G.I.Joe érdekességek - 45


Az angol Action Force karakter matricák története
A mai G.I.Joe érdekességek rovatban az egyik kedvenc régi témámmal, az angol kiadású Action Force figurák mellé adott gyűjthető matricákkal fogok foglalkozni. A saját gyerekkori emlékeim miatt, a gyűjtői pályám, immáron 11 éve során gyakran foglalkoztam ezekkel a cuccokkal, de csak most jutottam el odáig, hogy végre saját darabokkal is rendelkezem. Aki gyakran forog a G.I.Joe témájú oldalakon és csoportokban az már belefuthatott néhányszor, hogy szóba kerültek ezek a matricák, sőt Brent pár éve írt is róluk egy kicsit az Urbancobrán . Én most igyekeztem minden létező infót összeszedni róluk, úgyhogy nézzük is meg, hogy mit lehet tudni ezekről.
 
Először is gyorsan tisztázzuk. Az 1987-88 között megjelent angol kiadású Action Force figurák mellé csomagolt, G.I.Joe karaktereket ábrázoló, gyűjthető matricákról lesz szó. Ezek nem azonosak a standard Panini által kiadott G.I.Joe/ Action Force matricákkal, amelyeket számos országban, ugyanolyan formában forgalmaztak. Ezeket tudtommal hivatalosan csak az angol piacra szánt figurák mellé csomagolták, bár maguk az angol figurák felbukkantak azért más országokban, többek között hazánkban is.
 

Az ilyesfajta plusz ajándékok egyébként nem voltak túl ritkák a G.I.Joe történelemben. Az amerikai kiadások is számos alkalommal kaptak a figurák mellé csomagolt plusz cuccokat, ami néha egy insert volt, máskor pedig mondjuk egy minifigura vagy egy gyűjthető gyűrű. Ezek a matricák azért különlegesek, mert kifejezetten csak az angol piacra szánták őket és ugyan sok más európai országban is adtak ki ekkor G.I.Joe figurákat (pl Franciaország, Benelux államok), de azok mellé ilyenek nem jártak. A többi ajándék (pl. a minifigurák) ugyanakkor elérhetőek voltak számos országban.
 
Essünk túl azért egy rövid történeti áttekintésen, hogy el tudjuk helyezni a matricákat a történelemben. A G.I.Joe figurák először Európában 1984-85 tájékán jelentek meg. Az angol Palitoy már bejáratott, saját sorozatában, az Action Force-ban adtak ki G.I.Joe karaktereket a saját tervezésű figuráik mellett. A két cég korábban már többször is együttműködött, úgyhogy nem is volt meglepő, hogy a Palitoy ezt meglépte, főleg azért, mert így egy csomó tervezési költséget meg tudtak spórolni. Ekkor már bőven voltak gondok a Palitoy-nál és ez eredményezte végsősoron ezt a kooperációt is. Ennek az első eresztésnek a csomagolás dizájnja még megegyezett a normál, angol Palitoy féle Action Force figurákéval (kék-piros), de a beltartalom már amerikai Joe figurákat rejtett.
 
A teljes „Joe hatalomátvétel” végül 1986-ban zajlott le, amikor a General Mills (a Palitoy tulajdonosa) leállította az Amerikán kívüli termékek fejlesztését, így az „angol” Action Force sorozatnak ezzel befellegzett. A Hasbro viszont átvette a jól bejáratott nevet…ugyanakkor a dizájnt és a figurákat teljesen az amerikai kiadásokhoz tette hasonlatossá. A figurák innentől kezdve, pár apróságtól eltekintve teljesen megegyeztek az amerikai G.I.Joe kiadásokkal. Ez az új, Hasbro féle Action Force sorozat végül 1987 elején került a boltokba. Hozzá kell tenni, hogy mivel 1987-ben az amerikai kiadások már túl voltak bő négy éven, ezért az angol eresztés a karakterszelekciójában erősen eltért az amerikaitól. A gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy a korábban megjelent amerikai figurák teljes palettájából szemezgettek, azaz 1987-ben olyan karakterek is megjelentek Action Force-os hátlappal, amelyeken Amerikában még régen túlestek. Ennek köszönhető többek között az is, hogy nekem gyerekként olyan figuráim is lehettek, amelyek Amerikában már jóval a születésem előtt lepörögtek.
 

