Top 10 legjobban hiányzó Clone Wars figura


Annak idején, amikor a Rebels című animációs Star Wars sorozatnak vége lett, í rtam egy top 10-es listát azokról a karakterekről , akikről sajnálatos módon nem készült akciófigura. Már akkoriban elterveztem, hogy ugyanezen szempontból megvizsgálom a másik népszerű sorozatot, a Clone Wars-t is, de valahogy mindig alulra került a teendők sorrendjében. Ugyanakkor jövőre érkezik majd a sorozat új és egyben befejező évada így talán egy kicsit melegítésnek is érdemes megvizsgálni melyek voltak azok a kiváló Clone Wars karakterek, amelyekből végül nem csináltak akciófigurát.
 
A Clone Wars volt ezeddig a legsikeresebb animációs Star Wars sorozat. Hat évadon keresztül (és jövőre érkezik a hetedik) követhettük Anakin és Obi-Wan kalandjait a klónháború idején, de szerencsére a sorozat nem állt meg ennyinél. Annyi szereplővel, fajjal, szemszöggel és részlettel bővítette a Star Wars univerzumát, amire ezeddig még semelyik más sorozat se volt képes. Gyakorlatilag egymillió jól sikerült részletet lehetne felsorolni belőle, de ezt most nem fogom megtenni, mert a sorozatban rejlő mélységeket mindenkinek magának kell felfedeznie. Én mindenesetre óriási Clone Wars rajongó vagyok. A játékok tekintetében is maradandót alkotott a sorozat, hiszen 2008-2013 között jóval több, mint 200 akciófigura született a sorozat szereplőiből. Nem is akármilyenek….jócskán vannak közöttük olyanok, amit a gyűjtők a mai imádnak és keresnek. A rengeteg kiadás ellenére viszont még mindig van egy csomó olyan nagyszerű karakter, amiből nem készült akciófigura az évek során, pedig a sorozatbeli jelentősége vagy az izgalmas kinézete okán a szereplő ezt megérdemelte volna. A mai listában azt a tíz, szerintem legjobb Clone Wars karaktert gyűjtöttem össze, amiből még nem készült figura.
 
Igyekeztem olyanokat összeválogatni, akik több részben és relatíve sok képernyő időt kaptak. Ezen kívül figuraként is remekül néztek volna ki. Egyedi, érdekes karaktereket, akik tuti, hogy keresettek és kedveltek lettek volna figura formában is. Persze mindenkit nem lehetett felrakni a listára….ugyanis legalább kétszer ennyi jó karakter volt a Clone Wars-ban, akikből nem lett játék és sajnos sok esetben a remény se látszik rá, hogy ez valaha megváltozik. Természetesen most is kíváncsi lennék rá, szerintetek melyik Clone Wars karakterből kellett volna még akciófigurát csinálni? Írjátok le kommentben.

Ziro

Ziro Desilistic Tiure azaz Ziro a Hutt először az egész estés Clone Wars rajzfilmben tűnt fel, mint egy fontos mellékszereplő, majd a Clone Wars rajzfilmben is további négy epizódban használták. Jabba sunyi nagybátyja nem volt éppen a legszimpatikusabb karakter, de az kétségtelen, hogy érdekes színfoltja volt a Clone Wars világának. Emiatt és mert Jabba figurából relatíve sok van, némiképp furcsa, hogy ezt a kisebb termetű, de érdekes külső jegyekkel (lilás szín, sárga tetoválások) bíró karaktert nem csinálták meg akciófiguraként. Nyilván egy önálló creature pack-ban vagy több, másik figurával egybecsomagolva működött volna jól, de ha én lennék a döntéshozók helyében pont az ilyen extrább karaktereket kínálnám exkluzívként. Külön érdekesség egyébként, hogy őt nem, de a kisebb jelentőségű IG-86-os bérgyilkos droidját simán kiadták single card-os figuraként… Custom változat természetesen azért készült belőle méghozzá egyáltalán nem is rossz. Persze nyilván egy Jabba figurából alakították át.

