Vintage Star Wars érdekességek - 58

A vintage Mon Mothma figura
Kiadatlan vintage Star Wars figurákról már sokszor esett szó ebben a rovatban és most is egy ilyen darabról lesz szó…..a szinte csak pletyka szintjén létező vintage Mon Mothmáról.

Sokszor, sok helyen belefutottam már, hogy a Kenner a vintage érában, a Return of the Jedi vonalon belül számolt egy Mon Mothma figura kiadásával is, de erre eddig nem láttam tárgyszerű bizonyítékot. Sok más kiadatlan figurához hasonlóan ez a karakter is szerepelt az előzetes jegyzetekben, ám a későbbi történetéből nem nagyon maradtak fenn bizonyítékok. Gus Lopez viszont pár évvel ezelőtt hozzájutott egy nagyon szép prototípushoz, ami voltaképpen bebizonyította, hogy a karakter kiadásával tényleg terveztek egy ideig…. Az előkerült figura érdekes módon agyagból készült, amit drótra vittek fel az alkotók. Ez nem volt példa nélküli, de általában műanyagot vagy waxot használtak. Nagyon szépen lett megformázva és abszolút felismerhetőek a filmben látható karakter arcvonásai is. A méretéből és a mozgatási pontok helyéből egyértelmű, hogy ez a darab 3.75”-es akciófigurának készült, de szerintem ez nem volt mozgatható, csak szemléltetési célból készülhetett. A láb rész mozgatási helye nem is volt megformázva. Állítólag egy kisebb blaster-rel tervezték volna a boltokba küldeni, de azt nem lehet tudni, hogy egy új fegyverrel vagy újrafelhasználttal. Ráadásul szerintem nem is igazán illett volna a fegyver ehhez a karakterhez.

Kerestem a karakter jogi levédetését tartalmazó dokumentumot (hiszen ha komolyan terveztek egy figurával vagy járművel, akkor ilyennek kellett lennie és ez bizonyítja a tervezés tényét) mert a szintén kiadatlan Tarkin vagy az Owen figuránál is létezik ilyen. Kiderült, hogy azért nem találtam eddig meg, mert elég korán levédették és ekkor még nem volt meg a karakter végleges neve, így Rebel Dignitary (vagyis Lázadó méltóság) néven adták be a papírokat. Biztos, hogy ő az, mert Madine és Ackbar a saját nevén lett levédetve, más lázadó vezérről meg tudtommal nem készült vintage figura... legalábbis szerintem 82 Júliusában más lázadó elöljáró nem nagyon lehetett a pakliban. 

Ugyan a Return of the Jedi sorozat elején terveztek Mon Mothmával, de valószínűleg nagyon hamar elvetették a kiadás ötletét. A női figurák amúgy sem tartoztak a legjobban teljesítő darabok közé és Mon Mothma békés karaktere illetve semleges külleme se igazán ordított azért, hogy gyerekek számára készülő akciófigurát csináljanak belőle. Valószínűleg itt is a marketingeseken vagy magán a Lucasfilms-en csúszhatott el a dolog. Mindenesetre a custom készítőket azért megihlette a téma, úgyhogy látható, hogy kb, így nézett volna ki a cucc teljes pompájában.


 A karakter első hivatalos megjelenéséig egészen 1998-ig kellett várni. Ekkor a POTF2 sorozatban kiadták Mothmát, de azóta se nyúltak hozzá túl sok alkalommal. Az elmúlt 36 évben mindössze két figura készült belőle.


Pedig a Lázadók egyik legfontosabb vezetője igazán megérdemelne egy újabb kiadást, mondjuk a Vintage Collection vagy a Retro Collection keretein belül, de egy Rebels-es animated stílusú figurának is örülnék....még akkoris ha kicsit ingerszegény karakter. 

TB