A Lego Aquazone története - 1.rész


Hosszú idő után újra Lego történeti cikkel jelentkezem és a mai alanyom az az Aquazone téma lesz, amelyet anno ti szavaztatok meg a Facebook oldalon. Na jó….az már majdnem egy éve volt, szóval lehet már nem is emlékeztek rá, de én igen. Mivel az Aquazone egy kicsit kevésbé áll közel hozzám, mint a korábbi kivesézett Lego témák, ezért valahogy az istenért se akart megjönni az ihlet, hogy ezt a beígért cikket elkészítsem…. Ezért mindig halogattam, de most már erőt vettem magamon végre, mert ez a kicsit kevésbé gyűjtött és kevésbé az előtérben lévő 90-es évekbeli téma is megérdemli a maga történeti áttekintését. Mivel az Aquazone két rövidebb, ám jellegében alaposan eltérő korszakból áll, ezért a cikket is két részre vágtam és így talán, a korábbi Háború és Béke hosszúságú történeti cikkeimnél ez talán egy picit emészthetőbb is lesz. Nézzük akkor hát….
 
Az Aquazone volt a Lego első, kifejezetten mélytengeri jellegű témája, amelyet 1995-ben indítottak útjára. A 80-as, 90-es években több olyan film, sorozat illetve irodalmi mű is született, amelynek színtere a végtelen mély óceán volt és bár azt nem lehet mondani, hogy egy hasonló slágertéma lett volna, mint mondjuk a dinoszauruszok, de azért ez a témakör is elsődlegesen ebben az időszakban kezdett kibontakozni. Mondjuk úgy, hogy a korszellemet nem ez határozta meg, de azért a végtelen űr után teljesen logikusan a végtelen mély óceánok is megihlették ekkoriban az alkotókat. A popkultúrális csatlakozásokból csak kettőt említenék meg, az 1989-es Mélység Titka című James Cameron filmet, amit szerintem mindannyian láttatok, illetve a Seaquest DSV című, témájában az Aquazone-hoz nagyon hasonlító sorozatot, amelyet pont ebben az időszakban sugároztak (leginkább nyugaton, nálunk azt hiszem sosem adták). Úgyhogy az Aquazone ötlete nem volt minden alap nélküli.
 

Maga az Aquazone azért előzményekkel is rendelkezett. Amint, azt egy korábbi Lego érdekességes cikkben már kifejtettem, az Aquazone koncepció eredetileg a Space keretein belül jött létre csak akkor még a Seatron nevet viselte és egy idegen bolygóra álmodták meg. Az Ice Planet és más bányászós/ kutatós űrbeli témák után teljesen logikusan született meg az ötlet, hogy a Space színterét át lehetne vinni a víz alá, ahol a Space szettekhez hasonló, űrhajó-szerű tengeralattjárós illetve kutatóbázisos készleteket lehetne csinálni. Az ötletet ugyanaz a Jens Nygaard Knudsen szállította, aki a korábbi Space készleteket is megálmodta. A téma végül ebben a formájában nem valósult meg, de számos apró részlet később visszaköszönt az Aquazone készletekben….a mélytengeri búvárok, a robotkarokkal ellátott tengeralattjárók és a készletekhez járó tengeri állatok. Évekkel a Seatron tervei után aztán az egész alapszituációt áthozták az idegen bolygókról a földre és egy önálló, éveken keresztül forgalmazott Lego téma lett belőle. Nem is akármilyen….akár hiszitek, akár nem ez mindössze csak a második új Lego System rendszerű téma volt az eredeti hármasfogat (Town, Castle, Space) bemutatása óta…az első a Pirates volt ( A Technic, a Fabuland és a Belville nem System rendszerű, a Paradisa pedig a Town altémája volt – csak hogy senki se kössön bele ebbe a megállapításba), a második pedig jó pár évvel később az Aquazone.
 