Az első G.I.Joe dizájnú Action Force sorozat 87-ben jelent meg és az első hullám összesen 20 karaktert tartalmazott. Ezt onnan lehet tudni, hogy ezen, figurák checklist-jén összesen 20 karakter volt látható. Néhány olyan karakter is bekerült az első eresztésbe, ami korábban már elérhető volt, a Palitoy féle kék-piros Action Force csomagolásban is (pl Cobra Trooper, Storm Shadow), de a többségük azért ekkor jelent meg először Angliában.

Hamarosan meg is jelent a csomagolásokon az első ún. sticker offer, ami a Free Body Transfer Inside feliratot tartalmazta. Ez egyfajta felragasztható „tetoválást” jelentett, ha minden igaz, de nem minden kiadott figurát láttak el ilyen extrával és az offer nem is tartott túl sokáig.
 
A második hullám aztán 1987 végén látott napvilágot és ez már 30 karaktert tartalmazó checklist-et kapott. Ebben a 30-ban 14 olyan karakter volt, ami az első hullámban is megjelent, a többi viszont mind új volt és jellemzően olyanok, amelyek Amerikában is csak az előző évben jelentek meg, tehát az angol kiadások itt majdnem beérték, az amerikai ütemezést.
 
A második hullám csomagolásán tűnt fel aztán a „2 Free Collector Sticker Card Inside” feliratú sticker, ami a gyűjthető matricákat jelezte. Mivel ezeket a figurákat 1988.decemberéig forgalmazták, ezért a matrica offer is addig tartott, ugyanakkor létezik olyan figura is ebből az időszakból, amit nem láttak el sticker-el, tehát ebből a hullámból se minden figura vett részt az ajánlatban. Az 1989-től kiadott figurákban viszont már nem lehetett találni ilyen ajándékot.
 

A matricák egészen csinosak. Összesen 30 karakterről adtak ki ilyet és párosával voltak az ajánlatban részt vevő figurák mellé csomagolva. A 30 karakter természetesen megegyezik azzal a 30-al amely a figurák hátlapján is látható volt (Kis kapcsolódó érdekesség, hogy a magyar gyártású trafikos Skorpió Kommandó kártyák ugyanezen hátlapképeken alapultak). A matricák relatíve vastag, jó minőségű anyagból vannak, és 3,5 * 5 cm-es méretekkel bírnak. A nyomat éles, jó minőségű, a hátoldalon pedig pár rövid infó is olvasható az adott karakterekről. Ezen kívül egy figyelmeztetés is látható, miszerint őrizzék meg a gyerekek a matrica lehúzandó részét is, mert egyrészt ezeken voltak olvashatóak a gyűjtőalbumban látható játék kódszavai, másrészt nyerni is lehetett vele.
 
A matricák mellé kiadtak egy gyűjtőalbumot is, amibe a Panini albumhoz hasonlóan, a nekik megfelelő helyekre be lehetett ragasztgatni az egyes darabokat. Ez az album szerintem páratlanul szépre sikerült. Számos gyönyörű és egyedi grafikával tarkították, továbbá a karakterek rövid leírása mellett mindenféle extra dologgal is ellátták. Volt benne kódfejtős játék, amit a matricákon olvasható kódszavakkal lehetett kirakni, voltak edzéstippek Quick Kick-től, morze táblázat, túlélési tippek Beachhead-től és persze az aktuális kínálatot bemutató katalógusképek is. Mindenféle kis apró hülyeség, ami megragadhatta a kor gyermekeinek érdeklődését…. Az albumot csak bizonyos nagyobb üzletekben árusították illetve levélben lehetett megrendelni, ami miatt sokkal kevesebb létezik belőlük (nyilvánvalóan), mint a matricákból.
Anglián kívül szinte biztos, hogy a matricák Görögországban is beszerezhetőek voltak.  Erről árulkodik legalábbis az a tény, hogy létezik a gyűjtőalbumból egy görög nyelvű verzió is, amit nyilván ott lehetett megszerezni. A képek alapján a beleragasztott matricák viszont angol nyelvűek, úgyhogy én azt gyanítom, hogy az angol Action Force figurákat valamikor exportálhatták Görögországba, majd a melléjük járó matricákhoz a helyi forgalmazó (El Greco) megcsinálta a lefordított albumot. A görög nyelvű album nagyon ritka és számos ponton el is tér az angol verziótól. Például beletették a Super Trooper offer mini képregényét, ami Nyugat-Európában külön insert-ként került a forgalomba. Ebből az is kitűnik, hogy ez az album valamivel később született, mint az angol társa. Az angol és a görög nyelvű kiadáson kívül nem tudni más album változatról.  
 

