G.I.Joe érdekességek - 46


Serpentor másik járműve
Annak idején a G.I.Joe érdekességek rovat 20.epizódjában foglalkoztam már Serpentor legendás járművének az Air Chariot-nak a korai vázlataival. Szépen végig lehetett követni, hogy a gyönyörűszép kígyófejes sikló, milyen fázisokban nyerte el a végső formáját, amit végül meg lehetett vásárolni az üzletekben. Ez a jármű 1986 végén került az üzletekbe, de nagyon úgy tűnik, hogy Serpentornak terveztek ezzel párhuzamosan egy másik járgányt is.

Ezek a nem túl jó minőségű polaroid képek a rajtuk szereplő dátum alapján 1986 októberében keletkeztek. Kézzel festett koncepciós rajzokat ábrázolnak, amelyeken az úgynevezett S.S.A.A.V.V. (Serpentor Super Attack Amphibious Victory Vehicle) jármű tervei láthatóak. Ez egy óriási, kerekeken guruló, kvázi parancsnoki jármű lett volna, ami mind a vízben, mind a szárazföldön tudott volna alkotni.

A három terv ugyanazt a járművet ábrázolja, de néhány ponton azért eltérnek. A jármű négy kerékkel és meglehetősen kerekded testtel rendelkezik, az elején pedig egy elég magas pajzsszerű, kobrafejre emlékeztető rész foglal helyet. A tetején ágyúk és rakétaindítók kaptak volna helyet. A kerekded test felső része levehető lett volna és ezt két kisebb kerekes partraszállító járműként lehetett volna használni.

A második kép egy kicsit izgalmasabb. Itt kisebb a pajzsos rész, de nagyjából hasonló a fegyverzet. Ugyanakkor a hátára, a levehető rész alá egy emelő kocsi szerű személyszállító részt álmodtak meg, amit fel lehetett volna húzni a magasba. A személyszállító rész korlátjain plusz fegyverek kaptak volna helyet. Itt is látható a propeller a járgány hátulján…úgyhogy ez alapvetően egy partraszálló jármű akart lenni és ezt valamelyest alátámasztja a két Cobra jeles plusz „csónak” aminek ugyan szintén vannak kerekei, de az alakja eléggé csónakra emlékeztet. Itt magát Serpentort is felrajzolták, amint a járgány elején "vezényel".

A harmadik képen az elülső rész az érdekes, mert a pajzsos résszel játszadozott el egy kicsit az alkotó. Ennél a változatnál ez a rész szétnyitható és egy fegyverindító mögött megbújó Cobra Viperát rejt. A hátsó rész funkciója itt szintén más egy kicsit. A csónakok maradtak, de a levétel után itt a raktér egy kisebb Cobra gépet rejtett volna, ami a rajz alapján megszólalásig hasonlít egy olyan Cobra gépre, amit csak a Sunbow rajzfilmben lehetett látni.


A képekről sajnos nem tudunk túl sokat. Egy volt Hasbro alkalmazottól szerezte meg a Popculturerelics nevű filmes és egyéb relikviákkal foglalkozó oldal. Nagyjából április óta árulják őket az ebayen 300 dolláros áron. Sajnos a képeken nem látszik jól, hogy ki készítette a terveket, de így az elmosódott aláírás (és a stílus) alapján azt mondanám, hogy ez nem Dorman és nem Cassiday munkája (ha valaki ki tudja olvasni, kérem ossza meg). 

A járgány szétnyitható eleje és a funkciója engem egyébként emlékeztet egy szintén csak a G.I.Joe rajzfilmekben feltűnt Cobra partraszálló járműre.


Sajnos nem tudni, hogy a koncepciót miért vetették el. Maga az ötlet egy kicsit képlékeny, egy kicsit kidolgozatlan, de véleményem szerint némiképp átdolgozott formában ebből egy nagyon tökös parancsnoki Cobra jármű születhetett volna. Serpentor így csak egy játékjárművet kapott az évek során. 

TB