Vintage Star Wars érdekességek - 64


A nem licenszelt Star Wars figura tároló dobozok

A Star Wars figurák 1977 (78)-as debütálásával szinte egy időben jelent meg az igény, a játékfigurák tárolására is, amely a néha apró kiegészítők miatt egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Az alkatrészek hamar elvesztek ezért mindenképpen kellett valamiféle tárolóeszköz, amelyben a figurákkal együtt el lehetett rakni a cuccokat is. Az első 12 figura kiadása után hamarosan újabbak jelentek meg, ami beindította a játékok gyűjtését mind a gyerekek, mind az idősebb rajongók körében, így egyre inkább erősödött az igény egy olyan tárolóegységre, amiben biztonságosan lehetett tárolni, az eddig megjelent figurákat. Ezt az igényt a Kenner is érzékelte, ezért elsőként 1979-ben jelentettek meg egy vinyl anyagból készült füles tároló dobozt, amelynek a belsejében műanyag fakkok voltak a figurák tárolásához. A külső megjelenésben is illeszkedni kellett a Star Wars film világához, így ez a hivatalos tároló doboz egy filmszereplőket mutató insert képet kapott.
 
Mivel a doboznak óriási sikere volt, ezért a figurák újabb hullámaival, újabb tárolóegységeket is a piacra dobtak, már csak azért is, mert egyre több figurát kellett a rajongóknak eltárolni. Néha egészen kreatív dobozokat is kiadtak, így volt Vader és C3PO formájú, puska formájú illetve Chewie bandolier strap formájú tárolóegység is az évek során. Ezek a formájuktól eltekintve meglehetősen egyszerű cuccok voltak. A kinyitható műanyag dobozokban volt pár fakk a figuráknak, amelyekre fel lehetett matricázni az egyes karakterek neveit. Ezen kívül csak insertekből és a csomagolásból állt az egész termék. A meglehetősen egyszerű és praktikus kivitel ugyanakkor teret adott más gyártóknak is, hogy a Star Wars figurákhoz úgymond licensz mentes tároló dobozokat gyártsanak.
 


Az ilyen nem a Kenner által, de Star Wars figurákhoz készült tároló dobozokat általában KO (Knock off) vagy bootleg case-eknek szokták hívni, de az igazság az, hogy ezek nem bootleg-ek és nem KO-k, hiszen nem másoltak velük semmit. A nagyobb amerikai áruházláncok, mint a Sears vagy a Woolworth már nagyon hamar meglátták a lehetőséget a Star Wars figurák tárolásában, sőt sokkal előbb, mint a Kenner, így már az első 12 figura kiadása után egyrészt legyártatták a saját tároló dobozaikat, másrészt forgalmazták a new york-i székhelyű Tara Toy Corporationáltal gyártott figuratárolókat. A dobozokat aztán a saját katalógusaikban is hirdették, közvetlenül a Star Wars figurák környékén, így hamar felfigyeltek rájuk a gyerekek. Ezek a dobozok rendszerükben hasonlóak, mint a Kenner első megoldása, sőt hajlok rá, hogy a Kenner kezdetben a gyors piaci reagálás miatt vagy lemásolta ezt a rendszert vagy megvette a gyártási jogot a Tara Corporation-től (esetleg a Tara nyúlta le a Kenner ötletét mielőtt az megjelent volna), mindenesetre tény, hogy ezeket a tároló dobozokat már, 1978-ban meg lehetett venni, valamivel előbb, mint „gyári” Kenner-t. Ráadásul olcsóbbak is voltak, mint a Kenner dobozai, úgyhogy mondhatjuk, hogy népszerű cuccok voltak ezek, amelyekből sokat rendeltek.
 

Ezek elvileg általános akciófigura tárolónak készültek, de a címoldalon a Star Wars figurák is fel vannak sorolva. Elég sokféle létezik belőlük és ezeket kb. csak az insertjük különbözteti meg egymástól, de a leghíresebb és legelterjedtebb a Star World Case nevű cucc. Ez önmagában is egy vicces darab a meglehetősen érdekes képei miatt. Ugye amikor ezeket tervezték az alkotóknak ügyelni kellett rá, hogy semmi olyat ne rakjanak rá, ami miatt esetleg perelnék őket, vagy licenszdíjat kellene fizetniük, ugyanakkor mégis valamilyen formában kapcsolódnia kellett a termékekhez, amihez szánták. Ez egy igen kreatív képet eredményezett, amelyen úgy látszottak a Star Wars szereplői, ahogyan néhai Galaktika magazin kevésbé sikerült, Star Wars jellegű sci fi illusztrációin.


Szegény Vader egy olyan lány lett, aki épp az Űrgolyhókból lépett ki…..Chewie egyenesen a majmok bolygóját idézi meg nekünk….C3PO típust váltott CZ-3-ra, R2 pedig Szojuz rakétának öltözött farsangkor….zseniális….a  halálcsillagot egy „hagyományos” küllemű űrállomás az űrhajókat pedig egy piros elnagyolt X-Wing és egy rácsos szárnyú Tie Fighter mutatja meg nekünk. A doboz az első 12 Star Wars figurára lett méretezve és később többféle képpel is forgalomba került.
 
Később nagyobb kapacitású dobozok is készültek. A második eresztés már 24 figurát tudott elrejteni magában, de ennek a képe, már egy kicsit kevésbé Star Wars-os. Lehetséges, hogy a Lucasfilms egy kicsit rájuk is szólt időközben. A későbbi dobozok kapacitását egészen 48 darabig bővítették. Ugyanezeket a termékeket később „Fantasy” figura tárolóként is piacra dobták illetve a cég más játékokhoz, Barbie-hoz, Matchbox-hoz és G.I.Joe-hoz való case-eket is piacra dobott….egyik sem volt licenszelt termék….de nem is volt szükség rá.
 
A Star World Figure Case-ek ma keresett és relatíve ritka gyűjtői cuccok, amelyeket egyáltalán nem lehet fillérekért beszerezni.  Sokféle van belőlük és némelyik extrém ritka. Természetesen azért a női Vader-es a legkeresettebb.
TB