Képgaléria: Belsős G1 Transformers prototípus képek I.

Képgaléria: Belsős G1 Transformers prototípus képek I.

Még Áprilisban csináltam egy belsős Kenner fotócsomagot bemutató, képválogatásos cikket, aminek a képeit (valószínűsíthetően) egy egykori dolgozótól szerzett meg az új tulajdonosa, egy amerikai gyűjtő. Ezeken az igen izgalmas papírképeken az egykori, főleg 90-es évekbeli Toyfair display-ek építése volt látható, egy dolgozó szemszögéből. Most egy kicsit hasonló képgyűjteményt hoztam nektek, de ebben nem display-ek, hanem csupa G1-es Transformers-el kapcsolatos belsős Hasbro kép fog szerepelni. Korábban már beszéltem nektek az olyan, kifejezetten filmes és egyéb „popkult” relikviákra specializálódott amerikai boltokról, amelyek a különféle kapcsolataik révén meg tudják szerezni az egykori játékipari dolgozók belsős cuccait, majd azokat borsos áron továbbpasszolják a megfelelő gyűjtőknek. Ennek a mi szempontunkból mindenképpen van haszna, hiszen így egy csomó olyan cucc is előkerül, amelyeket eddig még soha nem láthatott az adott projekteken dolgozókon kívül senki. Az alábbi képcsomag is egy ilyen relikvia bolthoz vándorolt és nagy valószínűség szerint egy olyan egykori Hasbro dolgozó volt az eladó, aki a 80-as években (főleg a második felében) a G1-es Transformers vonal termékfejlesztéseivel foglalkozott. A képek ugyanis túlnyomó többségben játékprototípusokat, dobozgrafikákat és egyéb, kiadás előtti munkadarabokat ábrázolnak. Van köztük egy csomó dia, de vannak rendes papírképek, de filmre fényképezett negatívok is. Tudjátok, hogy én nagyon szeretem nézegetni az ilyesmit, főleg az olyan cuccokat, amelyek végül nem vagy nem egészen úgy valósultak meg, ahogyan a képeken szerepelnek, ezért gondoltam ezt veletek is megosztom. A többségük eddig még sehol sem volt látható és sok olyan is van közöttük egy pár olyan is, ami eltér a végleges, gyártásba került változatoktól. Mivel relatíve sok képről van szó, ezért a cuccot két részre bontottam és a másik felét majd a jövő héten fogom bemutatni, hasonló módon. Mivel a Transformers nem az elsődleges érdeklődési területem és közel sem értek annyira hozzá, mint a figurákhoz vagy a Lego-hoz, ezért, ha esetleg valamelyik robotos kolléga hozzátenne valami plusz információt, azt szívesen olvasnám kommentben.
 
Az első képen egy, még prototípus fázisban lévő figura, a Headmaster Highbrow látszik egészen közelről. Látható, hogy a test és a fej még nem teljesen a végleges festési árnyalatban látszanak, de ez egyáltalán nem volt ritka a prototípusok esetében.
 


Egy másik Headmaster-ről, Brainstorm-ról is előkerült egy nagyon hasonló fotó. Vajon mihez kellett egy kép a fejről és a lehajtott paneles mellkas részről?
 
És persze Chromedome-ról is van egy ilyen kép. Az ő árnyalatai viszont már nagyon közel állnak a véglegeshez.
 
Ezt a gyönyörű rajzot a G1 Dogfight csomagolásképének tervezték és végülis kis módosításokkal ezt is használták fel. A kartonra ennek a képnek a tükörképe került fel és a színeken is világosítottak egy picit, amivel szerintem a csomagoláskép és a figura jobban összhangba került.
 
Counterpunch prototípusát egy meglehetősen kitekert pozitúrában örökítették meg. Bizonyos daraboknál direkt félig átalakított formában is csináltak képeket, de nem igazán tudom, hogy ezeket mihez használhatták fel. Az tuti, hogy nem katalógushoz vagy instuction-hoz használták, úgyhogy lehet, hogy a sorozatgyártáshoz volt ezekre szükség. Elég sok Transformers-ről készült hasonló kép.
 