Az Aquazone alapsztorija abszolút nem hordoz magában semmi meglepőt, főleg azoknak nem, akik ismerik a Space témák alapszituációját, vagy olvasták a Space, esetleg a Castle történeti cikkeimet. Itt is két frakció állt egymással szemben, amelyeknél az egyik oldal a jófiúk csapata, a másik pedig a kicsit, -amolyan szülő és gyerekbarát módon- rosszfiúk tábora. Ugye ekkoriban a Lego még bőven az erőszakmentes játékok híve volt, úgyhogy a negatív oldal is mindig mosolygós, kicsit kópé brigád volt, véletlenül se erőszakos bűnözők vagy gyilkolászós karakterek gyülekezete. A pozitív oldalt itt az Aquanauts csapata jelentette, akik a mélytengeri Neptune Discovery Lab-ban élő, békés bányászok, kutatók voltak. A tenger mélyén fellelhető ún. Hydrolator kristályokat kutatták fel, amiből oxigént lehet előállítani és ezt bányászták ki kereskedelmi célokból. Ellenfelük az Aquasharks csapat volt, akik szintén a kristályokat és a bányákat szerették volna megszerezni, de leginkább az Aquanauts csapat kárára. Az Aquanauts csapatot Jock Clouseau vezeti (nyilvánvaló az utalás Jaques Cousteau-ra a híres tengerkutatóra), az Aquasharks-ot pedig egy Tresher nevű, kampókezű gonosztevő. A neve utalás a Tresher Shark-ra vagyis a rókacápára. A kezdeti felállás két évig volt érvényben, aztán újabb frakciókat vezettek be, amelyek hasonlóan a Space frakciókhoz egyedi színvilággal és az előzőektől kissé eltérő járgányokkal rendelkeztek. Mivel az első részben csak ez a kettő frakció fog szerepelni, ezért az Aquaraiders, a Hydronauts és a Stingrays csapatot majd csak a következő epizódban mutatom be.  

Az Aquazone készletek általános külső megjelenése is nagyjából két szakaszra osztható. Az első időkben az Aquanauts oldal készletei sárga színűek voltak, amelyeket nagy trans blue üveges elemek tarkítottak. Ezek voltak a leghangsúlyosabb részei a járgányoknak. Egy nagyobb bázis és sok, hasonló felépítésű kisebb tengeralattjárós készlet született. Ezek általában robotkarokkal és az M:Tron-ból már ismert mágneses csatlakozókkal voltak ellátva. A csatlakozók mágneses tároló dobozokat tudtak felvenni, amelyek a kristály elemeket hordozták. A negatív oldal készletei kék-fekete színűek voltak, amelyet trans red üveges elemekkel dobtak fel. Emiatt az egész jellege kissé hasonlít a Space Police nevű Space altémára. Az üvegeken viszont itt cápafejet idéző festés is látható, amitől a tengeralattjáróknak lett egy kis vadászrepülős beütése. Az Aquashark oldal tengeralattjárói is ugyanúgy rendelkeztek robotkarokkal, propellerekkel és mágneses csatlakozókkal. Mindkét oldal gépei nagy általánosságban a már jól ismert alap Lego elemekből épültek fel, ám elég sok esetben tartalmaztak egyedi, sehol máshol nem alkalmazott elemeket is. Ezek némelyikének csak a színe egyedi, de van, amelyik teljesen új elem volt. Mindkét csapat készletei tartalmaztak tengeri állatokat, cápát és főleg polipot. A cápa ebben az időben már nem számított újnak, hiszen a Pirates készletekben már használták, de a polip csak itt, az Aquazone készletekben debütált. Később aztán felhasználták más témákban is. A kristály, amit mindkét csapat keresett krómezüst színű volt és szintén ebben az időben használták először. Érdekes, hogy ezt nem minden Aquazone készletben használták, pedig a történet szerint mindenki ezeket kereste. Ezen kívül még a szintén krómezüst szigonyokat és késeket említeném meg, amelyek szintén itt debütáltak. Itt mutatkozott be egy működő iránytű elem is, amelyet az évek során csak kilenc készletben használtak fel és az mind Aquazone-os cucc volt.
 Az Aquazone téma első felvonásában, ahol az Aquanauták és az Aquashark-ok álltak egymással szemben meglepően kevés féle figurát használtak. A pozitív oldal mindössze három, a negatív oldal pedig szintén három fajta figurát kapott, amiből kettő majdnem teljesen megegyezik. Általánosságban mindegyikükre jellemző, hogy régi típusú mosolygós, de mégis egyedinek festett fejjel rendelkeznek, mélytengeri szkafandert ábrázoló festett felsőtestük van és mindegyikhez járt egy mélytengeri búvárruhára emlékeztető sisak is. A frakciókon belül az egyes figurák kevéssé térnek el egymástól, a fejek és a kiegészítők kivételével általában megegyeznek. Nézzük azért meg a figurákat tételesen.
 
Jock Clouseau/Commander – Ő az Aquanauts csapat parancsnoka. A standard kék-fehér láb és a zipzáras overállt formázó fehér felsőtest mellett ő piros fejkendőt és szeplőket ábrázoló festést kapott az arcára, ettől lett egyedi a feje.  A búvársisakja áttetsző kék színű.
 
