Elemek keresése BrickLinken - 4. rész


Következzen a negyedik és egyben a legbonyolultabb rész. Illetve nem is nevezném bonyolultnak, inkább nem egzaktnak. Sajnos nem bízhatunk abban, hogy az adott minifigura minden tulajdonságát leírják a leírásában, ezért néha nagyon sokáig kell probálkoznunk. Következzen pár eset amelyek segítséget nyújthatnak.
1. Ismerjük, hogy a figura milyen témában szerepel
Valószínűleg ez a legegyszerűbb eset, hiszen a Bricklinken elég gyorsan odanavigálhatunk az adott témakör összes figurájához.
Ahogy belépünk az oldalra, nyomjuk is meg a fenti kereső mező melletti 'SEARCH' gombot, nem kell megadnunk semmilyen keresést.

Itt átkerülünk a keresési találatokat listázó oldalra, ahol azt az infót kapjuk, hogy nincs találat. Ez nem is érdekes, viszont új lehetőségek jelennek meg, az almenüben.

Itt kattintsunk a 'VIEW' menüpontra és megnyílik előttünk a világ. Rögtön kétféleképpen is nézegethetjük a figurákat.
Az első egy részletesebb kereső, ahol az 'ALL ITEM TYPES' legördülő menüből kiválasztjuk a 'MINIFIGS' opciót, az 'ALL CATEGORIES'-ból pedig a keresett témakört. Bármelyik legördülő menüre állva, ha elkezdjük gépelni a keresett elemet, a lista oda fog ugrani.

A második kis ablakban egyszerűen már a katalógus nagy részeit láthatjuk. Itt a Minifigs rész alatt, a témakörök alapján egyből, az adott téma figuráihoz ugrik.

A figurák témakör listáját egyből a főmenüből is elérhetjük, ha rámutatunk a 'MARKET' gombra akkor a lenyíló panelen a Minifigs-re kattintva egy másik nézetbe jutunk, de ugyanúgy megtalálunk mindent lehetőséget itt is.

 
2. Speciális színe van a figurának, vagy valamelyik testrészének
Szerencsére létezik egy szín összesítő oldal, amit az előbb bemutatott menük alól mindenhonnal elérjük, csak keressük meg a 'COLOR GUIDE' linket. Hirtelen egy elég sűrű oldalra kerülünk ahol az összes színt megtaláljuk. Itt sajnos már tudnunk kell, milyen színt keresünk, és nagyjából az angol nevét. Szerencsére látjuk a színeket is, tehát ha nem tudjuk pontosan szín nevét akkor végiglapozhatjuk a hasonló színeket. Ha rákattintunk egy színre, akkor kettő dolog történhet. Az első eset akkor történik amikor olyan színre kattintunk amelyből kevés létezik, ekkor egyből az elemek listájához jutunk. A második esetben, amikor sokféle elem létezik, akkor még egy lista oldalra jutunk, amely felsorolja az összes elem típust amely az adott színből készült.
Itt a Minifigurák összes külön testrészét megtaláljuk, amint megvan a keresett rész, az elemre kattintva megjelenik annak adatlapja. A jobb felső sarokban láthatjuk mennyi minifigurában használták az adott elemet, erre kattinva ez a lista is megjelenik.
Minifigure, Body Part: elég érdekes csoport, hiszen úgy tűnik, hogy ide mindent be lehet zsúfolni. Mégis leginkább a karok, kezek, csípő és láb elemek tartoznak ide. Fontosabb szavak:

ARM, LEFT és RIGHT, bal és jobb karok
MECHANICAL, a robot karok
PAIR vag MATCHING LEFT AND RIGHT, összepasszoló LEFT és RIGHT karok
ANGRY BIRDS, Angry Birds figura testek
GIANT, nagyméretű testek
HAND, kezek
LEG, lábak
LOWER BODY, szoknyák, szellem alsó részek, minden olyan dolog ami nem két lábban végződik

Minifigure, Body Wear:  Ide tartozik minden öltözék, és minden olyan elem amit viselnek, például: sítalpak, vállapok, palástok, köpenyek, görkorcsolya. Fontosabb szavak:

AIRTANKS, légzőpalackok
ARMOR, páncélok
BREASTPLATE, mellvértek
SHOULDER PAD, SHOULDER PROTECTION, vállpáncélok
QUIVER, tegez
BACKPACK, hátizsák
BEARD, szakállak
CLOTH, szövet elemek
CAPE CLOTH, palástok, köpenyek
COSTUME, jelmezek
UTILITY BELT, Batman sárga öve

Minifigure, Hair: haj elemek, ide tartoznak azok a sisak és kalap elemek is, amelyek hajjal együtt vannak. Sajnos nagyon kevés haj elemhez van odaírva, hogy konkrétan melyik elemhez tartozik, hiszen rengeteg egyedi elem van. Pl  27160pb01 , elég egyértlemű, hogy a Rébusz minifgura haj eleme. Ilyenkor jobban tesszük ha a magára a minifigurára keresünk rá és onnan az elemeire kattinva keressük meg a hajat.

SWEPT, félresöpört haj
BOWL CUT, bilifrizura
COMBED, fésült haj, itt irányokat is megadhatunk, pl: FRONT TO BACK (előlről hátra), LEFT, RIGHT
HAIR COMBO, valamilyen fejfedővel együtt lévő haj
DREADLOCK, raszta haj
FEMALE, női hajak
WAVY, hullámos
BRAID, fonott
BANDANA, fejkendő
PONYTAIL, lófarok
TOUSLED, kócos
BUN, konty
SPIKED, hegyes, tüskés
EARS, fülek

Minifigure, Head:  fejek, nem tudom hogy lehetne tanácsot adni. Jelen pillanatban 2778 féle fej található az adatbázisban. Mondhatnám, hogy minden info le van írva egy adott fej elemről, de ez nem igaz így megint csak releváns kereső szavakat sorolnék fel amik segíthetnek.

EYEBROWS, szemöldök, megadhatjuk a színét is általában
DUAL SIDED, kétoldalas fej
arckifejezések,

SMILE, mosolygós
ANGRY, mérges
SCARED, ijedt
GRIN, vigyorgós
SCOWL, mogorva


OPEN MOUTH, nyitott száj
MOUSTACHE, bajusz
VISOR, GOGGLES, valamilyen szemellenző
SCAR, sebhely
FROWN, ráncos homlok
BEARD, szakáll
FACE PAINT, arcfestés
MASK, maszk, EYE MASK
LIPS, ajkak, színnel együtt használható (CORAL, PINK, PEACH, RED)
WINK, WINKING, kacsintás
SUNGLASSES, napszemüveg
HEADSET, fejhallgató
WRINKLES, ráncok

Minifigure, Head Modified:  minden olyan fej elem amelyik nem a sztenderd henger alakú. A legtöbb ilyen fej valamilyen licenszelt témakörből jön, tehát legkönyebben a szereplő nevével kereshetünk az elemre.

ALIEN, idegen UFO fejek
BIONICLE, Bionicle fejek
CUBE, Minecraft fejek
MARTIAN, marslakó
MECHANICAL, DROID, robot fejek, általában Star Wars droid fejek
SIMPSONS, DISNEY, POWERPUFF, TOY STORY, NINJA TURTLE

Minifigure, Headgear:  sisakok, sapkák, kendők, kalapok

BANDANA, fejkendő
CAP, sapka

BILL, baseball sapka
OFFICER, valamilyen rendfenntartó sapkája, tiszti sapka


HELMET, sisak, az elemek 80%-a ide tartozik ebben a csoportban

FIRE HELMET, tűzoltó sisak,
CASTLE, kastély témakörhöz tartozó összes sisak


HORNS, szarvak
HAT, kalap

WIZARD, varázsló kalap,
PIRATE, kalóz


HEADDRESS, fejdísz

Minifigure, Headgear Accessory:  ezek az elemek a haj vagy sisak kiegészítők

PLUME, tollazat
BOW, masni
CROWN, korona,
VISOR, a sisakokra pattintható rostély, sisak ellenző

Minifigure, Legs Assembly:  összeszerelt lábak, tehát csipő elem + bal és jobb láb. Itt leginkább a színekkel variálhatunk, az adott láb alapszínét kell megkeresnünk, tehát a mintázata alattit, ezt mindig feltüntetik az elemeknél. Habár a listákban nem szerepel a csipő elem színe, nyugodtan beírhatjuk, mert a az elem teljes leírásában szerepel. A Star Wars figurák lábainál általában szerepel az SW rövidítés.

