Star Wars játékjárművek története - 17.rész


ARC-170 Starfighter
A mai Star Wars járműtörténeti értekezésemben a klónháborús időszak egyik meghatározó, bár kissé csúnyácska vadászgépe, az ARC-170-es kerül a középpontba. Nem hiszem, hogy sokaknak pont ez a gép lenne a kedvence, de jellegzetes formája és főleg az X-Wing-hez való hasonlósága mindenképpen emlékezetessé tette a rajongók szemében.
 
Az ARC-170 azaz Aggressive ReConnaissance-170 Starfighter egy kétüléses nehézvadász, amelyet az Incom cég gyártott a Köztársaság részére. Egy viszonylag elterjedt, általános géptípus volt, amelyet a Klónhadsereg nagy számban alkalmazott támadó és támogató feladatok ellátására.  Többfunkciós gép, amelyet elsősorban intenzív csatákhoz és hosszabb mélyűrbeli missziókhoz terveztek. Ennek megfelelően erős fegyverzettel, hiperhajtóművel és nagy hatótávolságú szkennerekkel szerelték fel. A legszembetűnőbb külső tulajdonsága az ún. S-szárnya, ami miatt ezt a képet néha szokták S-Wing-ként is emlegetni, bár a betűtag itt kivételesen nem utalna a gép alakjára. A nyitható szárny itt funkcióval is bír, mert a nyitásukkal hűtőbordák kerülnek elő, amelyek a csata hevében lehűtik a gépet. Összességében nézve ez egy nem túl szép, ám hasznos csatagép, amelyet sokan az alakja miatt az X-Wing elődjének gondolnak. Nos, ez félig-meddig igaz, hiszen az X-Wing is Incom gép, így a híres típust gyakorlatilag az ARC-170 illetve a Z-95 Headhunter szerelemgyerekének lehet tekinteni, de az ARC-170-nek azért egy kissé más volt a feladatköre. A típus végigharcolta a klónháborút, majd a Birodalom felemelkedése után pár évvel nyugdíjazták, mert a Birodalom inkább a Sienar TIE szériáját részesítette előnyben. Azért egy pár működőképes példány harcolt a Polgárháborúban is, természetesen a lázadók oldalán.
 
Az ARC-170 első alkalommal harmadik prequel filmben, a Sithek bosszújában tűnt fel. Rögtön a nyitócsata jelenetsorában látható volt, ráadásul harc közben, amikoris fedezetet biztosítottak Anakin és Obi-Wan gépének a Malevolence megközelítése során. A film eseményeinek során máskor is láthatóak voltak még, például egy ilyen gép szedte le a 66-os parancs alatt szerencsétlen Plo Koon mestert is. Természetesen az ARC-k feltűntek a Clone Wars animációs sorozatban is, ráadásul igen sokszor, mintegy 12 epizódban voltak láthatóak (plusz több be nem fejezett részben is). Később roncs formájában a Rebels-ben is tiszteletüket tették, bár nekem ez nem maradt meg az emlékezetemben. Használták őket képregényekben (Darth Vader, Kanan), feltűntek könyvekben (Tarkin) és természetesen számítógépes játékokban is (Battlefront II, Galaxy of Heroes), így mondhatjuk, hogy egy relatíve sok helyen feltűnő, gyakran használt géptípusról van szó. Egy igazi szürke igáslóról, ami azért mindig ott volt a háttérben.
 

Maga a gép 2005-ben tűnt fel először a Sith-ek Bosszújában, így az ARC-170-ről készített játékok történelmét is innentől tudjuk számítani. Az eltelt 14 évben viszonylag sok játék készült a típusból….mind a Hasbro, mind a Lego jelentőségéhez képest relatíve sok cuccot készített belőle és a die cast gyártók se voltak tétlenek. Leginkább 2005 és 2010 között használták sokat, de azért azóta is jelent meg 1-2 újabb példány. Jövőre a befejező Clone Wars évad miatt a gyártók talán újra hozzányúlnak majd.
 
A Hasbro 2005 és 2010 között számos alkalommal adott ki 3,75 inches figurákhoz való ARC-170 járművet, ám ezek gyakorlatilag mind ugyanannak az egy járműnek voltak a festési variánsai. 2010-óta a járgány egy kicsit kikerült a fókuszból, így azóta ilyen játék nem született belőle.

