G.I.Joe érdekességek - 47


A lecserélt Night Force figurák és a sosemvolt Desert Force sub team
 
A G.I.Joe márka történelmének talán a legérdekesebb részét azok a dolgok képezik, amelyek végül ilyen-olyan okokból nem mentek át a rostán és sosem kerülhettek a boltokba. Minden játékprojekt egy ötlettel kezdődött, de sajnos nem minden ötlet tudott megvalósulni még akkor sem, ha egyébként működhetett volna. Némelyik elképzelés pedig egy kicsit más formában tudott megvalósulni, mint ahogyan eredetileg kitalálták. A mai érdekességes cikkben két ilyen dologról lesz szó… A soha meg nem valósult Desert Force Sub Team-ről és a lecserélt Night Force figurákról.
 
Nemrégiben került kalapács alá két dokumentum, ami Greg Berndtson Hasbro-s belső levelezéséből származott. Mind a kettő igen érdekes információkat közöl 1-1 tervezési ötlet korai paramétereiről. Greg Berndtson egy eléggé elismert játéktervező - szakember, aki 1977-85 között tervezőként, majd 85-97 között design igazgatóként dolgozott Hasbro-nál. A G.I.Joe cuccokon is elég sokat dolgozott, részt vett többet között a Mauler Tank, a Flagg és a JUMP jet pack fejlesztésében is. 1985-től kezdve a teljes G.I.Joe termékcsalád tervezéséért ő felelt és ilyen minőségében egy 6 fős tervezőcsapatot irányított, ami 85-94 között évente, mintegy 140 játékötletet dolgozott ki. Ezen óriási mennyiségű ötletnek bizony legalább a 2/3-ada ilyen-olyan okokból a kukában végezte vagy végül nem abban a formában valósult meg, ahogyan azt eredetileg kitalálták. Az előkerült dokumentumok két ilyen ötletről árulkodnak.

Az első papír 1988 Májusából származik és a minden Joe gyűjtő által ismert (és vágyott) Night Force sub team-ről tartalmaz részleteket. Ez a papír voltaképpen egy tájékoztatás, amiben Greg informálja a terjesztési osztályt az új Night Force sub team paramétereiről. Sok mindent leírt, ami végül meg is maradt…a kettes pakkos forgalmazást, azt hogy ezek a figurák csak átfestések lesznek, hogy maradnak az eredeti kiegészítők is és hogy ezekhez csak egy új színezési sémát fognak mellékelni. Ami viszont az igazán meglepő, az a felsorolt karakterszelekció. Először is itt csak négy karaktert láthatunk, miközben a Night Force csapat végül 1988 végén hat figurával jelent meg, három 2-es pakkra bontva. Úgy tűnik, valamikor a nyár folyamán úgy döntöttek, hogy négy figura helyett inkább hatot kellene a boltokba küldeni. A másik érdekesség a kiadandó karakterek listája, ugyanis ebből a négyből, csak egy – Psyche Out – került ténylegesen kiadásra Night Force színekben.
 


Az RC Driver az egy évvel korábban kiadott, rádióirányítású járgány, a Crossfire sofőrjét, Rumblert jelenti, aminek a mintáit úgy tűnik újra fel akarták használni. A Rumbler már eleve egy öszvér figura volt, aminek az összes alkotóeleme egy-egy másik figurából származott, úgyhogy csak a jól ismert alkatrészeket kellett volna hozzá újrafesteni.
 


A Persuader Driver ugye Backstop. Ezt szintén egy évvel korábban adták ki, de szerintem nem igazán illett volna a figura megjelenése a Night Force brigádjába még átfestés után sem, ráadásul neki csak egy forgótáras pisztolya volt fegyvernek, úgyhogy egyáltalán nem csodálkozom, hogy lecserélték.
 