Younglings

A Clone Wars egyik fontos építőköve volt, hogy megmutatta nekünk a mindennapi Jedi lét apró részleteit is. A Jedi-vé válás fontos mozzanatai is bemutatásra kerültek, mégpedig egy csapat padawan szemszögéből, akiket a sorozat folyamán többször is láthattunk. A kristály megszerzésétől kezdve, a kardkészítésen át, az udvari vívóleckékig sok mindent láthattunk, amit egy Jedi növendéknek végig kellett járnia a tanulása során. Ez a csapat padawan (Gungi, Petro, Katooni, Byph, Ganodi és Zatt) összesen hat epizódban volt látható és még harcolni is láthattuk őket. ( Szerintem a Clone Wars történetének legmeghatóbb rohamát hajtják végre Ahsokával, a Weequay kalózokkal és a hagyományos! szablyával droidokat aprító Hondo-val együtt) Jedi padawan akciófigurákból nem készült túlságosan sok az évek során, és ami igen az is többnyire Anakin Skywalker volt. Ez a csapat viszont mindenképpen egy többes pakkért kiáltott volna, amiben az összes padawant egybecsomagolva lehetett volna megszerezni. Ha megcsinálták volna, akkor szerintem ma, az egyik legkeresettebb csomag lenne (pláne ha exkluzívként adták volna ki. ) Custom azért létezik belőlük, nem is akármilyen.
 


Morallo Eval

A Clone Wars-ban nagy kedvenceim voltak azok a részek, amelyekben nem a Köztársaság kontra Szeparatisták konfliktus volt az előtérben, hanem a félig-meddig tőlük független történetszálak. Az ilyenek elég sokszor a fejvadászokat helyezték az előtérbe és ezek közül is kimagaslottak azok a részek, amikor Moralo Eval, Rako Hardeen és Cad Bane együtt bandáztak. Moralo Eval egy phindian fajba tartozó bűnöző volt, akinek fejvadászokat kellett toboroznia Dooku gróf számára, hogy azok elrabolják a Kancellárt. Egy kifejezetten sunyi, tenyérbemászó, gőgös karakter volt, akivel lehetetlen volt azonosulni, ugyanakkor rendkívül jól kidolgozott karakter volt. A „The Box” című epizód, amiben ő félig-meddig főszereplő volt, egészen biztosan ott van minden idők tíz legjobb Clone Wars epizódja között. Moralo külső megjelenése nem olyan eget rengetően érdekes, de azért mégsem csak egy sima ember, úgyhogy szerintem egy figurát igazán megérdemelt volna, de ilyet sajnos máig sem adott ki a Hasbro. Pedig a többi „Box”-ban szereplő fejvadásszal egybecsomagolva egy istentelenül durván kinéző csomagot lehetett volna a piacra dobni. Kis érdekesség, hogy a Mandalori trailerében látható carbonite tömbbe fagyasztott lény a pletykák szerint nem más, mint Moralo Eval….ha ez így van, akkor megkapta a kis tetű, ami járt neki….
 

Steela / Saw Guerrera

Steela és Saw Guerrera egy ellenálló/partizán/terrorista (melyik szemszögből melyik) testvérpár, akik a Clone Wars ötödik évadában tűntek fel az Onderon-on játszódó epizódokban. Saw Guerrera mindenkinek ismerős lehet a Rogue One mozifilmből, de eredetileg a Clone Wars rajzfilmben debütált a karakter. Kettejük közül eleve Steela volt a higgadtabb harcos, de sajnálatos korai halála még inkább a radikalizmus felé sodorta a forrófejű Saw-t. A Rebels-ben és a Rogue One-ban pedig láthattuk, hogy hová jutott. Steela öt, Saw négy epizódban szerepelt és relatíve sok képernyőidőt kaptak, éppen ezért szerintem mindenképpen kellett volna figurát készíteni belőlük. A ruháik és fegyvereik is jól néztek volna ki és adott esetben, többes pakkban is jól működtek volna. Saw Guerrera időskori változatát ugyan kiadták a Rogue One játékvonalban, de a fiatal, szikár változata is jól mutatott volna. Custom azért létezik belőlük is.
 