Diver – Ez az általános Aquanauts figura. A test és a lábak megegyeznek a Commander figuráéval ám a fej itt zöld szemüveges festést és másmilyen szájat kapott. A búvársisakja fekete színű.
 
Technician – A test és a lábak itt is megegyeznek az előzőekkel, de ez a figura vöröses hajat és headset fejtést kapott. A búvársisakja viszont azonos a Diver-ével. Két változata is van, az egyik kapott békatalpat, a másik nem.
 
Tresher – Ő az Aquashark csapat parancsnoka. Fekete a lába, a mellkasa és a karjai is. A testen egy másfajta overall festéssel. A bal keze helyén egy uv zöld kampó van. A búvársisakjának felépítménye fekete, a felső része pedig piros. Az arca érdekes, vonalazott festést kapott, ami nem tudom, hogy szőrzet akar lenni, vagy valamiféle sísapka.
 
Aquashark – Teljesen megegyezik az előző figurával, csak a feje más. Ez a figura fiatal „kópé” arcot kapott és vöröses haj festést.
 
Aquashark „The one” – Gyakorlatilag teljesen megegyezik az előző figurával, de mégis külön változatként tartják számon, mert ehhez nem adtak fekete békatalpakat. Ezt csak egy készletben használták fel.
 
Az Aquazone készletek csomagolása nem volt túlzottan harsány. A megszokott módon a jobb felső sarokban lévő, háromszög alakú embléma mutatta a frakcióba tartozást, de ezt leszámítva csak egy nagy Lego System felirat és a készlet száma volt olvasható a dobozon. A háttérképen minden esetben mélytengeri környezetet próbálnak mutatni, de inkább egy kicsit olyan hatásúak mintha egy akváriumban fotózták volna a készleteket. A szettek túlnyomó többsége dobozban került forgalmazásra, ám 1-1 példa volt a polybag-es illetve ablakos dobozos csomagolási formára is. Szinte minden csomagolási jellemző teljesen megegyezett a korabeli System készletekével, de mégis a háttérképek miatt egy kicsit talán kevésbé voltak ezek figyelemfelkeltőek.
 
Nem az Aquazone volt a 90-es években a legnépszerűbb Lego téma, ennek ellenére évekig rendszerben volt, úgyhogy ebből valószínűsíthető, hogy azért hozta a gyártó által elvárt számokat. Ma sem a legnépszerűbb gyűjtési terület, de azért mindig találni belőle szép, teljes példányokat és van, aki ezekkel is foglalkozik, de a Castle, a Space vagy a Pirates messze népszerűbb célpontok. Az áruk természetesen erősen változó, a ritkább nagyobb készletek akár több tízezer forintos áron cserélhetnek gazdát a kisebbek pedig felszereltségtől függően pár ezer forintokért mennek. Érdemes, amúgy gyűjteni őket, mert bár a készletek eloszlása egy kicsit egysíkú, de egyben nagyon jól mutatnak és a nagyobb készletek is elég impozánsan mutatnak a polcon.
 
Az Aquazone téma hat készlettel és egy kiegészítő csomaggal debütált 1995-ben. A készletek közül négy tartozott az Aquanauts frakcióhoz kettő pedig az Aquashark-hoz. A méretbeli megoszlásuk is viszonylag változatos volt, két egészen pici, három közepes és egy nagyobb szett került kiadásra. A legnagyobb szett elemszáma sem érte el az 500-at.
 
