Top 10 Kiadatlan játékvonal


Az elmúlt hetekben számos olyan top 10-es listát írtam nektek, amelyben a főszereplők a kiadatlan játékok voltak. Volt itt olyan lista, amelyben a játékvonalak egy része volt kiadatlan illetve összeszedtem a szerintem legjobb és legrosszabb kiadatlan játékokat is. Ma a negyedik megtervezett listámon azok a játékvonalak fognak szerepelni, amelyek eleve, szinte teljes egészében kiadatlanok voltak, tehát a tervezési munkák után a gyártó külső nyomásra vagy belső ötlet hatására úgy döntött, mégsem küldi a boltokba a megtervezett termékeket. A listán alapvetően háromféle versenyző fordul elő. Többségben vannak azok, amelyeket teljes egészében „dobozban hagytak”, de olyan is van, amiből 1-1 játék végül megjelent valamilyen formában illetve egy esetben a jogokat egy távoli ország helyi piacán való forgalmazásra azért továbbértékesítették.

A törlések okai általában piaciak voltak. Vagy olyan filmhez/sorozathoz kapcsolódtak, amiről a munkák közben kiderült, mégsem annyira jó ötlet játékokat készíteni hozzá, vagy egyszerűen túl későn tudtak volna megjelenni a játékok, ami miatt azok nem termelték volna meg azt a pénzösszeget, amit a gyártó előzetesen elképzelt. A törlés némelyik esetben teljesen bölcs döntésként értelmezhető, viszont természetesen most is vannak olyan helyezettek, amelyek kár, hogy nem jelentek meg. Mindenesetre mindegyik a mai listán szereplő helyezett egy-egy érdekes fejezete a kiadatlan játékok történetének. 

10.Monster Squad - 1977, Ideal Toys
A Monster Squad című, „szörnyes” TV sorozatot 1976-ban kezdte sugározni Amerikában az NBC csatorna. Volt egy azonos nevű 80-as évekbeli film is, de az Ideal Toys a TV sorozat alapján tervezett játékokat kiadni 1977-ben. A kivitelezésre viszont nem fordítottak túl nagy gondot, mert a tervezett játékvonal java részét, a viszonylag sikeres Evel Knievel játékaikból akarták újrahasznosítani. Összesen a négy főszereplő figurát tervezték meg illetve egy átfestett furgont, ami a sorozatban is a szörnyek járgánya volt. A mai szemnek ezek a játékok kicsit furcsának, régiesnek, babaszerűnek hatnak, de akkoriban, egészen a Star Wars figurák megjelenéséig ez a „Mego szerű” stílus volt a mérvadó a játékpiacon. A vonal törlésének végül egészen egyszerű oka volt. Mire a játékok gyártásra kész állapotba kerültek a TV sorozatnak egyszerűen vége lett, így már nem sok értelme volt játékokat készíteni hozzá. Nem is hiszem, hogy sok vizet zavartak volna.
 
9.Osmosis Jones – 2001, Trendmasters
Az Osmosis Jones a Farrelly testvérek animációs filmje volt, amelyet a Warner 2001-ben küldött a mozikba. Az emberi testben játszódó, viccesnek szánt film koncepciója engem egy kicsit az Egyszer volt…sorozat rajzfilmjeire emlékeztetett, de ez sokkal elenyészőbb sikereket ért csak el. A 70 millióba kerülő produkció ugyanis mindössze 14 millió dollárt termelt a pénztáraknál, így nem igazán lehet a projektet sikerként aposztrofálni. A játékkészítés jogát már jóval a filmbemutató előtt elnyerte a Trendmasters, ami összesen 3 db, nagyobb méretű, minőségi akciófigurát tervezett a piacra dobni illetve 8 minifigurát, ami egyfajta zsákbamacskaként egy vízben oldódó kapszulában került volna forgalomba. Gyakorlatilag minden készen állt a gyártáshoz, ám a kiadással a biztonság kedvéért megvárták a filmbemutatót. Jól tették, mert a filmre szinte senki sem volt kíváncsi, így végül meg sem indították a figurák gyártását. Ugyanakkor elég sok különféle munkafázisból való prototípus és csomagolási minta maradt fenn ezekről a játékokról és vannak gyűjtők is, akik ezeket vadásszák.   
 


