Tíz játékvonal, amelyet túl hamar fejeztek be


Az előző két hétben a top 10 cikkeknél a kiadatlan játékok témaköre volt a vezérfonal….és mivel még két ilyen listát terveztem meg ezért, most jöjjön a következő, amelyben a legjobb olyan játékvonalakat gyűjtöttem össze, amelyeket, talán egy picit túl hamar töröltek és maradt utánuk egy csomó kiadatlan játékterv illetve prototípus.
Az előző két hasonló listámat IT T és ITT olvashatod. 

Olyan játékvonalak ezek, amelyekben mindenképpen lett volna még több…. A megoszlásuk vegyes, hiszen a listán vannak patinás, jól ismert vonalak, amiből még ki lehetett volna facsarni egy kicsit többet illetve olyanok is vannak rajta, amelyek a kezdeti sikertelenség után megérdemeltek volna egy második esélyt. Egy nagy közös jellemzőjük viszont van…mégpedig az, hogy minden listán szereplő játékvonal után maradt egy adag kiadatlan játék, amelyek általában már gyártásra kész állapotban voltak. Prototípusok és concept artok maradtak fenn utánuk, de forgalmazásba már nem kerülhettek. Mindegyiknél jeleztem, hogy hányadik hullám volt az, amit végül nem adtak ki, az évszámnál pedig az szerepel, amikorra a megjelentetésüket tervezték. Természetesen a lista most is szubjektív…az én véleményemet tükrözi, de szerintem ugyanakkor sok ponton találkozik a közvélekedéssel.

Lássuk melyik az a tíz játékvonal, amelyik megérdemelt volna egy kis hosszabbítást
10.Star Trek Next Generation harmadik hullám – Galoob, 1989
A 80-as évek végén a Galoob birtokolta a Star Trek jogokat és 1988-ban relatíve sikeresen adtak ki játékokat a népszerű, Next Generation sorozathoz. A figurák ugyan egy kicsit egyszerűek voltak, de az első eresztés tisztességesen szerepelt a piacon, ezért következhetett a második hullám. Ez viszont már korántsem hasított olyan jól, ezért az amúgysem túl bőségesre tervezett harmadik eresztést végül lelőtték. Ez véleményem szerint elég nagy hülyeség volt, hiszen a vonal ékköve, az Enterprise Bridge playset is ebben látott volna napvilágot, ennek az elkészítésébe pedig elég sok energiát fektettek. Az ikonikus parancsnoki híd playset önmagában is jól nézett volna ki, bár a hajóstestet egy kicsit azért kurtára tervezték. Ez látható volt a Galoob katalógusában csak úgy, mint a kartonból készült úgynevezett „Action diorámák”. Ezeken a cuccokon kívül még két figurát találtam, ami szintén ekkor jelent volna, meg ezek közül az egyik Wesley, aki emlékeim szerint egészen sokat szerepelt a sorozatban. A playset miatt szerintem mindenképpen megérdemelte volna a harmadik hullámot.


9. Swamp Thing 2.hullám – Kenner, 1992
A Kenner 1990-ben szerezte vissza a DC karakterek jogait és a Batman széria mellett rögtön megpróbálkoztak más hangvételű képregényes figurák kiadásával is. A választásuk a Swamp Thing vonalra esett, amihez a DIC animations készített egy 5 részes, meglehetősen érdekes hangvételű rajzfilmsorozatot. A Kenner 1990 végén összesen 12 figurát és 1 playsetet adott ki a témában és ezek többnyire a főhőst ábrázolták. Egyáltalán nem sikerültek rosszul, megfelelően kidolgozottak voltak, bár a festés és a mozgathatóság dolgában azért lehettek volna kicsit jobbak is.  Sem a rajzfilmsorozat, sem a játékok nem értek el komolyabb sikereket, de ennek ellenére megterveztek további négy karaktert, ami meg is jelent az 1992-es tavaszi ToyFair Kenner katalógusában. Mivel az egész vonalra nagyon lanyha érdeklődés mutatkozott, ezért ezeket már nem küldték a boltokba, pedig elég keményen néztek ki, annak ellenére, hogy pl. a Robocop Ultra Police játékvonalból hasznosítottak pár elemet. Nem hiszem, hogy ezek a figurák megváltották volna a világot, de rosszabbul biztos nem teljesítettek volna, mint az első széria, így én adtam volna még egy kis időt a vonalnak.


