A Star Wars játékjárművek története -16.rész


U-Wing Fighter
A Star Wars játékjárművek története című sorozatom mai részében egy nem túlzottan hosszú múltra visszatekintő, ám annál emlékezetesebb géptípussal az U-Wing-gel fogok foglalkozni. Ugyan a gép nem túl régóta része a Star Wars világának, ám szerintem mindenkinek megmaradt az emlékezetében, aki akár csak egyszer is látta a Rogue One-t… továbbá azóta számos más Star Wars produktumban is szerepet kapott. Bár nem túl sok játékot készítettek belőle az elmúlt 3,5 évben, amit viszont igen, az relatíve jól sikerült, úgyhogy mindenképpen érdemes volt arra, hogy ez is kapjon egy önálló epizódot. No meg ezen túl, egy általam igen kedvelt típusról van szó, úgyhogy mindenképpen foglalkozni akartam vele.
 
Az U-Wing gépet a Rogue One Star Wars spin off filmhez találták ki és egy új típushoz képest meglehetősen sok képernyő időt kapott. Nem csak, hogy a férfi főszereplő Cassian ezt a gépet használta, de a scariff-i csatában részt vett egy másik példány is, amit harc közben is láthattunk. Engem már itt megfogott a gép kettős jellege, miszerint az űrben egy vaskos nehézvadászként használják, a légkörben viszont olyan támogató szerepkörben, ami számomra eléggé megidézi a Vietnámi háborúban alkalmazott Bell UH-1-es helikoptereket.
 

Szerencsére a gépet nem csak a Rogue One-ban láthattuk, hiszen a Rebels animációs sorozatba is importálták, például Saw Guerrera és Edrio is használtak egyet. Összesen négy sorozatepizódban volt látható. Természetesen azóta minden más platformon is helyet kapott az U-Wing legyen szó képregényről (pl Doctor Aphra, Vader: Dark Visions) vagy számítógépes játékról (Force Arena, Battlefront) és ez a sor várhatóan tovább is fog még bővülni, hiszen az említett időszakból több új mozgóképes produktum is készülni fog, amiben logikus lesz a használata (Cassian sorozat). A Battlefront-ban egyébként a gép űrbeli harci képességeit is látni lehetett és bár nem vagyok egy nagy gamer, de azért egyszer kipróbálnám milyen manőverezni vele.
 


Az UT-60D U-Wing gép egyébként az Incom cég gyártmánya, csak úgy, mint az X-Wing vagy a köztársasági haderőnek gyártott Z-95 és ARC-170 Starfighter. A gépet elsősorban nehézvadász és támogató szerepkörbe szánták, így a felszereltsége is ennek megfelelő. Négy erős hajtóművel, lézerágyúkkal és az oldalajtók mögött megtalálható ion fegyverekkel rendelkezett. Összesen nyolc személyt tud szállítani, ami alkalmassá teszi csapat és könnyű teherszállítási feladatokra is. Nem meglepő, hogy épp ezért egy polgári változata is létezik, amelyen semmilyen fegyverzet nincsen. A történet szerint egyébként ez volt az egyik utolsó gép, amit még a köztársasági haderőnek fejlesztettek ki, de ez már nem kerülhetett ki a csapatokhoz. Később a Birodalom pedig inkább a Sienar-t részesítette előnyben a közbeszerzéseknél, így az ÚT-60 sohasem került sorozatgyártásba. A legyártott példányok végülis Bail Organa ügyeskedése által kerültek a lázadók kezére, akik egészen a Polgárháború végéig alkalmazták is őket, sőt a maradék darabok még az Új-köztársaság idejében is szolgáltak.
 
Talán nem annyira meglepő, hogy a típus rövid történelme és nem éppen szerény méretei miatt nem túl sok játék készült belőle. Elsősorban a Lego és a die cast gyártók használták a gépet, de azért a Hasbro is kiadta a maga járgányát 3,75”-ben. Én remélem, hogy a későbbiekben még találkozhatunk szép nagy U-Wing-ekkel újabb játékok formájában, mert lenne benne potenciál.
 
