Vintage Star Wars érdekességek - 56


A japán Zetca fém figurák

A japán vintage Star Wars cuccok szinte kimeríthetetlen forrását jelentik az érdekességek rovatnak… Már egészen sok alkalommal beszéltem az egyedi japán kiadású vintage Star Wars játékokról és ma is egy ilyenről lesz szó, mégpedig a Takara féle Zetca Space Alloy nevű sorozatról.

Japánban a Star Wars licenszet először a Takara játékgyártó birtokolta. Később más cégek is megpróbálkozhattak a maguk termékeivel, de 1977-80 között a Takara volt az, aki ellátta Star Wars-os játékokkal a japán gyerekeket. Amint azt már sokszor meséltem, ez nem pusztán azt jelentette, hogy szolgai módon újra kiadták a Kenner vagy más gyártók termékeit japán nyelvű csomagolásban…hanem egy csomó teljesen egyedi, kifejezetten a japán piacra szánt játékot is készítettek. Több ilyenről volt már szó a korábbiakban…. a 8”-es figurákról , az átalakítható X-Wing-ről , a dianézegetős R2 figuráról , a Tsukada féle érmével ellátott Return of the Jedi figurákról és persze a rakétakilövős R2-ról is.  

1977-ben a Takara kiadott egy viszonylag rövid életű, ám meglehetősen érdekes Die Cast sorozatot is, amelyet Zetca Space Alloy-nak nevezett el.  Ebben csak teljesen fémből készült figurák és járművek kaptak helyet. A figurák mindössze 2”-es mérettel rendelkeztek, de a járművek se voltak sokkal nagyobbak. Összesen csak két figurát és három járművet tartalmazott a sorozat, amelyeket 1977-78 között értékesítettek. A két figura R2 és C-3PO voltak, míg a járművek között az X-Wing-et, a Tie Fighter-t és a Landspeedert adták ki. Egyetlen kivétellel mindegyik darab festetlen, fémszínű. Az X-Wing, a Tie Fighter és R2 ezüstszínű, a C-3PO pedig természetesen arany. A Landspeeder viszont kilóg a sorból, mert az ugyan aranyszínű, de a hajtóművét megfestették egy kis ezüsttel.

A csomagolás egy kicsit azért hasonlított a normál, Kenner féle figurák csomagolására, de ugyanakkor ez is  teljesen egyedi volt. Hivatalos, licenszelt termék volt, tehát szerepelhetett rajta a Star Wars felirat is (egészen egyedi piros színben) és egy kép a karakterekről vagy a járműről. A képek a New Hope-ból származtak, de egy kicsit átdolgozták őket. A card 14*9 cm-es mérettel rendelkezett, tehát mind a figura, mint a csomagolás a Kenner féle kiadások méretének kb. a felével rendelkezett.

A figurák nagyon érdekesek. Hasonlítottak a Kenner féle figurákra, ugyanakkor teljesen egyedi sculpt-juk volt… az előállításukhoz biztosan nem használták fel a Kenner mintákat. A méretükhöz képest nagyon részletgazdagok és a puszta fémszín ellenére egészen pofásak. Tömörek, masszívak és az anyaguk miatt nagyon strapabíró darabok.R2 lába mozgatható volt és a harmadik lábát is fel-le lehetett csukni.C-3PO egészen jól néz ki. Neki a kezét és a fejét lehetett mozgatni.


A járművek voltaképpen csak fém makettek voltak. Mozgatási pontokkal nem rendelkeztek és kb ugyanakkorák voltak, mint a figurák.  Ezek szintén nem voltak azonosak a Kenner féle Die Cast sorozat darabjaival. Méretükhöz képest egészen részletesek, talán egyedül a Landspeeder az, ami egy kicsit kevésbé. Elvileg mindegyik darabhoz adtak, a die cast cuccoknál megszokott stand-et is, de a Landspeedernél ez csak egy kis guruló lapot jelent. A többi darabnál viszont rendes, fémből összerakható állványt adtak, ami repülő helyzetben mutatja a gépeket.A Tie Fighter egy picit azért elnagyolt lett.


Az X-Wing ugyanakkor egészen részletes.
 


A Zetca Space Alloy sorozatban nem csak Star Wars cuccok jelentek meg. Nasa logóval ellátva kiadtak űrkutatással kapcsolatos járműveket is, pl az Enterprise űrsiklót vagy az űrsiklót szállító Boeing-et.


Bár nem túl sok ideig árusították a sorozatot, de azért egészen sokat eladtak belőlük. Ennek köszönhetően, ma ugyan elég ritkák, de mégsem extrém mértékben. Egy bontatlan R2-t meg lehet úszni szerencsés esetben 100-150 dollárból. C-3PO a legritkább a sorozatból, abból egészen ritkán szokott felbukkanni eladó példány.
TB