Vintage Star Wars érdekességek - 70

Vintage Star Wars érdekességek - 70

A kiadatlan Power of the Force érmegyűjtő album
A mai vintage Star Wars érdekességünk egy olyan tárgy, helyesbítve egy kiegészítő, ami önmagában ugyan nem váltotta volna meg a világot, ám a vintage vonal teljességéhez mindenképpen szükség lett volna a megjelenésére. Ma a korszak végét jelentő Power of the Force sorozat kiadatlan érme gyűjtőalbumáról lesz szó.
 
A Kenner-nek egy érdekes és jó pár éve szokatlan kihívással kellett szembenéznie a Jedi Visszatér lecsengése után. Nem következett új film, amihez figurákat lehetett volna gyártani és a Return of the Jedi sorozathoz kiadott játékok lassan kezdtek lecsengeni, ezért mindenképpen új ötletekre volt szükség. A Kenner saját folytatási ötletét a Lucasfilms elvetette, ezért más irányokba kellett továbbvinni a figurák kiadását. Egyrészt a soron következő Star Wars témájú rajzfilmekhez adtak ki cuccokat, így volt egy Droids illetve egy Ewoks sorozat is, amelyek önmagukban nem lettek túl sikeresek. Ezen kívül a hagyományos, klasszikus figurákat is továbbvitték egy új sorozatban, ami a Power of the Force nevet kapta (ez nem összekeverendő a 90-es évek beli Power of the Force-al, amit megkülönböztetésül POTF2 néven szoktunk illetni). Mivel a korábbi karakterekből kis túlzással annyit gyártottak, hogy az utcán is söpörni lehetett volna őket, ráadásul minden létező kombinációban elsütötték már őket (többes pakkok, value pakkok, más hátlapos újrakiadások), ezért az új sorozat kettős funkcióval bírt. Egyrészt ebben adták ki azokat a karaktereket, amiket megterveztek, de még nem dobtak a piacra (az utolsó vintage figurák voltak ezek...pl. Amanaman, EV-9D9, Endor Luke stb.), másrészt ebben kellett újra eladni a korábbi sorozatokhoz elkészített, de jelentősen túlgyártott figurákat. Ez utóbbi viszont nem volt egyszerű dolog, hiszen ezek (nyilván nyugaton) 1978 óta folyamatosan, szinte minden bokorban kaphatóak voltak, úgyhogy fel kellett dobni őket valamivel. Ráadásul, míg 1978-ban vagy 1980-ban nem sok riválissal kellett megküzdenie a Star Wars figuráknak (a kialakult divat miatt nem is nagyon kellett küzdeni), addig 1984-ben már egészen más volt a helyzet. A gyerekek figyelmét már egy csomó más vonal igyekezett megragadni és olyan fajsúlyos brandek is megjelentek, mint a G.I.Joe, a Masters of the Universe vagy a Transformers. Ezért mindenképpen kellett valami, egy plusz cucc, amivel egy picit feldobták a játékokat.
 
Azt hozzá kell tenni, hogy ugyan ma már általános, sőt túlhaladott az, hogy mindenféle cuccokat pakolnak az akciófigurák mellé, akkoriban még nem nagyon létezett ilyen. Ebben a Kenner szintén úttörő volt. A plusz kiegészítő végül egy gyűjthető érme lett, amit a figurák mellé csomagoltak és a karaktereket ábrázolják. Ezek az érmék nagyon jó minőségűek voltak, jól is néztek ki, de igazából maximum a már létező gyűjtőket tudták vele megfogni. Ez önmagában nem változtatott a széria kifulladásán, ezért a Power of the Force sorozatnak is 1985-ben vége is lett, amivel a Star Wars akciófigurák megkezdték mintegy 10 éven át tartó téli álmukat. Az érméket azért sokan gyűjtötték és manapság is keresett daraboknak számítanak, ráadásul nem is gyakoriak vagy olcsóak. Egy valami viszont bántóan hiányzott mellőlük a teljes élményhez…egy album, vagy gyűjtőalkalmatosság, amibe be lehetett illeszteni őket.
 


Természetesen a Kenner tervezett kiadni egy albumot, amibe ízlésesen be lehetett helyezni a coin-okat, ám mire ez lehetséges lett volna, az egész vonalat már törölték. Eredetileg ehhez egy mail in offer keretein belül lehetett volna hozzájutni, de a gyűjtőalbumon kívül a nyakláncos illetve az övre erősíthető tároló ötlete is a kalapban volt (mint a Chewbacca bandolier figura tárolónál). Ez utóbbiakat végül elvetették, de az album zöld utat kapott. Többféle prototípus is készült belőle, amíg elnyerte a végleges formáját. Ezek között alapvetően a logó szerkezete (nyomott vagy matrica) illetve az érmehelyek elhelyezkedése az eltérő. Aztán mire elnyerte a gyártásra kész formáját az egész vonalat törölték.
 A Coin albumot egy mail in offer keretein belül lehetett volna megszerezni, tehát sosem szánták kereskedelmi forgalomba. Elviekben három single card-os Star Wars figura vásárlását kellett volna igazolni, mondjuk a hátlapok kivágott neveivel, illetve egy dollár kezelési költséget kellett volna megfizetni és a Kenner máris postázta volna a szép albumot. Az offer a 93 figurát mutató Power of the Force hátlapokon jelent volna meg, ám végül már ez a hátlap sem került a forgalomba. Köztudott, hogy a 93. Yakface figura Amerikában nem került kiadásra, így Power of the Force kártyán csak Kanadában (illetve Tri-logo cardon Európában) adták ki. Ám ez is az utolsó, 92 figurát mutató POTF hátlappal került a forgalomba, így a Yakface hátlapján irónikus módon nincs is rajta a Yakface. Amerikában lett volna még egy Power of the Force hullám, amiben a 93. Yakface mellett egy csomó, eddig érmével nem kiadott figurát akartak újra eladni és ezek jelentek volna meg a 93 figurát mutató hátlappal. A coin album offerje ezen kiadások hátlapjának az alján szerepelt volna.
 Összesen 62 féle coin-t lehetett megszerezni, a 63. nem figurához kapcsolódó, általános coin végül szintén nem jelenhetett meg. Ezt ugyanis a gyűjtőalbum mellé adták volna ajándékba. Az egyedi dizájnú, aranyszínű coin, így szintén csak prototípus formában létezik (létezik belőle arany, ezüst és bronz színű prototípus is). A tervezett gyűjtőalbum viszont csak 18 érme tárolásához volt elégséges, úgyhogy jó pár darab kellett volna ahhoz, hogy valaki minden érmét szépen albumban tároljon. Sajnos ez az idő és a törölt hullám miatt már nem volt lehetséges.
 


Az érmék ugyanakkor nem tűntek el teljesen a Star Wars figurák világából. A Droids illetve Ewoks szériához is adtak gyűjthető érméket, de évekkel később, a Power of the Force 2 széria pár darabjánál, majd a 30th Anniversary sorozatban is újra ehhez az igényes és nívós extrához nyúltak, amivel egyébként szerintem ténylegesen fel tudták dobni a kiadások hangulatát. Ez utóbbihoz már adtak ki megfelelő gyűjtőalbumot is, egy Vader figurával egybecsomagolva.
A Power of the Force érmegyűjtőalbumból egy pár prototípus maradt csak fenn az utókornak. Ezek, a többi kiadatlan cucchoz hasonlóan jelentős értékkel bírnak a gyűjtők szemében. A 63. érme is hasonlóan ritka darab, de abból némiképpen több prototípus létezik. 
TB