Modern Star Wars figura érdekességek - 2.rész


A vintage Star Wars érdekességek rovat mellett mostantól a modernebb Star Wars vonalak érdekességeinek is szentelek egy önálló sorozatot. Ebben főként a POTF2, Episode I és POTJ vonalak érdekességeiről lesz szó, de néha-néha egy-két ezeknél újabb játékvonal infói is bele fognak férni. Az első részt az Episode I Commtech chipekről már olvashattátok, most a második részben pedig a POTF2 vonal „Viewfinder” funkcióval ellátott Stormtrooper prototípusáról lesz szó.

1995-ben bő 9 évnyi hallgatás után indult újra a 3,75”-es Star Wars figurák gyártása. A Kenner (és a Hasbro, amely ekkora már megszerezte a Kennert is az összes licencével együtt) annak idején a vintage Star Wars figurákkal érte el történetének legnagyobb sikereit, ezért érthető módon az új Star Wars figurákkal is nagyot akartak gurítani. Ennek érdekében a fejlesztők egy csomó olyan ötletet dobtak be a kalapba, amellyel megpróbálták feldobni és még jobban eladhatóvá tenni a relatíve sematikus játékfigurákat. Az egyik ilyen ötlet az volt, hogy a 3,75”-es figurákat ellátják majd egy olyan plusz funkcióval, hogy valamilyen formában, képeket lehessen velük megnézni a filmekből… Ez ekkoriban nem volt egy egyedi ötlet, hiszen más gyártók is hasonló plusz funkciókkal próbálták feldobni a termékeiket. Hasonló volt például a Toybiz X-Men figuráknál a Projectors sorozat, aminél a figura az X-Men rajzfilmből tudott jeleneteket kivetíteni. A Star Wars figuráknál is hasonló dolgot próbáltak ki, bár itt nem kivetítésről, hanem betekintésről volt szó.


A koncepció tesztfigurája egy sima Stormtrooper volt, külsőleg azonos az 1995-ben végül megjelent általános változattal. A figura fejét viszont módosították, mégpedig olyan módon, hogy fejet üregesre formálták meg, a sisak hátuljára pedig egy betekintő nyílást tettek. A sisak belsejébe pedig egy apró diafilm kockát helyeztek, amely a filmből ábrázolt egy jelenetet. A tesztpéldány a New Hope szemétzúzós jelenetét tartalmazta. A fény átáramlását az biztosította, hogy a figura vizorjának bal oldalát kicserélték. Nem a szokásos fekete műanyagból formázták meg, hanem fényáteresztő, áttetsző anyagból. A funkciót viewfindernek keresztelték el.A koncepciót viszont hamar elvetették. Mindössze egyetlen tesztpéldányt készítettek belőle, de a funkció túlságosan megdrágította volna a figurák előállítási költségeit. A diafilmes ötletet viszont nem vetették el teljesen, hiszen később, az úgynevezett „Freeze Frame” sorozatban, diakockákat adtak a figurák mellé, nagyjából 1997-től kezdve. Nem minden figura kapott ilyet, de mondhatjuk, hogy egy meglehetősen elterjedt változatról van szó, amihez gyűjtőalbumot is adtak ki.


Nem vagyon biztos benne, hogy ez a funkció még nagyobb keresletet generált volna a figurákra, mindenesetre önmagában érdekes tény, hogy a Kenner ilyenekkel is kísérletezett.
TB