3,75 inches figurákhoz első alkalommal természetesen a Revenge of the Sith sorozatban adták ki a gépet, rögtön 2005-ben. A gép egy kicsit tömzsibbnek tűnik a filmben látottnál, de alapvetően a kidolgozottsága rendben van. A festése is a szokásos, filmben használt bordó-fehér kombináció. Az egész Rots szériára jellemző, hogy eléggé rágyúrtak a játékélményre, így ez a gép is egy csomó funkciót kapott. Kitolhatóak a futóművek, mozgathatóak az ágyúk, nyithatóak a kis szárnyak és természetesen felnyitható a pilótafülke is. A hátsó részen nem csak a lövésznek, hanem egy R2-es droidnak is megvan a helye, amit sajnos nem adtak a gép mellé. A szárnyvégeken található ágyúk rakétakilövőként is funkcionálnak, ami egyben a leggyengébb része az egész gépnek, mert ezek az ágyúk nem sikerültek túl szépre. A géphez rengeteg matricát adtak, amelyekkel szinte teljesen filmhű kinézet érhető el. Pilóta ugyanakkor nem járt hozzá. Összességében egy jól sikerült, színvonalas játék volt, amiből nem is csoda, hogy több újabb változatot készítettek.
 

Még ugyanabban az évben az ARC-170 szerepelt a Revenge of the Sith sorozat egyik exkluzív csomagjában is. Ez a pakk Sam’s exkluzív volt és az előzővel azonos ARC-170-es gépen kívül tartalmazott még négy figurát is. Ezek között nem volt egyedi, mindegyiket kiadták single card-osként is, de azért ez a pakk, így egyben van. Egy szürke Clone Pilot, R2 és két Super Articulated Clone Trooper volt a csomag tartalma. Ezzel együtt viszont úgy gondolom, hogy ez a gép ezekkel a figurákkal lett igazán teljes, bár R2 helyett akkor már lehetett volna inkább R4-G9-et adni.
 


A második variáció 2007-ben jelent meg a 30th Anniversary sorozat keretein belül. Ez már egy Clone Wars-os, agresszív design-al ellátott változat volt, de magát az alapot itt is csak a 2005-ös kiadás adta. Ez a festés mindenesetre eléggé üt…a fogas, félelmetes arc a gép elején és a kék-fehér „tüskés” festés a törzsön nagyon impozánssá teszik. Mondjuk úgy, hogy az embernek eszébe se jut, hogy ez a gép voltaképpen azonos a 2005-össel. A csomagolás is nagyon szépre sikerült, a kép igazán veszélyesnek mutatja a gépet és az egész 30. évfordulós dizájn nagyon jól sikerült, mind a figuráknál, mind a járműveknél. A jármű tudása természetesen azonos a 2005-össel és ehhez sem jártak pilóták, viszont egy külön figuracsomagot kiadtak hozzá. Ennek a csomagnak ARC-170 Elite Squad volt a neve és egy kék-piros R2-est, két Clone Pilot-ot és két, hasonló fogas festéssel ellátott klónt tartalmazott. Nagyon jó kis csomag, illik a gép mellé.
 

2009 januárjában, nem meglepő módon Clone Wars-os csomagolásban is piacra dobták a gépet, de ez is csak egy újabb festési változat volt, aminek az alapja nyilván a 2005-ös RoTs kiadás volt. A színe szinte azonos a 2005-össel (bár jóval kevésbé műanyag hatású), de ez egy úgynevezett „Flaming Wampa” modell, ami nagyjából azt jelenti, hogy az orrán egy vicsorgó Wampafej matrica található. A funkcionalitás teljesen megegyezik, de mégis ez vizuálisan azért egy kívánatosabb darab, mint a 2005-ös. A doboza a korban szokásos kék színű TCW csomagolás volt, amelyen egy Clone Wars rajzfilm jellegű kép látható. Ezen támadás közben látható egy rajnyi az ARC-170-ből pár Gunship társaságában. Érdekes, hogy létezik TRU exkluzív dobozos is belőle, lehet, hogy  kezdetben exkluzív kiadás volt, de mivel a neten fellelhető dobozok többségén nincs ilyen, ezért úgy  gondolom, hogy általános terjesztésbe is kerülhetett belőle.  
 