BELT, öv
BOOTS, csizma
POCKETS, zseb

Minifigure, Shield:   pajzs elemek, leginkább a pajzs alakjával szűkíthetjük a keresést. A pajzsoknak is van egy alapszíne, arra is kereshetünk.

OVAL, ovális,
OVOID, ovális, tojás alakú
RECTANGULAR, négyszögletes
ROUND, kerek
TRIANGULAR, háromszög

Minifigure, Torso:  ez az a csoport ahol a legjobban elveszhetünk, és sajnos elengedhetetlen, hogy tudjuk a kulcsszavakat angolul. Ezek a törzs elemek, karok nélkül. A nagyobb témakörök törzs elemeinél a témakör nevét is feltüntetik pl CASTLE, NEXO KNIGHTS, PARADISA. A következő listát kombinálva színekkel, könnyen leszűkíthetjük a keresést. Használhatjuk a törzshöz tartozó hivatást is, pl PILOT, COAST GUARD (partiőr), CONSTRUCTION (építőmunkás). Itt is szerepel az SW rövidítés a Star Wars torzóknál.

SHIRT, ing
VEST, mellény
JACKET, kabát
TIE, nyakkendő
STRIPED, STRIPES, csíkos
SCARF, sál
ZIPPER, zipzár
ARMOR, páncél
NECKLACE, nyaklánc,
BELT, öv
MUSCLES, izmok
CHECKERED, kockás
FEMALE, női
TOP, TANK TOP, trikó
COLLAR, gallér
ROBE, köntös

Minifigure, Torso Assembly: Törzs elemek kar és kéz elemekkel együtt. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak ide is mint az alap törzs elemeknél, de itt egy fokkal könyebb dolgunk van hiszen megadhatjuk a kar elemek színét is! Itt sokkal több elem szerepel mint az alap kategóriában, nagyjából 1000 elemet csak itt találunk meg, amelyek nem kerültek be a sima törzs kategóriába.
Minifigure, Utensil:  használati tárgyak, valamiért ez az egyik kedvenc elemtípusom. Elég könnyű keresni ebben a csoportban, hiszen csak tudni kell az elem angol nevét. De akár gyorsan át is lehet lapozni az egész listát, ebben a pillanatban csak 251 ilyen típusú elem található.
Minifigure, Utensil Decorated:   hasonló elemeket találunk itt is, viszont ezeknek az elemeknek valamilyen mintázata van. Ide tartoznak a például a könyvek, gördeszkák, poharak, és a legérdekesebb, hogy a szoborként használt mikro figurák is!

TROPHY, trófea, serleg
SKATEBOARD, gördezka
BOOK, könyv
CUP, pohár, csésze
BOTTLE, üveg

Minifigure, Weapons:  fegyverek,

AXE, balta
BLADE, penge
BOW, íj
CANNON, ágyú
DAGGER, tőr
SWORD, kard
GUN, pisztoly
HOOK, kampó
KNIFE, kés
LIGHTSABER, fénykard
PIKE, lándzsa

 
EXTRA:
Létezik egy trükkös oldal, amely rátelepszik a BrickLink oldalra. Gyorsabban kereshetünk az elemek között, egyszerű kattingatással, ha nem lenne kedvünk gépelni, ráadásul nem is tudjuk elírni a keresést.
http://goatleg.com/
A jobb oldalon három témakörben, törzs, fej és láb témakörben tudunk keresni. Ha rájuk kattintunk akkor a megszokott Bricklink oldalra kerülünk, de kapunk egy extra kereső fejlécet is.
Légyszi, írjátok le kommetben ti milyen taktikákat használtok!