A 1822 Sea Claw 7 egy közepes méretű, 192 elemből felépülő sárga-fekete mélytengeri búvárhajó, ami két szárnnyal és egy mágneses csatlakozóval rendelkezik. Ez utóbbival egy dobozt tud szállítani, ami kristályokat tartalmaz. Az egyik szárnyon egy szigony kilövő található a másikon egy lézerfegyver. A dobozban még két minifigurát – egy Commandert és egy Divert – illetve egy fekete polipot is találhatunk. Ez a polip egyébként meglehetősen sok Aquazone készletben előfordult. A figurák szintén nem egyediek. A hajó egyébként kifejezetten kellemes küllemű. A készlet csomagolása viszont gyökeresen eltért a többi Aquazone cucctól. Ez egy ablakos dobozban került kiadásra és limitált cucc volt, noha azt nem találtam meg, hogy pontosan hol és miként volt forgalmazva.
 A 6115 Shark Scout vagy másnéven Aquashark Dart egy kisméretű, 28 elemből felépülő járgány, ami a negatív oldalt erősíti. Egy teljesen tipikus kis dobozos készlet, ami egy fekete, fegyvertelen, propeller meghajtású sled-et, illetve egy egyedi Aquashark figurát tartalmazott, ami egy kicsit eltért a sima Aquashark figurától. Ez a figura ezen a kis járgányon kifejezetten jól néz ki.
 A 6125 Sea Sprint 9 / Aquanaut Octopod szintén egy 28 alkatrészből álló mini készlet volt, amit ennek ellenére ugyancsak dobozban forgalmaztak. A kevéske elemből egy ember irányítású mini tengeralattjárót lehetett megépíteni, ami sárga színű volt és középen egy hangsúlyos robotkarral rendelkezett. Ez a kar szolgált a történet szerint a kristályok begyűjtésére. Egy Commander/Jock Clouseau figura járt hozzá. A készlet része volt a 21-es számú, Divertimento Al Cubo nevű value pack-nak, ami ezen kívül a 1954 Surveillance Scooter és a 6835 Saucer Scout, Space témájú készleteket is tartalmazta.
 A 6155 Deep Sea Predator talán a legtipikusabb Aquazone készlet, ami valaha készült. Mivel ez egy Aquashark oldalhoz tartozó járgány, ezért nem is meglepő, hogy egy cápa formájú kék tengeralattjárót formáz, amelyet 103 alkatrészből lehet összerakni. A két oldalán kristálybegyűjtő robotkarok vannak, amelyikből az egyik mágneses csatlakozót hordoz. Ehhez természetesen mágneses doboz is járt. Egy rendes cápa is része volt a szettnek illetve egy aquashark figura, amit ezen kívül használtak később a 6190-es készletben is. Ezt a figurát csak a békatalpja különbözteti meg a 6115-ös készlet figurájától.
 
A 6175 Crystal Explorer Sub avagy más néven Aquanaut DSRV szintén egy sárga, mélytengeri tengeralattjárót ábrázoló készlet, ám a 6125-nél lényegesen nagyobb. Ez 160 alkatrészből épül fel és két pilótafülkével, illetve szintén két robotkarral rendelkezik. Természetesen az egyik kar itt is mágnesesen tud rögzíteni egy kristály tároló dobozt. A készlethez két minifigura járt egy Commander és egy kék békatalpas Technician, ami csak ebben a készletben szerepelt. További érdekesség, hogy a gép tetején egy működő iránytű kapott helyet illetve az egyik üveges elem egyedül ebben a készletben került felhasználásra.
 A 6195 Neptune Discovery Lab vagy más néven az Aqua Dome volt a legnagyobb Aquazone készlet a maga 495 alkatrészével. Ez volt az Aquanauták főhadiszállása, ami egy tengerfenéken felépült, sárga színű kutatólabor volt. Két térbeli alapra épült fel, amelyeket más készletekben nem használtak fel, de ezen kívül is számos ritka, keveset használt elemet is felhasználtak a szett létrehozásakor. A bázis három részből áll, van egy nagy irányító épület a közepén, egy megfigyelőtorony a jobb oldalán és egy tengeralattjáró parkoló a balon, amelyen egy szokásos küllemű sárga, robotkarokkal ellátott tengeralattjáró foglalt helyet. A központi épület tetején egy daru kapott helyet, míg előtte egy kisebb üzemanyag töltő állomás látszik. A szép nagy kék üveges ablakok nyithatóak és természetesen a daru is mozgatható. A daru felhasználható a kristályok kiszedésére a rakterekből és az árut le tudja ejteni egy szállítószalagon a tárolókba. A készlet két mágneses tárolót, három kristályt, egy polipot, egy iránytűt és négy minifigurát is tartalmaz. Egy Jock Clouseau-t, két Diver-t és egy nékatalp nélküli Technician-t, ami csak ebben a készletben volt megtalálható. Ez a bázis talán az Aquazone legkeresettebb készlete és nyilván nem is véletlenül. Az ára is ehhez igazodik, így felszereltségtől függően manapság olyan 30-35000 Ft körüli összeget kell érte leszurkolni.
 


Az 5160-as számú csomag egy Aquazone kiegészítő Service pakk volt, amelyben 21, tipikus Aquazone-ban fellelhető alkatrészt lehetett megtalálni. Ezt a csomagot nyilván egyfajta alkatrész pótlásnak szánták az esetlegesen elveszített, apróbb cuccok pótlására. Volt benne békatalp, kés és a búvárok öltözékei. Figurát nem tartalmazott.
 


Az 1996-os évben aztán öt további Aquazone készlet látott napvilágot, amelyek közül kettő egészen picike volt és csak egy rendelkezett 100-nál nagyobb elemszámmal. A két frakció maradt és a készletek jellegében sem következett be gyökeres változás. Két készlet az Aquanauts csapatot erősítette, kettő az Aquashark-ot, az ötödik pedig megint egy accessory pack volt.
 
