Modern Star Wars figura érdekességek - 1.rész


A Commtech chip-ek története és a kiadatlan második generációs Commtech figurák
A vintage Star Wars érdekességek sorozat mellett mostantól egy kicsit foglalkozni fogok a valamivel későbbi figurák érdekesebb momentumaival is. Ma elsőként a most kereken húsz éves Episode I játékvonal Commtech chipjével illetve annak a kiadatlan továbbfejlesztésével fogok foglalkozni.

A Hasbro 1999-ben indította útjára az új Star Wars filmhez, az Episode I-hez kapcsolódó 3,75”-es játékvonalát. Ez a vonal volt talán a történelem során a leginkább túlgyártott játékszéria, ami ugyanakkor egyáltalán nem váltotta be a gyártó előzetes reményeit. 1999-ben úgy állt a helyzet, hogy 16 év után újra Star Wars film készült és a Hasbro, a korábbi Kenner tapasztalatok alapján úgy gondolta, hogy ez a sorozat majd minden eddiginél nagyobb példányszámban fog fogyni. Nos…ez nem így történt és ennek köszönhetően az Episode I játékokból óriási mennyiségű eladatlan készlet maradt fenn, aminek következtében ezek a játékok ma már szinte kevesebbet érnek, mint amikor kiadták őket. A vonal figurái mellé a Hasbro egy plusz funkciót nyújtó chip-et is tervezett kiadni, amely segítségével a megfelelő olvasó hangmintákat tudott lejátszani az adott karakterektől. Ez volt az úgynevezett Commtech chip és a mai cikkben leginkább ennek a chip-nek a történetéről lesz szó. Amúgy nincs új a nap alatt, hiszen a manapság is kapható Force Link rendszerű figurák nagyjából ugyanezt a kunsztot tudják, csak jóval jobb minőségben és már beépített chip-el.

A Commtech chip-et a brit Innovision Research & Technology nevű cég fejlesztette ki és a maga korában egyáltalán nem volt egy elmaradott technológia. Különféle hangkibocsájtó képességeket a vintage érában is kapott néhány jármű, de ez volt az első alkalom, hogy egy komplett széria, összes figurájához hangmintákat lehetett lejátszani. A chip RFID technológiát használt, azaz a rádióhullámok segítségével kapcsolatot lehetett létesíteni vele. Az olvasó egy antenna segítségével jelet küldött az RFID chip-nek, majd a beazonosítása után olyan energiával terhelte meg, hogy az viszontválaszt küldjön. Ebből a visszaküldött jelből játszotta le az olvasó a chip-ben található hangmintát.


A hangminták nem voltak túl jó minőségűek. Kissé recsegős, robotikus hangon szóltak és többségében nem is a filmből vágták ki őket. Ez azt jelenti, hogy egyes karakterek nem a saját hangjukon szólaltak meg, hanem valaki felszinkronizálta őket. Ráadásul, néha olyan sorokat is kaptak, ami abban a formában nem is hangzott el a filmben. A lövések, csipogások és harci zajok ugyanakkor rendben voltak. Az olvasó külsőleg egy kicsit hasonlított a filmben Qui-Gon által használt kommunikátorhoz („Gilette sensor”). Tűrhetően nézett ki és egész strapabíró konstrukció volt. Hat gombbal rendelkezett, amelyekkel a korábban beolvasott mintákat vagy az alapértelmezett hangokat lehetett lejátszani. A chip-eket az alsó, olvasó részhez kellett érinteni és akkor indult be a lejátszás. Az olvasó mellé adtak egy alap chip-et is, ami általános hangmintákat tartalmazott, így az a figurák mellé adott chip-ek nélkül is használható volt.Ez a koncepció persze nem volt új. Eredetileg még a 90-es évek közepén kiadott Power of the Force sorozathoz tervezték meg a funkciót Datalink néven, de akkor még egy merőben más, kezdetlegesebb chip-el. A Datalink chip szintén RFID technológiát használt, de küllemében leginkább a mai ajtónyitó chip-ekre emlékeztetett. Piros színű, kerek műanyag volt lyukkal a tetején, hogy fel lehessen fűzni őket. Terveztek egy figure stand-et is, a koncepcióhoz, de számomra nem világos, hogy ebbe bele kellett volna-e helyezni a piros chip-et, vagy a piros chip helyett, annak külső továbbfejlesztéseként működött volna. Mindenesetre a Rebel logós stand eléggé jól nézett volna ki.  A Datalink chip ugyanakkor soha nem jelent meg….kísérleteztek vele, csomagolási tervek is készültek, de később inkább egy merőben más – többek között dekoratívabb – megoldás mellett döntöttek.


A Commtech chipek kezdetben egy fekete, semleges borítást kaptak, majd elkészültek az egészen dekoratív, áttetsző műanyagból készült burkolattal is. Hasonlóan a Datalink-es megoldáshoz ez is használható figure stand-ként, ami szerintem egy egészen jó ötlet volt. A burkolat közepére a karakterek képét tették, amiből kétféle változat is létezik. Használtak „hologrammos” hátterű képeket és sima fehér hátterű képeket is. Van olyan karakter, amiből mindkét féle létezik. A leolvasó rész alakjától függően szintén létezik kétféle változat, de az úgynevezett Flat circuit-os chip nagyon ritka. A Commtech rendszert egyébként bizonyos országokban CommTalk-nak hívták.A Commtech chipeket az Episode I játékvonal fő kiegészítőjének szánták, ám a Power of the Force széria utolsó hullámát is ellátták velük. Ezek főleg olyan figurák voltak, amelyek korábban már megjelentek már „sima” hologrammos vagy freeze frame-es változatban is. De ugyanakkor leginkább az utolsó hullám figurái kaptak ilyen kiegészítést.