A harmadik elveszett karakter Low Light volt, aki szerintem nagyon szép lett volna a Night Force-ban, viszont a következő évben készült belőle egy Slaughters Marauders sub team-es változat is. Mivel ez utóbbi volt az egyik főszereplő a készülő Operation Dragonfire mini szériában ezért lehetséges, hogy végül ezért vetették el a Night Force-os kiadását. Mindenesetre ő működött volna szerintem, bár a szürke-fekete színkombináció nála nem hatott volna gyökeres változásként, hiszen az alap figura is szürke színű volt.


A Night Force csapatban végül Tunnel Rat, Outback, Psyche Out, Crazylegs, Sneak Peek és Falcon jelent meg 88 végén és véleményem szerint, a karakterváltoztatás a csapat előnyére vált. A csapat 1989-ben további hat új taggal is bővült. 
 


A másik levél 1990 Októberében született, tehát, ebből leginkább már az 1991-es figurákra lehet következtetést levonni. A levélben Greg szintén a terjesztési osztályt tájékoztatja egy új sub team-ről a Desert Force-ról. Ez a karakter felsorolás alapján négy figurából állt volna. A Night Force-hoz hasonlóan csak a már meglévő figurák sivatagos jellegű átfestését adták volna ki, amelyek mellé kis módosítással az eredeti kiegészítőiket adták volna, ugyanakkor Greg itt két esetben változtatásokat kért.

Elhagyta volna Salvo gigantikus rakétavetőjét és azt Red Star (a levélben Capt. Krimov-ként említi, valószínűleg még nem volt meg a karakter végleges neve, hiszen ez csak 1991-ben jelent meg) rugós kilövőjével akarta helyettesíteni.
 A másik Ambush, amihez pluszban szintén adott volna egy ugyanilyen rugós rakétakilövőt, a kor szellemiségének megfelelően. (Érdekes, hogy ez utóbbi óhaj Európában alapból is teljesült, bár itt az eredeti Ambush mellé adtak egy kilövőt, ami viszont Snow Serpent-é volt és nem Sci-Fi-é.)
 


A karakter szelekció olyan szempontból érdekes, hogy itt megint csak szerepel két figura, akit egy kicsit nehéz elképzelni egy sivatagos csapat tagjaként. Salvo és Ambush még oké, ők szerintem remekül festettek volna, de Heavy Duty-t és Sci-Fi-t nehéz egy kicsit elképzelni homokbarnán. Főként az utóbbit, akinek gyakorlatilag egy szkafander jellegű ruhája van, és az nem hiszem, hogy szépen mutatott volna sivatagos kamuflázzsal.
 Ez a sub team valamiért nem valósulhatott meg. Lehetséges, hogy a marketingesek soknak gondolták volna ezt a csapatot az Eco Warriors és a Sonic fighters mellé vagy éppen túl kevésnek, hiszen 1991-ben már minden sub team kapott valami extra cuccot (hangot kiadó hátizsák, vízkilövő, glider stb. ), ez a csapat pedig a leírás alapján egy régi, hagyományos jellegű sub team lett volna. Mindenesetre szerintem kár érte, mert egy kicsit más karakterekkel akár működhetett volna.
 


Azt nem tudom, hogy összefüggésben van-e ezzel, de 1991-ben egy sivatagi karakter – Dusty – azért mégiscsak megjelent, bár nem sub team részeként és teljesen új alkatrészekből felépítve. Lehetséges, hogy a sivatagi sub team koncepcióját végül csak egyetlen figurára butították le.
 


Egy sivatagos sub team viszont sokkal később, 2004-ben mégis kiadásra került. A Desert Patrol Squad, annyi hasonlóságot mutat csak a Desert Force koncepciójával, hogy ez is újrafestett, vintage felépítésű figurákat tartalmazott, bár teljesen más karaktereket, mint a 90-es ötlet. Elképzelhető, hogy 2004-ben egy ilyen régi, fiókba tett ötlethez nyúltak vissza és ugyan azt nem tudjuk, hogy a sivatagos festést hasonlóan képzelték-e el 90-ben, mint itt, mindenesetre ebből azért körülbelül el lehet képzelni, hogy hogyan is nézett volna ki Heavy Duty, Salvo, Sci Fi és Ambush ilyesmi küllemmel.
 


TB