A Hasbro 2016 Szeptemberében a Rogue One filmbemutató előtt adta ki az eddigi egyetlen 3,75”-es akciófigurákhoz való U-Wing járékjárművét, ami természetesen a Rogue One játékvonal részeként jelent meg. A meglehetősen nagy és impozáns járgányt egy jó nagy Rogue One dizájnú dobozban küldték az üzletekbe, aminek a képe egy erős csatajelenetben ábrázolja a gépet. Maga a játék viszont közel sem tökéletes, többek között az arányai nyilván nem felelnek meg teljesen a filmben látottaknak, de ez csak a kisebbik baj…a nagyobb, hogy az oldalajtók sem nyithatóak és a has részt meglehetősen elvékonyították, aminek köszönhetően ezt kvázi csak vadászként lehet alkalmazni, csapatszállítóként nem. A gépnek így elveszett egy ötletes, mutatós és játék szempontból kihasználható funkciója. A pilótafülke kabinteteje viszont felnyitható, ami azért érdekes, mert emlékeim szerint ez így nem is látszódott a filmben, sőt nem is egy személyes volt a pilótafülke. Ez a rész is nyilván az egyszerűsítés áldozata lett. Ezt leszámítva végülis a többi dolog oké, a szárnyak szépen hátranyithatóak, vannak kihúzható futóművek és mellékeltek hozzá egy barna kabátos Cassian Andor figurát is. Bár ilyen figura megjelent egy kettes pakkban is, az elvileg nem azonos az U-Wing mellé adott darabbal, tehát mondhatjuk, hogy a jármű egy exkluzív figurát kapott. A Rogue One járművek java része kapott továbbá NERF kilövőt is, ami sajnos erről a járgányról sem maradt le, de szerencsére ez a szivacságyú betolható a gép hasába. Küllemre a gép csinos, de sajnos a raktér rész hiányától nem tudok elvonatkoztatni. Ekkora méretben (és árkategóriában) ennek bele kellett volna férnie.
 

Sajnos azóta sem adtak ki, 3,75”-es figurákhoz való újabb U-Wing-et, de azért a Hasbro más területeken használta a járgányt. 2016 végén a Black Series Die cast alvonalában, a Titanium Series-ben is kiadtak egy U-Wing-et, ami önmagában véve remekül sikerült. A kb. tíz centis modell kidolgozottsága megfelelő, a festése is oké és még a szárnyait is megcsinálták nyithatóra. Pár dollárért nem is rossz.
 A Hasbro természetesen nem hagyhatta ki a ziccert, hogy a gépet a Micro Machines termékvonalban is megjelentesse és ez rögtön két féle opcióban is megtörtént. A zárt szárnyú változatot egy Tie Striker-el és egy Krennic Shuttle-el, a nyitott szárnyú változatot pedig egy X-Wing-el és egy Death Star-al egybecsomagolva lehetett megszerezni. A méretük jóval kisebb, mint bármelyik másik Die cast változatnak és a kidolgozottságuk is jóval egyszerűbb. Ezen kívül teljesen merev, egybeöntött darabok, úgyhogy nincsenek mozgatható részeik.
 
A Hot Wheels sem maradt rest, hiszen 2016 végétől kezdve összesen három formában is elsütötték gyakorlatilag ugyanazt az egy die cast járgányt. Először a Starships sorozatban adták ki, egyedileg csomagolva. Ez a járgány elég impozánsra sikerült és igen jól mutat a szokásosan mellékelt standen. A nagyobbacska Starship modellek közül való (nagyobb a Titanium-nál is) és az egyetlen pici negatívumának talán csak a festését tudnám felhozni, ugyanis a filmben látott géphez képest itt egy kicsit elveszik a kék szín. Lehet, hogy a kicsit világosabb árnyalat miatt, illetve a hajtóműgondolákról is lefelejtették a kék csíkokat. Ezt leszámítva viszont teljesen rendben van, még a szárnya is nyitható.
 


Nem sokkal később ugyanezt az U-Wing-et felhasználták egy exkluzív darab előállításához is. A Battle of Scariff playset részeként ugyanis kiadtak egy egyedi, harci sérülésekkel tarkított változatot is, amelyet csak ebben a playsetben lehetett megszerezni. Ez a darab egy kicsit vagányabbul néz ki, legalábbis nekem egy fokkal jobban tetszik. A festést leszámítva a gép megegyezik a sima Starships kiadással, de a fegyverére itt egy piros, műanyag lézernyalábot lehetett helyezni.
 


Az első kiadást nem sokkal később egy négyes pakkban is újra felhasználták. Itt változatlan formában került a dobozba egy X-Wing, egy Tie Fighter és egy Csillagromboló mellé. A csomag neve Hero &Villain Starship pack volt.  
 
A Lego viszonylag rövid idő lefolyása alatt több készletet is kiadott a típusból, de többnyire csak igen kicsi méretben. A palettáról még mindenképpen hiányzik egy nagy és élethű, mondjuk úgy UCS méretű darab, amivel körülbelül teljes lehetne az U-Wing kínálat. A készletek java részét a Rogue One filmbemutató környékén adták ki, azóta csak egy, igen kicsike készlet jelent meg a típusról.
 