A Commtech chip története viszont itt még nem ért véget. A Hasbro tovább szerette volna fejleszteni a chip-et és az Episode I figurák 4. hulláma már ezzel látott volna napvilágot. A második generációs chip már kibővített funkciókat tartalmazott volna, de úgy tervezték meg, hogy kompatibilis legyen a már kiadott Commtech olvasóval is. Pontosan nem tudom, hogy a „Twice the Speech” funkció mit takart, de gyaníthatóan több hangmintát lehetett volna lejátszani vele, akár egy időben. A második generációs chip küllemileg is eltért volna…színes háttérrel és kerekebb alakkal rendelkezett, de maga az olvasó rész is egy kicsit kisebb volt. A hangminőség és a karakter képe ugyanakkor hasonló volt, mint az előzőnél.

A második generációs chipekkel ellátott széria 2001-ben került volna a boltokba. Számos új és újracsomagolt figurát is terveztek kiadni és jó néhányból már legyártott termékminták is voltak. Az Episode I sorozat ugyanakkor nagyon nem teljesítette be a hozzá fűzött reményeket, úgyhogy az utolsó hullámot végül a Hasbro törölte. A meglévő, új figurák egy része viszont nem veszett kárba, mert végül kiadták őket az új, Power of the Jedi sorozatban. Ugyanakkor olyan figurák is voltak köztük, amelyek sajnos soha nem jelentek meg. A legyártott második generációs Commtech chipek többségét ugyanakkor megsemmisítették és később sem fejlesztették tovább őket.


Érdekes, hogy a fennmaradt termékminták között számos olyan darab van, ami nem Episode I-es vagy Power of the Jedi-s csomagolást kapott, hanem még Power of the Force-ost. Ezeket úgy tűnik még a Power of the Force vonalban szerették volna megjelentetni, ám később ezeket is átsorolták a Power of the Jedi-be, természetesen Commtech 2-es chip nélkül. A Power of the Jedi sorozatban már csak egy a karaktert ábrázoló kártya járt a figurák mellé.


Lássuk (a repack-okon kívül) milyen karakterek szerepeltek volna, az utolsó, törölt Episode I hullámban. Némelyikből fennmaradt a termékminta, de olyan darab is van, amiről csak a fennmaradt chip prototípus árulkodik.
Mas Almedda

Tusken Raider


Coruscant Guard


Nute Gunray Hologram – A figura nem került kiadásra a POTJ sorozatban sem, sőt hologrammos Gunray-t azóta sem adtak ki. Csak prototípus létezik belőle.  


Gungan Warrior


Battle Droid Security

Obi Van Kenobi Jedi Cloak


R2D2 Battle Damage

Sabé


Jar Jar Binks (Tatooine)

Anakin skywalker (Mechanic)

Shmi

Sebulba


Boss Nass

Fode & Beed

Darth Maul (Final Duel) - Ebből létezik egy olyan érdekes változat, ami mellé ugyan a Commtech 1-es chip-et csomagolták, de a Power of the Jedi sorozat még félkész kartonjára. Nagyon érdekes darab. 


Obi-Wan Kenobi (Jedi Knight)

Chewbacca (Dejarik) - Ez a Power of the Force sorozatban jelent volna meg, de Commtech 2-es chip-el. A figurát végül szintén átsoroltál a POTJ sorozatba. 


Jek Porkins- Szintén eredetileg a POTF sorozatban jelent volna meg. Létezik belőle egy igen érdekes, korai prototípus, amiben Commtech 2-es chip-el, de sárga hátlapra csomagolták (de ez persze csak mintadarab, természetesen nem egy sárga Han Solo hátlappal adták volna ki :) ). Ugyanakkor zöldhátlapos prototípus is létezik belőle. Ezt is a POTJ sorozatban adták ki végül. 
 Ezen kívül a következő figurák újrakiadását is tervezték, a Commtech 2-es chippel. Ezekből fennmaradtak a chip prototípusok.
Qui-Gon Jinn (Jedi Master)


Naboo Royal Guard


Ugyanakkor a széria sikeressége esetén további repackokat is terveztek. Chip-et ugyan nem készítettek hozzájuk, de további 17 esetleges repack-al számoltak, köztük kései POTF2-es figurákkal is. Többek között Wuher és Motti is kapott volna Commtech 2-es chip-et.

Commtech olvasóból is terveztek egy újat. Ez a Commtech 4.0 Battle Station nevet viselte volna és cserélhető hang cartridge-eket is le tudott volna játszani, de erről majd még később tervezek írni részletesebben is. Természetesen végül ezt sem adták ki. 

Köszönöm szépen a figyelmet. Remélem tetszett ez a kis összefoglaló. 
Szép estét
TB