Vintage Star Wars érdekességek - 57


General Madine másik feje
Crix Madine tábornok nem tartozik a legrajongottabb Star Wars karakterek közé. Azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy a vintage érában róla mintázott figura sem éppen a gyűjtők kedvence. Ennek ellenére ez a figura is tartogat egy érdekességet.

General Madine a Return of the Jedi sorozat első hullámában került kiadásra 1983-ban. A figura megszületésének lépései elég jól dokumentálhatóak, mert fennmaradt szinte az összes prototípus az egyes fázisokból, ami a kiadást megelőzte, így teljesen jól rekonstruálható az elkészülés folyamata. Ezek közül egy acetát anyagú prototípus viszont mindenképpen kiemelkedik.


Ez a prototípus ugyanis gyökeresen eltérő fejjel rendelkezik, mint a későbbi prototípusok és a végleges változatok. A fej jóval részletesebbnek tűnik és bizonyos szempontból jobban is hasonlít Dermot Crowley-ra, a Madine-t játszó színészre….legalábbis az arcforma és a fülei jóval inkább megidézik Dermot Crowley-t, mint a kiadott figura ezen paraméterei. Ugyanakkor az is tény, hogy a hajszerkezet viszont a végleges figuránál lett filmhűbb. 

A vintage General Madine-ből eleve háromféle kiadott változat létezik, amelyeknek a fejük is eltér…de csak a festésében. Ez a fej viszont nem hasonlít egyik változatra sem.

A prototípus Bill Lemon munkája, aki nagyon sok acetát prototípust készített a Star Wars figurákhoz. Látható, hogy a test minden egyes porcikája megegyezik a végleges Madine-el, csak a feje lett más. Valószínüleg ez volt a legkorábbi változata a figurának. Az alkotó beküldte a Kenner-nek, majd visszajött az utasítás, hogy csak a fejét tervezze újra.


Ez abszolút nem volt példa nélküli egyik játékvonalnál sem… gyakran terveztek át egyes alkotóelemeket vagy akár egész figurákat a sorozatgyártás megkezdése előtt. Viszont ebben az esetben, Madine fejéhez kapcsolódik egy másik történet is, aminek a fényében már érdekesebb a dolog.

A népszerű Star Wars-os sztori szerint Dermot Crowley-nak éppen nem volt szakálla a Jedi Visszatér forgatásának idején. A jelenetekben ezért egy álszakállat ragasztottak rá, azzal az indoklással, hogy a Kenner már megkezdte a Madine figurák tervezését a részükre átadott instrukciók alapján és mivel a figurának szakálla lesz, ezért Crowleynak is szakállasnak kell lennie.

A sztori valószínűleg igaz, mert azt mind Crowley mind más hivatalos források is megerősítették, a kérdés csak az….hogy miért kellett szakáll szerencsétlen Crowley-nak, ha a Kenner amúgyis teljesen átdolgozta a figura fejét? Simán tudtak volna egy új fejet csinálni szakáll nélkül sőt....ahogyan láttuk, a Jedi Luke esetében a Kenner-nek ott az egész figurát át kellett terveznie Lucas-ék utólagos instrukciói alapján, hogy úgy nézzen majd ki, ahogyan a filmben láthatjuk. Vajon Madine esetében miért a filmforgatás igazodott a játékhoz, ha a karakter fejét az egyes munkafázisok között amúgy is áttervezték? Raádásul nyilvánvaló, hogy az áttervezés utáni fej már a forgatások után keletkezhetett, hiszen a hajszerkezetet a filmbeli "érdekes" fazonra alakították. Erre a furcsaságra sajnos nem tudok magyarázattal szolgálni…..viszont szerintem az eredeti fejjel, a figura jóval impozánsabban nézett volna ki, mint a boltokba kerülő, kissé pojácás tekintetű darab.
 

TB