8. Silverhawks második hullám – Kenner, 1987
A 80-as évek közepe a rajzfilmekkel árukapcsolt játékvonalak aranykora volt. Szinte minden akkori rajzfilmből készült játékvonal és persze ez fordítva is igaz. A Silverhawks egy tipikusan ilyen brand volt, de azt hozzá kell tenni, hogy a rajzfilm ebben az esetben messze sikeresebb volt, mint a hozzá készült játékok. A Kenner 1986-ban adta ki a rajzfilm karakterek alapján készült 6”-es méretű akciófiguráit, de sok más akkori Kenner vonalhoz hasonlóan ez sem ért el átütő sikereket. Ekkoriban elképesztő túlkínálat volt az akciófigurákból és ahogyan azt a lista többi tagjánál még látni fogjátok, a Kenner-nél házon belül is tucatnyi riválisa volt 1-1 játékvonalnak, amelyek elszívták egymás elől a levegőt. A Silverhawks figurák egyáltalán nem voltak rosszak, minőségi volt a kidolgozásuk és abszolút hasonlítottak a rajzfilm karaktereire, de a tervezett második eresztést sajnos már nem küldték ki az üzletekbe. Ez a hullám némiképp kisebb lett volna, mint az első, de mind figurákat, mind járműveket is tartalmazott volna illetve egy szép nagy playset-et, a Silverhawks főhadiszállást. Szerintem már csak emiatt is, illett volna megpróbálni ezt a második hullámot is.
7.Super Powers negyedik hullám– Kenner, 1988
Korábban már többször is beszéltem a Super Powers figurákról, illetve annak idején egy önálló cikkben is írtam róluk. Nos, a Super Powers figurák jelentették a 80-as években a szuperhős figurákat, legalábbis ami a DC vonalat illeti. Ekkor már csődbe ment a Mego és a DC jogokat a Kenner szerezte meg magának, ami sikerrel forgalmazta Super Powers néven az azonos nevű rajzfilmhez kapcsolódó akciófiguráit. Ezek a figurák nem voltak valami formabontóak, de egészen jól teljesítettek a maguk idejében. 1984-ben jelent meg az első hullám, ami messze a legsikeresebb volt a vonal életében, ezután 85-ben és 86-ban érkezett 1-1 újabb eresztés, amire már fokozatosan csökkent az érdeklődés. Erre reagált is a gyártó, például a harmadik szériából már kispórolták a figurák mellé járó miniképregényt. A negyedik, 1988-ra tervezett hullám már teljesen készen állt a gyártásra és az ötödik hullámot is tervezgették, amikor a Kenner a harmadik hullám rendkívül rossz eladási adatai miatt törölte a játékvonalat. Nagy kár, mert a napvilágra került tervek alapján a következő figurák sokkal izgalmasabbnak tűntek, mint a második és harmadik hullám figurái. Elég sok karakterről maradtak fenn anyagok és ez alapján látszik, hogy a következő években Man Bat, El Dorado, Quadrex, Shockwave, Blue Devil, Silicone, Bizarro, Creeper, Metallo, Executioner, Super Girl, John Stewart, Kid Flash, Manhunter, Vigilante, Mister Mxyzptlk, Black Vulcan, Reverse Flash, Deathstroke, Obsidian, Black Racer, Atomikus Knight, Howitzer és 2 féle új Superman (Robot Superman, Kryptonite Superman) figura került volna kiadásra.
6.Bravestarr második hullám -Mattel, 1987
A Bravestarr is a 80-as évek közepének egyik szokásos rajzfilm + játék+ képregény kombóban kiadott brandje volt, amiből a rajzfilm sokkal sikeresebb lett, mint a hozzá kapcsolódó játékok. Ez egy egészen ötletes űrwestern sorozat volt, amelynél a rajzfilmet a Filmation a játékokat pedig a Mattel készítette. A két cég már évek óta együttműködött a Masters of the Universe vonalnál is, úgyhogy bejáratott páros voltak. Maga a rajzfilm nekünk, magyaroknak is ismerős lehet, legalábbis a Sky Channel – Super Channel tengelyen felnőtt generációnak. A játékokat 1986-ban, egy hullámban adta ki a Mattel és összesen 11 alapfigurát, 2 kettes pakkot, 3 playsetet és 2 járgányt dobtak a piacra, ami azért nem volt kevés cucc. Sajnálatos módon, ahogyan már említettem ez volt az egyik legtelítettebb év az akciófigura piacon, így a játékok iránt nem volt akkora a kereslet, mint amire a Mattel számított. Ennek ellenére egyáltalán nem voltak rosszak ezek a cuccok, nekem különösen a gonosz karakterek tetszenek pedig a rajzfilmhez semmiféle kötődésem nincsen. A játékok második szériáját is megtervezték, de mivel a Mattel relatíve gyorsan lelőtte a vonalat, ezért azok már nem jelenhettek meg. Nem mondom, hogy ezekre nagyobb lett volna a kereslet, mindenesetre mivel a rajzfilm még egy jó ideig sikerrel ment a TV-ben talán a játékok is kaphattak volna még egy évet a bizonyításra.

