szerintem teljesen megfelel.

A Corellian Corvette szállítóűrhajó elválaszthatatlan a Star Wars világától. Ez a típus volt az első, amelyet látni lehetett a filmben, de szerencsére a későbbiekben sem hanyagolták el. Véleményem szerint remek játékokat készítettek belőle, bár leginkább a Lego szettek azok, amelyek jól tudnak mutatni egy játékgyűjtő polcán.
TB