8.Dinosaucers - 1987, Galoob
A Dinosaucers nagyon hasonló receptet követett, mint a többi, 80-as évekbeli rajzfilmekkel egybekötött játékvonal. Legyen egy erős külső jelleggel és némi ötlettel megtámogatott rajzfilm és ahhoz jó sok eladható játékfigurát lehet majd kiadni…esetleg az egészet fogjuk össze egy képregénnyel is. Nos, a Dinosaucersnél a rajzfilm megvolt, de a játékok a világ nagy részén végül nem kerültek forgalomba. Azért mondom, hogy csak a nagy részén, mert a Dinosaucers egy nagyon tipikus utat járt be, ami ugyanakkor több, más korabeli meg nem valósult játéknál is jellemző volt és emiatt egy kicsit ki is lóg a mai felsorolásból. A Galoob összesen 16 db 8”-es méretű figurát tervezett kiadni, sőt playsetek és számos űrhajó is tervben volt hozzájuk, ám a rajzfilm nem teljesített túl jól, ezért abból nem is készült második évad. A Galoob ezért úgy döntött, hogy a játékokat végül nem adják ki, ám a prototípusok előállításába már így is nagyon sok pénz beletettek, ezért hogy ne legyen nagy a veszteség, a terveket és a játékkészítés jogát eladták egy távoli, fejlődő ország játékgyárának, jelen esetben a brazil Glasslite cégnek (egy csomó meg nem valósult TV sorozaton alapuló játékvonal a Glasslite-nál landolt). Így végülis a Glasslite, eléggé kis példányszámban, de kiadott legalább 5 Dinosaucers figurát, viszont szigorúan csak a helyi piacra, így világ többi részén ez a játékvonal nem volt hozzáférhető. Minden készen állt már a sorozatgyártáshoz, amikor leállították a projektet és mindent eladtak Brazíliába. Kár érte, mert ezek a játékok egyáltalán nem tűnnek rossznak, bár a Dino Riders-el szemben nem hiszem, hogy esélyük lett volna.
 7.V – 1985, LJN
A V The Visitors egy amerikai, másodvonalas sci-fi sorozat volt, amelyet az NBC 1983-ban kezdett el sugározni. Bár sosem volt egy szuperprodukció, abban biztos vagyok, hogy ez a sorozat sokat tett a ma is divatos „Gyíkember” összeesküvés elmélet általános elterjesztéséért. Az LJN-t érte a megtiszteltetés, hogy a sorozat (meglehetősen egyszerű) karaktereihez játékfigurákat készíthessen, ráadásul rögtön kétféle…3,75”-es és 12”-es méretben. A 3,75”-es méretben három járművet és négy figurát terveztek kiadni, 12”-es öltöztethető, babaszerű figurákból pedig legalább egyet. Viszont 1985-re, mire a prototípusok elkészültek, a sorozat befejeződött, így az LJN úgy döntött a 12”-es figurán kívül mindent törölnek. A képek alapján nem is lettek volna ezek túl színvonalas játékok, így lehet, hogy ezzel nem is követtek el túl nagy hibát. A 3,75” –es figurák totál sematikusak lettek volna és a járművek is meglehetősen egyszerűnek hatottak. Véleményem szerint a fejek gyíkfejjé alakításán kívül a karakterek amúgy sem voltak túlzottan alkalmasak akciófigurának (a többnyire ugyanolyan ruhák miatt). A 12”-es figurát viszont kiadták és bár nem ért el túl nagy sikereket, de a gyíkfejre ráhúzható emberi arc azért elég jól sikerült.
 