5.G.I.Joe 1995-ös széria – Hasbro, 1995
A G.I.Joe ARAH érának 1994-ben lett vége, amikor némi visszaesés után a Hasbro úgy döntött, törli az előkészítés alatt álló 1995-ös hullámot. Előtte 1982-től kezdve a G.I.Joe egy meghatározó, sikeres brand volt, de a 90-es évek első felében egy kicsit kezdett kiüresedni, ezért folyamatosan új irányokkal, témákkal igyekeztek feldobni a játékokat. Ez néha sikerült, néha pedig kevésbé, de tény és való, hogy a brand 94-re egy kicsit már tényleg elfáradt. Ennek ellenére értékesítési fronton még mindig nem volt nagy ok a panaszra, úgyhogy egy kicsit tényleg hirtelen módon vetettek véget neki. Ebben több dolog is közrejátszott az Action Man széria megjelenésétől kezdve az új Star Wars figurákon át a viszonteladói érdeklődés visszaeséséig, de a dologban egy év még bőven benne lett volna. Az 1995-re tervezett hullám meglehetősen szerteágazó volt. Egyszerre folytatták volna a megkezdett „scifis” vonalat a Manimals és Replicators sorozattal (mivel ezt sosem tartottam jó iránynak ezért nem ez az a dolog, ami miatt felkerült a Joe a listára) és visszatértek volna valamelyest az alap katonai gyökerekhez is. Ezen kívül a Ninja Commandos sub team-el újra normális mederbe terelték volna a Shadow Ninjas-al kissé elkanyarodott ninjás vonalat is. A járgányok tekintetében is több érdekes példány jelent volna meg 95-ben, úgyhogy mindenképpen kár a befejezésért. Noha a G.I.Joe-t pár évvel később újrakezdték és a 2000-es években is nagyon sok új dolgot adtak ki, de a brand már soha nem nyerte vissza a régi fényét.


