Modern Star Wars figura érdekességek - 4.rész

A CD-vel ellátott Power of the Jedi figurák
Az akciófigurák történetében a 80-as évek vége óta jelen van az a trend, hogy a figurák mellé csomagolni szokás valami extra tartalmat is, amivel adott esetben segíteni lehet az eladásokat. Nem volt ez alól kivétel a Star Wars brand sem, ahol a Kenner már a vintage korszak végétől kezdve aktívan használta ezt a bejáratott fogást (coinok). Később a Hasbro sem hagyta el ezt a módszert, ám voltak olyan plusz cuccok is, amelyek végül nem kerültek a boltok polcaira. Ilyen volt a Power of the Jedi sorozatba tervezett, multimédiás CD-Rom-al ellátott figura csomag is.

A 90-es években egyre inkább az ilyen plusz tartalmak felé mozdultak el a játékgyártók, aminek következtében szinte nem is lehetett találni olyan játékvonalat, amihez ne lett volna egy rugós kilövő, ne adott volna valamelyik cucc gombnyomásra hangot vagy ne raktak volna a csomagba valami kis egyéb extrát. A Power of the Force 2-es szériában ez az extra előbb egy diafilm kocka volt (Freeze frame), majd az úgynevezett flashback kártya, de már ekkor megjelent a CD-ROM is. A 90-es évek végére a technika fejlődésének köszönhetően viszont az ilyen kis cuccokat felváltották a multimédiás, általában hangot lejátszó ajándékok, így az Episode I vonalba a múltkor már részben kitárgyalt Commtech chipek kerültek . Ezeknek a chipeknek viszont az előállítási költsége még akkoris relatíve drága volt, ha igazából szám szerint nem kerültek sokba, ugyanakkor az Episode I vonal nem túl jó teljesítménye miatt a Hasbro próbált valami más megoldást találni a Commtech chip helyett, amihez ráadásul egyedi olvasóra is szükség volt.

A „megoldás” a CD lemez lett…. a 2000-es évek elejére a CD-előállítási költségei minimálisra csökkentek, ráadásul már a háztartások többsége rendelkezett számítógéppel, amiben volt CD lejátszó is, így optimális megoldásnak tűnt. Ezen kívül az internet még nem volt az az információs szörnyszülött, mint manapság, így tényleg jó ötletnek tűnt a figurák mellé egy olyan CD-t csomagolni, amin mindenféle plusz tartalom megtalálható. A Star Wars játékok történetében először, 1998-ban még a Power of the Force 2 szériában meg a CD lemez, amit egy playset mellé adtak. Ebben az esetben viszont a CD nem egy extra tartalom volt, hanem végülis maga a játék. A Millenium Falcon playset ugyanis egy PC-re csatlakoztatható, a Millenium Falcon pilótafülkéjét ábrázoló periféria volt, amelyet a CD-ről elindítható játékkal lehetett használni. A periféria mellé járt egy Han Solo figura is, ami a korábban már kiadott Gunner Station Han Solo enyhén átdolgozott változata volt. A csomag Wallmart exkluzívként jelent meg és nem terjedt el túlságosan a piacon.


2001-ben a Power of the Jedi vonalban játszott el a Hasbro először a gondolattal, hogy ki lehetne adni pár olyan figura csomagot is, amiben egy ajándék CD-ROM lenne megtalálható, mindenféle tartalommal. A csomaghoz két figurát terveztek meg….egy Bespin Luke-ot és egy Vader-t, amit egy-egy-egy multimédiás CD-ROM-al küldtek volna a boltokba. A figura és a CD egy egyedi csomagolást kapott, amelyen nyilvánvalóan erősen felhívták a figyelmet a csomag selling point-jára, a CD-re. A CD-re egy egyedi játékprogramot terveztek, amelyben egy X-Wing-el lehetett volna repülni. Ezen kívül a karakter interaktív „Force File-ja” is helyet kapott volna, ami egy olyan mozgókép fájl volt, amiben a karakter alapvető történetét hallhattuk volna. Ezen kívül az egyéb életrajzi adatok mellett egy creator is helyet kapott volna, aminek a segítségével a kis padawanok elkészíthették volna a saját interaktív Force File-jukat, amit aztán fel is tölthettek volna az internetre. Nem mondom, hogy ez egy világverő csomag volt, de 2001-ben azért mindez nem tűnt hülyeségnek. A koncepcióhoz elkészítették a figurák festett prototípusait, illetve a csomagolások mock up-ját.A CD-ROM-al ellátott POTJ figurákból azonban nem lett semmi. A Hasbro megszondázta az érdeklődést és mivel a kereskedők nem lelkesedek a plusz ajándékért, ezért az egész projektet törölték. Tudtommal később sem jelent meg CD-vel ellátott Star Wars figura, viszont a Hasbro nem vetette el teljesen az ötletet, mert 2003-ban a G.I.Joe figurák mellé végül hasonló CD-ket adtak (Mission Disc). Azokon a CD-ken szintén egy PC játék kapott helyet illetve képregény és két epizód a G.I.Joe rajzfilmből.

A CD-s POTJ csomaghoz megtervezett Bespin Luke viszont nem ment teljesen a kukába. A figurát jelentősen áttervezték és végül a 2003-as SAGA vonalban kiadták. Érdekes, hogy a figurának szinte minden eleméhez és kiegészítőjéhez hozzányúltak valamilyen formában. A Vader-nél sajnos nem találtam meg, hogy mi lett a sorsa. A testalkat alapján ezt nem használták fel más figura előállítására és önmagában sem adták ki semmilyen formában, legalábbis nekem úgy tűnik. Kivételesen úgy gondolom, hogy a Hasbro jól döntött. Nem hiszem, hogy a Cd-vel ellátott POTJ figurákra sokkal nagyobb lett volna az érdeklődés, mint a normál, basic kiadásokra. A kiadatlanságuk miatt viszont ezek a Cd-s pakkok érdekes momentumai az akciófigurák történetének.
TB