Bo Katan

Bo Katan-t már a Rebels figuráknál is hiányoltam. Teljességgel elfogadhatatlannak tartom, hogy míg egy csomó általános és konkrét mandalori figura megjelent már, de pont az az érdekes női mandó szereplő nem, amelyik két animációs sorozatban is fontos mellékszereplő volt. Több battle pack, mandalori járgány és egyedi figura is készült a Deathwatch tagokból és én egyszerűen nem hiszem el, hogy nem fért volna bele valamelyikbe egy nőiesebb vonású, levehető sisakos Bo Katan. A kiegészítők és az alapvető külső jegyek lehettek volna ugyanolyanok, mint a többinél, szóval nem hiszem, hogy óriási befektetést igényelt volna a dolog. A rajongók pedig biztosan megvették volna, hiszen a mandalori figuráknak óriási a rajongótábora. Reméljük egyszer majd ő is sorra kerül.
 

Latts Razzi

A Clone Wars egyik jó tulajdonsága volt az, hogy a két fő oldal csatáin kívül a fejvadászok világára is nagy hangsúlyt helyezett. Számos remek fejvadász karakter tűnt fel a sorozatban és mellettük a régi ismert arcok története is egy kicsit mélyítve lett. Az egyik kifejezetten érdekes fejvadász Latts Razzi volt, aki külleme alapján inkább egy kislányos manga karakternek tűnik, ám az epizódok alatt megtudtuk, hogy a kislányos külső egy remek harcost takar. Latts a Theelin fajba tartozik, amelynek képviselői bár feltűntek a Jedi Visszatér speciális változatában és a Sithek bosszújában is, azért leginkább a három animációs Star Wars sorozatban látszottak sokszor. Latts a sorozatban leginkább Embo-val és Bossk-al bandázott együtt, de feltűnt a Jabba palotáját védő fejvadászok körében is. A női Clone Wars karakterekről remek figurák készültek, szinte érthetetlen, hogy a Hasbro miért pont őt nem használta fel. Egy kifejezetten impozáns, egzotikus figura lett volna a lila bőrével és narancssárga hajával, ráadásul a növények indáira hasonlító ostorai is sokat dobtak volna rajta. Custom azért természetesen készült belőle.
 

Huyang

A fentebb már említett padawan-os epizódfolyamban tűnt fel a Huyang névre hallgató Mark IV-es típusú droid professzor, aki évszázadok óta tanítgatta a Jedi növendékeket a fénykard készítés rejtelmeire. Első látásra egy kicsit furcsa volt, hogy egy droidra bízzák ezt a feladatot, de jobban belegondolva a rengeteg építési lehetőség és a korábbi fénykardok adatai miatt ez voltaképpen egy zseniális ötlet volt. Az öreg droid egy kifejezetten kedves és vicces jelenség volt a sorozatban és kár is, hogy csak három epizódban láthattuk. Ennek ellenére egy figurát simán ki lehetett volna adni belőle. Az érdekesebb droid figurák eleve keresettek szoktak lenni a gyűjtők által, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy egy ilyen régies küllemű, különleges darab is népszerű célpont lett volna. Önállóan vagy többes pakkban is megállta volna a helyét, esetleg a Jedi növendékekkel összecsomagolva.  
 

Trench

A Clone Wars nem csak a sokféle Jedi és klón területén alkotott maradandót, hanem a szeparatista oldalon is remek karaktereket vonultatott fel. Trench adminrális egy viszonylag gusztustalan, (a sorozatban elszenvedett sérülései miatt) robot jellegű alkatrészekkel tarkított, pókszerű lény volt és a harch nevű fajba tartozott. Az emlékezetes külső jegyeken túl a karaktere is egészen érdekes volt, kicsit olyan vonásokat kapott, mint egy gőgös XVII. századi angol admirális. Jó stratéga volt és agyafúrt ellenfél, aki hat Clone Wars epizódban is feltűnt. Figura ugyanakkor mégsem készült belőle, pedig a 2000-es évek végén elég sok és érdekes fajba tartozó Star Wars karakterből adtak ki figurát. Trench kimaradt és az ugyan tény, hogy a nyolc karja, illetve nagyobb méretei miatt nem lett volna egyszerű a megvalósítása, de egy extrább Battle packba, vagy egy exkluzív csomagba azért be lehetett volna tenni. Egészen biztos, hogy ma is egy keresett darab lenne.
 