4.Sectaurs második hullám – Coleco, 1985
A Sectaurs is egy rajzfilmmel árukapcsolt játékvonal volt, amelyet az a Coleco cég adott ki, ami leginkább a játékkonzolok kedvelőinek lehet ismerős. A 80-as években a Coleco az egyik top 10-es amerikai játékgyártó volt és természetesen ők is több akciófigura vonalat adtak ki, többek között az egészen sikeres Starcom játékokat. Ugyanakkor még jóval a Starcom előtt, 1985-ben bocsájtották piacra a Sectaurs játékokat. Az egészen érdekes figurák 6”-es mérettel bírtak és összesen 9-et adtak ki belőlük.  Egészen csinos ablakos dobozban forgalmazták őket és mindegyik mellé járt egy nagyméretű rovar figura is, ami több esetben közlekedési eszközül szolgált a figuráknak. A Sectaurs-tól sokat várt a gyártó és a siker érdekében a kortársakhoz hasonlóan megtámogatták egy öt epizódból álló rajzfilm sorozattal illetve képregénnyel is, de az átütő sikert végül nem érte el…a Sectaurs csak marginális szereplő lett az akciófigura piacon. A második hullámot ennek ellenére megtervezték és a kereskedőknek szánt katalógusokban be is mutatták, de sajnos ezek végül már nem kerülhettek az üzletekbe. A sikertelenségnek és a törlésnek több oka is volt. Egyrészt a pozitív karakterek mellé is viszonylag undorító rovarok jártak, amit se a szülők, se a gyerekek nem kedveltek igazán. Ezen kívül a Sectaurs drágább is volt, mint a riválisok termékei (nyilván a nagyobb méret és a plusz rovar miatt), úgyhogy kifejezetten nem fogtak jól az üzletekben. Szerintem megérdemelt volna egy második esélyt a dolog, mert a második hullámban sokkal izgalmasabb karakterek kerültek volna kiadásra illetve olyan óriásrovarok, amelyek leginkább a Csillagközi invázió című filmet juttathatják eszünkbe. Ha még egy kicsit tovább viszik, szerintem ez a vonal robbant volna.
3.Star Wars The Epic Continues – Kenner, 1986
Sokszor, sok helyen szóba hoztam már, hogy a Kenner-nek szándékában állt a Star Wars figurák kiadását 1985 után is folytatni. A Kenner 1977-85 között adta ki azokat a Star Wars figurákat amelyeket ma „vintage-nek” tartunk és egészen 1984-ig ezek utolérhetetlenül sikeresek voltak. A RoTJ széria után viszont az érdeklődés megcsappant a Star Wars játékok iránt, így a Power of the Force hátlapos kiadások már közel sem teljesítettek olyan jól, mint a korábbiak. A Kenner még 1984-ben, a visszaesés elején, kidolgozott egy folytatási tervet a fősodorbeli Star Wars vonalhoz, amelyről egyszer már értekeztem nektek egy elég részletes cikkben . Ezt a folytatást, amit The Epic Continues-nek neveztek el, de sajnos a Lucasfilm nem engedélyezte, így a normál Star Wars figurák 1985 utáni hullámai végül kiadatlanok maradtak. Lucas-ék ugyanis a Droids illetve Ewoks sorozatokban látták a Star Wars jövőjét. A kiadatlan szériában előfordult mindenféle terv…itt látott volna napvilágot a múltkor már említett Corelian Corvette, itt kapta volna végül a jól megérdemelt figuráját Tarkin kormányzó , számos harci droidot is készítettek volna és jó néhány sikeres jármű is kapott volna egy-egy átdolgozott változatot… például az AT-AT lépegetőt Ion ágyúval látták volna el illetve ekkor adták volna ki a Lego készlet miatt ma már mindenki számára ismerős Sandspeeder-t is.