A 1728/ 6145 Crystal Crawler megint csak egy sárga színű tengeralattjárót ábrázoló készlet volt, ami ezúttal 91 alkatrészből épült fel. Ez szintén egy két propelleres, két robotkarral rendelkező darab, de ez már nem kapott mágneses csatlakozót és középen egy nagy, hangsúlyos kerékkel is rendelkezik, ami a tengerfenéken való haladást segíti elő. Érdekes, hogy két verzióban is kiadták és ennél a készletnél bizony nem csak a számozás tért el, mint sok más szett esetében. A 1728-as számú darab mellé járt egy kék színű műanyag dioráma alap, egy úgynevezett play stage ami a rücskös, egyenetlen tengerfeneket próbálta visszaadni. A 6145-ös számmal kiadott darab mellé nem járt ilyen ajándék. Az ajándékkal ellátott készletek, ha minden igaz csak Amerikában voltak elérhetőek. A tengeralattjáró mellé járt egy minifigura is, mégpedig egy Diver.
 

A 1749/1806 Aquanaut Paravane más néven Underwater Scooter egy mindössze 16 alkatrészből álló kis mélytengeri sled volt. A 16 elemével ez a legkisebb Aquazone készlet. Egy Diver figura járt hozzá. 1749-es számmal dobozban, 1806-os számmal pedig polybag-ben jelent meg.
 A 6135 Spy Shark egy 62 elemből felépülő, mini kémtengeralattjáró volt, ami természetesen az Aquashark oldalt erősítette. Külső megjelenésében, a cápás üvegezés miatt hasonlít a Deep Sea Predator-ra és valóban, a két készletnek azonos is a kabinteteje. Két propellerrel és két szigony kilövővel is rendelkezik illetve járt mellé egy Tresher minifigura is. A propellerek forognak, a kabintető pedig természetesen felnyitható.   
 A 6104 Aquaccessories a 96-os év Aquazone accessory pack-ja volt, amiben egy Jack Clouseau és egy Tresher minifigura mellett, egy csomó kisebb Aquazone kiegészítő kapott helyet. Fegyverek, kristályok, egy cápa és egy polip alkották a csomagot, tehát ha valakinek elveszett a fekete polipja ebből is pótolhatta.
 A 6190 Shark’s Crystal Cave volt a legnagyobb Aquashark oldalhoz tartozó készlet. Egy igen ritka, térbeli alapra felépülő, 256 alkatrészből álló szett, ami a negatív oldal tengerfenéken lévő tengeralattjáró parkolóját ábrázolja. A fő része egy szokásos cápa-tengeralattjáró, amelyet fel lehet helyezni, a tengerfenéken lévő épület tetejére. Az „épület” hangsúlyos része a ráccsal leválasztott kamra, ami gyakorlatilag egy cápaketrecként funkcionált. Nem egy klasszikus bázis, de mivel olyat nem adtak ki az Aquashark oldalhoz, ezért gyakorlatilag ez a gonoszok támaszpontja. Az alapja természetesen egyedi, sosem használták fel más készletben, de ezen kívül is több olyan elemmel rendelkezik, amelyet vagy sosem, vagy csak kevésszer használtak fel más Lego készletekben. A tengeralattjáró szintén rendelkezett a szokásos robotkarokkal és a megszokott mágneses csatlakozással. A szetthez két minifigura járt egy sima Aquashark figura és egy Tresher. Ez a legnagyobb Aquashark készlet, de csak a negyedik legnagyobb, ha az egész Aquazone témát nézzük. Akkor sem volt olcsó cucc és ma is legalább 20-25000 Ft-ot kell letenni érte.
 

Ezzel véget is ért az Aquazone első szakasza. A két frakció és a kiadott készletek nagyjából egy kerek egészet alkottak, amiből sokkal többet nem lehetett volna ebben a formában kihozni, ezért a következő évben alaposan megváltoztatták mind a készletek, mind a figurák külső megjelenését. Talán csak egy nagyobb Aquashark bázist lehetett volna még ehhez hozzátenni. A modernizálás vagy felfrissítés során a frakciókat a következő évben megváltoztatták, úgyhogy mondhatjuk, hogy 1997-ben már egy teljesen új Aquazone világ került a boltokba, ami már az Aquariders nevet viselte. Ezt a második szakaszt a következő epizódban fogom tárgyalni, egészen a téma végéig. Tartsatok velem akkor is.
TB