6.Tribes- 1990, Hasbro
1989-ben a Hasbro megtervezett egy egészen érdekes akciófigura vonalat a Tribes-ot, amellyel leginkább a Mattel MOTU/New Adventures of He Man vonalaira akartak válaszolni. A 6”-es törzsi ihletésű, meglehetősen izmos figurákat egy különleges akció funkcióval látták volna el. A hátukon található gomb segítségével a figurák képesek voltak ütni, és ha megütötték egy másik figura törzsi jelképével ellátott övét, akkor a megütött figura maszkja lerepült volna. Összesen 12 figurát terveztek, amelyek 4 külön törzsbe voltak sorolva és mindegyik törzs kapott volna „járműnek” egy-egy felfegyverzett harci állatot is. Természetesen a Hasbro playseteket is tervezett hozzájuk és az egész projektbe meglehetősen sok energiát fektettek. A prototípusok és a csomagolásterv is készen állt, ezért a vonalat be is tették az 1990-es ToyFair katalógusukba, de valószínűleg ott nem érkezett rájuk kellő érdeklődés, mert ezután a vonalat nem fejlesztették tovább. Bár a 90-es évek elején az ilyen MOTU stílus már nem volt éppen divatos, de lehet, hogy a ez a játék a piacon is megállta volna a helyét.
 


5.Thundarr the Barbarian – 1980, Mego
A Mego volt az egyik legklasszikusabb amerikai játékgyártó. 1980-ban szerezték meg a jogot a népszerű Hanna-Barbera rajzfilm, a Thundarr the Barbarian játékok készítéséhez, de ezek végül sohasem kerültek a forgalomba. A téma maga eléggé rejtélyes, ugyanis egyetlen prototípus vagy kép sem került elő ezekről a játékokról az évek során, mindössze a megtervezett hátlapok fennmaradt mintáiból tudjuk, hogy egyáltalán tényleg terveztek ilyet. A játékvonal maga 3”-es lett volna tehát a Pocket Heroes vonalat erősítették volna vele, nem a hagyományos 6”-es „Mego” méretben gondolkodtak. A hátlapok alapján Ookla és King Rat biztosan tervben volt, de tuti, hogy magát a sorozat névadóját, Thundarr-t sem hagyták volna figura nélkül. A többi esetlegesen tervezett karakterről nincsen információ. Azt se lehet tudni, hogy pontosan miért ejtették a projektet, de egyes helyeken azt írják, hogy a Love Boat (Szerelemhajó) című sorozathoz készített, szintén 3”-es, kislányok részére megálmodott játékvonalra koncentráltak inkább. A Mego visszalépése után a Remco is tervezett a sorozathoz játékokat csinálni, de végül ők sem hoztak ki semmit, így csak sokkal később, 2003-ban jelenhettek meg először Thundarr akciófigurák a Toynami jóvoltából. Mivel a rajzfilmsorozat ekkoriban már régen nem volt sugárzásban, ezért ez a vonal sem volt túl sikeres.
 

4.Last Starfighter- 1984, Galoob
A Last Starfighter játékvonalnak egyszer már szenteltem egy önálló cikket és abban kb. mindent le is írtam , amit tudni lehet a témáról, de azért nagy vonalakban tekintsük át, mi is volt ez. A Last Starfighter, egy egészen tisztességes másodvonalas sci-fi film volt, ami mellé a Galoob gyártott volna 3,75”-es méretű akciófigurákat, de ezek végül csak a prototípus fázisig jutottak el. Itt is arról volt szó, hogy a gyártás a film bemutatása után indul majd meg, de a film itt sem teljesített úgy, ahogyan azt várták. Ezen kívül a film bemutatójára időzítve, piacra dobtak pár nem figura jellegű Last Starfighter játékot is és mivel ezekre és a viszonteladóknak bemutatott előzetes anyagokra is csak nagyon lanyha érdeklődés mutatkozott, ezért úgy döntöttek, az akciófigurákat nem gyártatják le. Összesen 12 figurát terveztek egyébként kiadni. Szerintem egyébként kár értük…mert bár tagadhatatlan a Star Wars-os hatás, az idegen karakterek egyáltalán nem lettek volna rosszak, ráadásul az is szimpatikus, hogy rögtön kettes pakkokban adták volna ki őket. Fizikailag csak pár prototípus, a csomagolástervek és a viszonteladóknak bemutatott Galoob anyagok maradtak fenn utána.
 