Az U-Wing-et először 2016-ban adta ki a Lego 75155 Rebel U-Wing Fighter néven. Ez szerencsére rögtön egy normális méretű készlet volt és a 659 alkatrészéből egy meglehetősen nagy, 54*28*6 centis gépet lehetett összerakni. Külső megjelenését tekintve teljesen sikerült hoznia azt, amit a Rogue One-ban láthattunk és a funkcionalitását tekintve is rendben van. A szárnyak igaz, hogy nem fokozatban nyithatóak, de a két alapállásban rögzíthetőek, így nem kell aggódni a szárny lötyögés miatt. Az oldalajtók nyithatóak és a raktérből is elő lehet húzni az ionfegyverek állványát, így lehet vele „vietnámozni” rendesen. A hátsó rámpa is lenyílik, de ez sajnos egy vakablak, amelyen keresztül nem érhető el a raktér. A hajtóművek, a pilótafülke és az alsó üvegezés is tetszik és talán nem is véletlen, hogy a megjelenés után relatíve hamar meg is vásároltam. Természetesen videó is készült róla, úgyhogy aki azt esetleg még nem látta, mindenképpen pótolja. A figurák tekintetében sem rossz a cucc, összesen öt darabot mellékeltek hozzá, amiből a pilóta és Bistan igencsak jól néznek ki. Rajtuk kívül Jyn Erso, Cassian és egy Rebel Trooper, Corporal Eskro Casrich figurája volt még a dobozban. A pilóta figura feltűnt a 75172 Y-Wing készletben is, de a többi darab mind egyedi volt…csak ebben a szettben lehetett hozzájuk jutni. Összességében ez egy nagyon jó kis cucc és kb. minden nap megcsodálom a polcomon.
 A 75160 U-Wing volt a második Lego készlet, amit a típusról készítettek. Ez 2017 Januárjában jelent meg, nem sokkal tehát a film bemutatója után. A Microfighters sorozat 4. szériájának egyik tagja volt, amiből ki is lehet következtetni, hogy ez egy micro méretű, 109 alkatrészből felépülő hajó volt. Microfighter-hez képest ez még egészen jól néz ki és 12 * 6 * 3 centis dimenzióival nem is a kisebb Microfighter-ek közül való. A megjelenése nagyjából hűen tükrözi a gép küllemét, már amennyire azt 109 elemből vissza lehet adni. Van benne stud kilövő, nyithatóak a szárnyak és a hajtóműveket is sikerült nagyjából arányosan eltalálni. Egy minifigura is járt a készlethez, de a microfighterek-nél ez sajnos totális aránytalanságot szokott eredményezni. A pilótafülke ugyanis nyitott, így a figurát gyakorlatilag a gép hátára kell ültetni, ami nem egy csinos megoldás. Tudom ez minden microfighter-nél így szokott lenni, de én pont ezért nem tudtam soha megbékélni ezzel, az amúgy gyerekeknek szánt termékvonallal. A figura egyébként egy egészen pofás U-Wing pilot, amit csak ebben a készletben lehetett megszerezni és ezért szerintem mindenképpen meg is érte megvenni a szettet.
 A 30496 U-Wing 2017 Májusában jelent meg polybag-es formában. Az 55 alkatrészből felépülő aprócska U-Wing amolyan félig-meddig promóciós készlet volt, hiszen valahol képregény mellé adták mellékletként máshol meg bizonyos összegű vásárlás felett járt ajándékként. Ezeken túl viszont üzletben is lehetett találkozni vele. Az 55 alkatrészből egy meglehetősen karcsú, sematikus, de azért éppen felismerhető U-Wing-et lehetett összerakni, aminek nem lehetett nyitni a szárnyait. Figura sem járt mellé, úgyhogy ezt tényleg csak egy kis asztaldísznek kell felfogni. Annak viszont elmegy.
 


A 911946 U-Wing volt a legfrissebb Lego megjelenése a géptípusnak. Ez viszont sajnos megint egy mini készlet volt csupán, ami 37 alkatrészből épül fel és szintén zacskós csomagolást kapott. Bolti forgalmazásba nem került csak a Lego Star Wars magazinok ajándékaként lehetett megszerezni. Azt nem tudom, hogy itthon sorra került-e már (szerintem nem, de bevallom nem szoktam figyelni a Lego Star Wars újságokat), de az biztos, hogy a németeknél 2019. Áprilisában debütált. A készlet maga egyébként méreteihez képest nem rossz, a gép felismerhető és még azt is megoldották, hogy a szárnyak hátranyithatóak legyenek. A hajtóművekre mondjuk kitalálhattak volna egy másik alkatrészt, mert azok viszont elég csúnyácskák így. Természetesen minifigura nem járt hozzá.
 


Sajnos UCS méretben eddig még nem jelent meg U-Wing. Noha én ezt a kategóriát nem gyűjtöm, de kétségtelen, hogy az interneten fellelhető saját készítésű UCS U-Wing-ek egyszerűen gyönyörűek. Még az Ideas programban is felbukkant 1-2, de sajnos ezeddig nem kapták meg a kellő támogatást, és ha meg is kapnák, valószínűleg a Lego nem is küldené őket a boltokba. Ki tudja, egyszer talán majd emellett döntenek, mert igencsak impozáns készlet lehetne.
 
A Rebel U-Wing Fighter nem tekint vissza hosszú múltra és amint láttátok elsősorban kisebb játékok készültek belőle. Ennek ellenére azért jó párszor használták a játékgyártók, és ha a típus feltűnik még az eljövendő mozgóképes Star Wars alkotásokban, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy a játékok sora további darabokkal fog bővülni.
TB