Modern Star Wars figura érdekességek - 9.rész


Trap és Havoc, a két lecserélt klón
A 2000-es év óta nagyjából 340 különféle klón harcos figurát adott ki a Hasbro és azt hihetné az ember, hogy ekkora palettába bizony minden lehetséges klónharcos belefért a 19 év alatt. A valóságban persze ez koránt sincs így, számos olyan klónt, amely például nevesítve szerepelt a Clone Wars sorozatban nem adtak ki figuraként, míg egy csomó általános darabot meg igen. A hiányzó klónok között viszont voltak olyanok is….amelyek prototípus szinten léteztek, de aztán valamiért mégsem kerültek a boltokba. Ma egy ilyen klón csomagról lesz szó.
 
A Clone Wars sorozat mellé készített figurák elképesztő mennyiségben jelentek meg egészen 2008-tól kezdve (de már előtte is volt CW széria). Volt olyan év, amikor csak a single card-os alapfigurákból 65 féle került a boltokba és ezen felül még rengeteg többes pakk, járgány és különféle exkluzív kiadások is megjelentek. Mai szemmel nézve ez iszonyatos túltelítése volt a már akkor is csökkenő piacnak, de akkor ezt szinte mindenki figura kánaánként fogta fel. A többes pakkok között is többféle érdekes csomag látott napvilágot…ilyenek voltak például a különféle áruházláncok (pl Target, Wallmart) részére biztosított exkluzív csomagok is. Ezeknél volt olyan csomag, ami tartalmazott 1-2 extrább dolgot is (pl kártyák stb.), amivel próbálták az eladásokat segíteni illetve hangsúlyozni a csomag exkluzív voltát.
 
A kiadatlan CD-vel ellátott POTJ figura csomagokról már beszéltem korábban . Természetesen 2010 környékére a CD-ből már régen DVD lett, de az adathordozóval ellátott figura csomagok alapötlete még mindig megmaradt. Meg is jelent egy pár ilyen a POTJ széria után. A Clone Wars sorozat megjelenése után viszont a Wallmart és a Target többször is adott ki olyan pakkokat, amelyben pár figura mellett egy-egy Clone Wars epizódot tartalmazó DVD is helyet kapott. Természetesen a csomag megkapta az adott, emlékezetes epizód nevét és a csomagban helyet kapó figurák is az adott részhez kapcsolódtak. 2010-2013 között kifejezetten sok, legalább kilenc ilyen csomag került kiadásra és a többségük egyébként Wallmart exkluzív volt.
 


Ám korántsem minden csomagot úgy adtak ki, ahogyan eredetileg tervezték. 2012-ben a Hasbro további DVD pakkokat is tervezett és az egyiket a Clone Wars 2. évad 8. része, a Brain Invaders nevű epizód ihlette. Az epizódban egy agyat befolyásoló féreg fertőzi meg a Scythe nevű klónt, majd ez okoz különféle történéseket. Szerintem nem ez volt a legemlékezetesebb epizód, de azért rendben volt. A csomag két figurából és a Brain Invaders epizódot tartalmazó DVD-ből állt. Az egyik figura egy újra felhasznált Ahsoka volt, egy agyféreggel felturbózva, míg a másik Scythe, aki egy elég impozánsra sikerült klón volt, szintén egy féreggel. A csomagot eredetileg teljesen Wallmart exkluzívként álmodták meg és a csomagok meg is kapták a matricát, ám a Wallmartokon kívül a T.J. Maxx and Marshalls nevű mondjuk úgy „százforintos” áruházláncban is megjelentek. Azért jelenhettek meg máshol is, ráadásul relatíve fillérekért, mert az előző DVD-s csomagok nem fogytak jól sem a Target-ben, sem a Wallmartban, valahová meg ki kellett szórni őket. Manapság a Scythe figura elég keresett, de az Ahsokából nyilván elég sok van.
 A csomag viszont eredetileg nem Ahsokából és Scythe-ból állt volna. A tervek szerint két, az epizódban látható klónt, Havoc CT-9529-et és Lieutenant Trap CT-9632-et tartalmazta volna a csomag, de ezen a Hasbro a kiadás előtt valamiért változtatott. A klónok festett, gyártásra kész prototípusai készen álltak és ezek alapján mind a kettő érdekes, egyedi figura lett volna (még akkor is, ha a klónok azért sokszor hasonlóak). Mind a kettő DC-15s fegyvert és levehető sisakot kapott volna és mindkét figura megkapta a Tango század jellegzetes emblémáját, az egyik csak egy kicsit a hasán a másik pedig egy nagyobbat a mellkasán. Fehér alapon kék színű festéssel rendelkeztek és feltűnhet, hogy mindkettőn érdekes „arctetoválások” látszanak. Nos, ezek természetesen nem kerültek volna fel a végleges figurára, ezek csak gyári jelek voltak. A csomagot ugye ekkor még csak Wallmart exkluzívnak szánták. 
 


Szinte bizonyos, hogy a cserét a Hasbro spórolási okokból hajtotta végre. Az Ahsoka figurát így újra fel lehetett használni gyakorlatilag változtatások nélkül, bár a klónok se tartalmaztak volna túl sok újdonságot a festésen kívül.  A két figurából csak pár prototípus létezik és egy páros általában 1000 dollár körül cserél gazdát. A DVD pakkok sorozatát a rossz eladási mutatók miatt hamarosan törölték és a Clone Wars játékvonal is  nem sokkal később befejeződött. A piac teljes túltelítése miatt a Hasbro hamarosan kínálat diverzifikálást, majd ezzel kapcsolatosan darabszám csökkentést és szerkezeti átalakításokat hajtott végre.
TB