Manapság ezek a matricák eléggé ritkának számítanak. Anglián kívül alig beszerezhetőek és ott sem gyakran bukkan fel belőlük eladó darab. Nagyon sok gyűjtő van, aki évek óta keresi a hiányzó matricákat, hogy teljessé tudja tenni az albumát. Manapság egy teljesen érintetlen matricás album, a 30 különböző, szintén érintetlen matricával együtt körülbelül 100-200 font-os értékkel bír, tehát nem egy olcsó mulatság a beszerzésük. Ennél viszont sokkal nagyobb baj, hogy kb. szökőévenként bukkan fel belőlük eladó példány. Én legalább tíz éve be akarok szerezni belőlük párat, de csak most sikerült végül megvenni 12 darabot. A saját darabjaimon kívül én nem emlékszem rá, hogy bármikor is lett volna itthon belőlük eladó példány (de lehet, hogy csak nem vettem észre). A 30 különféle matricát és az albumot gyakorlatilag évekbe telik összegyűjteni még akkor is, ha valakinek korlátlanok az anyagi lehetőségei.
 
Abból, hogy nekem volt ilyenem gyerekként, kitalálhattátok, hogy ilyen kiadású figurákat hazánkban is lehetett kapni. Nem hivatalos importból… de jutott a hazánkba a matricás második hullámból és egészen széles körben lehetett kapni őket. Voltaképpen ez volt a második olyan időszak a Takara hátlapos G.I.Joe-k felbukkanása után, amikor ilyen játékokat itthon is be lehetett szerezni. Hogy pontosan hogyan kerültek ide ezek a játékok, azt nem tudni, ahogyan azt sem, hogy miért pont az angol változatok jutottak ide (hiszen egy csomó Hasbro ország közelebb van). Gyuri bácsival az interjú rovatban próbáltuk már megfejteni a dolgot és neki az a tippje, hogy a zsebimport mellett, (mivel én emlékszem rá, hogy a Centrum áruházban is lehetett ezeket kapni) a Centrum vagy a Skála valami árucsere üzlet keretében hozhatta be ezeket a játékokat, de a Konsumex szál sem kizárt. Mindenesetre nem kizárólag a nagyáruházakban bukkantak fel, hiszen az első 1-2 figurám biztosan kisebb, „maszek” butikokból származott és azok is angol Action Force hátlapos kiadások voltak.
 
Nekem azért is különösen kedves ez a téma, mert a legelső G.I.Joe-kkal kapcsolatos emlékeim szorosan kapcsolódnak ezekhez a matricákhoz. Pontosan ezért szerettem volna belőlük mindenképpen szerezni párat már évek óta. Az első figuráim ugyanis pont ugyanilyen 1987-es gyártású angol Action Force-os darabok voltak, így emlékeim szerint legalább hat (de az is lehet, hogy nyolc) matricával rendelkeztem is gyerekkoromban. Azt, hogy pontosan melyik figurám volt ilyen matricával ellátva sajnos nem tudom megmondani, de az tuti, hogy az első öt-hat figurám (Snow Serpent, Cobra Trooper, Crimson Guard, Lifeline, Zandar, Wet Suit) mindegyike Action Force hátlapos volt, ugyanakkor nem lehetett mindegyikhez matrica. Nagyon szerettem ezeket és felragasztgattam az éppen aktuális szovjet gyártmányú, Minszk hűtőszekrényünk ajtajára, majd sokszor nézegettem is őket. Aztán jó ideig ott is díszelegtek, de sajnos valamivel később a hűtőt Apám lefestette, majd a rendszerváltás környékén kidobták, így a matricák mindegyike kárba veszett. Arra emlékszem, hogy Ripper, Quick Kick, Crimson Guard, Sci-Fi és Snow Serpent megvoltak, de mintha halványan derengene Mindbender is. A legélénkebben ugyanakkor a Ripper-re emlékszem, mert azt szívesen megszereztem volna figuraként is. Ugyanakkor Sci Fi már akkor sem tetszett, de ez nem is tartozik ide. A lényeg, hogy ezek a különleges és ritka matricák mindig kedves emlékeket ébresztenek fel bennem.


Ha neked is volt ilyened….emlékszel rájuk….kedves emlékeket idéznek fel benned….akkor lájkold vagy oszd meg ezt a bejegyzést. (Ha pedig eladó, érintetlen példányod van, mindenképpen keress meg)
Köszi a figyelmet!
TB