Még ugyanabban az évben, szeptemberben a Clone Wars következő szériájában újra kiadtak egy ARC-170-est, mégpedig megint csak egy újabb festésben. Ez a Shadow Squadron fantázianevet kapta, ami azért érdekes, mert a Clone Wars-ban ez az alakulat Y-Wing-ekkel harcolt, nem ARC-170-el. Ugyanakkor elvileg a gép szerepelt egy Dark Horse-os képregényben a Star Wars: Dark Times: The Path To Nowhere címűben, ám ez ma már legendának számít. Maga a játék ismét a 2005-ös kiadás átfestett változata volt, ami most szürke alapon zöldesbarna festést kapott. Ez egészen jól áll a gépnek, bár inkább már a Birodalmi design-t idézi. Erre még ráerősít a géphez járó karton háttér is, ami az épülő halálcsillagot ábrázolja. A csomag most sem tartalmazott pilótát, viszont a csomagolásképe új volt. Ez szintén az épülő halálcsillagot ábrázolta.  
2009 óta a Hasbro nem adott ki 3,75”-es figurákhoz való ARC-t, ugyanakkor több más játéknál felhasználták a gépet.
2008-ban a Transformers Crossovers sorozatban is megjelent egy ARC-170-es, amely a normál bordó-fehér színekben pompázott. A robot módja elvileg egy Clone Pilot-ra akar hasonlítani, bár erre maximum csak a feje utal. A járgányhoz járt egy „rendes” kis Clone Pilot figura is, amelyet azonban, ahogy látom, nem lehetett beleültetni.
 


A következő évben átalakították és áttervezték a korábban kiadott modellt, így ez már a Clone Wars-os kék, vicsorgó fejes design-t mutatja. A robot mód is kicsit másként néz ki, de elvileg ez is Clone Pilot akarna lenni.  
 
Die Cast modell először 2005-ben jelent meg a gépről, mégpedig a Revenge of the Sith játékvonal külön micro sorozatában. Ezt a Micro Machines gyártotta, de mivel a Galoob ekkoriban már régen a Hasbro tulajdonában volt, ezért kvázi ez is ugyanúgy Hasbro termék volt, mint a 3,75”-es figurák. A gépet egy kettes pakkban hozták a forgalomba, amelyben Obi Wan Jedi Starfighterével volt egybecsomagolva. Ez a kis járgány igencsak műanyag hatású, nem túlságosan részletes, de a festése azért megfelel a filmben látottaknak. Járt mellé egy méretben abszolút nem passzoló Clone Pilot figura is hozzá.
 


2015-ben aztán újra készült egy Micro Machines kiadású ARC-170, de a képek alapján úgy gondolom, hogy ez az előző darab újrakiadása lehetett. Legalábbis nagyon hasonló a festése és a kidolgozottsága is. Ezt egy hármas pakkban lehetett megvásárolni egy Droid Tri Fighter és Obi Wan Jedi vadásza társaságában.
 


A Hasbro magasabb rendű die cast sorozatában, a Titanium-ban első alkalommal 2005-ben adták ki a típust. Ez a gép klasszikus, filmbeli küllemét mutatja a bordó-fehér festéssel. A szárnyai nyithatóak és természetesen ehhez is járt a szokásos display stand. A Titanium sorozathoz képest a kidolgozottsága egy kicsit elnagyolt és az erősen matt festés miatt ez a kiadás egy kicsit túlságosan műanyag hatású is volt. Nem ez a legszebb Titanium die cast ami szerepelt ebben a rovatban az biztos.
 A következő évben viszont érkezett egy újabb Titanium változat, ami az előző kiadás átfestése volt. Ez fekete-kék-fehér Clone Wars-os festést kapta, az elején leginkább egy Gunship festésére hajazó, vicsorgó fejes dekorációval, ami elvileg a Razor Squadron jelzése. Bár a festés itt is egy kicsit rajzolt hatású, de ez a változat már sokkal ütősebb volt.
 


2007-ben aztán megint kiadtak egy újabb festéssel ellátott változatot. Ez újra az alapváltozathoz hasonlít, de a bordó szín helyett egy erős zölddel kombinált barnát használtak, amitől az egész kap egy kis gonosz jelleget. Az orrára ez is kapott egy érdekes motívumot díszítésként. Ezt Expanded Universe-es járgányként tartják számon, tehát gyanítom, hogy egy képregényben vagy játékban szerepelhetett ez a színösszeállítás is.
 


2008-ban negyedik alkalommal is elsütötték ugyanazt a gépet és megint csak egy újabb festéssel. Ez az úgynevezett Lucky Lekku változat, amit nem teljesen értek, mert a Lucky Lekku nevű gép, tudtommal egy Gunship volt, de ennek az elejére is odafestették ugyanazt a Twilek nőt. Mindenesetre ez egy harci nyomokkal tarkított, standard bordó-fehér ARC, aminek az elején ott van a „jócsajos” festés, hasonlóan, mint ahogyan a II.Világháborús gépeken volt látható.
 


A menet még 2009-ben sem állt meg. Ekkor megint egy újabb festési variánst adtak ki, ezúttal a Flaming Wampa fantázianevűt. Ez a kopott, fémes, de ugyanakkor erőteljes festés mellett kapott egy ordító wampafejet ábrázoló jelzést is az orrára, hasonlóan a 3,75”-es játékhoz. Talán az összes Titanium változat közül ez néz ki a legjobban.
 