2.Voltron második hullám – Panosh Place, 1985
A múlt heti listán már szerepelt egy Voltron playset a kiadatlan második hullámból és mivel szerintem ezekért a játékokért igen nagy kár, ezért most a Voltron-t igen előkelő helyre tettem. Maga a brand elég viszontagságos utat járt be, de 1984-ben a Panosh Place nevű gyártó csinálhatott belőlük 3,75”-es figurákat. Ezek véleményem szerint egy kicsit egyszerűek, ám meglehetősen rajzfilmhűek lettek és pont ezért, egészen csinosak voltak. Megvolt a maguk bája és a playset-el valamint a robotokkal együtt egy meglehetősen kerek vonalat alkottak. A figurák egy picit sematikusan voltak kidolgozva, de voltak közöttük egészen jól sikerült, főleg idegen karakterek. Összesen 12 figurát, 1 playsetet és az 5 oroszlánt küldték a boltokba, de azok ott sajnos nem értek el sikereket. Ezért a második hullámot sajnos elég hamar törölték. A második hullám játékai teljesen hasonlóak lettek volna és ebben tíz új figura és egy playset kapott volna helyet. Ezek láthatóak voltak a Panosh 1986-os katalógusában, ám végül a vásárlók nem vehették őket a kezükbe. Szerintem megérdemelte volna a második esélyt a brand, de a 80-es évek közepének telített figura piacán nem volt egyszerű sikereket elérni.
1.Centurions második hullám – Kenner, 1987
A Centurions rajzfilm személyesen is közel áll hozzám, hiszen amikor a 90-es években adták a Cartoon Network-ön nem mulasztottam el egyetlen alkalmat sem, hogy nézhessem. Ötletes, aprítós rajzfilmsorozat volt, amely viszont jóval korábban, 1986-ban keletkezett. A rajzfilm eredeti sugárzásával egy időben a Kenner is kiadott belőle egy játékvonalat, amely véleményem szerint teljesen jóra sikeredett. A figurák és a járgányok is olyanok voltak, mint a rajzfilmben, tehát különféle fegyvereket és egyéb kiegészítőket lehetett a figurák testén található lyukakba illeszteni. Ötletes volt az egész, jól működött és a figurák nagyobb mérete ellenére sem tűntek gólem szerűnek a karakterek. A Kenner 1986 során 5 alapfigurát, 10 járgányszerű kiegészítőt és 2 nagyobb pakkot dobott a piacra, de sajnos nem találták meg a maguk közönséget. Nem váltották be a gyártó reményeit a boltokban. Az 1986-os év, ahogyan említettem már, nagyon telített volt a játékpiacon, hasított a G.I.Joe, csúcson voltak a Transformers-ek, ment még a MOTU és még házon belül is olyan ellenfelei voltak a Centurions-nak, mint a szintén jól sikerült M.A.S.K.  Éppen ezért… sajnos bőven idő előtt törölték a már prototípusok formájában készen álló, 1987-re tervezett következő hullámot. Nagy kár érte, mert ebben a vonalban sokkal több volt, mint egy év. A kiadatlan hullám több új karaktert, kiegészítő járgányokat és ellenfél gyanánt robot állatokat is tartalmazott.  

Nézzük még meg a szokásos, "futottak még" kategóriát is...
Droids második hullám – Kenner, 1987
A Star Wars Droids vonal is sokszor szóba került már az írásaimban és egyszer egy önálló cikket is szántam a kiadatlan Droids játékoknak . Először úgy gondoltam, hogy felteszem a listára, már csak a híressége okán is, ám aztán rájöttem, hogy mivel a kiadatlan második hullám pont ugyanannyira borzalmas volt, mint az első, ezért ennek itt nincs helye.


Darkwing 2. hullám, - Playmates, 1992
Éppenhogy nem került végül fel a listára a Playmates Darkwing szériája. A Darwing voltaképpen a Duck Tales (Kacsamesék) egy spinoff sorozata volt, amit a Disney 1991 és 95 között egészen sikeresen forgalmazott. A rajzfilmsorozathoz a többi Disney figurával már szép sikereket elérő Playmates készíthetett játékokat, de sajnos a Darkwing nem pörgött annyira, mint a vele párhuzamosan futó Tale Spin (Balu kapitány) figurák. Állítólag a sikertelenség okai a használhatatlan kiegészítők, a kevésbé jól sikerült festés és a figurák rossz pozitúrái voltak, de ennyi idő távlatából már nehéz megmondani, hogy miért nem fogytak jól. A Playmates mindenesetre lelőtte a projektet annak ellenére, hogy a második hullám teljes egészében készen állt, sőt már egy katalógusban be is mutatták őket.

Köszönöm szépen a figyelmet
TB