Például a fentebb már említett Headmaster Highbrow-ról is készült egy hasonló, „kitekert” kép, de ez már majdnem teljesen altmode-ban ábrázolja az Autobot helikoptert.
 
Szerencsére az eredeti tulajdonos a Dinobot-ok protoípusairól is rendelkezett pár képpel. Ezek különösen érdekesek, mert némelyiknél olyan színkombinációk is megfigyelhetőek, amelyeket sosem használtak éles kiadásoknál. Persze ez a prototípusoknál nem ritka, de az az érdekes, hogy a figurák mellett némelyik kiegészítő is kapott „krómozott” festést, amit a végleges változatoknál csak a figurákon használtak. A Grimlock egészen hasonlít a véglegesre, de a Slag piros fejet és fehér lábakat kapott az ezüst kard mellé. Sludge-nál a kard lett aranyszínű, Swoop-nál pedig a lába és a csőr alsó része. A legérdekesebb Snarl, ami a majdnem teli piros festésével egészen megidézi a sokkal későbbi G2-es Snarl hangulatát (persze az teljesen máshogy nézett ki). A kardja is ezüstszínű a későbbi piros helyett. Érdekes egyébként, hogy a Dinobot-oknál is voltak ilyen eltérő színű prototípusok, hiszen ezeknek volt japán eredetije, így a termékfejlesztésnél nem is a nulláról kellett indulni a színekkel meg az alkatrészekkel.
 

Az alábbi csomagolásterv/ concept art a felirattal ellentétben az –Autobot- Micromaster-t Flak-et ábrázolja. Mivel ez egy zöld-sárga lánctalpas légvédelmi járgány, ezért a végleges változatnál a zöld színű részek végül egy picit nagyobb hangsúlyt kaptak egy kevésbé sötét árnyalattal. A felirat alapján elképzelhető, hogy ez a járgány eredetileg Decepticon lett volna és való igaz, hogy ez a lánctalpas rakétaindító egy picit túl agresszív is lett Autobot járgánynak. Ennek ellenére végül mégis Autobot lett belőle.
 Íme, egy fotó Menasor középső részének, azaz a Motormaster-nek a Menasor fejjel ellátott prototípusáról. Itt a szürke részek tűnnek egy kicsit világosabbnak, de az is lehetséges, hogy az erős világítás miatt tűnik így. A matricák meg úgy néznek ki, mintha kézzel, mondjuk filctollal színezték volna őket (lehetséges, hogy így is volt)
 


Természetesen a Pretender-ek se maradhattak ki a körből. Egyrészt előkerült az egyik eredeti Pretender logónyomat, amit a dobozok tervezéséhez használtak fel. Másrészt a Pretender Monster Birdbrain eredeti csomagolásképe is a Hasbro dolgozónál parkolt. Ez a kép nekem nagyon tetszik, gyönyörű élesek a színei és egy elképesztően impozáns festmény. A csomagoláson a kép tükörképét használták fel, de sajnos egészen kicsi méretben.
 


A Pretender Bumblebee teljes dobozképe is a csomagban volt. A kodak filmre rögzített csomagolásterven a kép negatívját láthatjuk, így gyakorlatilag minden szín ellentéte látszik. Még így is egészen jól néz ki.  
 


Ratchet felső (mondjuk úgy a robot) részének prototípusáról is megmaradt egy diakép. A piros részek itt láthatóan jóval sötétebbek, mint a végleges változatnál, bár a dia önmagában is sötét egy kicsit, úgyhogy lehet, hogy csak a kép csalóka.
 


A Powermaster Slapdash prototípusáról pedig egy teljesen részletes kép készült, amelyen egyszerre látszik a robotmód, az altmód és a Powermaster Lube mindkét alakja. Ez itt már gyakorlatilag teljesen gyártásra kész állapotban lehetett. Pofás kis versenyautó volt ez már akkor is.
 Jövő héten, remélhetőleg ugyanekkor a képcsomag másik felét is megmutatom nektek!
 
TB