3.Maxx FX - 1989, Matchbox
A 80-as, 90-es években, a többi, egy fő termékkel bíró játékgyártóhoz hasonlóan a Matchbox is megpróbálkozott mindenféle más játék gyártásával is a kisautókon kívül. Többek között akciófigurákat is készítettek, ráadásul nem is egy félét. A Maxx FX viszont nem egy tipikus akciófigura volt, hanem inkább egy horror ihletésű öltöztetős babának mondanám. A játék ötletét Mel Birnkandt független játéktervező jegyezte és az volt az alapgondolata, hogy egy emberi küllemű, babát vagy „Action Man”-szerű figurát lehessen különféle horrorfilmes maszkokkal és ruhákkal horror szereplőkké varázsolni. A prototípusaival több cégnél is házalt, mire végül a Matchbox adott neki egy lehetőséget. Ezzel viszont nem élhetett, mert hiába tervezte meg teljesen a Freddy, a Farkasember, a Múmia, a Frankenstein, a Dracula és az Alien karakterek prototípusát, azok végül sohasem kerülhettek sorozatgyártásba. A törlés története elég vicces. A Maxx FX figurákat bemutatták a Toy Fair-en és igen jó visszajelzéseket kaptak, ám időközben a Matchbox kiadott egy másik, beszélő Freddy babát, ami megpecsételte a Maxx FX sorsát is. A gyerekeknek szánt beszélő Freddy babából ugyanis óriási balhé lett, a szülők egyáltalán nem nézték jó szemmel, hogy egy horror filmes gyerekgyilkosról készült játékkal játszanak a gyerekeik, ami ráadásul beszélt is, mégpedig a filmből tudott felmondani 11 baljós részletet. Dühös szülők és vallásos csoportok is kifejezték tiltakozásukat, ráadásul újságcikkek is születtek a témában, úgyhogy a Matchbox inkább beszüntette a Freddy baba árusítását. Mivel a Maxx FX cuccokat nem igazán tudták volna a balhé után megkülönböztetni a Freddy babától, ezért a Matchbox ezt a vonalat is azonnal törölte. Nagy kár érte, mert véleményem szerint játéktörténeti kuriózum lett volna…..és azok a maszkok azért elég jól sikerültek. Az alkotó, a mai napig neheztel emiatt a Matchbox-ra.2.Dark Crystal- 1982, Hasbro/Aviva
A Dark Crystal Jim Henson-nak, a Muppet Show híres bábmesterének a fantasy filmje volt. A meglehetősen egyedi külsővel bíró, érdekes maszkokkal operáló film egészen jól teljesített a pénztáraknál, de ennek ellenére mégsem lett belőle egy új „Star Wars”, ahogyan azt a stúdió titkon remélte. A játékfigurák készítési jogai a Hasbro-nál landoltak, ami az egyik alvállalatára, az Avivára bízta a játékok tervezését. Nagyon szép munkát végeztek…6 sima és 3 nagyobb „deluxe” figurát terveztek meg, amelyek a kiegészítőikkel együtt meglehetősen ízlésesre sikerültek. A csomagolás is nagyon jól nézett ki, akárcsak a nagyobb deluxe figurák, amelyek közül például a Landstrider zseniálisan nézett ki. A vonalat végül két okból törölték. Egyrészt a gyártáskész prototípusokkal túl későn lettek készen, így csak jóval a film bemutatása után tudták volna a játékokat a boltokba küldeni. A másik ok a film teljesítménye volt….ami ugyan nem volt bukás, ám a zajos siker is elmaradt, így nem tűnt úgy a döntéshozóknak, hogy a Dark Crystal figurák sikereket tudtak volna elérni a piacon. Szerintem nagy kár értük, mert egy igazán izgalmas fantasy jellegű játéksorozattal lettünk így szegényebbek. A Dark Crystal-nak egyébként éppen most készített egy folytatást a Netflix, ami az előzetes alapján meglepően jól néz ki, úgyhogy ez a játék egy kicsit aktuális is.