Rako Hardeen

Azok a részek, amelyekben Obi-Wan külsejét megváltoztatták és egy Rako Hardeen nevű fejvadász bőrébe bújt kifejezetten izgalmasak voltak. Több epizódon keresztül láthattuk így és a külső megjelenése is tök jóra sikerült. A klónokat megidéző arca, az arctetoválás, a mesterlövész fegyvere és a szedett-vedett klónfelszerelések is abszolút ötletesek voltak. Teljességgel meglepő, hogy miért nem készült belőle figura. A millió klón és a még több Obi-wan mellett ez kifejezetten egy extra darabnak számított volna, amiért a klónkedvelők ma is lelkesednének. Még az amúgy erős fejvadász mezőnyben is megállta volna a helyét. A custom kedvelőknek viszont egy kifejezetten kedvelt célpontja a karakter, úgyhogy egészen sok változat lelhető fel belőle a neten.
 

Pong Krell

Hát igen, Pong krell volt az egész Clone Wars sorozatban az egyik legérdekesebb és legösszetettebb karakter. Egy Jedi, aki papíron a pozitív oldalt képviseli, ám mégis mélységesen unszimpatikus, majd az események során az is kiderül, hogy egy klóngyűlölő áruló. Az ő karaktere sokat árnyalta a sorozat egész alapfelállását és a harci technikája is emlékezetes volt. Nem mellesleg az umbarai hadjárat, amelyben ő sokat szerepelt, volt az egyik legkreatívabb csatamező az egész Clone Wars-ban. Szerintem nincs is olyan néző, akinek ne maradt volna emlékezetes ez a karakter, úgyhogy teljességgel érthetetlen, hogy miért nem készítettek belőle figurát. Pedig még Lego minifigura is létezik belőle. Ráadásul egy bezalisk karaktert –Dextert- korábban kiadtak a 2002-es SAGA/ Attack of the Clones orozatban, úgyhogy nem is lett volna nagy meló abból kiindulva csinálni egy Pong Krell-t is. Igazi „must have” darab lenne…. Nyilván ezt a karaktert nem csak én hiányolom, úgyhogy a custom készítőknél is egy kedvelt karakter, amiből számos igen szép darabot állítottak már elő.
Természetesen most is voltak, akik éppen nem fértek fel a listára, nézzük meg őket is érintőlegesen
Ima Gun Di
Ima Gun Di a Nikto Jedi mester ugyan nem szerepelt túl sok Clone Wars epizódban, de az biztos, hogy a leghősiesebb Jedi halál különdíjat ő nyerné el. A Clone Wars-ban feltűnő Jedi mesterek jó részét kiadták valamilyen formában, de Ima Gun Di-ra nem került sor. Az egyetlen dolog, ami miatt nem tehettem fel a listára, az az, hogy a 2003-as Saga sorozatban megjelent egy Nikto Jedi figura, ami külső megjelenésében hasonlít Ima Gun Di-ra, csak a figurának nem ez volt a neve. Ettől függetlenül simán beszámítható annak.
 
Satine
A sorozat hat (+1) évadja alatt elég sok epizód játszódott mandalori környezetben, így egészen sok szereplő került ki a népszerű harcos nép soraiból. Satine volt a mandalori uralkodónő és mivel Obi-Wan-t gyengéd érzelmek fűzték hozzá, így meglehetősen sok képernyőidőt kapott. Mindegy 13 epizódban szerepelt, különféle öltözékekben, úgyhogy maximálisan alkalmas lett volna arra, hogy figurát csináljanak belőle. Ráadásul a Clone Wars játékvonal nem is bánt rosszul a női karakterekkel, jócskán jelentek meg ilyen figurák, úgyhogy egy kicsit furcsa is, hogy Satine kimaradt. Nem lett volna olyan igazán velőtrázó figura és végül csak ezért nem került fel a listára, de ha Padméból ki lehetett adni 26 figurát, akkor egyet bizony Satine is megérdemelt volna.
Gregor
Gregor, az amnéziás klón kommandós csak egy Clone Wars epizódban volt látható (a Clone Wars egyik legnagyobb rush jelenete az ő nevéhez fűződik), ugyanakkor később a Rebels-ben, Rex és Wolfe mellett egyike volt a három lázadókat segítő klón veteránnak. A jelentősége ilyen szempontból vitathatatlan és a belőle készült figura is biztosan jól sikerült volna. A listára végül azért nem tettem fel, mert csak egy részben volt látható és az egyenruhája nagyban hasonlított a Boss nevű kommandóséhoz, amelyből viszont készült figura.