Modern Star Wars figura érdekességek - 22.rész

Modern Star Wars figura érdekességek - 22.rész

Dexter Jettster elveszett pipája
Sokat beszéltünk már ebben a rovatban is azokról a figurákról, amelyek végül valamilyen okból nem, vagy nem olyan formában jelentek meg, ahogyan azt eredetileg az alkotói elképzelték. Külön érdekesek szoktak lenni azok az esetek, amikor a változtatásoknak nem belső, hanem külső okai vannak. Ma egy ilyen változtatásról lesz szó, mégpedig a 2002-es Saga / AOTC sorozat Dexter figurájának eltűnt pipájáról.
 
2002-ben a Klónok támadása című második Star Wars epizód bemutatásával párhuzamosan jelent meg az egyszerűen csak Saga elnevezéssel bíró figura sorozat, amit a nagyszámú kiadott Attack of the Clones karakter miatt AOTC rövidítéssel is szoktak illetni. Igazság szerint mindkét megnevezés megfelelő, hiszen a Hasbro itt elkerülte azt a korábbi Episode I-nél elkövetett hibát, hogy az új film karaktereit és a klasszikus trilógia karaktereit külön vonalakban jelentették meg. Itt a Saga esetében egy vonalban jelentek meg a dolgok, nagyjából egységes csomagolással, így noha ez is egy jelentősen túlgyártott széria volt, mégis szépen fogytak a boltokban. Számos új, az Episode II-ben debütáló karakter ebben a vonalban kapta meg az első figuráját és ugyan manapság néha sokan hajlamosak egy kicsit lesajnálni a Saga cuccokat, de az igazság az, hogy igen sok remek figura, creature és egyéb csomag jelent meg ekkoriban. Ezek közül több is az Episode II filmhez volt köthető és a mai karakterünk is egy ilyen, jól sikerült darab. Dexter Jettster-re biztosan mindenki emlékszik, aki látta a filmet. Ő volt az a négykezű gyorséttermi szakács, aki segít Obi-Wan-nak beazonosítani Jango nyílhegyét. Az alapvetően érdekes megjelenésű, beasalisk fajba tartozó karakter meglehetősen egyedi külsővel és kiegészítőkkel bírt, amit szerencsére sikerült nagyon jól megvalósítani a 3,75”-es méretű játékfigurán is. A figura egy konyhai környezetbe teljesen illő kajafoltos konyhai ruhát visel, amit jól kiegészít a mellé adott bárd illetve kés is. A bárd körül egy áttetsző, villámokat ábrázoló elem is van, ami ugye azt hivatott mutatni, hogy ez az eszköz nem egy sima konyhai bárd, hanem egy vibro penge. A konyhai cuccokon kívül még járt mellé Jango nyílhegye is, hiszen a filmben is ezzel összefüggésben jelent meg a karakter. Eredetileg ugyanakkor –valamilyen formában- járt volna még hozzá egy pipa is, amit a végleges változat nem kapott meg.
 


Dexter Jettster karakterét a Lucasfilms alkotói eredetileg egy dohányzó, pipázó karakternek álmodták meg. A korai koncepciós rajzokon és modelleken egytől egyig látszik ez a kiegészítő, így, amikor a Hasbro embereinek átadták ezeket az anyagokat, a játékfigurát is ilyennek képzelték el. A figurák készítése ekkoriban már bőven párhuzamosan folyt a filmekkel azért, hogy a premier időpontjában már fizikailag is jelen legyenek a termékek a boltokban. Ez ugyanakkor azt is eredményezheti, hogy a köztes változtatások (kimaradt karakterek, eltérő ruhák, fegyverek stb) végül nem jelennek meg a játékokon. Dexter figuráját a Hasbro szakemberei szépen meg is csinálták, ráadásul többféle pipával, de pont úgy, ahogyan a Lucasfilmstől kapott anyagokon látszódott. George Lucas viszont menet közben meggondolta magát. 2002 az már nem 1983 volt… így a filmekben megjelenített dohányzás már egészen más elbírálás alá esett, mint annak idején. A film azért gyerekeknek is készült, így Lucas-nak egyáltalán nem volt mindegy, hogy egy dohányzó karakter miatt esetleg lerontják-e a film besorolását. Nem akarta propagálni a dohányzást vagy emiatt összerúgni a port valamelyik dohányzásellenes szervezettel, így utasította az embereit, hogy a pipát vegyék ki. Emiatt Dexter a filmbe végül pipa nélkül került be.
 


A Hasbro két féle módon is megtervezte a figurát. Először úgy gondolták, hogy a pipa külön kiegészítőként lesz jelen a figura mellett, majd csináltak olyan változatokat is, amelynél a pipa a fej sculpt része volt. Eredetileg a második verziót fogadták el véglegesnek, de gyakorlatilag voltak kész prototípusaik az első, pipa nélküli változatból is. A Hasbro ezekkel időben elkészült, minden gyártásra kész állapotban volt, a figura, a kiegészítők, sőt még a csomagolás is. Az utóbbi például kifejezetten érdekes, mert egyrészt a végleges, gyártásba került figuratálcán a nyíl egy pipa alakú mélyedésben helyezkedik el, ami arra enged következtetni, hogy az első verzió csomagolástervét küldték be végül véglegesnek. A másik érdekesség a csomagolás matricája, ami külön kiegészítőnek sorolta fel a pipát, ami azt mutatja, hogy vagy tévedésből az első verzióhoz készült csomagolás mintát küldték a gyártásba lustaságból esetleg figyelmetlenségből vagy még a kiadás előtt visszatértek ahhoz a koncepcióhoz, hogy a pipát mégis külön kiegészítőként fogják adni. Egy biztos, a Lucasfilms utasítása alapján a pipának mennie kellett, így végül az első figuratervet küldték a gyártásba, de pipa nélkül, az első figuratálcával, ami tartalmazta a pipa helyét. Ebbe került végül a nyílhegy, amit eredetileg nem tudom hová szándékoztak rakni, de talán a villám mellett lehetett a helye. A bliszter matricát, amin felsorolták a kiegészítőket kicserélték egy olyanra, amin már nincs rajta a pipa, így az végül nem került gyártásba. Úgyhogy talán kijelenthetjük, hogy ennek a figurának a megjelenése egy igazi utolsó pillanatos kókányolás volt…. ráadásul a kavarás okozhatott némi csúszást is, hiszen végül csak a Saga sorozat második hullámában került a boltokba.
 
Mivel egészen sok prototípus, first shot és csomagolás sample készült a pipás verzióhoz, ezért ez a változat nem annyira ritka, mint sok más prototípus, de azért így is megkérik az árát. Egy teljes, kiegészítőkkel ellátott pipás változat, aminél a pipa a fej sculpt része általában 300-400 dollár körül szokott gazdát cserélni. Az én véleményem az, hogy a karakter nem lett volna se több, se kevesebb pipával és ugyanez igaz a figurájára is. Ez önmagában egy remek darab, aminek csak növeli az érdekességét ez a kis pipás történet. Az mindenesetre vicces, hogy a halálpálca ellen pl. nem emeltek kifogást. 


TB