1.Alien – 1979, Kenner
Szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné a legendás Alien filmeket. A történet 1979-ben indult útjára és a mai napig az egyik legsikeresebb és legjövedelmezőbb filmes franchise-nak számít. A játékkészítési jogokat, már nagyon hamar megszerezte a Kenner és természetesen a Star Wars figurákhoz hasonlóan itt is 3,75”-es figurák kiadásával terveztek illetve egy óriási, 18”-es Alien figurát is szerettek volna kiadni.  Összesen 5 kisebb figuráról készült prototípus….Ripley, Ash, Dallas, az Alien harcos és az űrruhás Kane készültek el és egyáltalán nem is sikerültek rosszul. A figurák is jók voltak, a csomagolás is készen állt, ráadásul a film is jól teljesített, úgyhogy a mai eszünknek némiképpen érthetetlen, miért törölték végül a 3,75”-es figurákat. Nos, 1979-ben azért még más világ volt….az Alien egy R besorolású horrorfilmnek számított, amit a gyerekek elvileg nem is nézhettek meg a moziban. Akkoriban a felnőtt gyűjtők még nem számítottak piacnak és éppen ezért gyerekeknek szánt játékokat készíteni az Alien-ből, nem biztos, hogy kifizetődő lett volna. A 18”-es Alien figurával viszont előbb elkészültek, mint a 3,75-ösökkel, ezért ezek eljutottak a boltokba, ám a szülők (és ilyenkor melléjük lehet rakni a pedagógusokat, vallási csoportokat stb.) masszív tiltakozása miatt ezt is viszonylag hamar elkaszálták. A tiltakozások miatt a Kenner úgy döntött, a kisebb méretű figurákat inkább le sem gyártják és az egész Alien projektet törölték. Maguk a figurák ugyan nem voltak szebbek, vagy jobbak, mint a Star Wars figurák… de véleményem szerint ezek nagyon sikeresek lettek volna. Az Alien harcosnak behúzható volt a nyelve, az emberi karakterek pedig főleg lángszórót kaptak volna kiegészítő gyanánt. A játékvonal törlése után mintegy 13 évet kellett várni, hogy a Kenner végül újra az Alien témakörhöz nyúljon. (A Super 7 viszont nemrégiben kiadta ezeket a figurákat, nyilván meglovagolva azt, hogy ez az egyik leghíresebb kiadatlan játékvonal a történelemben )Két versenyző volt még, amelyet végül nem tettem fel a listára....de azért egy pár szót beszéljünk ezekről is. 
Krull – 1983, Knickerbocker
1983-ban mind a filmstúdiók, mind a játékgyártók keresték, hogy mi lesz a következő, Star Wars-hoz mérhető siker a piacon. Ennek érdekében minden játékgyártó, sci-fi és fantasy filmek illetve rajzfilmsorozatok jogait vásárolta meg, a legkisebb vállalatoktól egészen a legnagyobbakig. Így tett a Gyűrűk ura figuráiról ismert kisebb, de elég régi gyártó is a Knickerbocker toys. Ők a támadás a Krull bolygó ellen című, hazánkban is ismert, meglehetősen gyengére sikerült sci-fi filmhez szerettek volna figurákat készíteni. A film viszont nem sikerült túl jól…erősen megbukott a mozikban, ezért a végnapjait élő Knickerbocker végül leállította a munkálatokat. A játékvonal után prototípusok és rajzok maradtak fenn, ám mivel ezek sehol sem fellelhetőek a neten, ezért úgy döntöttem nem teszem fel a listára….hiszen nem tudok belőle mit mutatni. Manapság a Super 7 adott ki, eléggé régies jellegű Krull figurákat, illetve a Lord of the Rings figurákból is lehet következtetni, kb hogy nézett volna ki ez a vonal.


Predator- 1986, Diamond Toys
Az 1986-os Predator akciófigura prototípust már felraktam a legjobb kiadatlan játékok listára is. Maga a cucc szerintem nagyon jól néz ki, de mivel más figuráról nincs információm az esetlegesen tervezett akkori Predator vonalból, ezért erre a listára ez végülis nem fért fel.


Köszönöm szépen a figyelmet!
TB