Valamikor az évek során megjelent még egy másik festési variáns is, ami kék fehér színével leginkább a Clone Wars-os színvilágot idézte meg. Ez a változat elég ritka és sajnos nem találtam meg, hogy pontosan mikor dobták a piacra, de talán elnézitek. Igazából kép sincs róla túl sok a neten, úgyhogy nem lehet túl gyakori.
 
2016-ban a Hot Wheels is kiadott egy 1:64-es méretarányú ARC-170-est a Starships sorozatban. Ez is a szokásos bordó-fehér festést kapta, de maga a gép, élesebb kidolgozottsága ellenére, kevésbé tűnik filmhűnek, mint mondjuk a Titanium kiadások. A kis átlátszó stand természetesen ehhez is járt.
 A Lego az évek során összesen öt alkalommal nyúlt a típushoz és ezek nagyjából időben is egyenletesen oszlottak el 2005-óta. A kiadott készletek többsége kisebb méretű, de azért két nagyobb dobozos készletet is kiadtak.
 
Első alkalommal a 7259 ARC-170 Fighter jelent meg, 2005-ben, nagyjából a Revenge of the Sith film bemutatójával egy időben. Maga a készlet 396 alkotóelemből állt, amelyekből egy igen pofás, 48 centiméteres szárnyfesztávolságú gépet lehetett megépíteni. Külső megjelenésében teljesen jól illeszkedik a filmben látható járgányhoz. A szárnyai nyithatóak-zárhatóak és ez volt az egyik első készlet, ami ezt a fajta szárnymozgató mechanizmust használta. Járt hozzá összesen négy minifigura….három Clone Pilot, ami ezen kívül csak a  V-Wing készletben volt elérhető, illetve egy R5-D4 droid. Összességében egy remekül sikerült szett volt, ami biztosan jól mutatna a polcon.
 
A 6967 Mini ARC-170 Starfighter egy polybag-es promóciós készlet volt, amelyet több forrásból is be lehetett szerezni, de csak kvázi ajándékként. Egyrészt Dél-Koreában egy Duracell elemcsomagban lehetett hozzájutni, amelyet a nagyobb üzletekben forgalmaztak, másrészt a csomagot véletlenszerűen, ingyenes ajándékként beletették a 65771 Episode III Collectors' Set csomagokba is. Maga a gép 42 alkatrészből épül fel és kb. csak közelről emlékeztet az ARC-170-re. Mondjuk úgy, hogy ingyen cuccnak megteszi.
 2009 Decemberében a Lego végre kiadta másodszor is nagyobb méretben az ARC-170-est. A 8088 ARC-170 Starfighter szintén 396 alkatrészből épült fel és gyakorlatilag kisebb változtatásokkal a 7259 újrakiadásának tekinthető. Itt is nyitható a pilótafülke és a szárnyak, de ez a változat kapott rakétakilövőket is. A figura szelekció szintén más volt. Itt egy új Clone Pilot-ot, Kit Fisto-t, egy Captain Jag nevű Clone Pilot-ot és egy R4-P44 nevű droidot adtak hozzá. Fiston kívül az összes figura egyedi volt, csak ebben a készletben lehetett megszerezni. A gép mérete és külső megjelenése viszont nagyjából ugyanolyan volt, így azért ez is egészen jól nézett ki.
 
A 30247 ARC-170 Starfighter 2014-ben jelent meg és egy 54 alkatrészből megépíthető polybag-es kis szett volt. Az 54 alkatrészből egy kissé sematikus ARC-t lehetett megépíteni, ami bizonyos szögből jobban hasonlít egy X-Wing-re vagy Z-95-re, mint az ARC-170-re. Pilóta nem járt hozzá. Amerikában a Toys R Us üzletekben lehetett csak beszerezni, Angliában pedig a Daily Mail újság mellékleteként forgalmazták.  
 75072 ARC-170 Starfighter a Microfighters sorozat részeként jelent meg 2015-ben. Ez a Micro fighterek második szériája volt. A 95 alkatrészből egy egészen pofás kis gépet lehet megépíteni, aminek a szárnyai kinyithatóak és még egy kis pilótafülkéje is van. Járt hozzá egy Clone Pilot figura, amit csak ebben a készletben lehetett megszerezni.  
 


Az ARC-170 nem a legnépszerűbb Star Wars gép és még csak a szebbek közé sem sorolnám. Ugyanakkor az Episode III-ban és a Clone Wars-ban játszott szerepe miatt – no meg az X-Wing-hez hasonlatos formája miatt – láthatóan rengeteg játékot készítettek belőle, legalábbis a jelentőségéhez képest….és amint láthattátok, nem is rosszakat.
TB